Tökönrúgás helyett

Szögezzük le, Donald Tusk kinevezésénél csak az lenne világosabb jelzés Orbán Viktornak, ha Frau Merkel a Kossuth téren az obligát zászlófelvonás, katonai díszelgés és üdvözlő beszédek után, halk (ám egyre fokozódó) dobpergés kíséretében tökön rúgná Orbán Viktort.

Fontos jelzés, hogy nem teszi. Még csak ott tartunk, hogy a magyar diplomácia könyörög azért, hogy ugyan jöjjön már ide és mosolyogjon ránk. Nem jön, sőt a diplomáciai kapcsolatokat látványosan alacsonyabb szinten kezelik.

Az okokat nem nehéz kitalálni. Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin épp óriási szívességet tesz az Európai Uniónak. Ukrajna keleti, nagyrészt egyébként oroszlakta területeinek megszállásával olyan közel megy a háborúhoz, amennyire csak lehet. Úgy kalkulál, hogy nem lesz ebből háború, mert Oroszországgal, atomhatalmi státusza miatt senki sem akar igazi háborút.

Putyin, mint minden rendes diktátor, országa belső feszültségeit akarja a dicsőség függönye mögé rejteni. A feketébe öltözött marcona szpecnazosok (elnézést: szabadnapos önkéntes tűzoltók, akik a határ közelében gombát szedve megtalálták egy komplett könnyűlövész dandár felszerelését, csapatlégvédelemmel és üzemanyag-ellátmánnyal együtt, majd átsétáltak vele Ukrajnába) kiválóan mutogathatók a tévében, és nem jut senkinek eszébe, hogy Oroszország a kilencvenes évek zuhanása után az egy helyben toporgásig jutott előre. Ipara komoly eredményt csak nyugati segítséggel tud felmutatni. Pénze az van, de annak forrása a nyersanyag- és energiahordozó-export. Putyin cár nem bizonyult nagypéteri léptékű vezetőnek, aki önálló képességek megteremtésével erősítette volna birodalmát.

Igaz, nem is ennek van itt az ideje. A régi szovjet befolyási övezetek visszaszerzése uralkodásának fő kérdése. Ezért a Kaukázusban bőven belefért a háború is, amely ugyanakkor megmutatta, hogy a hadserege reformra szorul, amely reform azonban vajúdik, a reformtábornokát nemrég buktatta meg a reformokban ellenérdekelt tábornoklobbi.

Ebben a helyzetben nincs más hátra, mint előre. A vasúti- repülő- és egyéb gyártási kapacitásokkal teli Kelet-Ukrajna visszahódítására racionális ok kevés van. Az ottani ipar nagyrészt orosz kézben van, és egy-két afrikai országot leszámítva kizárólag Oroszországban tudnak eladni bármit is. Nyugat-Ukrajna már nehezebb kérdés, főleg azért, mert némi lengyel, ruszin és magyar kisebbséget leszámítva, ott főleg ukránok élnek, és Lemberggel szemben a határ másik oldalán ott van Przemysl, ahol a lengyelek alig várják, hogy törlesszenek.

Számunkra ebből a Kárpátalja érdekes. De nemcsak nekünk. Bécs felé két út van. Az egyik a Kárpátok hágóin áttörve, a másik pedig a Kárpátokat délről kerülve, Románia felől. Nem véletlen a bejelentett új NATO-bázisok elosztása: Balti államok, Lengyelország, Románia.

Ebben a helyzetben Orbán opportunista politikát csinál. Lelkesen gazsulál Putyinnak, némi pénz reményében, tudva, hogy itt akár a magyarok akarata ellenére is nyugati érdekszféra lesz, sem a VW, sem a Daimler-Benz nem óhajtja a befektetéseit, amelyek a VW esetében jóval túlmutatnak a helyi igényeket kiszolgáló összeszerelő üzemen, egy putyini, oroszbarát diktatúrában látni. Senki sem akarja a Balkán-vasút legrövidebb, síkságon vezető nyomvonalát inkább a hegyek között vezetni. A kínaiak nem Putyinnak építik meg, ha megépítik a Budapest-Belgrád gyorsvasutat.

Orbán Viktor tévedése ott van, hogy szerinte Putyin ezt nem tudja. Putyin realista politikus, és azt is tudja, hogy Merkel erősebb nála, és ha Putyin okot ad a keménykedésre, azzal eszközt ad Merkel kezébe, hogy a franciákat és más vonakodókat a szorosabb integrációba kényszerítse.

Donald Tusk ennek a jele, elkötelezett integrációpárti, moszkvaellenes, aki várhatóan van Rompuy-nál (akinek fellépésével kapcsolatban Nigel Farage-nak teljesen igaza van) sokkal direktebb módszerekkel politizáló vezető lesz belőle, aki tűzzel-vassal fogja szorgalmazni az európai érdekszféra keleti határvonalának nagyon határozott megjelölését.

