Az utolsó tíz százalék

Régi mániám, hogy Magyarországot nem a reptilián-bilderberg-zsidó-szabadkőműves-román világösszeesküvés rántja mindig vissza, hanem az, hogy nem tudjuk a dolgokat kicsit jobban csinálni. Mindig tíz százalék energia, odafigyelés, tanulás, befeszülés marad ki. Van sín, van mozdony, van vasutas, vagyis 90%-ban adottak a feltételek ahhoz, hogy pontosan járjon a vonat. És nem teszi. Ez az utolsó tíz százalék. Ez nem kerül sok pénzbe, főleg nem az első kilencven százalékhoz képest. Ez, a vonat esetében jól megírt menetrendet, fegyelmet, minőségellenőrzést jelent.

Miért írok erről, amikor már százszor leírtam ebben a blogban? A foci miatt. A foci ugyanis most kiváló példát szolgáltatott.

Nyilván, most mennek a nyilatkozatok, hogy a stadionok miatt jutottunk ki a vébére. Eközben az sem zavar senkit, hogy Vlagyimir Iljics Lenin elégedetten veregeti hátba Lev Davidovics Trockijt a kommunista mennyországban, hogy látod-látod barátom, magyar elvtársaink milyen szilárdan hisznek abban, hogy a mennyiség átfordult minőségbe! Kádár közben alig várja már (a magyar bíróságokkal együtt) hogy Biszku Bélával koccinthasson egy kis felspriccelt kadarkával az örömteli hírekre.

Pedig az a helyzet, hogy nem a stadionok, és nem az akadémiák tehetnek a dologról. Nyilván az akadémiákról esetleg kikerült pár tehetséges gyerek, bár ahogy olvasom, sokkal kevesebb, mint várták.

De tehetséges generáció azért volt pár az utóbbi harminc évben. A Détári-Kovács Kálmán éra. Lipcsei, Illés, Halmai, Urbán és társaik. A Lisztes, Dárdai, Sándor Tamás, Sebők Vili, Horváth Ferenc és társai generáció. Szabicsék, Rudolfék és még sokan mások. Minden évfolyamból kijutott két-három gyerek nyugati másodvonalbeli bajnokságokba időnként egy-egy villanással még feljebb is.

A maguk korában számítottak annyira tehetségesnek és jónak, mint ez a mostani garnitúra.

Sajnos vagy szerencsére kiderült, hogy a különbséget az okozza, hogy van olyan edző, aki képes motiválni a csapatot, méghozzá azzal, hogy nem a “fussatok többet és tartsuk meg a labdákat a középpályán” típusú utasításokkal küldi fel a játékosokat a pályára. Hanem pontosan megmondja, mit kell csinálni.

Dárdai átlendítette a csapatot a holtponton. A játékosok bíztak benne, hiszen az utóbbi húsz év egyetlen igazán komolyan vehető magyar focistája ő, a több száz Bundesliga-meccsével. Aztán rájöttek, hogy azok az instrukciók, amelyeket tőle kapnak, simán működőképesek. Az általa felrajzolt taktika működik, a tőle kapott utasítást betartva minden a helyére kerül.

Ha pedig a dolgok a helyükre kerülnek, a focista, aki azért rendszerint nem valami bonyolult lélek, megérzi a vérszagot és az addigi “jaj csak meg ne sérüljek” helyett, elkezd stabilan 110%-on teljesíteni. És lám, kiderül, azzal a tíz százalékkal meg is van a kijutás.

Meglehetett volna öt éve, tíz éve, húsz éve is. Tíz százalék hiányzott, és egy ember, akinek a csapat elhiszi ezt. Egyúttal ez kiállítja a bizonyítványt arról a kb száz emberről, aki magát fociszakembernek hiszi és túszként tartja ezt a sportágat lassan negyven éve.

Nagyon jó, hogy a fociban ez megtörtént. Nagyon nem jó, hogy csak ott történt meg. Holott pontosan csak ez a tíz százalék hiányzik ahhoz, hogy Magyarország nagyon-nagyon jó legyen.

19 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2015-11-17 09:04 

Nagyon találó írás!
Hány, de hány helyen találkozok ezzel. Megcsinálják amit kell, vagy úgy csinálnak mintha, de ha egy kicsivel többet kéne mutatni, akkor már jön a “Csak nem képzelik, hogy ezt is…” duma. Aztán persze megy a nyavalygás, hogy nem jut az ember egyről a kettőre.

