Ukrán tükör

Egy darabig csodálkoztam, hogy Moszkva nem kezd vad kardcsörgetésbe. Aztán már nem kellett csodálkoznom. Eljött a pillanat, amelyben, mint már annyiszor, egy mesterségesen létrejött, nagyhatalmi érdekből létrejött országot szét fognak tépni a nagyhatalmi politika gravitációs árapály-erői.

Nem is lesz nehéz dolguk. Ha valakit érdekelnek a nehéz és vasból készült dolgok, akkor annak beszél Ukrajna térképe.

Ott van például Kremencsug, a KrAZ teherautógyárral és egyéb autó- és vagongyáraival. De említhetnénk Luganszkot, vagyis az egykori Vorosilovgrádot, M62 „Szergej” mozdonyaink szülőhelyét, az orosz mozdonygyártás egyik központját. A Donyeck környéki iparvidék is csupa nagyon fontos nehézipari terméket szállít az oroszoknak, amelyektől eszük ágában sincs megválni. Ezekben az üzemekben több tíz dollármilliárdos orosz tőke áll. És, hogy ne hallgassuk el, jelentős  francia, német és amerikai befektetések. Az oroszoknak megérte velük üzletelni, mert nagyon modern know-how-t kaptak a nyugati partnerektől (több  orosz mozdonysorozatban vagy  vasúti kocsiban látni Alstom, Siemens, Bombardier, Krupp, Barber stb. technológiát) a nyugati partnerek meg belépőt váltottak egy kontinensnyi piacra. Olyan, az átlagpolgárnak semmitmondó nevek a szereplői ennek a játszmának, mint a Szinara Group vagy  a Transzmasholding, amelyek milliárdos orosz iparvállalatok, százötven méteres  yachtokon kurvázó vezérigazgatókkal és dollármilliárdos ukrán befektetésekkel.

De vehetjük a repülőgépgyártást, ahol érdekes kettősség van. A kijevi Antonov gyárat az oroszok látványosan mellőzik, egyetlen, az oroszok számára is érdekes típusukat, a Ruszlán óriásgépet tudják gyártani Uljanovszkban is, minden egyéb kategóriában az Iljusint, a Szuhojt és a Tupoljevet favorizálják. A Motor Szics viszont számtalan jelenleg is nagy számban használt orosz gép hajtóművét gyártja, de az utóbbi években róluk is igyekszik leválni Oroszország.

A Dnyepertől keletre tehát olyan orosz gazdasági érdekeket kell megvédeni, hogy az volt a furcsa, hogy  Moszkva nem lépett hamarabb, főleg, hogy bármilyen erő odavitele hónapokig tartana és nyíltan az orosz haderővel kellene szembeszállni. Katonai beavatkozásra  objektíve semmi esély. Főleg azután, hogy a mai hírek szerint az ukrán flotta is átállt, vagyis az orosz Fekete-tengeri flottával együtt immár több tucatnyi fregatt és korvett mászkál arra, amelyek azon a viszonylag kis területen egy komplett amerikai anyahajó-harccsoportra is veszélyt jelentenének. A Krím hagyományosan orosz többségű, orosz kötődésű terület, az orosz flotta egyik legfontosabb bázisával.

De talán feltűnt, hogy mindez a Dnyepertől  keletre van. Amióta Ukrajnában van választás a folyó mindig határt jelent, akármennyire is igyekeztek ezt a határt oldani. Az ott élőknek van oka nem szeretni az oroszokat és vannak bőven nyugati kötődéseik, hiszen Ukrajna nyugati harmada az története jó részében valamelyik nyugati szomszédjához tartozott.

Ma is megvannak ezek a kettősségek, ugyanakkor vannak itt mások is. Ha például megnézzük, milyen autókat árulnak ott, láthatjuk, hogy  az autómultik ott már forgalmazzák a harmadik világnak szánt szortimentet, és sok a kínai autó, amelyik az  EU-ba különböző fogyasztó- és  piacvédelmi intézkedések miatt nem jut be. Vannak kulturális és politikai kapcsok és vannak gazdasági tények.

Ilyen gazdasági tény az is, hogy míg Magyarországnak akarattal is nehéz lenne kiszakadnia az EU gazdasági vérkeringéséből, Ukrajna ehhez csak lazán kapcsolódik. Ha leválasztjuk a fentebb taglalt iparvidékeket és orosz érdekeltségeket, akkor viszont egy totális csődtömeget kapunk, amely megfagy, ha az oroszok elzárják a gázcsapot. Az oroszoknak tehát szinte végtelen a zsarolási potenciáljuk.

