Külpolitika kicsiknek 2: Demars

Nem ezzel terveztem folytatni a sorozatot, mert azt hittem, hogy olyan érdeklődő amatőröknek írom, mint amilyen én is vagyok, ám Orbán Viktor azon nyilatkozata, mely szerint az amerikaiak csak egy fecnit mutattak, amin még pecsét sincs, kénytelen vagyok tisztázni egy alapfogalmat, ez pedig nem más, mint a demars. (démarche)

Ahogy az előző részben írtam, számtalan módja van annak, hogy egyik ország a másiknak azt mondja: „helló, nem tetszik amit csinálsz, mert a lábamon állsz”.

Onnantól kezdve hogy kivel koccint egy fogadáson, odáig, hogy a légierő bombázza a másik ország fővárosát, a skála nagyon széles.

A békés eszközök közül az egyik legdurvább, amikor egy ország konkrétan elmondja, és hivatalos képviselőjén keresztül eljuttatja a másik országnak, hogy mi baja van.

Az ilyen diplomáciai üzenetet hívják a szaknyelvben demarsnak. Ha kerül rá pecsét, az már diplomáciai jegyzék, és a diplomáciában már a kocsmai verekedéssel ér fel a közvetlensége.

Ha egy másik állam (ez esetben az USA) diplomatája kiáll és kritizálja a másik államot, azt állítja, hogy egy papírra leírt szöveg (esetünkben egy eseménysor, hogy hányszor szóltak a korrupció miatt) igaz, akkor ezt meghazudtolni vagy papírfecninek nevezni a diplomáciában feltűnő, súlyos durvaság.

Ezek után a minimum az, hogy ha a magyar diplomácia bármit akar Washingtonban, akkor megfricskázzák a nagykövet orrát és közlik, hogy dehát ezen se pecsét, se semmi, miért is foglalkozzunk vele?

Az ilyen durvaságnak a diplomáciában mindig kell, hogy oka legyen. Vagy racionálisan végiggondolt, vagy pedig a hülyeség.

Orbánnál sajátos keverék áll elő: azt hiszi, hogy magyarországi pozícióját erősíteni tudja, büntetlenül (A nagyon fasza Miniszterelnök Úr, aki köp egy hegyeset Amerikára) mert a múlt heti németországi bepucsítás után a Merkel szoknyája mögé el tud bújni az amerikaiak elől.

Ez rövid távon lehet, hogy így van, csak azt nem tudja, hogy ez a beszólás, vagy majd a következő, átvisz egy olyan határt az amerikaiaknál, amikortól már nem egyeztetnek a németekkel, mert presztízskérdés lesz a dologból.

Presztízskérdés, hogy egy kicsi, ráadásul félig-meddig oroszbarát NATO-országocska köpködi az oda akkreditált amerikai diplomatákat, amikor azok a diplomácia szabályait betartva a dolgukat végzik. És Washingtonban pontosan tudják, hogy holmi diplomáciai finomságokra Orbán nem sokat ad, ezért a válasz se az lesz, hogy a washingtoni nagykövetet nem hívják meg valami partira. A válasz belpolitikai lesz, és nagyon érzékeny helyre fognak rúgni. Orbán tökeit annyira nem sajnálom, magának keresi a bajt, de az egész országnak fájni fog, ha Amerika belerúg.

20 hozzászólás

 2. Tromb74 — 2014-11-14 12:58 

Ja, valami ilyesmi lehet a megoldás.

Valaki (talán Uj Péter) azt mondta, Orbán jó taktikus, de pocsék stratéga.

Én is azt gondolom, hogy vagy nem képes hosszú távú, átgondolt stratégia kidolgozására, vagy egyszerűen leszarja a hosszú távú következményeket.

Az a helyzet, hogy hazai pályán nem nagyon bír veszíteni. Ha Amerika keménykedni kezd, akkor azért, ha nem, akkor azért.

Hisz benne, hogy nincs, és a közeli jövőben nem is lesz életképes alternatívája az Orbán-kormánynak, és ez hatalmának legfőbb biztosítéka. Az usákok nem hülyék, nem káoszt akarnak, csak egy olyan kormányt, akinek biztosan foghatják a mogyoróit.

Orbán sem hülye, nagyon is tisztában van vele, hogy ha megjelenne egy potens, életképes ellenzék, akkor a jelen helyzetben az USA megbuktatná a kormányt. Mostanra kialakult a tudjuk, hogy tudják, hogy tudjuk szituáció. Orbán tényleg nem nagyon tehet mást, mint hogy annyira megerősíti pozícióját a hatalomban, hogy ne legyen értelme megbuktatni. Szerintem kényszerpályára állt, és ezen ha akarna se nagyon tudna változtatni.

Amivel talán nem számol, hogy ezen az úton nem lehet megállni, de végig menni se lehet rajta. Az a 3/4 aki nem szavazott a 2/3-ra 🙂 egy idő után csak mozgósítja magát.

 3. panamajack — 2014-11-14 13:26 

@Tromb74: Nagyon egyetértek. A gond ott van, hogy eljöhet az a pont, amikor már presztízskérdés lesz az amcsiknak, hogy ne hagyják magukat csicskáztatni, és inkább példát statuálnak, kerül amibe kerül.

 4. Tromb74 — 2014-11-14 13:46 

@panamajack:
Nekik nem kerül sokba, nekünk fog.
Az USA még mindig udvarias, de lassan
(gyorsan) elfogynak a diplomáciai eszközök. Nem lepődnék meg rajta, ha a következő lépés már valamilyen szankció lenne.

 5. panamajack — 2014-11-14 13:48 

@panamajack: most látom, hogy csak a profot ismételgetem… Na mindegy, nem lehet elégszer hangsúlyozni: itt már nem babra megy a játék.

