Proliretorika

Szerves egésszé kögülnek, azt hiszem így hívták nyelvújítás-magyarul azt, amikor az elszigetelt alkotórészek egyszercsak többek lesznek önmaguknál. Szinergia, ahogy haszontalanvállalatitanácsadó-nyelven mondják.

Ez arról jutott eszembe, hogy a héten volt egy hír, miszerint Hoffmann Rózsa, egykori középiskola-igazgató, magától vagy habonyista sugalatra, de belerúgott az iskolaigazgatókba, hogy azoknak miniszteri fizetése van. Normális észjárású ismerőseimmel együtt én is azt gondoltam, hogy ez a közvéleményben azt a választ fogja kiváltani, hogy „ha miniszteri fizetése is lenne, mint ahogyan nincs, akkor is jobban megérdemelné, mint te a tiedet te idióta”.

Még az is eszembe jutott, hogy az iskolaigazgató, az egy kisebb településen társadalmi tényező, önkéntelenül is politikus, hiszen a KLIK bevezetéséig választott tisztségviselő volt a legtöbb helyen, méghozzá a demokrácia alapszabályai szerint, a rossz igazgató nem sokáig maradt tisztségében. Véleményvezér is egyben, hiszen a közösség gyermeknevelő, aktív korú tagjaival napi kapcsolata van, ráadásul ha jó igazgató, akkor nagyon népszerű is ezen választópolgárok körében.

Innen  nézve akár óriási hibának is tűnhet az iskolaigazgatók rugdosása. Mégsem biztos, hogy az.

Eszembe jutott rögtön azután, hogy a fentieket gondoltam a magyar társadalom végletesen dezintegrált állapota. Hajótörött társaságként kapaszkodik egy deszkába a magyar és nem nyúl senki a süllyedőért mert a deszka elengedése neki is a süllyedést jelenti. Az, hogy van-e egyáltalán deszka, érdekes filozófiai kérdés, amelyet sokáig tartana megválaszolni, el is megyek mellette, mert ezen az úton újabb kérdéshez jutunk. Meddig lehet büntetlenül a tömegbe lődözni?

A tömeg az orbáni politikai kommunikációban mindig nagy, látszólag kardinális kérédések köré rendezett, differenciálatlan csoport. A devizahitelesek. Azok a szerencsétlenek, akiknek fizetni kell a gázért és a villanyért. Némi túlzással épp csak az oxigént nem akarja nemzeti megmentés tárgyává tenni ez a logika, hiszen azt is mindenkinek, kivétel nélkül, és egyformán „adhatná”  a kormány.

Ezek a tömegek, mint írtam, differenciálatlanok, azon a felismerésen alapulnak, hogy a gyapotszedőket nem érdekli, mint csinálnak a krumpliszedők és viszont. Gond nélkül lehetett leszalámizni a rendőröket, a katonákat, a tűzoltókat, az orvosokat, a diákságot, holott ezek mind-mind jelentős csoportok, meglehetős öntudattal. Öntudatuk és érdekérvényesítő képességük azonban legfeljebb pár tüntetés megszervezésére volt elegendő, arra nem, hogy a kormány akár csak elkezdjen kompromisszumokon gondolkodni.

Csoportképző erőként egyedül a megélhetés bizonyult hatékonynak, és elérték azt az eredményt, hogy azok, akikbe belerúgnak, minimális szolidaritásra számíthatnak. Legfeljebb megvetésre, ugyanis a proli-retorika alapja az, hogy bárki, akinek akár egy fillérrel is többje van, mint neked, kedves rezsicsökkentett-hitelmegmentett elvtárs, az burzsuj és az ő végtelen kapzsisága áll annak az útjában, hogy te még jobban meg legyél mentve. Az, hogy te esetleg majd a következő körben válsz ellenséggé, az most ne érdekeljen. Akkor majd te leszel az akit a tömeg eltapos de neked még most jó. Orwelli kép.

A kérdés az, hogy mikor rúgnak bele annyi mikrocsoportba, hogy azok egyszercsak észrevegyék: a rezsicsökkentett-hitelmegmentett magyar ugyanolyan mesterséges kategória, mint a szocialista munkás-paraszt ember. És ugyanúgy, egyszercsak észreveszik, hogy mi mind elsősorban gyapotszedők, tanárok, taxisok, jogászok, tehenészek és csillagászok vagyunk és nem létezhetünk egymás nélkül. Ez utópia, ilyen fokú társadalmi öntudattól fényévekre vagyunk. Nálunk ennek egy még kopoltyúval lélegző, előgerinchúros változata van, ez pedig a düh. Nem írom le részletesen, emlékszünk rá 2002-ből.

