Példabeszéd

Aznap este a tanítványok körbeülték őt és kérdezték:

– Mester, kell-e nekünk majd harangozni a nemzeti összetartozás napján?

– Mondjátok csak, mikor beszéltem én nektek valaha is harangról? A harangöntés feltalálásáig is van még vagy ötszáz év hátra, nem?

– Akkor alkalmazzanak utódaink majd jog-exegézist és próbálják szavaid értelméből kideríteni akaratod?

– Hát nem ártana, hisz addigra az alapító egyházatyák, például Iréneusz majd részévé teszik a keresztény tradíciónak a görög logikus gondolkodást.

– Aha! Akkor Mester ugyebár nekünk harangozni kell majd, hiszen meg kell adnunk a császárnak, ami a császáré, és mivel a nemzeti összetartozás napja egy császári kormány bénázására emlékszik és arra, hogy rövidlátó módon belekormányozta az országát egy teljesen reménytelen háborúba, megölve annyi embert, amennyi a Fáraónak meg a babiloni királynak együtt se jött össze?

– Majdnem jó, drága tanítványok, de azért gondoljuk már végig, hogy aztán miért is fogtok ti majd harangozni, ha a harang fel lesz találva?

– Hát izé, hívni a híveket téged dicsőíteni, jelezni, hogy kezdődik a szertartás.

– Na, és ha valaki másnak a kedvéért is harangoztok, arra van itt egy másik szabály, a harangozni vágyók fordításában így kezdődik: Ne legyenek neked más…

– … isteneid énelőttem. Szóval akkor azt mondod, Mester, hogy bárki másnak, mint a szentháromságnak harangozni az istenkáromlás?

– Bizonyám.

 

16 hozzászólás

 1. escargot — 2012-06-20 13:08 

A császáros levezetés egészen talmudista pulpil. 🙂

 2. panamajack — 2012-06-20 14:00 

A baj csak az ezzel a példabeszéddel, hogy azok akiknek szól, csípőből lebüdöszsidózzák például az esztergomi érseket, ha az olyat mond, ami nekik nem tetszik. Nem látom be, hogy Jézussal miért tennének másként…

 3. escargot — 2012-06-20 14:43 

Jézus esetében legalább – a minősítést leszámítva – igazuk lenne…
(A kedvenc ellentmondásom antiszemitáéknál: 1. Utáljuk a zsidókat, mert megfeszítették Krisztust. 2. Igen, Jézus zsidó volt, de ezek a mostani askenáziak már semmiben sem azonosak az ószövetségiekkel.)

 4. panamajack — 2012-06-20 14:50 

És/vagy: Jézusról csak a rohadt zsidók állítják azt hogy zsidó volt. Erre pont az a bizonyíték, hogy ezt a köztudomásúlag zsidó kézben lévő médiákok (beleértve a Vatikáni Rádiót) állítják.

 5. untermensch4 — 2012-06-20 20:01 

szerintem csak a római katolikusoknak kell harangozni

 6. stoppos — 2012-06-21 11:01 

Ha jól emlékszem pont a reformátusok akarnak harangozni kézzel lábbal a …..

Miért is kell harangozni? Ez a rész nem tiszta.

 7. Rogal Dorn — 2012-06-20 20:54 

Hmm, hmm, zsidózni ráérünk?

 8. panamajack — 2012-06-21 13:33 

Mielőtt még elfajulnánk… Szóval itt nem a zsidózás a lényeg, hanem az, hogy van egy igen széles réteg kormányoldalon, aki mindent és mindenkit kommunistának, zsidónak, stb, tehát ELLENSÉGNEK kiált ki, ami nem 100%-ig egyezik a 2/3 által tulajdonképpen Isten által felkent fülkeforradalmárok kinyilatkoztatásaival. Ami tulajdonképpen a poszt mondanivalója is…

 9. laczko — 2012-06-21 15:29 

Őőőőő akkor délben se harangozzunk mester? Meg tűzvésznél és árvíznél sem, esetleg ha jő az ellen árja akkor se?

 10. panamajack — 2012-06-21 20:19 

És ezek közül melyiket vezette be világi hatalom, politikai célzattal?

 11. laczko — 2012-06-23 13:14 

Nem gondolom, hogy a kedves sörfőző szerzetesek világi vagy egyházi jóváhagyásra vártak volna a tatárjárás/tűzvész/árvíz/temetés idején. Amikor a lelkük/testük úgy érezte hogy harangozni akkor rángatták a madzagot de rendesen.

 12. panamajack — 2012-06-23 22:10 

Itt a lenyeg. Amikor OK ereztek ugy. Nem amikor a helyi foldesur kiadta parancsba.

 13. panamajack — 2012-06-23 22:18 

Egyebkent probaljuk magunkat beleelni mondjuk a magyar katolikus (jelentese: egyetemes) egyhaz helyzetbe. Teszem azt harangoznak, ezzel kinyilvanitva egyetertesuket azzal, hogy trianon rossz dolog volt. Viszont akkor erre mit lepjen a szlovak katolikus testveregyhaz? Es hogy foglaljon allast a Vatikan, ami bizony egy rohadt multi? Vegig lett ez gondolva kereszteny kormanyunk altal?

 14. laczko — 2012-06-24 09:33 

Nem gondolom az (multi) egyház beleszólna, hogy mikor miért harangoznak a világban. A szláv katolikus is akkor harangozik ha ő úgy gondolja. Ha az állam felkéri hogy harangozzon már mondjuk Szvatopluk születésnapján természetesen mondhatja hogy nem, mint ahogy a magyar is mondhatja h neki trianon szart se jelent szíve joga. Amúgy ezért “szép” a demokrácia mert mondhatod h harangozzon édesanyád ahol akar. És lám ezt meg is tették. És ettől függetlenül nem gondolom h álruhás papok jártak az országban hallgatni hol harangoznak misére és hol harangoznak trianon miatt. Vagy a két harangozásnak másként kell szólnia???

 15. panamajack — 2012-06-25 18:10 

“Nem gondolom az (multi) egyház beleszólna, hogy mikor miért harangoznak a világban.” – szerintem meg igen. Legalábbis a katolikus egyház, mint nemzetek fölötti és békét hirdető szervezet nehezen tudná megindokolni, ha a helyi szervezetei nacionalista konfliktusokhoz adnák (a szó szoros értelmében!) oda az egyik legfontosabb jelképüket, a templomi harangszót. Ennyit azt hiszem tanultak az első világháborúból, amikor mindkét ellenséges oldal fegyvereit megáldották…

 16. Tromb74 — 2012-06-25 23:35 

Há’ végülis szélsőségesen nacionalista blabla nélkül is megemlékezhetnének a trianoni szívásról. No persze felmerül a kérdés, mijafasz köze van bármelyik egyháznak ehhez az eseményhez?
A lefőbb probléma az, hogy a trianoni trauma feldolgozásához egyáltalában nem járul hozzá az ilyesféle vacakolás, viszont egészen pöpecül képes táplálni a témával kapcsolatban felmerülő ostoba dühöt. Azt gondolom, ha valamelyik egyház komolyabban akarna foglalkozni Trianonnal, akkor inkább a megbékélés, megbocsájtás felől kéne megközelítenie azt, ha már amúgy is ezek tartoznak a vallások legfőbb tanításai közé. Na és persze nem kormányzati utasításra.
Egyébként soha nem gondoltam volna, hogy a szekularizáció érdekében pont az egyházak fognak szót emelni. Ez egyrészről örvendetes (lájkolom), másrészről ha már a Katolikus Egyház is modernebb, mint a magyar kormány, az ad okot némi aggodalomra 😀

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.