Komcsiriadó

Riadó!

Egy Rogán Antal nevű, kommunista nézeteket valló személy veszélyezteti Thürmer Gyula monopóliumát a tragikomikus baromságokat mondó politikus posztján.

Szerinte a közműszolgáltatásokat nonprofittá kell tenni, és kötelezni a szoláltatókat, hogy a nyereséget (a nonprofit vállalat nyereségét, naná) fejlesztésekbe forgassák. Azt ugyan nem mondja hogy államosítani is kellene, dehát mi a franc értelme van a magántulajdonnak, ha egyszer a tulajdonos nem vehet ki belőle egy fillért se?

Ráadásul ez nemcsak kommunista megnyilvánulás, hanem szimplán hazugság. Nyilván népsanyargató szándék vitte arra a magánszolgáltatót, hogy kiépített mindenféle modern rendszert a digitális óráktól kezdve a telefonos-internetes ügyfélszolgálaton át a sok tucatnyi terepjáróval készenlétben álló karbantartó csapatokig, akik vészhelyzet esetén már vidáman szerelnek, mikor a BM még csak a “maradjon otthon, húzzon finom prémes nyuszipapucsot és nézze a hörrtévé színvonalas műsorát” rövid szöveges üzenetet fogalmazza.

Ezek a piszok népsanyargatók, a mégpiszokabb autógyáraktól az extrapiszok bankok finanszírozásában lízingelnek évente pár száz autót, hogy a fentebb leírt karbantartó flotta modernebb legyen. Kicsit jobban belegondolva az utóbbi hét évbe, ha most lenne egy ennyi idős gyerekem, bajban lennék az áramszünet fogalmának elmagyarázásával, mert itt annyi ideje nem volt áramszünet, mert ez a piszok, szemét, rohadt, idegenszívű áramszolgáltató a fogta magát és épített ide a ház elé-alá egy nagyobb kapacitású trafóállomást.

A gyengébbek kedvéért ez a rendszerváltás egyik vívmánya, hogy nem protekciós alapon, Lázár János unokaöccse, Puch László sógora, vagy Fodor Gábor távoli unokatestvére vezetésében és lenyúlásában, ki tudja milyen színvonalon működő sóhivatal csinálja a közműszolgáltatást. Hármat csinál még ilyen szervezet: busz, vonat, posta. Ha rémlik, ezek közül a BKV például az, amelyik még kereklámpás Ikarusszal szolgáltat, a posta az, ahol 2013-ban Európában csak úgy lehet kártyával fizetni, hogy azt készpénzfelvételnek számolják el. A MÁV pedig az a rendkívül kellemes cég, amelynek évi kb százmilliárdból nem telik arra, hogy nyáron a Balaton körül még csak viccből se legyen légkondicionálás nélküli vonat, illetve amelyik olyan áron dolgozik, hogy két embernek vastagon olcsóbb kocsival menni Budapestről mondjuk Debrecenbe vagy Szegedre, mint vonattal.

A villany- és gázszolgáltatás ugyaninnen indult, ezelőtt húsz évvel. Működött, jól-rosszul. A MÁV-val kapcsolatban pozitív hír, hogy egyedül Magyarországon lehet még forgalomban Jendrassik-dízelt hallani, a villanyszámlát viszont lehet kettő kattintással fizetni, és elfejteni hogy van villamos művek. Nyomom a gombot, jön a delej.

A Rogán Antal nevű politikus a rendszerváltásnak ezt a vívmányát vonja kétségbe akkor, amikor a fenti kommunistoid dumát elővezeti a hörrtévében.

Mondják, drága a villany. Igen, a mobiltelefon is az. Naná, mert úgy tetszettek piacot liberalizálni, hogy bejött ezeken a területeken három-négy szolgáltató, akik azóta lelkesen kartelleznek, az untauglich GVH és a pocsék jogszabályi környezet miatt. Nyilván ezen lehetne változtatni, de akkor néhány igazgatótanácsi helyből és szép autóból ki kellene szállni az elvtársaknak, és nem rezsicsökkentésről papolni, hanem a szabad verseny ösztönzésével rávenni ezeket a piszok külföldi beruházókat, hogy a kapitalizmusból ne csak a nyereséget élvezzék. Hogy ez miért nem történt meg?