45 hozzászólás

 1. dabomisi — 2013-09-01 13:21 

A cikkben alkalmazott logika jónak tűnik, azonban amikor ennek a gyakorlati megvalósításával próbálkoznak lehet szembesülni azzal a problémával, hogy a különböző csoportoknak (még ha mindegyik nyitott és alulról szerveződő is) nagyon különböző meglátásaik vannak a problémák gyökere, illetve megoldása tekintetében. Így képesek leképezni a társadalomban egyébként is meglévő ellentéteket az újonnan formálni kívánt konglomerátumra is. Tehát a taxisok meg a tanárok lehet, hogy abban egyetértenek, hogy nagyon sok gond van (és mindkét csoport vesztes), viszont abban általában nem, hogy miért van sok gond, és hogy mit lehet vele kezdeni.

 2. professzorpizka — 2013-09-01 13:39 

@dabomisi: így van, ennek eredménye a „csak ezeket ne” protest-szavazás

 3. panamajack — 2013-09-01 14:43 

Mandiner címlap! Ajvé córesz…

 4. hadrian77 — 2013-09-01 20:37 

Márpedig munkás-parasztból most is rengeteg van. Származásuk munkás, viselkedésük paraszt. Ráadásul sok különböző csoportban képviselik magukat.

 5. escargot — 2013-09-01 20:39 

@panamajack: Legalább megtudtuk, hogy a Prof. egy tömegbe lövető, MSZP-s proletár. Sötétben bujkáló is, nyilván.

 6. panamajack — 2013-09-01 23:14 

@escargot: A mandineres kommentelőkön remekül szemléltethető az orwelli „kacsabeszél” lényege.

 7. panamajack — 2013-09-01 23:28 

A poszthoz: szerintem az úgynevezett szocializmusnál semmi sem tett többet annak érdekében, hogy kiirtsa a társadalomból a szolidaritást és a szociális érzékenységet. Ugyebár azt súlykolták minimum három generációba, hogy az állam mindenkiről gondoskodik, aki (és itt a lényeg) MEGÉRDEMLI. Ergo, aki mégis kicsúszik a szociális hálón, az csak magát hibáztathatja: lusta volt, alkoholista, tanulatlan, vagy éppen nem olyat tanult, amit kéne, és legfőképpen: megbízhatatlan renitens, akinek nem sikerült kivívnia és megtartania Állam Bácsi bizalmát. A szerencsétlen ember tehát MEGÉRDEMLI a sorsát, és kifejezetten ellenjavallott vele szolidarítani, hiszen a totalitarianizmusban a sikertelenség ragályos betegségnek számít. A Fidesz csak ezt a magyarokban továbbra is megrögzötten jelenlévő felfogást lovagolta meg azzal, hogy minden egyes megszívatott csoportot egyuttal meg is bélyegez (lusta diákok, túlfizetett iskolaigazgatók, csaló rokkantnyugdíjasok, hálapénzes orvosok, maffiózó játékgép-tulajok, stb…) ezzel azt az illúziót sulykolva, hogy aki rendesen viselkedik (értsd: feltétel nélkül becsicskul) annak nem fog bántódása esni. Aztán amikor mégis, az is meg lesz magyarázva a fenti logika alapján a többieknek, akik lelkesen fogják a mandineren az újabb földön fekvő áldozatot rugdosni, boldogan attól, hogy (még mindig) nem ők kerültek sorra.

 8. noirp — 2013-09-02 08:57 

@escargot: simán.

 9. noirp — 2013-09-02 09:10 

Tegnap az abc-ben nézelődve látom ám Hofirozi szavait a helyi hírharsonában: az államosított tankönyvellátásról olyat szólt, hogy „ez a társadalom igénye”
elsőre reflexesen gondoltam, hogy „anyádé”,
(vö.: http://index.hu/belfold/2013/09/02/22_kozul_egy_gyerek_csomagja_se_hibatlan/)
aztán elgondolkodtam, hogy „és mivan, ha mégis…”?
Nap mint nap látom, h sokan nemhogy nem tiltakoznak a panamajack említette becsicskulás ellen, hanem örömmel fogadják, mert az a legkönnyebb megoldás; ha nincs választásod, nem kell az agyadat erőltetni.

