A fanyalgók forradalma

A vasárnapi és a szerdai tüntetések fogadtatása vegyes. Hagyjuk is most a csendben alkoholizáló kiérdemesült munkásőröket, akik immár a Fidesz pártélet rovatában, hőbörögnek, hogy ennyi ember kizárólag Soros szponzorálásával hajlandó utcára menni.

Nem is Magyarország lennénk, ha nem lenne mindenki amellett, hogy nagyszerű futballedző, vízilabda-kapitány, autóversenyző, gazdaságpolitikus és lepedőakrobata, egyben kitűnő tüntetés-szervező is. (a szerző önkritikusan bevallja, hogy a fenti kérdések mindegyikében szakértett már)

A baráti, segítő kritika pedig a cizelláltság különöböző fokain elmondva annyi: ez szar és kevés. A Ráérünk blog értékelése, mint szinte mindig, most is jóval árnyaltabb.

A tüntetéseken sokan voltak. Sokan olyanok, akik nem, vagy nagyon régen voltak bármilyen tüntetésen. Egy csomó 18-20 éves ember első nagy tüntetésén járt. Ez nagyon jó hír, hiszen kiderült, hogy egy elég réteg-intellektuális téma is már képes tízezreket utcára vinni.

A véleményvezér réteg tüntetése volt ez, hiszen a magyar internetes tartalom 80%-át író-fényképező emberek voltak kint.

Kultúrtüntetések voltak ezek, hiszen pár marginális rendbontáson kívül, komoly balhé nem volt. Nem kellett könnygázzal oszlatni, vízágyúzni, gumibotozni. A nagy balhét a tömeg maga akadályozta meg. Ami balhé volt, az ellen a rendőrök szakszerű és erélyes fellépése elegendő volt.

Nagyon pozitív dolog, hogy bár a tömegben feltűntek mindenféle politikus arcok (Juhász Péter próbált valamit akciózni is) de a már ismert ellenzéki tüntetési koreográfia elmaradt. Ez sokaknak jó hír, sokaknak meg nem az. Jó volt nem azt hallgatni, hogy akkor most kinek és kivel kellene összefogni, azért, hogy Gyurcsány/Botka legyen a frontember, vagy épp legyen előválasztás. A baloldal helyében nagyon elgondolkoznék azon, hogy gyakorlatilag a komplett fővárosi szavazóbázisuk kint volt a tüntetésen (értelmiség, egyetemisták stb.) és senki, egy szóban sem emlékezett meg róluk.

A tüntetésből azonban, legalábbis első hallásra, nagyon hiányzott a politika, politikamentesség is elhangzott.

Ez rossz hír. Ez a tüntetés politikai tüntetés volt, akkor is, ha a szervezők annak szánták, meg akkor is ha nem. Jó dolog, hogy nem kellett valamelyik fáradt balos arcot hallgatni, de politikai állásfoglalás kellett volna.

Kérdés, hogy lehetett volna-e olyan beszédeket mondani, amelyek jobbak és tüzesebbek?

A válasz igen. Ne ragadtassuk el magunkat, olyat nem lehetett volna, amelytől ez a tömeg megy és rendszert vált. A tömeg nagy részének a legnagyobb élménye az volt, hogy nagy nyilvánosság előtt, hangosan azt kiabálhatta, hogy „a kurva anyád”. Mert nemhogy ilyet, hanem egyáltalán semmit sem szokott kiabálni. Ennek a tömegnek a feltüzelése, „nagy dolgokra” biztatása csak oda tudott volna vezetni, hogy a végén a rendőröknek nemcsak csúnyán nézni kellett volna, hanem oszlatni. Ami kiváló vágókép a holnapi BBC híradóba, csak épp értelmes eredménye nem lett volna.

De ettől még az elhangzott beszédek az úri közönség számára is terjengősek, fáradtak, irrelevánsak voltak. Nem lehet így csinálni. Az Eötvös Csoport rendezvényén, fűtött teremben lehet, kint a placcon viszont kiabálható szlogenekkel, két-három poénnal, valami házi feladattal kell készülni, hiszen ez az az ÖT perc (tehát nem 8 és nem 19) amikor a szónok maga mellé állíthat embereket.

