Típuskényszer

Írtam már itt a Kádár alatti megszervezett magyar civil életről, megszervezett szakszervezetekről, megszervezett kultúráról, mozgalmakról.

Az önálló kezdeményezés elnyomásának fontos eszköze az, hogy mindent megszervezzünk. Nem csaphat át a bélyeggyűjtő egyesület politizálásba, ha azt mi szerveztük, a mi kultúrházunkban tartja minden második kedden az összejöveteleit, az elnöke a mi emberünk, őt suttyomban ellenőrzi G. Jakab (fedőneve: Gombás) aki szépen mindent lejelent.

Magyarország nagyon-nagyon nehezen szabadul meg ettől. Nagyon nehezen tanulja meg, hogy attól, hogy valami tökéletesen szervezettnek tűnik, nem tökéletes. Ez a pocsék közhangulat egyik oka is. Mindig tökéletességet, boldogságot hazudunk, és furcsálkodva nézünk arra az emberre, aki azt mondja, hogy “hát, ja-ja elég szar, meg több pénzem is lehetne, de ez van ecsém, ezt kell szeretni, nyert a csapat, munka van, cerka feláll bazmeg, oszt majd lesz valahogy”

Nálunk az a konform magatartás – persze már Kádárnál jóval régebbi gyökerekkel – hogy ha valami nem is jó (mint egy rossz házasság) vagy nem is tudjuk hogy micsoda, már legyen szervezett és kifelé mutasson rendet, és ragyogjon, mint a Salamon töke.

Kádár talán erre a reflexre is tudott rájátszani akkor, amikor a népét tökéletesen szervezett szervezetekkel ajándékozta meg. Ez züllik most szét, amikor olyan szép, sarkos és – egyébként szükségszerűen – bürokratikus rendben működő szervezeteket, mint a Külügyminisztérium, szétrobbantanak.

Ugyanakkor az igény, az még mindig megvan a tüchtig, soha nem használt tisztaszobákra emlékeztető szervezettségre. Még mindig nem tanultuk (újra) meg, hogy a dolgok nem attól jók, hogy tökéletesnek látszanak. Nem fogadjuk el, hogy a bélyeggyűjtő egylet nem a gyűlések pontos kezdetéről és a szépen elkészített, a művházban kilógatott tablóról szól. Nem. Arról viszont nagyonis, hogy gyűljünk össze és szeressünk bélyeget gyűjteni. A rendért, a rendes működésért majd megküzdünk, mert az nem ajándékba van. Ha azt nem mi teremtjük, az nem lesz a miénk, az valaki másnak a rendje lesz, amelyet nem tudunk majd alakítani, mert hiányzik majd az arányérzékünk, az értékrendünk, nem fogjuk majd érteni, hogy abból a rendből mi igazán fontos, és miből engedhetünk.

Hogy ez miről jut eszembe?

Arról, hogy számos szerző észrevette, hogy egész kis combos tüntetések vannak, de egyik sem olyan párt, amely holnap elindulhatna a választáson és kiüthetné a nyeregből Orbán Viktort. Nanáhogy nem, hiszen a választásokon többé-kevésbé szervezett politikai alakulatok indulnak, abból meg még mindig a Fidesz a legnagyobb.

A tüntető tömegen tehát szervezetet, elnököt, elsőtitkárt számon kérni merő kádárista reflex. Nincs. Nem ez a módja. Ha lenne, joggal gyaníthatnánk mögötte valami kirptokomcsi tempót. El kell fogadni, hogy most van rendszerváltás. Most van a politikai öntudatra ébredése pillanatában az a generáció, akinek már nem vett színházbérletet a kultúrfelelős, amelyiknek nem kellett piros-fekete cirmos keménypapírba, vászonnal erősített gerincű naplóba felvezetni minden egyesületi alkalmat, jelenléti ívvel együtt.

Persze, ez most még előny Viktornak, hiszen neki kész politikai-szervezeti kulturális háttere van, egyelőre még hatékonyabb. De a mostani tüntetések jelentősége pont az, hogy ez az előny kiveszőben van, mert a pártja abból áll, amiből az MSZMP is állt. Szervezetből és vezetésből.

Nem áll meggyőződésből, tenni akarásból, jószándékból, vajúdásból. Császárral jött a világra, sőt kipattant Lenin fejéből.

A legközelebbi legális lehetőség, amelyen szervezett politikai erő megméretheti magát, három és fél év múlva lesz. Elnöknek, elsőtitkárnak, Bányászati- és Néptáncoktatási Mérsékelt Platformnak bőven elég addigra létrejönni. Aki ilyenre vágyik most, az császármetszést akar a harmadik hónap elején.

5 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2014-12-12 18:36 

Milyen jó is lenne újra egy kis monarchiabeli k.u.k. schlamperei. 🙂

 2. kszabo — 2014-12-12 20:56 

Kuk? Kuk nem adok:)
A pengőt meg mi már nem érjük meg:) http://youtu.be/ZJ84vAQxhHQ
És azt sem, hogy mi legyünk minden konnektorban:) https://www.flickr.com/photos/aniko_attila/7963942546/

 3. panamajack — 2014-12-12 21:33 

 4. komojtalan — 2014-12-14 09:03 

A baj ezekkel a szervezetlen tüntetésekkel, hogy szervezetlenek :-). A 2006 -os tüntetések is azok voltak, csak a résztvevők “kicsit” mások voltak, lett is eredménye. Egy tüntetést nem csak elindítani kell, hanem koordinálni, levezényelni, adott esetben tudni kell véget is vetni. A mostani tüntetések szerencséje, hogy nem a csűrhe megy ki, elvégre nem a Fideszt, a Jobbikot bántják, hanem a kis polgár, aki egyet akar: Békében, nyugodtan élni. Hol vannak a szakszervezetek, a civil szervezetek akiknek az élre kellene állni? Gaskó nagyon jól meg van fizetve, bár most talán kevésbé, vagy esetleg a tagok unták meg hogy nem csinálnak semmit.

 5. becsuszoszereles1k — 2014-12-14 17:19 

@komojtalan:
Nem arrol szol a poszt, hogy egy szervezendo dolgot meg kell-e szervezni, hanem arrol, hogy mesterseges modon elunk, ezert nem is megy semmi…Mondvacsinalt…kipipalt…:/

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.