Ami megkülönbözteti a helyzetet az oroszok hátsó udvarában lezajlott korábbi rendcsinálásoktól, az egyrészt az, hogy itt ennek a NATO és az EU közvetlen határainál kellene lezajlani. Itt most nem a Magyar Honvédség jelentette fenyegetésre gondolok, mert azt az oroszok szakaszerőben küzdenék le. Sokkal inkább arra, hogy  egyrészt nagyon régi hallgatólagos megállapodásokat rúgnának fel az oroszok, másrészt a nyugati végeken a lengyel haderő lőtávolában kellene operálni, ami a nagyon nem veszélytelen kategória, hiszen tudatosan teljesen amerikai-kompatibilisre kiépített, motivált és magas szinten képzett hadseregről beszélünk.

Ennek ellenére tény az, hogy Ukrajna szovjet utódállam, amely  elmulasztott olyan kegyetlenül nyugatos, és  az oroszoknak hátat fordító politikát folytatni, mint a balti államok. Igaz, Ukrajna ezt nem is tehette volna, és  nem is volt ez az érdeke. Viszont ez azt is jelenti, hogy a Nyugatra, a nyugathoz tartozásra, a nyugati beavatkozásra várniuk hiú ábránd.

Nagyon érdekes kérdés, hogy mi lesz ennek a vége. Az oroszok nyilván nem engedik el fontos támaszpontjaikat és iparvidékeiket, de az is látszik, hogy elegendő erő van az ukrán népben ahhoz, hogy ne tűrje el a helyi érdekű Lukasenkát vagy Türkménbasit. Az oroszoknak sem (lenne) szabad megengedni, hogy egy  ekkora falatot büntetlenül lenyelhessenek. Akárhogyis, hangsúlyozott orosz-barátságunkkal, egy az oroszokkal reménytelen küzdelmet vívó, szabadságvágyó nép ellenében alighanem rossz lóra teszünk. És 1956-tal a hátunk mögött a tükröt is kerülni kéne.

33 hozzászólás

 1. escargot — 2014-03-02 19:40 

Vajon miről beszélt Putyin Obamával? Az valószínűtlen, hogy az amerikaiak beavatkozzanak (talán még akkor sem, ha durva emberijog-sértések történnének, kisebb haderőkkel szemben is sokáig türelmesek, ha nincs közvetlen érdek). Európa szintén nem fog beszállni, pitibb kérdésekben is töketlen volt még a mostaninál erősebb korában is. Ráadásul nem csekély mértékben függ még mindig az orosz energiahordozóktól. Az egy szem Lengyelország meg talán nem áll bele ebbe.
Innentől meg csak az oroszok érdekein (kisebb részben az ukránok ellenálló rétegein) múlik, mi megy, mi marad. És a jelek szerint ami marad, az kulturálisan már majdnem Európa (bár gyakran nem vagyok biztos benne, hogy nem Hegyeshalomnál húzódik az a határ), gazdasági entitásként viszont lélegeztetőgépre szorul.

 2. marcipan — 2014-03-02 20:51 

azt szoktam mondani, h a diplomáciában két dolgot kell csinálni, asztalt verni és kussolni. a magyar diplomácia ezeket alkalmazza, azzal, h kussol, ha asztalt kell verni és asztalt ver ha kussolni kell. ez 68, csak önként vették a szájukba a raszputyin megmaradt testrészeit.
egyébként ha már tippelgetünk: nem fogják a harmadik világháborút kirobbantani az ukránok miatt, de nem illene az oroszok mivanmivanmivanját szó nélkül hagyni.
kiképezni ki tudnának 3 csecsent egy sniper használatára aztán meg rebegtetni a szempilláikat.

 3. seul — 2014-03-02 21:02 

Osama bin Laden-t anno a CIA képezte ki a terrorista-gerilla harcra, nem az anya tejjel együtt szívta magába a tudást és látta mindenki mi lett belőle.
Castro ellen két Maffia hangsúlyozom Maffia embert képeztek ki többek között Castro likvidálására de erről letettek, a két mesterlövész meg boldogan használhatta tudását.

 4. marcipan — 2014-03-02 21:29 

@seul: ha nem akar engedni vagy szembe menni, akkor ez maradhat pl. attól még nem biztos, h sikergyanús sztori lenne 🙂
szerencsére nyugodtan tippelgethetek, engem nem kérdez a kutya se. sokkal inkább javasolnám azt, h emeljék fel a telefont. „henrybácsi, ezek itt ugrálnak a fejünkön, tessék csinálni valamit!”
bacc papucsot csak őstermelőtől ugye.