Olvassanak Marxot az elvtársak, majd rúgják ki a királyokat, hercegeket, grófokat, onnan, ahova nem valók. Ha már a kommunista tempónál tartunk.

21 hozzászólás

 1. komojtalan — 2013-09-08 07:50 

Azt nem értem mit nem lehet érteni azon, ha befektetek X pénzt valamibe akkor minimum a banki kamat felett szeretnék keresni. Persze valószínűleg értik ezt, az Orbán bányák sem önköltségi áron adják a követ, csak a sok buta embert ezzel lehet megvezetni. Mert az ország nagy része buta, de reméljük nem hülye. ÉN elintézem, hogy kevesebbet villanyt kelljen fizetned, szavazz rám. De azt csak érzékelik, hogy a kevesebb villanyszámla ellenére valahogy kevesebb pénzük marad? Valószínűleg nem szeretnének visszavenni semmit, ha igen butábbak mint gondoltam. Pár év alatt lerabolják a cégeket, semmi beruházás, semmi fejlesztés, semmi karbantartás és utána? Megint eladnánk külföldieknek? Ki lesz az a bolond aki még egyszer olyan beruházást hoz ide amit nem tud felkapni és menekülni az országból ha még egy ilyen banda lesz kormányon? Ha lenne pénzem ebben az országban max. egy mozgóáruskészletre fektetnék be, ha államosítani akarják akkor kimegyek Bécsbe és ott adom el.

 2. gloriamundi — 2013-09-08 08:37 

Ráadásul súlyos bünti van, ha a szolgáltató nem pont úgy kommünikéli a fogyasztóval a rezsicsökkentést, ahogy azt az ő profitját lebombázó állam bácsi előírja. Vagyis kormánypropagandára használja a szolgáltatót, miközben megkárosítja és mumusnak állítja be.
Sajna a zemberek nagy része tényleg hülye.

Bár az én gyerekeim már tudják, mi az áramszünet, ez a lényegen nem változtat. 🙂

 3. panamajack — 2013-09-08 08:49 

Na és az milyen ötlet volt Rogán elvtárstól, hogy HAVI egy vagy két készpénzfelvétel legyen ingyenes (mert ugye a bankok nem fogják a fogyasztóra hárítani a tranzakciós adót, ááááááá dehogy)?! Gyakorlatilag megszüntetné a lakossági folyószámla intézményét, és visszatérne a “barna borítékban a fizetés minden hó elsején” rendszer. Tulajdonképpen a kétszintű bankrendszert is meg lehetne szüntetni, tök fölösleges. Ja, és az árfolyamproblémákat is egy csapásra megoldaná, ha felszámolnák a forint konvertibilitását. Csak az a fránya KGST ne szünt volna meg…

 4. wazelin — 2013-09-08 12:38 

Amikor olvastam a hírt nekem is az volt az első kérdésem, hogy egy nonprofit cégnél miért is keletkezik profit.

A másik nagyon durva az ingyenes készpénzfelvétel, megyünk vissza az idő, ráadásul ezzel csak a feketegazdaságot fogják növelni.

Jó a cikk.

 5. feketelaszlo — 2013-09-08 19:50 

“Hármat csinál még ilyen szervezet: busz, vonat, posta.”