 3. yenoee — 2015-11-17 09:59 

Hogyan értené ezt a minőség-százalék dolgot bárki, aki a mennyiség-százalék összefüggést is főleg lenyúlás formájában ismeri és alkalmazza, saját szempontjából nagyon sikeresen?

 4. zsanvalzsan — 2015-11-17 10:56 

Szerintem ezzel a poszttal mellélöttél.
Mert, bàr a mondanivalod (az a tiz szàzalék) teljesen jogos, mit hozol fel példànak?
Na mit?
A focit.
Nem a vizilabdàt, nem az uszàst, sem egyetlen màs sportàgat, amelyikben a magyar sportolok többé – kevésbé stabilan hozzàk a vilàgszinvonalat. Ök – és az edzöik – megtalàljàk azt a tiz szàzalékot.
Nem kutatsz fel kevésbé ismert, àm eredményes sportàgakat, nem emlitesz müvészeket, akik jàrjàk a vilàgot.
Nem.
Csak a foci.
Mert ök most, franc tudja hàny évtized utàn, most becsusszantak europa legjobb 24 vàlogatottja közé.
Sajnàlom prof, tisztànlàtàsbol egyes.
Jöhetsz UV-zni legközelebb.

 5. professzorpizka — 2015-11-17 11:34 

@zsanvalzsan:
Szíves engedelmeddel két részletben válaszolnék a kritikára, egy személyes elsőben és egy objektív, talán didaktikus másodikban.

1) Tanujjá meg olvasni, bazmeg.

2) Azért választottam a focit a bejegyzés témájául, mert megmutatta, hogy milyen kicsi különbség van a nem jó és a jó működés között. A poszt témája ez a pici különbség, amelyet most, néhányszor kilencven percbe sűrítve meg lehetett nézni.
Kb ennyi hiányzik a jó vasúthoz, a jó árvaellátáshoz vagy a jó bármihez.
Igazán sajnálom, hogy írói képességeim nem érik el azt a szintet, hogy mondandómat úgy tudjam megfogalmazni, hogy tényleg mindenki értse. Ez van.

 6. grofzero — 2015-11-17 12:46 

Hát nemtom. Én elsőre felfogtam, pedig nem vagyok egy nagy lumen, még csak a sorok között sem kellett olvasni. De lehet csak azért, mert gyakran magam is csak egy stabilan 90% körül teljesítő vagyok 🙁
Annyit viszont megtanultam a magam kárán – de ez gondolom másra is igaz – hogy az eredményt tekintve a 90% és a 100% között nem 10% a különbség, hanem sokkal több! És ezért tökéletes példa a foci EB. Mert amíg az erő-energia-szándék-akarat befektetés csak 90%, addig az eredmény egy vaskos 0.

 7. zsanvalzsan — 2015-11-17 13:36 

@professzorpizka:

1) Ne menjünk le a kàromkodàs szintjére, nem lehetsz benne biztos, hogy ott is te vagy a jobb.

2) Rettentö rossz a példa. Elértek valamit a focistàk? Ugyan mit? Bejutottak a 24 közé … segits légyszives, hànybol is? Egyenes uton jutottak be vagy valami vigasz-àgon?
Ezeket hozod fel pozitiv példànak?
Ugy csinàlsz, mintha mostantol kezdve stabilan Europa élmezönyébe tartoznànak. Ugyan kérem …
Kell-e magyaràznom, mennyire sértö ez mindazokra nézve, akik nincsenek agyonfinanszirozva és mégis folyamatosan szinten tudjàk tartani a teljesitményüket? Miért nem ök a pozitiv példa?

A jo és a nem jo között nem ez a picike különbség van. Sokkal – sokkal több.

A jo vasuthoz, oktatàshoz, àrvaellàtàshoz és a többi, nem tökéletesen müködö dolog feljavitàsàhoz kb az egész magyar tàrsadalmat kéne kicserélni. (Ez megtörténik automatikusan, kb 40 – 50 évente, tehàt van esély)

Tudod, mire jo példa a foci? Arra, hogyan lehet minimàlis, 30 évenként egyszer picit megvillantott, teljesitménynek làtszo valamivel àmulatba ejteni egy csomo embert, rettenet pénzekért cserébe. Hogyan lehet iszonyatos befektetéssel alig valami eredményt elérni. Erre jo a példàd.

 8. professzorpizka — 2015-11-17 14:12 

@zsanvalzsan: Szar ember vagyok, ez van.

 9. professzorpizka — 2015-11-17 14:33 

@zsanvalzsan: De tudod mit, megpróbálom még egyszer elmagyarázni, hátha sikerül.