 5. rammjaeger — 2014-03-02 21:30 

Érdekes, én úgy tudtam, hogy a Donbasz kb. ugyanazoktól a problémáktól szenved, mint az észak-amerikai „rozsdaövezet” – egyre veszteségesebb vállalatok, leépítések, a tőke és munkaerő elvándorlása, súlyosbodó társadalmi problémák.

 6. professzorpizka — 2014-03-02 22:23 

@rammjaeger: nem véletlenül soroltam fel azt a 3-4 vállalatot, amelyet nyugati know-how és sok pénz segítségével sikerült átszervezni, és működik.

 7. professzorpizka — 2014-03-02 22:24 

@rammjaeger: De persze várjuk szeretettel Ding, Dong és McMurdo mértékadó publikációit a témában.

 8. panamajack — 2014-03-03 03:40 

Én mindenesetre nagyon, de NAGYON kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ezek után Paks 2-vel. Az EU eddig sem repesett az ötlettől, de ezek után akár szankciókba is ütközhet. Persze Orbánnak nem sosem okozott túl nagy gondot egy 180 fokos ideológiai fordulat, de szerintem most vakarhatja a fejét egy kicsit…

 10. untermensch4 — 2014-03-03 11:33 

@panamajack: ez a szankció jó ötlet… erre hivatkozva vissza lehet táncolni ha kiderül hogy van jobb ajánlat. persze ezt a nyelvtisztítási lehetőséget valószínűleg csak egy konformistább magyar kormányfőnek ajánlanák fel, pont a választások utánra összeérhetnek a szálak

 11. untermensch4 — 2014-03-03 11:47 

@escargot: az oké hogy változgatnak határok de milyen módon? kárpátalján lesz népszavazás vagy dnyeszter menti el nem ismert izé lesz de legalább a szankciókkal együtt kevesebb szenvedés után fordulunk fel?

 12. noirp — 2014-03-03 14:04 

@escargot:
Hát, sorry, de ezt végigolvasva két percig káromkodtam folyamatosan (gyalázatomra _nem_ szóismétlés nélkül), és értelmesebb reakció azóta se jutott eszembe,
a nem értelmesebből meg ez:
http://subba.blog.hu/2014/02/21/kinzo_kerdes_nem_lehetne_karpataljat_megvasarolni

Én még csak azt szeretném tudni, hogy ezek az egyének hol teremnek? hol szerzik ismereteiket (vö. „vagy nem így működik a piacgazdaság?”)
és hogy az őket fölnevelő talajgyökérképző közeget használhatnám-e fűszernövény-termesztéshez, vagy vegyek inkább pétisót.

 13. escargot — 2014-03-03 14:11 

@noirp: Nem lehetne inkább beásni őket talajerő-pótlás gyanánt?
Közben erőt vettem magamon, és megtekintettem a videót is. Igen, az elejétől a végéig. Kedvencem a „náciszocialistafasisztaliberális” kifejezés lett. Agysejtem több halt el, mint a tegnapi baráti krízisviszkizéstől és a tegnapelőtti, a proffal folytatott kézműves sörözéstől együttesen.

 14. Tromb74 — 2014-03-03 14:47 

@panamajack:
Ja, nekem is az volt (az egyik) első gondolatom, hogy ezzel a paksi biznisszel esmét sikerült rossz végéről bekapni a szivart.
Az egy dolog, hogy valami egészen bravúros kommunikációra lesz itt szükség a Zorbán részéről, de ráadásul ez egy mikolai mértékkel mérve is óriási fegyvertény az ellenzék kezében, így a választások előtti hónapban.
Na nem arra gondolnék, hogy elveszíthetnék a választásokat, de azért komoly zavart okozhat a sötét oldalon. Mer’ ugye az még oké, hogy az Oroszokkal üzletelni mekkora fricska mán az EU orra alá, na de most konkrétan reagálni kéne az ukrajnai eseményekre úgy, hogy az harmonizáljon a frissen kötött szerződéssel, vagy valamilyen módon ki kéne belőle hátrálni.
Másik megoldás, ha az EU oldja meg helyettünk valamiféle embargóval. Ebben az esetben Orbán folytathatja a köpönyeg forgatást, amíg ki nem jön a számára legmegfelelőbb megoldás.