Nyelvtanilag nem oké a mondat, először látok ilyet itt. Bár inkább csak azért emeltem ki, mert egyet megvédenék belőlük.
A Volán-társaságokat. Azért, mert valahogy csak a BKV-val szoktak komoly bajok lenni. Azonos korú és tipusú buszok között ég és föld a különbség, ha egy vidéki Volán-társaságot nézünk meg, meg Butapestet – valahogy csak utóbbiban szoktak kigyulladni, eltörni meg szétrohadni a kereklámpás (meg nem kereklámpás) Ikarusok – vajh hogy lehet ez? Igen, a vidéki busztársaságok sem voltak nyereségesek és a buszok ott is cserére szorulnak, de összességében sokkal jobb állapotmegőrzésre voltak képesek és a forgalomban lévő buszaik valószínűleg bármelyik nap gond nélkül átmennének a műszaki vizsgán és nem kell rajtuk halálfélelemben utazni. Igaz, összevonják a Volán-társaságok kezelését, tehát a jövőben a remek fővárosi minőséget valószínűleg exportálni fogják vidékre is.
Egyébként egyetértek, de a cikk említett részébe bele kelett kötnöm.

 6. kszabo — 2013-09-08 20:46 

http://cities.blog.hu/2012/02/25/cincinnati_villamosa_ujraeled A kemény kezű kormányzatok és önkormányzatok hiánya csak a hülyéknek demokrácia. És ezt mi 20 év alatt eléggé rendesen beszoptuk a szolgáltatások terén 🙂 Most meg kapkodnak nagyjaink akik most ébrednek szakirányú csipkerózsika álmukból.

 7. zolcsi67 — 2013-09-08 22:48 

“A MÁV-val kapcsolatban pozitív hír, hogy egyedül Magyarországon lehet még forgalomban Jendrassik-dízelt hallani”

Meg ahova még a Ganz-MÁVAG exportálta…szép dolog a lendület, de a tények cudar dolgok, csak hogy egy lényegtelen mondatba kössek bele, úgy szakmailag.

 8. hadrian77 — 2013-09-09 08:17 

Szerinte megy Debrecen-Bp távolságot nézve a világon mindenhol olcsóbb két embernek autózni, mint vonatozni. 🙂
Egyébként a leírtakkal egyet értek, kiegészítve azzal, hogy Szlovéniában, a példaországban, ahol mindenben van állami tulajdon, olyan szintű a korrupció pl. vasúti beruházásoknál, hogy annak még itthon is kalapot emelnek.

 9. professzorpizka — 2013-09-09 10:42 

@zolcsi67: Úgy tudtam hogy idecsődítem a vonatbuzulls topikot 😀

 10. pierredelacroix — 2013-09-09 11:00 

@wazelin:

A nonprofit szervezeteknek több definíciója is létezik (köztük a magyar jogi szabályozás is ilyen), de az egy közkeletű tévedés, hogy nem keletkezhet nála profit (lássuk be, ez azt jelentené, hogy a működésének végső egyenlege legjobb esetben is nullszaldós, vagy még veszteséges lehet). Ami általában jellemző rá, az a profitszétosztás tilalma, azt csak az alkalmazottak bérezésére, működési költségekre (ha szigorúan vesszük a definíciót, akkor csak a működéssel szorosan összefüggő költségekre) +fejlesztésekre költheti. (Ami megint nem jelenti azt, hogy ne fizethetne osztalékot a tagoknak, például Nyugat-Európában vannak nonprofit alapon működő segély- vagy nyugdíjpénztárak, amelyeket szociális vagy szakszervezeti intézmények tartanak fent. Itt a járulékjogosultság megállapítása miatt tekinthetjük akár profit- akár nonprofit szervezeteknek is. Vagyis az “osztalék” fizetése nem, vagy nemcsak a befektetett összeg nagyságától függ. Ezért járulék)
(Mj.: nem fedi le, illetve más, mint a civil szervezetek fogalma)
Lásd:
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0050_09_kakai/ch02.html
Egyelőre ennyi.