Á nem. Felesleges. Ugye a többiek értik?

 10. bertrand — 2015-11-17 15:08 

Én megpróbálom. Tételmondat: a tűrhetetlent az elfogadhatótól sokszor csak egy kis lépés választja el.

Példák:
– Angol/arab/farszi/urdu nyelvű tájékoztatás a menekülteknek a regisztráció szükségességéről – sokkal kevesebb lett volna a feszültség (ettől persze még nem leszünk mi hőn áhított cél)
– Az egyetemi oktató honlapot tart fenn, amin közli a tárgyával kapcsolatos fontos tudnivalókat és híreket. A diákok kevésbé frusztráltak és hatékonyabban tanulnak. (Ettől persze még nem lesz egy MIT az egyetem)
– Az edző jól átgondolt taktikával készül a meccsre és pontosan megmondja a játékosoknak, hogy mit kell csinálni. A csapat végre meg tud nyerni egy igazán fontos meccset. (Ez nem jelenti azt, hogy mi vagyunk a futball császárai.)
stb.

Zsanvalzsan kirohanását nem értem.

 11. untermensch4 — 2015-11-17 18:25 

@bertrand: Én értem a kirohanását és megpróbálom elmagyarázni (persze csak ha jól érzem a lényeget…) de kicsit hosszadalmas lesz, előre is elnézést.
Nem értek a focihoz és nem is érdekel, ez kb az összes sportra igaz, értékelem hogy akármilyen szabályrendszerben vannak akik másoknál jobb teljesítményt nyújtanak de kb ennyi.
Van nekem egy sportoló ismerősöm akinek a szintén sportoló baráti köréből többekkel volt alkalmam beszélgetni úgynevezett ivászat közben s mivel a többség sportolt így arról is kellett. Témánkba nem vág de a “kapitánylabda” nevű játék továbbfejlesztésében szép eredményt értünk el, egy általános iskolában már így játsszák (volt testnevelő tanár is ott…) viszont említettek egy érdekes kontrasztot. Van a foci ahol a NB-legalja szintű játékos ( mint mondtam nem értek hozzá) tökömfalvi sportklubban keres mondjuk nettó százezret azzal hogy… ott van. Az egyik illető vmelyik másik labdajátékban (kézi- vagy röp- ?) NB-kettőveljobb szinten ahol már néha külföldre is mennek hasonló szintű ottaniakkal labdázni, “csak” havi hétezerötszázat fizet a sportlétesítmény használatáért a klubon keresztül. Nem tudom átjön-e a kontraszt?
Sztem @zsanvalzsan egy hasonlóan kezelt sport űzőjeként kattant be a foci miatt. Tudván hogy xyz sportág éves költségvetése és eredményei alapján ha a focira költött pénzt költenék hasonló arányt elérve kb tényleg a szíriuszig bezárólag minden létező érmet eleve magyar gratulációs szöveggel gyártanának az adott műfajban…
No hát ez a megérzésem. Egyébként átjött a mondanivaló de engem is “eldühített” a témától a máv (és egy mai munkahelyi epizód).

 12. bertrand — 2015-11-17 19:45 

@untermensch4: köszi, most már értem, bár elfogadni nem tudom.

 13. zsanvalzsan — 2015-11-17 22:02 

@untermensch4:

Par napja, valamelyik hozzaszolasomban leirtam, szerintem hogyan kellene, ha kellene egyaltalan, az elsportot finanszirozni.
Szerintem, amit ott irtam, az teljesitmennyel, nepszerüseggel es elert eredmennyel aranyos, nem pofara meno finanszirozas.
Itt, ezen a blogon eddig olyan irasok jelentek meg, amik az elert eredmenyt tartottak fontosnak.
Erre most, hogy a karikalabu focistaink veletlenul talaltak egy igen vacakul jatszo ellenfelet s ettol a vigaszagon bejutottak 50 közül a 24-be, ettöl rögtön isteniteni kell öket, azonnal ök a jo pelda, 24 oran belül blogot kell irni rola?

Tudjatok mit? Ha mar … akkor O.V. frappansbban oldotta meg: ” Na ugye … ” ennyit ert neki, nem többszaz karaktert.

Es igenis van Magyarorszagon böven követendö pelda. Sportolo is, s minden mas is. Azokkal kell peldalozni, a focistakkal majd raer akkor, ha tartosan a vilag elvonalaban lesznek.

