A romlás kerek lámpái

A rendszerváltó nosztalgia állandó népi motívuma az egykor világhírű magyar valami. Világhírű ipar, világhírű futball. világhírű bor, világhírű kereklámpás Ikarusz.

Ezekről már sokan és sokat írtak. Van ami a születése pillanatában sem volt világhírű, hanem annak hazudtuk és vannak, amelyek egykor valóban híresek voltak, de elment mellettük a világ.

volt ezeknek a dolgoknak és az egész Kádár rendszernek egy sajátossága, ami talán annak látszik csak, aki utólag látja az egészet. Az ott felhalmozott szaktudás konverziója elmaradt, és képtelen volt működni a posztkádári időszakban. A rákényszerített szervezeti forma annyira deformálta ezt a szellemi tőkét, hogy a szervezet szétrobbanásakor működésképtelen maradt, nem tudott tőkéhez jutni, fejlődésbe kezdeni. Mégis, ez a szétzilált szellemi tőke működtette évekig az országot.

Emlékezhetünk arra, hogy a Horthy korszakban szocializálódott emberek még hosszú évekig hatással voltak az ország működésére, és végső soron ők azok akik valamit abból a korból átmentettek a ma Magyarországára, nem a rendszerváltás után hazatérő emigránsok.

A horthysta mohikánok elmúlása talán nem független a hetvenes évektől jelentkező mindenféle reform-mozgalmaktól és nem független tőle a közelmúlt szocialista “technokratáinak” feltűnése sem.

Mivel most ugyanúgy húsz évvel vagyunk a rendszerváltás után, ahogy a hatvanas-hetvenes évek fordulója húsz évvel volt a háború és újjáépítés vége után, talán nem elvetélt ötlet párhuzamokat keresni.

Az utóbbi húsz év szoci megújulásai rendre olyan centrumok (Horn Gyula, Kovács László, a Gyurcsány-Veres antipólusos paradigma) körül történtek, Ahol “öreg rókák” a mozgalomból kiszből, foximaxiról induló profi vezetők álltak a mozgalom élére. De még a Bajnai-Oszkó párosban sem nehéz felismerni kis hunyorítással Németh Miklóst és Békesit.

Ők azok, akik “de azért értenek hozzá” annak a pax kádárianának a gyermekei, ahol bizonyos kompromisszumok megkötése árán lehetővé váltak szakemberi életutak.

A politikától távolabb is megvoltak az ugyanilyen emberek. Egy-egy tanár, futballedző, fizikus, főorvos még évekig elvitt egy-egy munkahelyet. Az összeomlásnak elodázója, a korszerűsödésnke gátja a politikai szereplők nyomása elleni harcban felőrlődő “talpig becsületes” vagy “meghatározó jelentőségű” személyiség, aki mindig még utoljára összekapja a régi jó magyar erőforrásokat és még ad öt év haladékot az összeomlásnak.

Az én szememben ennek példái a Budapesten az utcaképhez tartozó harmincéves kereklámpás, 200-as sorozatú Ikarusz buszok. Egykor világhírű, jól megtervezett, robosztus, mindent kibíró technika. Normális üzletmenet mellett a legújabbakat valamikor 2000 tájékán selejteztük volna,  de ezek a derék csatalovak elbírták, hogy még most is vagy öt évet kell menniük, mire egyáltalán döntenek a cseréjükről. Nem fokozatos lesz a kihalásuk, hanem mint a dinoszauruszok, egyszerre fognak eltűnni az utcákról.

A humántőke terén ez a váltás nemcsak a szocialista párt életét határozza meg. A fidesz életében is olyan emberek vitték és viszik a prímet, akik még a Kádár-korszak logikája szerint politizálnak, a Lázár János-szerű új fiúk is csak a lenyúlás új és kevéssé finom módjainak szeretében térnek el.

Amikor államépítés a feladat jól látszik, hogy a Fidesz sem tud másban gondolkodni, mint amit politikai szocializációja hajnalán látott. Etatista berendezkedés, centralizált hatalom, szoros személyi kontroll, káderpolitika.