 11. noirp — 2013-09-09 15:04 

off
“Kicsit jobban belegondolva az utóbbi hét évbe, ha most lenne egy ennyi idős gyerekem, bajban lennék az áramszünet fogalmának elmagyarázásával, mert itt annyi ideje nem volt áramszünet(…)”
Na, most konkrétan **** ra irigyellek.
on

 12. untermensch4 — 2013-09-09 15:34 

@feketelaszlo:
“Hármat csinál még ilyen szervezet: busz, vonat, posta.”
itt nekem az említett cégek konkrét betegségei helyett az jutott eszembe hogy a magyarosch állami tulajdon valahogy nem működik jól.
jó példa a busz: a vevők szerint koszos, ritka, drága. közben a jegyek ára nem is fedezi a teljes költségét.

 13. zolcsi67 — 2013-09-09 19:12 

@professzorpizka: Aki szelet vet, kéremalássan… 🙂

 14. Tromb74 — 2013-09-09 22:08 

Há mer’ ezek rájöttek, hogy a kommenizmus továbbra is kellendő portéka, csak át kell keresztelni, meg becsomagolni valami népmesés motívumokkal ékített selyempapírba. Ez speciel nem az ő hibájuk.

Az rémisztő inkább az, hogy a rendszerváltás óta még senki nem ment ilyen messzire ezen az úton. Na nem azért, mert ne lett volna rá igény.
Itt több tényező “szerencsés” együttese teremtette meg a lehetőséget a kommunizmus ilyen mértékű rehabilitációjához. A kétharmad biztosítja a kontroll teljes hiányát, egy olyan kormány számára, aminek erkölcsi gátja lényegében nincs.
Ez még mindig kevés volna a sikerhez, de van egy olyan – számomra érthetetlen – tömeg a hátuk mögött, ami vallásos meggyőződéssel kitart, még csak nem is egy párt, hanem egyetlen személy mellet.
Sajnos el kell ismernünk, hogy a dolgok a többség (ha nem is az abszolút) akarata szerint történnek annak ellenére, hogy ez a vadi új rendszer magán viseli a kommunizmusnak és a fasizmusnak is számos ismertetőjegyét. A nép jelentős része ezt valamiért simán, finnyáskodás nélkül lenyeli. Miért, és meddig?

 15. gonczi — 2013-09-10 13:01 

@noirp:
Hát, nem tervezett/előre kommunikált itt sem nagyon volt évek óta. (ELMŰ terület) Aztán lehet, hogy a szolgáltatók a frekventált hálózatszakaszok karbantartására összpontosítanak – gondolom, van nyilvántartásuk arról, melyik szakaszon hány és milyen típusú fogyasztó lehet érintett.
(Ne feledjük: az áramszolgáltatók árbevételének több, mint 60 %-át hozzák a “nagyfogyasztók”, akik akár napi szinten is fizetnek.)
Hozzá jön még a “médiahatás”: nagyvárosi – nem feltétlenül csak Bp.-i – környezetben nagyon kell figyelni a médiában megjelenő negatív reakciókra.
Vannak tehát biztosan frekventált és kevésbé frekventált hálózati szakaszok.
Én, valószínűleg az első körbe tartozom, míg Te a másodikba.
De: el ne költözz – csak – emiatt onnan: ha minden jellemzőt összevetnénk, lehet, hogy az jönne ki, hogy te lényegesen jobb körülmények között élsz.
🙂

 16. 68nyara — 2013-09-11 08:29 

A postai kp felvétes fizetés számomra is nagy talány. Ha egy szar közértben fizethetek bankkártyával normálisan, akkor ott miért nem?

Az ingyenes kp felvétel ellen tudnék én is érveket felsorakoztatni, de ellenvetésként megjegyezném, hogy inkább az a probléma, hogy ha kimész a piacra (meg a nem multi boltokba) akkor ugrott a kártyás fizetés lehetősége. Alapvetően technikai akadálya nincs annak, hogy ezeken a helyeken is lehessen így fizetni. Másik probléma az emberek hozzáállása. Még sehol nem volt ez a kormány meg a tranzakciós illeték, de az emberek egy jelentős hányada úgy kapta számlára a fizuját, hogy még aznap fel is vette kp-ben. Persze meg is ideologizálták egyből a dolgot. Most is azt hallom, hogy komoly mozgalom indult, hogy kaphassák kp-ben a fizetést az emberek. (Megjegyzem jogilag kérheted most is…) Na nekik szólt ez a havi két alkalmas bejelentés…uszkve az emberek 60-70%-nak.