 15. Tromb74 — 2014-03-03 15:25 

@escargot: EZBAZZMEGEZ..ÁÁÁÁÁÁÁRGH.
„tatárjárás amerikai ketchuppal, Eu származék tartármártással”
„antiszemita cionisták”
A Szovjetunió szétesése az oroszok trianonja? Miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?

 16. noirp — 2014-03-03 16:34 

@Tromb74:
lehet, hogy ez valami bullshitgenerátor bemutatója…?
vagy pedig a nyilatkozó — életében először — belélapozott az Idegen Szavak Szótárába.

 17. Tromb74 — 2014-03-03 16:53 

Végre nyilatkozott a főnök.

„Magyarország nem része a konfliktusnak”
„A magyarok biztonságban vannak Magyarországon és Kárpátalján is, a magyar kormány azon dolgozik, hogy biztonságban is maradjanak”
„Orbán Viktor a külhoni magyaroknak azt üzente: „számíthatnak ránk”.”

Lefordítom:
„Az aktuális seggnyalás irányának bizonytalansága, és gerinctelen lapítás okán nem foglalnék állást az orosz-ukrán konfliktust illetően, de ennek ellenére mindenki nyugodtan szavazzon ránk.

 18. noirp — 2014-03-03 17:44 

http://tallinnban.blog.hu/2014/03/02/az_ukrajnai_konfliktus_fogadtatasa_esztorszagban
Ki mit gondol? (Ott helyben, a posztnál alig volt értelmes hozzászólás)

 19. escargot — 2014-03-03 18:01 

@noirp: Úgy látszik, az észteknek élénkebbek az emlékeik, mint nekünk. (Sofi Oksanent olvasva nem csodálom, hogy élénkek…) Ráadásul közelebb is vannak, továbbá jóval kisebbek. Egyúttal elkötelezettek nyugati irányban (a tettek szintjén is). Teljesen érthető, hogy aggódnak. Az meg tökös, hogy ennek ellenére (vagy éppen ezért) leteszik a garast a kérdésben. (Az egy érdekes elméleti kérdés, mi lenne, ha az orosz hadsereg EU-tagállam területére hatolna be…)
Hozzászólásból egyet olvastam, az pont eggyel volt több a kelleténél. Miszerint senki ne vizionáljon itt birodalmi törekvéseket, az oroszok csak mentek segíteni a bajba jutott ukrán népnek. (Persze, megvédik őket saját maguktól, mint S.G. a nyugdíjakat.)

 20. hadrian77 — 2014-03-03 18:56 

@escargot: Az észteknél az 50-es évek elején az erdei testvériség szabályos gerilla harcot folytatott a szovjetek ellen. Persze, hogy leteszik a garast.

Amit az oroszok csinálnak, abban semmi különös nincs. Hasonló helyzetben az USA vagy Kína is hasonlót lépne. Az, hogy a Krím orosz kötődésű terület, igen csak eufemisztikus fogalmazás. 🙂

 21. panamajack — 2014-03-03 20:48 

@noirp: ugyan már, Szaniszlón felkapni a vizet olyan, mint VV Tökkencs bárdolatlanságán sajnálkozni. Mindkettő csak azt adja, ami a lényege…

 22. marcipan — 2014-03-03 21:59 

@noirp: molnár ef árpád megvan? szaniszló kispályás hüjegyerek hozzá képest 🙂

 23. untermensch4 — 2014-03-04 00:04 

@marcipan: szaniszló érzelmektől elcsukló(?) hangja nekem olyan volt mintha alig bírná ki röhögés nélkül. ha viszont komolyan és önként gondolja az elhangzottakat akkor molnárefárpádot nem merném megnézni. 🙁

 24. noirp — 2014-03-04 08:00 

@marcipan:
Nehehem, még a nevét se hallottam, de majd megpróbálom… két marék válium elég hozzá?

 25. marcipan — 2014-03-04 09:48 

@noirp: nem kell, a pasas nagy összeesküvés hívő, általában nem értem, melyik ponton kapcsolja össze az eseményeket, kissé zavaros elme. felvilágosító kampányt folytat, még azt is elmondja, h a gumitalpúak arra is képesek, h villanyszerelőnek adják ki magukat, h be tudjanak poloskázni egy lakást. nadeilyet! :))

 26. escargot — 2014-03-04 10:51 

@marcipan: Ő maga is akkor lett konteó-hívő, amikor felfedezte, hogy egy újabb elemmel gyarapodott az Erika-szekrénysora?