Egy fontos dolog hiányzik, és ez a fontos dolog Magyarország jövőjének nagy kérdése. Nincs káder. Kádár óriási lendülettel próbálta a szegények közül kilapátolni a mindent neki köszönő szakembereket. Olyan parasztfiúkat, akiknek esélye se lett volna az eke szarva mellől eljönni, ha nincsenek a kommunisták, akik iskolába járatják, karriert, hatalmat adnak nekik. Olyanokat, akik meggyőződéssel és érthető őszinteséggel tényleg gyűlölték a királyt, a herceget és a grófot. Amikor a horthysta vadászpilóták elfogytak, volt kit ültetni a MiG-ekbe, és az élet többi területén is megjött a lojális szakember-utánpótlás.

Mivel a jelenkorban az én korosztályomra várna ez a szerep, azt látom hogy az oktatási rendszerrel kapcsolatos minden aggodalom ellenére ember, az volna. Ha kismillió világcég itt csináltatja az adminisztrációt, bizonyára létezik az a pénz vagy kedvezményrendszer, ami ellátná nyelveket beszélő profi bürokratával az államigazgatást, és más területeken is ott a tudás.

A nagy kérdés az, hogy Orbán Viktor kormánya tud-e olyat nyújtani, amihez ez a fiatal szakember-réteg csatlakozni tud. Én úgy látom, hogy nem. Úgy látom, hogy a kormány mostani működésének logikája velejéig retrográd, a régi fiúk még egyszer utoljára összerántásának szoci modelljét ismétli. lásd még Matolcsy tervhivatalát. Egy teljes generáció figyeli furcsállkodva azt a gondokodást, erkölcsi hozzáállást, amit Viktorék bemutatnak.

Az is kérdés, hogy Viktor és társai az utolsó Kádár-kormánya az országnak vagy az őket váltó erő az még egyszer, utoljára, abból a társaságból fog kiindulni, amelyik ott ült 1989-ben Kongresszusi Központban. Ettől a társaságtól Viktor láthatóan nagyon tart. Ha minden marad a régiben, ő és társai a Kongresszusi Központban ülő reformszocik beosztottjai lennének és mostanában spekulálnának azon hogy a tőlük öt-hat évvel idősebb főnököt megüti-e a guta és beülhetnek-e a helyére. De Viktor előzni tudott, és odakerült az élre, de tudja, hogy a megelőzött, és egyszer, 2002-ben már visszaelőző generációban talán még van potenciál egy visszavágásra.

Ugyanakkor már megy az utolsó tekintélyes régi bútordarab iskolaigazgatók, főmérnökök, tanszékvezetők kinyírása. Akár lesz szoci vezetésű Orbán-váltó olajfa, akár nem, meg kell majd oldania a kádergondokat. Kik lesznek az új káderek? Mikor, milyen logika szerint, hogy fog beülni valamelyik kis öltönyös elemző gyerek a pénzügyminiszteri székbe? Milyen módon fog ő hatalmat gyakorolni? Mennyi lesz benne a hagyományos, bizánci-moszkovita és osztrák-magyar mintájú kamarillapolitika és mennyi az angolszász, amit a kétezres évek elején a közgázon tanult? Hogy fogja az alkalmazott vegytani tanszéket vezetni az a kémikus aki először töltött éveket külföldön és beszél tényleg nyelveket?

A pax orbaniana hiánya megnehezíti a dolgot. Világos (legalábbis véleményem szerint) hogy az átalakítás, a megmaradt és az új körülmények között is működő tudás konverziója nem Orbán Viktor történelmi szerepe. Az ő békéje szervezeti béke, nem beállt dinamikus egyensúly, ezért sajnos nem kizárt, hogy lesz interregnum, amelyről senki nem sejt semmit, Jobbik-komány képében szokás riadozni tőle.