Ezen mindenképpen jó lenne változtatni, és rájönni, hogy ha a standard célközönségünkön kívül is sok ember kijött, akkor őket meg kell tisztelni nekik szóló mondanivalóval és zenével, különben legközelebb nem jönnek.

Viszont felesleges ezt túlaggódni. Majd lesz több ember, majd lesz jobb szónok, majd lesz konkrétabb cél, majd lesz rock&roll a dobozgitáros nyünnyögés helyett.

Ez a tüntetés arra volt elegendő, hogy megmutatta Viktor nagyon szűk mozgásterét, vagyis azt, hogy a teljesen gúzsba kötött külpolitikai lehetőségei mellett belpolitikában sem tehet már akármit, mert van tüntetés, mert van nagy tüntetés. Ha minimálisan tágul a tüntetés társadalmi bázisa, akkor pedig óriás tüntetés van, és az majd másmilyen lesz.

A bébi totyog, és önállóan belekakil a bilibe. Ne kérjük rajta számon a százméteres gyorsúszás világrekordját. Jön az majd magától. A demokráciát nem lehet kiszónokolni, abba bele kell nőni.

24 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2017-04-13 07:25 

(a szerző önkritikusan bevallja, hogy a fenti kérdések mindegyikében szakértett már)
😀 😀 😀

 2. walrustheinvincible — 2017-04-13 08:02 

Troll on.

Javaslom a tüntetések hivatalos zenéjének:

https://www.youtube.com/watch?v=Hf2mYoYYkFI

Troll off.

 3. Tromb74 — 2017-04-13 08:09 

Azt azért hozzá kell tennem, hogy a szakértői kongesszuson még nem értékeltük ki az eseményeket, de én azért ki merem jelenteni, hogy ez egy forradalom.

http://i2.cdn.turner.com/money/dam/assets/160125103754-corbis-tiananmen-square-780×439.jpg

Ilyen látványos képek nem készültek (a tegnapi szivecske azért nagyon cuki volt), de legalább ennél sokkal jobbak az esélyeink. Ebben a pillanatban (hopp, már el is múlt) nem baj, hogy nincsen konkrét politikai cél és üzenet. És ezt úgy kell érteni, hogy van, csak kevés, kicsike.
Pizkához hasonlóan én is nagyon örülök neki, hogy nem az üzemanyag ára cseszte ki végül a biztosítékot, hanem egy valóban összetett és fontos ügy, ami tényleg leginkább az értelmiséget érinti.Például azért, amit a prof. is kifejt odafönt.

Viszont ha már az értelmiség felkelt a karosszékből… A fiatalokat most külön megszólítanám (ha olvasnának minket), mert ők még nem is lustultak el, nem nagyon volt idejük eltávolodni az értelmiségi lét lényegétől. …Szóval akkor tessék már kérem szépen ezt a POLITIKAMENTES kifejezést oda rakni ahová való. A tüntetésre tartván majdnem visszafordultam, amikor meghallottam a rádióban. Panama a tanúm rá.

Hogy hová való? Az én radikális véleményem szerint sehová. A nyelvben sincs helye nagyon. Sokszor leírtuk (hányszor fogjuk még?), hogy mit jelent a POLITIKA. Nem annyira tág értelemeben véve az érdekek egyeztetéséről, ütköztetéséről, leginkább azok érvényesítéséről van szó. Hát vegyen már valaki enélkül egy vekni kenyeret! Nem lehet. Ha egyetlen ember élne a földön, sőt más élőlény se lenne rajta kívül… Talán akkor. Csak hát akkor a nyelvnek se nagyon lenne létjogosultsága, esélye meg még annyi se.

TI(K) POLITIZÁLTOK!!!
Kedves forradalmárok, ha ezt felfogtátok, elfogadtátok, akkor nagyjából kész is lenne a házi feladat.

 4. Tromb74 — 2017-04-13 08:13 

 5. neoprimitiv — 2017-04-13 08:50 

@Tromb74:

Kösz, örülök, hogy nem csak én dobtam el az agyam a politikamentességtől.

zene: nem tudom, érzékelték-e vasárnap a helyzet iróniáját a szervezők a Kossuth téren, amikor a „csak tíz-húsz-száz év múlva ne ez a dal legyen” után a „Sárga rózsa” következett… Oké, Cseh Tamás már pusztán azzal, hogy új, előrelépés, de hiába imádom némelyik számát harminc éve, azért csak az igaz rájuk, amit Hofi mondott: az is hülye volt, aki erre kardot rántott. Sajnos a saját szimbolika kialakítását nem lehet megspórolni, bár itt is vannak azért jó jelek, pl. a Tanítanék kockás esernyője.

