Sipos János nekrológ

Kevés annál nagyobb illetlenség van, mint a Kelet-afgán sajtárpöckölés rajongójával közölni, hogy a három és fél órája tartó évi rendes sajtárpöckölő bajnokság közvetítésében semmi izgalmas nincs, mitöbb, az unalmas. Lehet, hogy mi unjuk, de olyan embernek, aki maga is próbálkozott már sajtárpöcköléssel, látta a tavalyi bajnokságot, és csak azért el akar jutni Kelet-Afganisztánba, hogy a Karakorum hófödte csúcsai alatt maga is pöcköljön egyszer, ez igenis érdekes. Még emlékszik a tavalyi drámára, amikor az örök második Ali végül az utolsó körben egy nagyon higgadtan pöccintett egyet a sajtáron és életében először legyőzte az ötszörös bajnok Mahmudot.

Kevés annál nagyobb sportkommentátori teljesítmény van, mint egy ilyen soha nem látott, kicsit hosszas, kicsit monoton sportágat megszerettetni a nézőkkel. Úgy megszerettetni, hogy a legváratlanabb helyeken, azonnal bizalmi beszélgetés alakuljon ki, ha valaki megemlíti, hogy Voeckler két napja milyen hősiesen szökött, vagy hogy mennyire megrajzolták a belgák és az oroszok Cavendisht az olimpián, a belga Gilbert illetve a kazah Vinokurov sikere érdekében. Magyarországon ez két ember érdeme, az ifjabb Knézy Jenőé és Sipos Jánosé. Sipos, a hetvenes évek egyik kiemelkedő kerékpárosa, kilenc bajnoki címénél is maradandóbb életműként hagyta ezt hátra.

Kevés annál fontosabb dolog van, mint hogy a sportkommentátor tévés-rádiós szakember legyen. Monoton sportoknál különösen, de akár a focinál is fontos lenne, hogy az úristen mekkora gól és a szép volt csajok mellett azért menjenek a szakkifejezések, és három mondat a spanyol monarchiáról, ha épp János Károlyt mutatják a lelátón. Sipos János személyében egy ilyen embert gyászolunk, akik néztük a közvetítéseit, akik egyszercsak a tévé előtt ragadtunk amikor megmagyarázta, hogy a tizenkét, a hegyoldalon lihegve felfelé tekerő színes ruhás pasas valójában észjátékot játszik, taktikák csapnak össze cselekkel, fárasztanak, trükköznek…

Kevés dolog fog jobban hiányozni a tévéből, mint ez. Sőt, azt hiszem semmi sem. Nyugodj békében Sipos János.

2 hozzászólás

 1. noirp — 2012-08-03 16:56 

Sajnálom. Részvétem.

 2. igazitrebics — 2012-08-03 18:17 

Őszinte részvétem a családnak.
Őszinte részvétem az egész magyar kerékpársportnak, mert Sipi volt az egyetlen aki minden alkalmat megragadott arra, hogy elmondja, milyen újabb aljas, méltánytalan támadások érték őket!
Őszinte részvétem mindannyiunknak, mert még egy ilyen pacák nem lesz, aki ilyen szinten belülről ismeri ezt a sportot!
Attól minden alkalommal el voltam ájulva, hogy az alapján, ki hogy fogja a kormányt, hogy áll a lába a pedálon, hogy tartja a fejét, hogy áll a könyöke, sötétben, hátszélben, 90%-os biztonsággal, név szerint felismeri a nemzetközi profi bringások bármelyikét (ez kb 800 ember, ha nem több)!!
Nyugodj békében Sipi!

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.