Jön a paradigmaváltás. Addigis a kereklámpás Ikaruszok közlekednek, még ha egyik-másik kereklámpa kissé keresztbe is áll…

30 hozzászólás

 1. altoid — 2011-12-11 01:41 

Na azt hiszem, most érted el azt a szintet, hogy jobb elemzést írtál mint Török Gábor vagy Tóta W. Imádkozzunk együtt, hogy ne figyeljen fel a blogodra a mainstream média, mert akkor belefulladsz a kommentekbe 🙂

 2. altoid — 2011-12-11 01:45 

Annyit tennék csak hozzá, hogy nagy kérdés még, hogy az általad említett új generációs káderek meg fogják-e várni, hogy az orbáni berendezkedés kimúljon, vagy inkább többségükben külföldön csinálnak karriert. Mert ha az utóbbi, nem nagyon lesz ütőképes erő, aki átvehetné a gyeplőt, és ott vagyunk, ahonnan elindultunk.

 3. KürtiT (Tromb74) — 2011-12-11 09:16 

Az első blog bejegyzés (az összes blogot beleértve), ami elveim ellenére is lájkolásra késztett. Le a kalappal, Professore!

@altoid: Lassan haldokló rendszer ez, éles váltásra nem is nagyon lehet számítani. Tartok tőle, hogy még ciklusokon keresztűl élni fog a „kommunizmus” szelleme.

 4. juditmanó — 2011-12-11 14:34 

Professzorom, Hut ab, kicsit ijesztő az éleslátásod, és ezt most elismerésnek számom. Nem tudnék veled vitatkozni.

 5. J. S. Bach / Pierre Bezuhov — 2011-12-11 15:23 

Bevallom, én szívesebben utazom kereklámpás 2**-esen, mint kockalámpás 4**-esen…

 6. Professor Pizka — 2011-12-11 15:32 

@J. S. Bach / Pierre Bezuhov: ezzel én is így vagyok, megnyugtat a homlokfogaskerekek búgása 🙂

 7. El Topo (Sgt. Elias) — 2011-12-11 16:59 

Ó, a franc egye meg. Szívesen vitatkoznék, de nem tudok. Szóról szóra így megy ez, és ez valami borzasztó.

 8. noirp — 2011-12-11 20:40 

Nem tudom, meddig fog tartani az interregnum?
Igény, az lenne rá, stb. És mint azt némely mellékelt ábrák bizonyítják, nyomás alatt 12, nyomás nélkül 30-70 évet is kibírhat (viv, viva el Caudillo)
(Tartok tőle, amúgy, h az első hónapban begyűjtenének, túl erős színkomplexió és nem egészen rendszerkonform észjárás miatt.)

 9. noirp — 2011-12-11 20:42 

jav.: 70=40, viv=viva. Bocs.
Abzug időgát.

 10. altoid — 2011-12-11 22:28 

@noirp: Az, hogy egy ilyen „interregnum” meddig tarthat, az a legkevésbé a magyarokon múlik. Európa kellős közepén nemigen tolerálnának egy szélsőségesen nacionalista államot (utoljára a szerbek próbálkoztak ilyesmivel, nekik sem jött be), legalábbis a jelenlegi geopolitikai felállás mellett. Ha esetleg Oroszország még jobban megerősödik, és újra Közép-Európa felé terjeszkedne, akkor lehet itt komolyabb esélye egy nyíltan nyugat-ellenes rendszernek.

 11. tomware — 2011-12-12 09:18 

A rendszerváltás kezdete óta mondogatom: Ez az egész rendszerváltás nem arról szól, hogy kijavítsák a régi pártállami rendszer hibáit. Hanem arról, hogy végre a másik oldal is elkövethesse ugyanazokat a hibákat. (Persze nyilván a saját hasznára, de ez másik kérdés)
Még sosem éreztem ennyire, hogy igazam van.