 6. untermensch4 — 2017-04-13 09:49 

@Tromb74: @neoprimitiv: Sztem a „politikamentesség”-et abban az értelemben használják sokan hogy „politikusmentesség”.
„Jó dolog, hogy nem kellett valamelyik fáradt balos arcot hallgatni…”

 7. Áll a tetemnél tiszti prosztó — 2017-04-13 10:16 

kedves professzor, hogyan látod annak lehetőségét, hogy bármekkora tömegmegmozdulás bármit megváltoztasson, ha semmilyen alternatíva mellett nem áll ki?

valahol olvastam valami randomarc tollából, hogy az ilyen tüntik sokszor végeredményben megerősítik a rendszert, ami ellen kiállnak, mert levezetnek sokmindent és nagyon nyilvánvalóvá teszik az alternatívanélküliséget. nem hiszem, hogy ezek lesöpörhető aspektusok lennének.

az, hogy majd a tünti „kitermeli” az új politikai réteget, nem igazán érthető számomra, egy ilyen közeg kb rapperek és animátorok kitermelésére alkalmas.

szóval kevéssé nyilvánvaló, hogy orbi számára ez nem a belpolitikai mozgástér növekedését jelenti, mondjuk azzal szemben, ha azt skandálnák, hogy mittomén, fekete-győr andrás azonnal legyen minelnök. mit gondolsz erről?

 8. neoprimitiv — 2017-04-13 10:20 

@untermensch4:
Lehet, de nem ezt látom. Érthető persze, hogy a hazai ellenzék tehetségtelenkedése miatt senki nem szívesen közösködik velük, de én itt nem taktikai, hanem zsigeri elzárkózást érzek, amivel mindegyik ilyen mozgalom, kezdeményezés nyílegyenesen sétál bele a fidesz csapdájába.

Egy civil mozgalomnak mindig paritikuláris célja van. Legyen minden nap mákostészta a menzán, lehessen kutyát sétáltatni póráz nélkül, ne baszogasson a kormány egy egyetemet. Ebben az a jó, hogy mindazokat megszólíthatja, akik ezzel egyetértenek, még akkor is, ha egyébként tök más a véleményük egy csomó dologról. Az a „rossz”, hogy nem kell figyelniük ennek a kihatásaira – szándákosan tettem idézőjelbe, mert nem is ez a dolguk.

Egy pártnak viszont, főleg ha komoly kormányzati, ellenzéki ambíciói vannak, erre is figyelnie kell. El kell döntse, mi hoz több szavazatot: a mákostészta támogatása, vagy ellenzése. (Most egyszerűsítsük le arra, hogy nincsenek ideológiai kötöttségek a döntésnél.) Az összes demokráciában olyan a döntéshozatali, törvénykezési rendszer, hogy civilek csak a pártokon keresztül tudják érvényesíteni a céljaikat. Még ha ad abszurdum 1-1 képviselőjük függetlenként be is jut a parlamentbe, egyedül semmit nem tud elérni.

A civileknek meg kell tanulniuk kezelni a politikai pártokat, kijelölni az együttműködés kereteit. Amíg csak a pánikszerű elzárkózásra futja, addig marad a fidesz mantrája, hogy négy évente egyszer jelezheted a véleményedet, közben meg majd ők csinálják a politikát, amiben neked kuss a neved.

 9. Tromb74 — 2017-04-13 10:38 

@neoprimitiv: A Sárga rózsa külön posztot érdemelne. Ez is inkább Pizka területe, én nem vágnék bele. 😀

 10. Tromb74 — 2017-04-13 11:14 

@Áll a tetemnél tiszti prosztó: Nem tom’ a prof éppen mit csinál, egyelőre velem kell beérned.

„valahol olvastam valami randomarc tollából, hogy az ilyen tüntik sokszor végeredményben megerősítik a rendszert, ami ellen kiállnak, mert levezetnek sokmindent és nagyon nyilvánvalóvá teszik az alternatívanélküliséget. nem hiszem, hogy ezek lesöpörhető aspektusok lennének.”