 10. escargot — 2013-09-02 12:39 

@noirp: Régi meggyőződésem, hogy a szabadság propagálása valami értelmiségi kisiklás: a többségnek többet árt, mint használ, összezavarja, megijeszti a felelősségvállalással és választással, gondolkodással feleslegesen leköti az energiáit. (Rosszabb napjaimon még az is eszembe jut, hogy mi sem vagyunk rettenetesen boldogok a nagy eszünkkel.)

 11. noirp — 2013-09-02 12:54 

@escargot:
„(Rosszabb napjaimon még az is eszembe jut, hogy mi sem vagyunk rettenetesen boldogok a nagy eszünkkel.)”

Most mit mondjak, helyettem írtad.

„Régi meggyőződésem, hogy a szabadság propagálása valami értelmiségi kisiklás: a többségnek többet árt, mint használ, összezavarja, megijeszti a felelősségvállalással és választással, gondolkodással feleslegesen leköti az energiáit.”
Még mindig abban reménykedem, hogy ez talán nem MINDENHOL ennyire kisiklás. Hogy ahol ép időben, normálisan lefutott a polgárosodás (Anglia, Hollandia), ahol protestánsék szétcsaptak kicsinyt (előbbiek+Svédo. )vagy ahol legalább teljesítményelv és rendes technológiai fejlődés vagyon, ha már csicskulási igény is kísért (Németo.) …szóval ott talán mégsem marad ennyire egyedül, aki az egyén felelősségét, szabadságát, választási lehetőségeket propagálja.

Továbbá vallom, hogy ezen értelmiségi kisiklás tette lehetővé az ipari forradalom végigvitelét is, illetve a technológiai gondolkodás itt-ott gerjeszthet értelmiségi kisiklást is (ezért hivatkoztam a németekre, akiknek marha lassan jött/jön össze a felnőtté válás, viszont dolgozni és fejleszteni, azt tudnak). De ez nem szükségszerű, lehetsz kitűnő fejlesztő mérnök és kőhülye is.

Máskülönben, kisiklás nélkül, még mindig ott tartanánk, hogy a fájó fogadat majd a jóisten rendberakja, a természettudomány, orvoslás és mechanika pedig úgy, ahogy van, turpis curiositas.

Hogy sűrűn vannak, akik tényleg itt tartanak, az igaz,
hogy itthon pláne sűrűn, az is igaz,
hogy ebből kifolyólag néha kurvára egyedül vagy
az is igaz.
(Ismerem ezt az érzést, hidd el!)

Evvel együtt talán jobb azt mondani, hogy „ember és polgár vagyok” mint Krisztus után 2013-ban, Ojrópa közepén totemmadarak seggealjára visszavezetni magunkat…

 12. escargot — 2013-09-02 13:30 

@noirp: Én is inkább vagyok ufó, mint kőhülye. Ezzel együtt érdekelne, mi az ember természetes állapota. Jelentkezni kellene valami ilyen témájú skandináv ösztöndíjra, írjunk rá kutatási tervet! 🙂

 13. noirp — 2013-09-02 13:42 

@escargot:
mhöhöhöhö 🙂
Előbb szét kéne nézni, lehet-e ezen elég pályázati pénzet lopni, mert enélkül nem megy. Akkó’ meg a franc írjon újabb olvasatlan kutatási tervet 🙂 🙂
[épp az éjjel villant át az agyamon a kép, ahogyan az ifjú Marya Skłodowskát kipenderítik az épületünkben lévő főemberi főirodáról, mert a munkaterve „érdekes, de nincs benne elég innovatív érték”]

 14. panamajack — 2013-09-02 14:47 

@escargot: A huzamosabb ideig nyugaton élés egyik legmellbevágóbb rádöbbenése a: „jéééé, tényleg nem én voltam a hülye!” élménye. Aztán amikor hazalátogatva próbálod elmagyarázni a kinti tapasztalataidat, akkor jólesően konstatálod, hogy a többség még mindig úgy éz rád, mint bornyú az új kapura, csak most már nem ufónak tartanak, hanem felvágós „kintrőlmitugatszbele” hazaárulónak…

 15. noirp — 2013-09-02 15:09 

@panamajack:
Hát persze hogy hazaárulónak tartanak. Te már sohasem fogod megérteni, mennyivel szebb, jobb, magasztosabb, ha stadion van a falu szélén, mint ha napkollektor; sohasem lesz belőled igazmagyar, hisz a verseny szóról a nem a kolbásztöltő ~ hanem a piaci ~ jut eszedbe. Satöbbi.