 12. escargot — 2011-12-12 10:15 

Kalap le, etc.
Az orbáni káderpolitikára (ill. annak hiányára) már belülről is hallottam kritikai hangokat, lásd még: hogy lett ez a kontraszelektált gyökér kerületi polgármester?
Számomra viszont az sem világos, hogy a politikán kívül – gazdaság, tudomány, oktatás, stb. – honnan és mikorra fog felépülni egy réteg, amelyik el tudná vezetni az országot. A dinoszauruszok lassan kihalnak vagy elkergetik őket, de a rendszerváltás utáni időszakban pozícióba került, elég tudathasadtan szocializálódott (szocialista oktatás és világkép után reform- vagy külföldi egyetem, multi háttér és hazai vadkapitalizmus, mutyi, stb.) mai negyvenes-ötvenes menedzserréteg még szintén kitart egy darabig, miközben felnő egy elvileg versenyképes tudással rendelkező fiatal csapat, amely a lehetőségek hiányától frusztrálódik, és ki tudja, milyen ideológiai irányt vesz. Vagy az egész harmincas csapat kuka, és a mai főiskolásoké-egyetemistáké lesz a jövő? 10-15 éve azt gondoltam, kell 20-25 év, hogy európai ország legyünk. 10 évvel később úgy éreztem, az irány is rossz, jó esetben még megérjük, hogy civilizálódjunk. Viszont sanszos, hogy ennek a közepén mi valami elveszett generáció leszünk, a rozsdás, kigyulladó Ikarusok népe.

 13. Professor Pizka — 2011-12-12 10:19 

@escargot: Valóban van ott egy törésvonal, de a te szempontodból, az én szempontomból, meg az itteni olvasóközönség nagyjának szempontjából az mind ugyanaz, két-három külföldi év a szocializáción mit sem változtat. Lásd még Bajnai Gordon.
Igen, van veszélye hogy megint lesz egy leszart generáció és valószínű hogy az mi leszünk.

 14. Professor Pizka — 2011-12-12 10:26 

„Mentesülhetnének a nyelvvizsga alól azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézmény úgy dönt, hogy kiadja a diplomájukat – erről állapodott meg a Fidesz oktatási munkacsoportja és az oktatási államtitkárság. A Pokorni Zoltán által vezetett oktatási bizottság – a kormány által szintén támogatott – javaslattal orvosolni szeretné azt a problémát, hogy több tízezer diplomás azért nem kapja meg oklevelét, mert nem sikerült letennie a nyelvvizsgát.”

újratermelés…

 15. altoid — 2011-12-12 10:33 

@Professor Pizka: Utoljára apámék generációja (a mostani hatvanasok) voltak úgy vele, hogy két szék közük a padlóra estek. A késő-kádári megállapodott posványban fiatal nyikhajokként lesték, hogy mikor kerülnek sorra a húsosbödönnél, aztán mire odaértek volna, jött a rendszerváltás, és az akkori harmincasok elcsakliztak mindent. Ők meg épp elértek abba a korba, amikor már a betelepült multiknak nem kellettek mint munkaerő, így maradt többségüknek a kényszervállalkozás. A mostani késő negyvenesek azok, akik akkor helyzetbe kerültek, akik utánuk jöttek (nagyjából én) azok még viszonlag jól indultak a kilencvenes évek bummja idején, de általában megrekedtek középszinten. A mostani késő huszasok-kora harmincasoknak viszont nagyon kevés a lehetőség, nem véletlen hogy mindenki le akar lépni ebből a korosztályból (ez még nálunk sem volt ennyire jellemző).

 16. escargot — 2011-12-12 15:11 

@Professor Pizka: A provinciális/autark posvány legendája. És az hagyján, hogy a kormány szerint ez nem fontos, de hogy a jövő több tízezer „szakembere” számára sem? Főleg, hogy a legtöbb témában továbbra is csak idegen nyelven tudsz naprakész (de legalábbis nem évtizeddel megkésett) információhoz jutni.

 17. escargot — 2011-12-12 15:16 

Ezt meg a szakemberek és a politika viszonyához:
tenytar.blog.hu/2011/12/12/bencsik_tavozasa_a_politika_gyozelme_a_szakpolitikus_felett

(Jómagamnak is volt szerencsém az energiapolitika területén dolgozni. A jelek szerint nincs előrelépés.)