Igen, vagyis nem. Szerintem ez most nem egy „ilyen tünti”, inkább egy hullámzó valami. Elég rendesen hullámzik. Ha esetleg elcsitulnának ezek a hullámok, akkor azért az már nem ugyanaz lesz, mint korábban.

Ráadásul ez még nem annyira a csitulás fázisa. Azért fontos ez a Momentum (hehe), mert ahogyan írjuk, az értelmiség morgolódik. Ez soha nem egy pohár vízben keletkezett vihar. Még nálunk sem. Megszólalt Sólyom, Jeszenszky stb. És ezek most tényleg megszólalások. Idézem a Jeszenszky Gézával közölt interjú részletét.

„Arról is megkérdezték Jeszenszkyt, hogy miért fogadták be annak idején a CEU-t Magyarországra, noha az Antall-kormány sem lelkesedett érte. Jeszenszky erre azt válaszolta: tudták ugyan, hogy Soros György nem velük szimpatizál, sokkal közelebb áll hozzá az SZDSZ, de nem féltek az ellenvéleményektől, sőt azt gondolták, hogy a parlamentarizmus lényege az ellenvélemények megléte, az erős kormányhoz pedig az erős ellenzék is hozzátartozik.”

Ez egy nagyon nagyon okos válasz. Posztot érne ez az egyetlen mondat. Igen, egy külügyminiszter, vagy egy diplomata ilyen okos. A Fideszben nincs egyetlen ilyen képzett ember se. Én nem tudok róla.

Sólyom Lászlót is érdemes lenne meghallgatnotok, aszem az info rádión játszák be időnként. A CEU törvényről beszél, nyilván az alkotmány szempontjából nyilatkozik. Mondom, nyilatkozik.

Oké, ezek levitézlett bandák. Nem azt mondom, hogy koncertezzenek, de CD-ről nem szólnak rosszul. Lehet például tanulni tőlük. Van azért ilyenből pár.

Ez az alternatíva, a fiatalok feladata, hogy éljenek a lehetőséggel. Ezért fontos a CEU. Ezért fontosak azok az egyetemek, akik kiálltak mellette. Ezt nem lehet visszavonni. A fönök nem csak bosszús, de bosszúálló is. Mostantól kezdve harc van. Nem magányosan bóklászó kiéheztetett szerencsétlenekkel, hanem konkrétan az értelmiséggel. Ez egy forradalom.

…és alternatíva.

 12. Tromb74 — 2017-04-13 11:17 

@noirp: Ó tényleg. El is felejtettem. Jó, hogy van olyan szerzőnk is, akinek rendezett könyvtár van a fejében 😀

 13. Áll a tetemnél tiszti prosztó — 2017-04-13 12:07 

@Tromb74: beérem mit tehetnék.

Egyrészt elválasztanám a konkrét ügyekkel kapcsolatos tüntetést (amiknek általában van vagy legalábbis lehet értelme) az általános kormányellenes tüntetéstől, aminek szerintem csak akkor, ha felmutat egy alternatív hipotézist.

Azzal egyetértek, hogy az ún. értelmiségiek felszólalásai fontosak lehetnek. Ez viszont a tüntetéstől tök független. És nem hallottam róla, hogy jeszy senior és sólyom lászló pártot alapítanának, akikre majd szavazni lehet.

(Egyébként, hogy előbbi mennyire „képzett” azt nemtom, és bár fent idézett véleménye alapvetően igaz, praktikusan az van, hogy antallék eléggé rábasztak az szdsz-hez fűződő viszonyukra (meg mi is), úgyhogy azért nem annyira nehéz amellett érvelni, hogy ez nem egy politkailag követendő példa)

azt pontosan tudom, hogy miért fontos a ceu. hogy harc van, az lehet, de egyrészt nem nyilvánvaló, hogy kik a harcoló felek, másrészt én nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy maga a tünti ehhez semmit nem tesz hozzá.

 14. Tromb74 — 2017-04-13 12:29 

@Áll a tetemnél tiszti prosztó: Hát nem nagyon érted, amiről beszélek, de nem gond, finomítok rajta.
Mi az az alternatív hipotézis? Valamilyen matematikai v. fizikai izé? …na mindegy.

Miért lennének ezek egymástól tök függetlenek?