 16. noirp — 2013-09-02 15:12 

A „nem én vagyok a hülye” élményét kicsiben megtapasztalhattam nemrég — konferencián járva két nap alatt átláttam, hogy jelen munkahelyem és helyzetem mellett a szakmám úgy elszáguldott, mint a szél, mégse borultam ki, inkább mélységes elégtételt éreztem. Mert: Nem én vagyok a hülye.

 17. panamajack — 2013-09-02 16:10 

@noirp: Attól tartok, hamarosan már az is elég lesz a hazaáruláshoz, ha valaki nem féli az Urat (pógármester, képviselő, államtitkár Urat)…

 18. noirp — 2013-09-02 16:14 

@panamajack:
Meg ne érjem.
Vagyis de, csak ne itt.

 19. badogember — 2013-09-03 16:16 

A szalámitaktika mindig működött. Ilyenkor mindig Martin Möltke evangélikus lelkész jut az eszembe, aki némi időt töltött Dachauban. Ő azt mondta- nem biztos, hogy szó szerint idézem, de viszonylag – „Amikor elvitték a kommunistákat nem szóltam, mert nem vagyok kommunista, amikor elvitték a szocialistákat nem szóltam, mert nem vagyok szocialista, amikor elvitték a zsidókat, nem szóltam, hiszen nem vagyok zsidó, amikor elvitték a homoszexuálisokat nem szóltam, hiszen az sem vagyok. Amikor engem vittek, már nem volt senki aki szóljon értem.” Ezt azért meg kéne fontolni.

 20. panamajack — 2013-09-03 16:55 

@badogember: sajnos nálunk már az is haladás lenne, ha nem tapsolnának éljenezve a zemberek, amikor éppen kicsinálják a szomszédukat…

 21. igazitrebics — 2013-09-03 17:54 

@badogember:

Az idézet Martin Niemöller protestáns teológustól származik!!
Csak a hitelesség kedvéért:

Amikor
Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

 22. SzJoe — 2013-09-03 21:54 

Üdv! Csak rávilágítanék egy apró, lényegtelennek tűnő, mások számára kevéssé fontos mondat hátterére: Leszalámizott hivatásos állományúként (Tűzoltók, börtönőrők, katonák, et cetera… Rendőrből volt a legkevesebb a demóinkon. Ez személyes tapasztalatom volt.) mindent megtettünk, amit jogszerűen tehettünk. Másra egyszerűen nem volt jogunk. Most még kevesebb van, de ez a leszalámizásból következik. Ami nem volt leszalámizás, ugyanis jelenleg is egységesek vagyunk. (Magyarázat: Parancsuralmi rendszerben szolgálunk, ezért azt tesznek velünk, amit csak akarnak. Már a bűncselekményt is végre kell hajtanunk ha parancs van rá, s csupán utána tehetünk szolgálati panaszt…) A parancsuralmi rendszerek jellemzője, hogy az irányítás felülről, parancsokkal történik. Nincsen módunk/eszközünk arra, hogy a kormányt bármiféle kompromisszumra kényszerítsük.

 23. noirp — 2013-09-04 08:08 

@panamajack:
Nem azért a húsz fillérért, de én már annak is örülnék, ha nem tapsolnának olyankor, mikor őket magukat csinálják ki.
Egy kollégám — egész életét a felsőoktatásban töltötte, tehát látja, mi folyik az ágazatban per pillanat — egy hónapja is harsányan győzködött bennünket, hogy Orbán Viktort szeretni kell és kész. Ez volt az érve: szeretni KELL. (Anyádat.) Miközben kvázi érzéstelenítés nélkül herélik mint egyetemi oktatót. Nomármost, aki a saját vesztét — ha távlatban is — ennyire nem látja, attól miért várod, hogy a szomszédja dolgain gondolkodjon? Ráadásul magasan képzett, kvalifikált emberről van szó.

 24. noirp — 2013-09-04 08:10 

Fentiekkel mindössze arra akartam kilukadni, amit úgyis régen tudunk: buta/szakbarbár/agyilag rest emberrel azt csinálsz, amit akarsz, csak karizmád legyen érvek helyett.

 25. panamajack — 2013-09-04 13:42 

@noirp: Őszinén szólva normális ember számára már eleve értelmezhetetlen a „politikust szeretni” szóösszetétel. Sőt, normális politikus számára is az. Nem azért van ő, hogy szeressék!