 14. heizer — 2015-11-18 08:51 

Egy valamit azért ne felejtsetek el, a futball és a többi sport két külön kategória.
Nézőszámban, a sportolók számában, mindenben. (Csak egy apróság: a foci vb-t annyian nézik, mint az egész olimpiát, egy átlagos BL meccs nézettsége Európában vetekszik a legmenőbb amerikai sorozat aktuális epizódjával. Ja nem, símán meghaladja.)

Gyakran hallom én is, hogy bezzeg a kajak kenu, bezzeg a vízilabda. Én értem, de azért ne felejtsük el: a világon összesen annyian se vízilabdáznak, mint ahányan fociznak Magyarországon. Nagyon – nagyon más nagyságrend a foci, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy valaki 100.000 vizilabdázóból állítja ki a legjobb csapatot a világon, vagy 100 millió futballistából.

Ha egy finanszírozási szorzóba belerakod a népszerűséget, mint együtthatót, a futball elviszi az adott összeg 80 %-át, még a menőbb labdás sportok elől is, legalábbis Mo-n.

A futballban – nemzetközileg – azért van annyi pénz, azért olyan magas a játékosok fizetése, mert a kereslet-kínálat ezt így szabályozza. Nálunk ugyan torzít a magas állami részvétel, de ez sok más futballkultúrában is így van (pl.olasz, svéd, portugál, valamennyire a spanyol is.)

 15. koxi — 2015-11-18 11:33 

Ha tetszik ha nem, bevallom megkönnyeztem a meccset. Még a kislányom is nézte. Nekem ez megtiszteltetés, hogy ennyi évtized után végre a hazámnak szurkolhatok az EB-n. Az én életemben ez még nem történt meg.
Ettől függetlenül én is elgondolkodtam rajta, h ezt egy német irányítással tudtuk elérni? Akkor mivan a magyar szakemberekkel? Persze, tény, Dárdaival indult el a folyamat, de hol is focizott ő -ha jól tudom- 7 évig? Ennyi. Le kéne szállni a magas lóról a sok okos magyar szakvezetőnek és bevallani, hogy vannak akik jobban értenek hozzá, olyantól tanulni márpedig nem szégyen.

 16. koxi — 2015-11-18 11:36 

@professzorpizka:
Az egyes válasz nagyon nem illik hozzád prof. Megtanult olvasni és értelmesen is tette fel a kérdését.

 17. untermensch4 — 2015-11-18 17:13 

@zsanvalzsan: A mondanivaló illusztrálására (lényeges és nélkülözhetetlen hozzáadott-érték ami már nem pénzkérdés) pont jó a foci. A közismerten nyomorult magyar foci megkapja azt a lényeges pluszt és van eredmény (ha nem is óriási de akkora amekkora korábban nem volt). A vízilabda inkább a széljobb birodalmi álmodozáshoz és paranoiához jó illusztrációs példa, más sportokhoz meg nem tudok még ennyire se hozzászólni.

 18. kszabo — 2015-11-19 06:30 

A foci jó példa a mennyiség hozza lét, a gólok mennyisége:) A cégek is így működnek, de sokszor futnak 90 százalékon, ugyanannyi főgépészeti illetményekkel. Az illetmény szent, a szenteket védeni kell. A Baumaxtól a pénzügyi csődök millióin át a szoftveres dízel-botrányig keményen megvan ez a mínusz 10%. A menedzser meg alszik nyugodtan, hiszen jó a megoldás, mert hízik tőle a bankszámlája:)

 19. tudi — 2015-11-19 08:13 

Nos engem sem érdekel a foci, már régóta. Nem is néztem a meccset, de azért örültem, hogy sikerült, viszont amitől tartok, hogy ebből is propagandát fog csinálni a kormány, hogy azért volt ez, mert mennyit költöttek a focira és aki fanyalog, vagy kritikát fogalmazna meg az nem igazi magyar meg hazafi. Holott ez az eredmény szerintem inkább az edző eredmény, mint az akadémiáké, meg az új stadionoké. ettől a magyar foci alapvetően jobb nem lesz, több néző se megy ki és több gyerek sem akar majd focista lenni, bár lehet ebben nem lesz igazam. Más sportágakban azért vagyunk szerintem sikeresek, mert ott a megfelelő emberek vannak edzői székekben, akik (a pénztől függetlenül) kihozzák a maximumot, meg ott van esély továbblépésre, hány úszónknak van diplomája, satöbbi. Amíg a foci sem indul ebbe az irányba, addig sajnos csak a sztereotipikus focista képe marad a zselézett hajjal, a köpködéssel.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.