Putyin tehát, a Viktor-klánnak tett pármillió dolláros kis jutalomfalatokon kívül semmit sem fog tenni Magyarországért. Még egy hónap és a lengyel-ukrán határon az amerikai haderő szabadnapos rangerei fognak gombát szedni, a szabadnapos szpecnazosok gombászását ellensúlyozandó.

Ilyen helyzetben a Magyarország-szerű kishatalmak beállhatnak a sorba, vagy beállítják őket. Vagy ha olyan kicsik, hogy nélkülük is meg lehet oldani, hát megoldják nélkülük.

11 hozzászólás

 1. panamajack — 2014-09-01 09:35 

Természetesen az utolsó mondat a kulcs. Nem akarunk Nyugat-Európa hátsó udvara lenni – ez helyes. Viszont ha így folytatjuk, mi leszünk két toronyház között a sötét, húgyszagú sikátor.

 3. kheiron — 2014-09-01 16:58 

„Még egy hónap és a lengyel-ukrán határon az amerikai haderő szabadnapos rangerei fognak gombát szedni”

Már most is régesrég gombásznak, csak nem a lengyel határon, hanem Kijevben.

Illetve nem is gonbásznak, hanem „tanácsot adnak” és „konzultálnak”.

Érdemes a htka.hu vonatkozó fórumát is olvasgatni, mert ott is vannak érdekes hírek, nemcsak az indexen. 🙂

 4. panamajack — 2014-09-01 17:31 

@kheiron: És ez mennyiben mond ellent Pizka Prof következtetéseinek?

 5. noirp — 2014-09-01 19:22 

@panamajack:
Amit leginkábbis magunk hugyozunk össze.

 6. untermensch4 — 2014-09-01 22:48 

aug 31 hír24, röviden megtudhatjuk hogyan készül a nato az oroszok megállítására…
az észtek jogos vesszőparipája a nato gyorsabb reagálású erők meglesz. a lengyelek középhatalmi készülődéséhez a műveleti központ fejlesztése szintén. nekünk meg van egy bohóchadseregünk a főbohócok között annyi tábornokkal amennyi az usa tengerészgyalogságának is elég…

 7. becsuszoszereles1k — 2014-09-01 22:59 

A poszt inkabb felert egy mellbevagassal! Szoval ilyen forman Mo. biztonsagban van…

5.@noirp: „Ora et Labora”
Bar itt nalunk pont nincs gender, mint tudvalevo, hogy ilyet mondjak notarsamnak… 🙂

 8. vittore — 2014-09-02 09:49 

Két egymásnak feszülő hatalom közé ékelődve így is, úgy is sz.pás. Nem vagyok egy rettegős fajta, de kezd nem tetszeni a dolog. Ilyenkor kezdi látni az ember, hogy mint egyén mennyire ki van szolgáltatva a hatalmak kényének kedvének. Sima bábok, játékszerek, biomassza vagyunk. Normális életet élő, normális gondolkodású emberek millióit hajtják pillanatok alatt vágóhídra, teszik őket ellenségekké, két tollvonással.

 9. panamajack — 2014-09-02 10:21 

@vittore: Igaz. Ilyenkor egy államférfinak okosnak kéne lenni, minden lépést, minden mondatot 5x megrágni, csak rendkívül indokolt esetben kockáztatni. Orbán viszont minden lehetséges seggbe belerúg, minden lábra rátapos, és erre nagyon nehéz más magyarázatot találni, mint a saját egóját.

Hacsak nem akkora kibaszott zseni, hogy senki de tényleg senki nem ér fel az ő spirituális magaslataira (kopirájt SZ.G.). Viszont ezzel meg az a baj, hogy ha senki nem érti az ő kibaszott zsenialitását, annak a diplomáciában sajnos ugyanaz az eredménye, mint ha mindenki hülyének nézi…

 10. vittore — 2014-09-02 12:24 

@panamajack: Az ilyen mindenkibe belerugó balfasz politikusok tudnak egy országot tönkretenni, vagy a lakosság felét lemészároltatni. Pártpreferenciától függetlenül, természetesen…. És ne ringassuk már magunkat abban a hitben, hogy itt Európa közepén ilyesmi nem történhet a 21. században…

 11. untermensch4 — 2014-09-02 22:51 

@panamajack: hátha arra játszik „zseniálisan” hogy ő már eléggé megfeszítette a magyar idegeket és nehogy vki fel akarja rúgni az unortodox é-balkáni puskaporos hordót mert akkor jön a nagy magyar kaotikus tombolás. ha ezt a nem káder diplomaták jól tálalják még akár be is jöhet, háború esetén. arról jutott eszembe hogy az én egyik totemem is a rozsomák, asszem… 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.