 17. noirp — 2013-09-11 10:10 

@gonczi:
Hát, a nagy büdös harci helyzet az, hogy a munkahelyemről van szó — megyeszékhely, laboratórium. 2009-12 közt kb minden viharfrontnál és bármely karbantartási/”városrehabilitációs” munkánál volt áramszünet, de előfordult, h csak úgy just for fun, mert az épület nem ekkora áramfelvételre volt bedrótozva. Na, azóta új házban “lakunk” és eddig csak három vagy négy áramszünet volt, ebből egy azért, mert a nagy rehabilitáció közben csak-csak sikerült egy főfő kábelt átvágni, evvel a fél várost setétbe borítani.
‘urá, ‘urá.
🙂

És mondom, ez nem tanya, ez megyeszékhely…:D

 18. noirp — 2013-09-11 10:13 

@noirp: és még utolsó off: nálunk sajnos a fél-egy perces kimaradás is durva károkat jelenthet, egésznapi munkád elvesztét, így azt is áramszünetnek tekintem…

 19. koxi — 2013-09-11 13:35 

Nem értem, mi a probléma azzal, h az ember ingyen akar hozzájutni a pénzéhez?? A banknak másból bőven van profitja. Arról nem beszélve, h a kártyáknak van egy éves díja. Az elvileg leadózott fizuból azért még qrva sokmindent leszívnak, én ennek érzem pl a nem ingyenes készpénzfelvételt. Sőt, valahol meg is értem azt a 70 ezret kereső minimálbérest, akinek az éves x ezer forint kártyadíj mellett még a kp felvételért meg a tranzakciókért is fizetni kell és ez nem tetszik neki. Megjegyzem, h pl nekem Németországban semmit azaz 0€-t kell fizetnem a kp felvételért, majd mindenhol kártyával fizetek, és azért sem számolnak fel egy petákot sem.
Gondolom ha 1500 juro netto lenne az átlagfizetés, az emberek itt sem néznék, h melyik folyószámla az olcsóbb, meg milyen f…g tranzakciós meg mittomén adókat kell fizetni. Mondjuk szerintem a legnagyobb LOL akkor is a nemzeti dohánybolt intézménye. Na meg a felosztás persze…

 20. panamajack — 2013-09-11 15:08 

@koxi: Félreérted: nem az ingyenes pénzfelvétellel van baj, hanem a HAVI EGY (vagy kettő) ingyenes pénzfelvétellel. Ez ugyanis arra fog mindenkit késztetni, hogy minden hónapban egy összegben kivegye a pénzét a folyószámlájáról, és onnantól kezdve mindent készpénzben intézzen. Ami gyakorlatilag ellehetetleníti a bankok lakossági folyószámla-tevékenységét, és még jobban növeli a szürkegazdaságot. És igen, a kormány ezt az egészet a tranzakciós adóval baszta el, ami megdrágította a bankkártya-használatot, és most ezt újabb adminisztratív eszközzel próbálja korrigálni, ész nélkül.

 21. koxi — 2013-09-11 16:27 

@panamajack: Jogos. Így már értem.Totálisan úgy lesz ahogy leírtad. Lóvé le aztán megy a “cséndzs mani-cséndsz mani”. De igazából mivel nem erősítik a feketegazdaságot? Mostanában eléggé ennek erősítésére tendálnak. Épp most olvasom, h elkezdtek komplett dohányültetvényeket lopni (azért ez durva) mert egyre nagyobb a kereslet a dohányra. Persze nem a nemzeti boltból.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.