 18. noirp — 2011-12-12 16:13 

Jellemző, h a belinkelt posztnál egy darab komment nincs…Ki nem szarja le, hogy egy büdös tekkknokrata besokallt, így is sok van belőlük :I

 19. noirp — 2011-12-12 16:17 

@altoid: Hát ö. Azért Slobo is elvolt szűk 10 évig, a jónép meg vagy együtt őrjöngött vele, vagy intenzíven szopta a lovat. Nekem valahogy egyik opció se jön be; nem 10 évre, 12 hónapra se.
Persze, tudom: Szerbia nem volt EU-tagállam, mi pedig azok vagyunk (és most mondom ki jó hangosan, ami mostanában nem komilfó: _hála isten…!_)

 20. escargot — 2011-12-12 16:30 

@noirp: A technokrata az eleve ilyen liberálbolsevik-szabadkőműves, és mint olyan, a történelem szemétdombjára került a fülkeforradalommal, nem?

 21. noirp — 2011-12-12 16:43 

@escargot: Hát ja, ja, és most sikerül az utolsókat is hazavágni. Halyrá Magyarrorázsg, e.

 22. escargot — 2011-12-12 16:48 

@noirp: A technokrata az eleve ilyen liberálbolsevik-szabadkőműves, és mint olyan, a történelem szemétdombjára került a fülkeforradalommal, nem?

 23. escargot — 2011-12-12 16:48 

Bocsánat, nem akartam nyomatékosítani.
Úgy érted, hazavágni, vívótőrrel? 😛

 24. altoid — 2011-12-12 16:49 

@escargot:@noirp: Mostanában volt egy linkelt riport a mandineren Chikán Attilával, ahol a széllel szemben vizelés, mint nem-othodox gazdaságpolitika hátrányait ecsetelte. Az egyik kommentelő remekül megfogalmazta a tipikus jobberdroid hozzáállást. Idézet: „Jó lenne látni mindkét alternatívát, de csak úgy, ahogyan az van. /Ilyen közgazdász még nem született, aki ezt meg merné tenni/”

Tehát pl a föld laposságát is csak azért nem merik reális alternatívaként tárgyalni az asztrofizikusok, mert VALAKIK nem engedik nekik.

 25. escargot — 2011-12-12 17:02 

@altoid: Gyönyörű…
Chikán az első narancskormány érdekes tévedése volt: valami rendszerhibából kifolyólag kipróbálták, milyen egy szakembert pozícióba helyezni, de gyorsan korrigáltak. Azóta már az anyaintézményét is beszántanák szívük szerint.

 26. beste — 2011-12-13 14:19 

@Professor Pizka:
…. és ezen diplomások kedvéért a vilg megtanul magyarul, mert mi az, hogy diplomás és nem képes idegen nyelven kommunikálni…

szánalmas.

 27. altoid — 2011-12-13 14:58 

@beste: Azért annyi előnye van a dolognak, hogy a nyelveket nem beszélő diplomás nem megy külföldre dolgozni. A többi meg majd fizeti a megfelelő büntetőadókat.

 28. escargot — 2011-12-13 17:32 

Még egy kis adalék, ma találtam. Az önéletrajzokban megadott nyelvtudás szintjéről készített kimutatást egy személyzeti tanácsadó cég, miszerint:
„A nyelvtudás szintjét is figyelembe véve a legtöbben (9 százalék) alapfokon beszélnek angolul, 7 százaléka a nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek középfokon beszéli az angolt, majd a német alapfok következik 6 százalékkal. A társalgási szinten németül már éppen fele annyian beszélnek, mint angolul középfokon. A felsőfokú angol az álláskeresők 1,4 százalékánál, a német pedig 0,6 százaléknál szerepel – ennyien beszélnek franciául is alapfokon. Az orosz és olasz alapokat az álláskeresők 0,4 százaléka jelölte be.” – HR Portál via CVonline blog

 29. Viharkabát — 2011-12-15 22:35 

Csurkára nem tetszenek emlékezni az olvtársaknak? 🙂
” A szakértelem az egy kommunista trükk.”
Hát, izé…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.