 27. noirp — 2013-09-04 15:14 

@panamajack:
Nem hát! Tegye a dolgát és legyen számonkérhető. Ő nem az úristen földi megtestesülése, se meg nem apád-anyád.
Két szempont.
1) Nekem is totálisan idegen valami a politikusrajongás. Normális ember szereti a retyerutyáját vagy annak egyes tagjait; a barátját/barátnőjét és ha minden igaz, kölcsönösen; erre szüksége van. Szeret/rajong valami művészfélét, zenekart vagy sportolót, sportágat, csapatot, azért, mert neki az jó, ad a kis sz*s életének valami pluszt. Mondjuk ez nem kölcsönös, de a rajongónak attól még jó.
De egy politikust?! Aki elvileg azért van odatéve, hogy legfőbb vállalatirányító legyen? Mivanmá? Nekem ez ufóul van, hiába nézem a jutyúbon a pártgyűléseket. Mi pluszt kapsz te a politikustól, meg nem foghatom.

2) A jó politikus elvileg tényleg olyan kéne legyen, mint a jó menedzser (nem managentryt mondtam): észrevehetetlen.
Nem ünnepelteti magát, nem öltözik málnafagyinak, nem szentel zászlót; és legfőképp nem leválthatatlan.

 28. noirp — 2013-09-04 15:20 

@escargot:
Nagyon durva.
De kihez jut ez el? Nézd végig a kommentelhető hvg-cikkeket. Mint a Mandíneren…

„Ez egyrészt, mint Bárdi Nándor is mondja, például a magyar többségű területeken a magyar többség csökkenését jelenti (ami a beígért regionális átszervezéssel együtt tragikus következményekkel járhat), a szórványterületeken pedig a magyar kisebbség elsorvadását. Nem biztos, hogy a Fidesz-KDNP ún. nemzetpolitikusai ezt tervezték, de ez a kiszámítható hatás. Mint mindenben, abban az egy témában is, amihez a közhiedelem szerint csak ők értenek, az abszolút dilettantizmus jellemző rájuk.”

Tökéletes meglátás. De persze, ki a f*sz néz előre 20 évre, mikor a választásokat jövőre rendezik.

 29. panamajack — 2013-09-04 16:16 

@noirp: Azért amilyen irányba a dolgok haladnak, még az is kérdéses, hogy egyáltalán meddig éri még meg az erdélyi magyaroknak az óhazába költözni? A szlovákiaiak például már most hülyék lennének áttelepülni…

 30. untermensch4 — 2013-09-04 19:34 

@SzJoe: akit köt a törvényre tett esküje az csapdába esett amint a törvényhozás többsége (tkp a parancsnoki lánc teteje) bűnöző és ez annyira „evidens” hogy titkolni sem kell (képviselők utiköltségtérítése kapcsán az államtitkári nyilatkozatra alapozom eme gondolatomat).
de van remény, nem véletlenül „a történelem az élet tanítómestere” hiszen nem egy uralkodó is saját fegyveresei által holt vala, példaképünk pedig ama vajk/szt.istván aki történelmünk legsikeresebb katonai puccsát hajtotta végre…

 31. noirp — 2013-09-05 07:21 

@panamajack:
Megéri-e egyáltalán? Nem tudom.
Első reakcióm az volt, hogy „amíg a jónép meg nem népszavazza, hogy kilépjünk az EU-ból, mert utána megint útlevél kell”
vö. :http://index.hu/gazdasag/2013/09/03/nem_tetszik_az_eu_bye-bye_magyarok/
de aztán rájöttem, hogy ez sem jelent semmit. Az a réteg, amelyik Tusványoson révül a sámán szavaira, úgyis jön (ha szögesderót van, akkor is)

Más kérdés az, hogy amíg a külpolitikánk ilyen ötletgazdag, WA hamvaitól a székely zászlón át én nem is tudom, meddig, teremhet még olyan szituáció is, hogy a szerencsétleneknek muszáj lesz fölkerekedni és söpörni. Nem szervezett áttelepítésre gondolok (azt talán mégse engedik, ha már EU), csak többé-kevésbé finom baszogatásra.

 32. noirp — 2013-09-05 07:24 

N. B. A fenti bye-bye unió riport és az indexen tegnap megjelent felmérés — ami szerint a többség már úgy gondolja, hogy a’ únijó, az rossz — szerintem ölég kemény példa a proliretorika hatékonyságára.
Hányan hiszik vajon meggyőződésesen, hogy kérem, mi itt többet adunk a közösbe, mint amennyit kapunk? Végig sem merem gondolni.