 27. marcipan — 2014-03-04 11:17 

@escargot: inkább azt gyanítom, h szeretett volna erika-szekrénysorokat telepíteni (esetleg egy ideig tette is), de ezek a csúnya gonosz emberek instabilnak nyilvánították. az ilyesmin nagyon meg lehet sértődni 🙂

 28. tiboru — 2014-03-04 13:58 

@noirp:

Én az elmúlt két évben voltam Tallinnban és Rigában is, beszélgettem is egy kicsit az utca népével, de mivel nem akarom bő lére ereszteni a mondanivalómat, csak egy rövid sztori tavaly nyárról (Riga):

Pont elkaptam valami nemzetközi regattát, ami (most már tudom) azt jelenti, hogy mindenféle hajók érkeznek a kikötőbe, a legénység délután szervezett körülmények közepette átvonul a városon, majd mindenki addig iszik, amíg eldől.

http://www.baltic-course.com/eng/good_for_business/?doc=74171

Nos, végignéztem a felvonulást. Orosz részről valami haditengerészeti oktatóhajó is részt vett, már nem emlékszem milyen névvel, de nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy amikor az orosz kadétok megjelentek egy baszottnagy orosz zászlóval és végigmasíroztak Riga belvárosán, olyan tömeg verődött össze és kísérte őket, hogy csak álltam és bámultam. És úgy harsogott a „Rasszija, Rasszija, Rasszija!” üdvrivalgás, hogy többször is körül kellett néznem, mert elbizonytalanodtam, hogy hol is vagyok valójában. És nem ám orosz turisták üvötöttek, ahogy a szájukon kifér, hanem szemel láthatólag helybéliek: spontán járókelők, családok, pincérek és bolti elárusítólányok, nyugdíjasok és iskolások, hotelportások és pizzafutárok.

Hjakérem, Rigában több orosz él, mint lett. Hogy ők hogyan fogadnák az orosz hadsereget, nincsenek kétségeim.

 29. escargot — 2014-03-04 14:47 

Ez még egy érdekes – bár érthető – szitu:
http://thecable.foreignpolicy.com/posts/2014/03/03/germany_and_us_diverge_over_russia_sanctions
Az európaiak szavakban kemények, de a mindenféle függés miatt félnek lépni, míg az amerikaiak szankciókat vezetnének be.

 30. becsuszoszereles1k — 2014-03-04 16:37 

8.@panamajack: Es, 10. untermensch4 -nel a pont!:) Szerintetek eszre veszik majd? Vagy mar iranyban vannak?:)

 31. lencse — 2014-03-06 12:05 

Minden esetre Románia számára hasznos volt ez az egész buli, mert ma, 4.-én amikor borult a régi kormány és folytatta volna a liberálisok nélkül a „harcot” a sósvizitengerész és bandája ellen, de ezek alájukrugtak az A.B. -nál, hirtelen meg kellett látogatniuk (mindkét félnek) a bukaresti nagyhatalmak követeiből verbuvált Független tanácsadó társulást és amikor kijöttek, azonnal minden rendben lett, érvényes kormányprogram és minden, csak KONFLIKTUS nem.
És láss csodát, belengettek egy NATO-hadgyakorlatot román területen és talán lengyeleknél is stb. Igy haszna lett a dolognak, lecsitították az ellenfeleket, nehogy kavics kerüljön a lánctalpak közé…

 32. marcipan — 2014-03-06 20:58 

a pillanatnyilag hatályban lévő ukrán miniszterelnök úgy örül az eus zászló előtti feszítésnek mint egy kiskutya, ha nem cseszed le, h megint szétrágta a papucsod:
http://index.hu/kulfold/eurologus/2014/03/06/eu-csucs_ukrajna/

egyébként afrikai diktatúrákban szokás, h inkább húznak kínához, mint az amcsikhoz. lévén kína ad fegyvert és nem jön olyan bugyutaságokkal pl. h csúnya dolog népirtani. igaz, h kéthavonta növekvő összegű számlát nyújt be, na de a diktátor nem éhezik így se, úgy se, a népet meg ugye inkább lövi mintsem eteti.
ez csak úgy eszembe jutott.

 33. escargot — 2014-03-07 14:06 

Nekem meg az jutott eszembe, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdése erősen emlékeztet a görög esetre: jönnek a kommunisták, gyorsan vegyük fel tagnak! És az is milyen sikeres projekt volt…

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.