Esti Huntigton áldozat

Szemjúel Pé hogy megmondta.

Az "erópaunió" a szemünk láttára bizonyítja be, hogy szép történelmi blöff, amely jelen formájában nem folytatható.

Az aktuális amerikai üzletifilozófia-divat a karcsúsítás-hatékonyítás után már pár éve a kultúrabubusok képzésében tobzódik. Ez arra a be nem vallott (és eddig figyelmen kívül hagyott) igazságra épül, hogy ha egy cégnek húsz szerelő alkalmazottja van, akkor szerelőműhelyt célszerű üzemeltetni, míg ha húsz kurva alkalmazottja van, akkor kuplerájt. A kurvákat nehéz rávenni arra, hogy többezer éve ugyanúgy működő üzletüket ablakmosással és olajcserével egészítsék ki, és hasonlóan az autószervizbe sem azért jár az ember, hogy szexuális élmények érjék. (leszámítva a magyar márkaszervizeket)

Mégis, nagyon sok cég próbálkozott meg világszerte azzal, hogy olyasvalamit csináljon, amihez alapvetően nem ért. Autógyárak akartak a nevükkel ellátott parfümöket és parfümériák nyakkendőket a piacra dobni. A vége az lett, hogy a bran igazán már se parfümnek, se nyakkendőnek nem volt elsőrangú. Persze aztán jöttek a puristák, akik a kocsmából képesek voltak kiszervezni az italmérést, de aztán megszületett a varázsszó: a kultúra.

Ez az irányzat újra véggigondolja, hogy mit tud tenni az autószerelőműhely a vevőért és ezekre a tevékenységekre koncentrál. Ami nem "core competency" azt meg kiszervezi. Az amerikai rendszeres és tudományos üzleti managemet oktatásban így immáron hatszázadik alkalommal feltalálták a fiúk a meleg vizet.

Mi köze ennek Huntigton apánkhoz?

nem sok minden.

Az Európai Unióhoz annál több. Európaországról tudjuk, hogy nem működhet. Caesar, Nagy Károly, Napóleon nem tudta megcsinálni, Barroso sem fogja. Marad hát a legalább egyes területeken való összefogás, integráció. Ez jó is lenne, de megint olyanokat akarunk egy karámba terelni, akik maguktól egy országban sem szívesen laknak.

Szerelőket akarunk kurválkodásra és kurvákat autószerelésre kényszeríteni. A mediterráneumot az immár vagy kétezer éve tartó folyamatos hanyatlásból rendes protestáns fegyelemmel működő német vircsafttá alakítani. Nem fog sikerülni. Samu bácsi igazad volt. Már nem csak Fukuyama jön neked egy sörrel.

2 hozzászólás

 1. Medve11 — 2010-05-08 21:07 

😉 véleményünk megegyezik

 2. peetmaster — 2010-05-28 21:51 

Remélem, nem lesz igazad. De ki tudja, volt már elég baj, még lesz is. 🙁

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.