Rendori ugy

A rendorugyekben ket biro is sejtetni engedte, hogy a rendorok falaznak egymasnak (ebben semmi uj sincs, falaznak egymasnak az orvosok, a balett tancosok es a kofaragok is…).
Az mar erdekes kerdes, hogy ebben miert nincs nyomozas, de ugy tunik, hogy a birosag is megerkezett a banyaszbeka alatti tarnaba, ahol "valami zavaros mutyizas sejt" egynemely honatyank. Egyiknek sem fogok a partjara szavazni, mert ha nem erti hogy mi a "stajsz" hanem zavaros sejtesei vannak, akkor erdemtelen arra hogy kormanyozzon. Es mindegyik csak sejti a mutyit… na mindegy.
Amirol most irni akarok, az nem a politika, hanem a rendori ugy. De Surenne markival kapcsolatban fordul elo Rejtonel a kifejezes. A nagyfonok nem veszodik rendori ugyekkel. A rendorseg fogja el a tettest, allitsak birosag ele, ha bunos akkor buntessek meg. Pont.
Ehhez kepest mar mindenkinek tudjuk a politikai velemenyet a rendori brutalitasrol Thurmer Gyulatol kezdve Tamas Gaspar Mikloson at Bencsik Andrasig. En szemelyesen hallottam "forradalmar" es rendor velemenyeket. Mindegyik a maga oldalarol teljesen vedheto. A rendor aki begozolt, miutan a tarsait nem segithette ki a teve elott es masnap az utcan allt bosszut (vagy nem, erre meg visszaterek) vagy eppen az az ember aki a demokraciaban teljesen megszokott es elfogadott modon azert vonult utcara, hogy elmondja: a kormany rosszul kormanyozza az orszagot. Mindnek igaza van a sajat maga szempontjabol.
De az, hogy ki kit es hogyan rugott fel, az rendori ugy. Vannak szakmai szabalyai a nyomozasnak, a biraskodasnak, amelyek betartasaval a dolog kideritheto. Lenne. Vannak szabalyok, felszerelesi targyak, felvonulasi tervek, amelyek leszerepeltek. Lecserelhetok. Lennenek.
Az en szememben a legnagyobb negativuma a dolognak az, hogy senki sem kepes oszinten megnyilvanulni. Egyreszt senki sincs azon a (velt vagy valos) erkolcsi magaslaton, hogy azt mondja: ez a rugas mentheto, a masik nem. De talan nem is kell ehhez erkolcsi magaslat? Nem tudom.
A rendorseg  mindenesetre nagy dilemma elott all. Egyreszt mindenki tudja, hogy nekik hasznalna ha kiadnak a "bunosoket" maguk kozul. Kovacs XXII. Geza tizedes megy a levesbe, mert lerugta egy artalmatlan jarokelo vesejet. Pont. Ugyanakkor ilyen tiszta helyzet nincs. Ket okbol sem. Az egyik, hogy Kovacs Geza lehet, hogy elotte valo este vitezul helytallt, a szakma osszes szabalyat betartva mukodott, amikor a gyujtogato galeri eppen a tevebe akart kerulni, meghozza nem ugy hogy felpofozza a feleseget es bekerul a Monika showba… Masnap meg nem jart el szabalyosan. Sot, egyenesen bunt kovetett el. A dolgon egyseges jo mercevel lehetne segiteni. Valahogy ugy, ahogy peldaul nehany eve a nemetek kivettek Werner Molders, minden idok egyik legjobb vadaszrepuloje nevet az egyik ezred nevebol. Ok eldontottek: a horogkeresztes vadaszgepek egi lovagjai olyan katonak, akikre minden nemet meltan lehet buszke, ellenben a spanyol polgarhaboru olyan szegyenteljes dolog, amelynek resztvevoi nem erdemelnek allami megemlekezest. Hiaba volt akkoriban Molders taknyos fiatal hadnagyocska es hiaba nem volt koze egyik haborus bunhoz sem, a neve kikerult a Molders-Geschwader nevebol.
Igen am de ott van egy vilagos szabaly, amelyhez kepest a valosag felderitese egyseru rendori ugy. Ott volt Molders? Ott volt. Tehat megy a levesbe. Pont.
Van egy apro am jelentos korulmeny. Molders meg 1941-ben meghalt (az is lehet hogy ’40-ben). Nalunk viszont Kovacs XXII. Geza tizedes ehenhal, ha kizarjak a testuletbol. Ezert a testulet osszezar, es ami meg rosszabb sajat celpontjaira jellmezo modon eloveszi a "nemtudom-nememlekszem-nemvoltameppenakkorott" fegyvert, amellyel a birosag nem szokott tudni mit kezdeni. (csak eppen mas esetekben a birosagot nem szokta az ilyesmi meghatni)
Az egesz viszont oda vezet, hogy hagytunk magunknak megint egy idozitett bombat. Nem tanultunk a 3/3 aktak koruli kudarcbol, hogy lassna husz evvel a rendszervaltas utan ez meg mindeig lehet ugy. A mostani persze kisebb ugy, majd egyszer elalszik. De sokkal jobban ereznem magam ebben az orszagban, ha az egesz rendori ugy lett volna a maga hibaival, emberi tragediaival egyutt.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.