Az ugy van…

hogy az ember elmegy a kracsonyi szezonban a rokonaihoz es tiz nap alatt negy kilot hizik. Ezalatt meglatogat harom nagy tajegyseget es vegigkostolja a helyi dolgokat. Toltott kaposztat (negyfelet) bundas hust, rantott hust, parolt kaposztat, kaposztas paszulyt, tepertos pogacsat, tepertokremet, lekvaros buktat, savanyu kaposztat es kokuszos kremest, kelbimbot, hetfele kolbaszt (olyat, amilyenrol nem is almodnak varoson, es amely bizonyitja, hogy azert a legjobb spanyol chorizokat is utol lehet erni egy huszaros hajraval). Eszik az ember mindenfelet. Edesanyja, nagyanyja, keresztanyja, baratno anyja es keresztanyja, nagynenik es ismeros nenik. Mindent beleadnak.

Persze olyan dolgokat, amelyet etteremben mifelenk meg nem nagyon adnak bele. Peldaul amikor a rantott hust rendesen panirozzak es olyan husbol csinaljak, ami nem aztatja el a panirt. Amikor a toltott krumpli tejfolos szoszahoz kerul jofele zsiros ejfol. Es igy tovabb meg sok minden amit az ember nem ir le vegig, mert meg negy kilot hizik tole.

Elso feladat tehat lefogyni.

Utana arrol gondolkodni, hogy mikent lehet ezekkel az etelekkel tovabblepni. Mi a kulonbseg peldaul a jo toltott kaposzta es a szusi kozott?

Ravilagitok.

A szusit hatfele tengeri gizgazba lehet tekerni. A toltott kaposzta? Hivatalosan van az amelyiket beletekerik, meg az amelyiket nem. Pedig van toltott paprika, toltott tormalevel.  A hiba tehat nem ott van, hogy toltott kaposztat eszunk. A japanok sem esznek toltott kaposztat, hanem szusit esznek. Az a mi hibank, hogy van egyfele tv paprika, silany kaposzta es keves tormalevel. Hogy a tolteleket fenyezetlen B rizsbol gyartjuk, hogy senkinek nem jutott eszebe gyartaniegy katalogust hozza es kozreadni. (ezennel felajanlom szolgalataimat).

Miutan mastol meg nem hallottam rola, en fogok kiserletezni a keleties toltott kaposztaval. Olyan citromfuvesen-gyomberesen, ahogy azt annak idejen Saint Louisban lattam. Marmint egy vietnami etteremben, ahol papirszeru rizsteszas akarmibe tekertek ilyen fuszerezesu hust. Igen, mar dontottem. Ki fogom probalni.

Az olaszos izesitesu toltott krumplit is. Elvegre paradicsomos szoszban fo, kibir egy kis bazsalikomot.

Fel, a fozesre. De elobb minusz negy kilo rendel.

Nincs

Nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.