 33. noirp — 2013-09-05 07:30 

És most speciel azért sápítozom, mert végiggondoltam, milyen volna ismét magyar gyártmányú finomvegyszerekkel, MOM műszerekkel tolni az ipart, vízummal menni mondjuk Kismartonba a többi vegyésszel grünferenciázni, és már félúton belesápadtam. Holott ez a kutatói nyavalygás csak a jéghegy teteje volna a kilépés esetén.
Hiszen a gazdaságunk egy részét — mezőgazdaság, k+f, útépítés, járműparkcsere és a többi — per pillanat sztem az ilyen-olyan támogatások tartják egyben…

 34. panamajack — 2013-09-05 09:29 

@noirp: a kilépés jelenleg a „valószínűtlen, de nem lehetetlen” kategóriába tartozik. Akkor válhat reális veszéllyé, ha:

1 – Orbán nyer 2014-ben (nagyon valószínű)
2 – A második ciklusban a Fidesz fejére omlik az általuk elkúrt gazdaság (komoly esélye van, de ez függ a világgazdasági konjunktúrától is)
3 – Az életszínvonal akkorát zuhan ettől,hogy a tömegek a lámpavasakat kezdik méregetni.
4 – A Fidesz már csak nyíltan diktatorikus módszerekkel tudja fenntartani a hatalmát, de nem robban szét belülről (ez a legnagyobb kérdőjel)
5 – A fentiek folyományaként egyrészt magyar menekültek áradata indul meg nyugat felé, másrészt az Unió komoly retorziókat léptet életbe.

Ha mindez bekövetkezik (amire van esély, de nem biztos), akkor és csak akkor éri meg Orbánnak a kilépés.

 35. noirp — 2013-09-05 09:38 

@panamajack:
4.-hez: Fideszéknek sztem segíthet, ha a Jobbik beemelődik a kormánykoalícióba. Én speciel ettől tartok, de nagyon.
Hogy holmi elvi gátlások ragadnák őket torkon — ti. hogy gyakorló nácikkal tán mégse kéne üzekedni — vagy hogy a Jobbik ne jutna be jókora (tizen-) százalékkal a parlamentbe — nos én meg erre nem látok esélyt.

Mit mondjak, érdekes lenne az eu-s viacoloron a rántotthús formájú, csatornaszagú, mély gödör, körülvéve kordonnal. Nem, ne lássam, csak rémálmaimban.

 36. panamajack — 2013-09-05 11:39 

@noirp: 2014-ben én nem jósolok túl nagy eredményt a jobbiknak. Szerintem 10% alatt lesznek jóval.

 37. noirp — 2013-09-05 12:41 

@panamajack: Miből gondolod?
Itt Észak-Magyaro.-on sajnos azt látom, hogy „igény, az volna rá” — az isten adja, hogy ne legyen igazam.

 38. panamajack — 2013-09-05 12:49 

@noirp: egyrészt mert ostoba és pancser banda, már jónéhány botrányon túl. Másrészt a Fidesz egyre több ideológiai elemet átvesz tőlük, nekik meg már nincs hova radikalizálódniuk, ha indulni akarnak a választásokon. Szerintem az igazi veszély az, hogy a második ciklusban a Fidesz csinál egy jobbikos jellegű kormányzást – a Jobbik nélkül.

 39. noirp — 2013-09-05 13:07 

Egypártrendszer néz ki szerinted?

 40. panamajack — 2013-09-05 15:07 

@noirp: Az biztos, hogy Orbán azt szeretne, kérdés hogy sikerül-e neki. Persze formálisan több párt lenne, csak a többi nem számítana.

 41. noirp — 2013-09-05 16:18 

@panamajack: Szavazzon Ön is a Népfront jelöltjeire, hm?

 42. panamajack — 2013-09-05 16:56 

@noirp: Nemzeti Front!

 43. noirp — 2013-09-05 17:09 

szép új (?!) világ.

 44. hadrian77 — 2013-09-05 20:27 

Ha kilépnénk az Eu-ból:
– elapadnának a pénzek, amikből jelenleg az állam és a kkv szektor beruház és fejleszt,
– kikerülünk a schengeni övezetből, teljes határellenőrzést vissza kell állítani,
– kikerülünk a belső vámmentes övezetből, minden európai országgal vámolni kell.
Most hirtelen ez a három jutott eszembe. Akár milyen szólamok is mennek, nem hinném, hogy a kilépést bárki meg merné lépni mert abban a pillanatban bedőlne az ország.

 45. panamajack — 2013-09-05 20:37 

@hadrian77: A jelenlegi feltételek mellett valóban nem.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.