 6. panamajack — 2014-11-14 14:37 

Azért azt ne mondja senki sem, hogy a kormány (-közeli izé) nem tesz meg mindent a kapcsolatok javítása érdekében:

http://444.hu/2014/11/10/ezt-a-milliardos-palyazatot-egy-biciklizo-majom-is-megirhatta-volna/

 7. Tromb74 — 2014-11-14 15:04 

@panamajack: 😀

„kapcsolatépítés az amerikai kormányzat felé,
a kapcsolatépítés stratégiájának kialakítása”

Már a felsorolásban is megelőzi a tett a tervezést 😀

 8. panamajack — 2014-11-14 15:08 

És mint mindig, most is a zseniális CÖF adja meg a kegyelemdöfést:

http://mandiner.hu/cikk/20141114_civil_osszefogas_forum_valasz_az_olvasnivalora

 9. Rumcájsz von Jicsin — 2014-11-14 16:04 

Emlékeztek még a fénylőtekintetű, bülbülszavú EP képviselőnk kérdésére?
„Who the fuck is Thomas Melia and why do we have to deal with this kind of shit every day?”
Közvetlenül utána, már három évvel ezelőtt is eljátszották ezt a non paper, démarche játékot. Ártatlan ibolyakék szemekkel szívatták Eleni Tsakopoulos-Kounalakiszt, az Egyesült Államok akkori budapesti nagykövetét. Augusztus óta hiába szeretett volna beszélni Orbánnal. Akkor is jöttek a rosszabbnál rosszabb szövegekkel, hogy „dehátmindigszoktákanagykövetekjelezni”.
Addig feszítik a húrt amíg egy akkora lealázásban lesz része az egész országnak, hogy ihaj!

 11. komojtalan — 2014-11-14 17:28 

Ezt a hazai pályán nem tud veszítenit miből veszitek? Az ellenzék persze béna, most ráadásul 3.5 évig nem lesz választás, tehát a Fidesz marad hatalmon, de OV egyáltalán nem biztos. Habonnyal elkezdődött a Fidesz újra felosztása, de inkább a hatalom, a pénz újraosztása. Ez persze a régieknek nem tetszik, főleg Simicskának, ezt tapasztaltuk is. 2 éve ha próbálkoztak egyáltalán még nem ez volt a helyzet. Tehát ellenzék már van. az a kérdés fel tud e mutatni egy megfelelő jelöltet? Ehhez én kevés vagyok, ennyire nem látok bele, mert nem érdekel. Pl. egy Pokorni kinek az embere? Eléggé félreállt, neki azért visszalépés a polgármesteri poszt. Vagy egy Szájer, bár ő talán még jobban eltűnt. Abban biztos vagyok, hogy a CIA a világ majdnem összes kormányát meg tudja buktatni ha akarja. Meglepő hogy mennyire nem tudják a saját fegyverük ellenszerét (csöpögtetés), pedig sokszor alkalmazták már.

 12. tiboru — 2014-11-14 18:27 

A Bem rakparton végrehajtott tisztogatások után frankón el tudom képzelni, hogy a külügyben tényleg nem maradt olyan arc, aki felismerné a különbséget egy demars és egy gyógyszerrecept között.

Hogy a Vezénylő Tábornok közvetlen környezetében sosem volt ilyen ember, nem lep meg.

 13. tiboru — 2014-11-14 18:36 

@tiboru:

Most olvasom, hogy az előző posztnál több hozzászóló is említette ezt a lehetőséget, bocs… Így jár, aki fittyet hány a kronológiára.

 14. zigzag — 2014-11-14 21:45 

sajnos, vagy szerencsére (ki-ki eldönti melyik), a Bem rkp-on együtt focizók, gépkocsivezetőből lett főosztályvezetők, stb. nem olvassák mon professeur intelmeit

 15. Rumcájsz von Jicsin — 2014-11-15 07:21 

1.”A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazási tiltás indoklásaként „nem tényekre, hanem híresztelésekre és vélelmekre alapozott” dokumentumot juttatott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumhoz, az abban foglaltakat a NAV hiteltelennek tartja.”
2. A NAV közleményében azt írta: „az állítólagos korrupció alátámasztására felszínes, hiányos, több helyen téves információkkal szolgál az amerikaiak összefoglalója„.

Jó lenne, ha a kormányzati szervek és a szereplők előzetesen megbeszélnék, hogy akkor „fecni”-ről, „sajtpapír”-ról vagy „dokumentum”-ról, esetleg „összefoglaló”-ról van szó!

Amatőrök!

http://www.vg.hu/kozelet/politika/visszaszolt-a-nav-az-amerikaiaknak-438989

 16. Tromb74 — 2014-11-16 13:54 

@Rumcájsz von Jicsin:
Nálunk csak a Nokiás doboz jelentése van precízen definiálva.

 17. Rumcájsz von Jicsin — 2014-11-16 17:46 

@Tromb74:
Az ambiciózus fejlesztési igények miatt, már a Nokiás kamion is definiálva van! 🙂

 18. panamajack — 2014-11-16 20:33 

@Rumcájsz von Jicsin: Ráadásul már Nokia sincs…

 19. Tromb74 — 2014-11-17 13:59 

@panamajack: Ki ne ejtsd a szádon, hogy okostelefon, mert a főnök még zavarba jön.

 20. flashbang52 — 2014-11-24 21:11 

Ezeknek tényleg halvány lila segédfogalmuk sincs a diplomáciáról Sírok..

http://www.atv.hu/belfold/20141124-goodfriend-akkor-is-marad-ha-uj-nagykovet-erkezik

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.