Nagyon képzett, tapasztalt is. Na, eztet kéne elfelejteni. Az, hogy ki kivel baszik v. baszott teljesen független attól, hogy amit mond, az mennyire állja meg a helyét. Ha a Kósa vagy a Szilárd egyszer valami értelmeset találna mondani, megsimogatnám a buksijukat.(nem fognak). Külön kitértem rá, hogy ne alakítsanak pártot, mer’ az nem lenne jó. Viszont más azért még megtehetné. Nem az SZDSZ vagy az MDF politikáját kéne integrálni, mindösszesen tanulni abból, hogy vannak, voltak, lesznek olyan egyének, akik képesek gondolkodni, kommunikálni, dolgozni stb.

„…egyrészt nem nyilvánvaló, hogy kik a harcoló felek, másrészt én nem is erről beszéltem, hanem arról, hogy maga a tünti ehhez semmit nem tesz hozzá.”

De.

 15. neoprimitiv — 2017-04-13 12:33 

@Áll a tetemnél tiszti prosztó:

„Egyrészt elválasztanám a konkrét ügyekkel kapcsolatos tüntetést (amiknek általában van vagy legalábbis lehet értelme) az általános kormányellenes tüntetéstől”

Hogyan? Regisztrációs lapot töltsenek ki a rendezők és a résztvevők? „Ön csak a krumplisalátáért szeretne tüntetni, vagy általában tele van a töke? Ha az utóbbi, akkor köszönjük, ne jöjjön.”

Az összes mostani tüntetés konkrét ügyekhez kapcsolódott. Ne rúgják ki a CEU-t, ne basztassák a civileket, de korábban a tanároké vagy akár az internet adó elleni is. Az, hogy ezek pillanatok alatt általános kormányellenes hangsúly is kaptak, az nem a tüntetők hibája.

Egyrészt a fidesznél nincs tárgyalás, nincs kompromisszum. Vagyis abból is „kormányellenes” tüntetés lesz, amiből szimpla előzetes egyeztetéssel semmi sem lett volna – ld. internetadó.

Másrészt ők maguk deklarálnak mindenkit kormányellenesnek, a magyarságra rontó aljas hordának, aki ellentmond nekik. Nem eltérő véleményt látnak, hanem idegen pénzen mozgatott lázítókat.

 16. Tromb74 — 2017-04-13 12:44 

@neoprimitiv:
„Egyrészt a fidesznél nincs tárgyalás, nincs kompromisszum. Vagyis abból is “kormányellenes” tüntetés lesz, amiből szimpla előzetes egyeztetéssel semmi sem lett volna – ld. internetadó.”

Ez mondjuk pont tiszti prosztó felvetését igazolja. Jó is hogy leírtad.

Igen, ez akár lehet egy irányított szelepelési stratégia is. Tehát az, hogy ezt a kormány direkt, tervezetten csinálja. Volt hasonlóra példa az átkosban is. Lehetett ellenörzőtt keretek között bomlani egy kicsit. Hofi, punk, Tabán, AE bizottság ilyesmik. Ők általában nem játszottak össze Kádárékkal. Kivéve persze azokat, akik mégis. Csak csinálták a dolgukat, a kommunisták meg kezelték a pórázt.

Ha van is ilyen koncepció a Fidesznél, nem csinálják valami túl jól.

 17. Tromb74 — 2017-04-13 13:10 

Ja, meg a forradalom. Az nem kritérium, hogy sikeres legyen. Az se, hogy véres. Valami olyasminek kéne megvalósulnia, hogy nyíltan a fennálló rendszer, regnáló kormány megdöntésére törekszik, ráadásul polgári, pontosabban civil mozgalom által.

Amit írtam, nem túl pontos. Na, ezen lehetne pl. vitatkozni.

Ötlet?

 18. Tromb74 — 2017-04-13 13:17 

Igazából hibás, nem csak pontatlan.

 19. untermensch4 — 2017-04-13 15:52 

@Áll a tetemnél tiszti prosztó: ” praktikusan az van, hogy antallék eléggé rábasztak az szdsz-hez fűződő viszonyukra…”
Antallék példájából azt is érdemes átgondolni hogy ügynökakta-ügyben meg az akkori korrupcióban tanúsított „nyugodt erő” tettek nélkül nem mindig elég.

 20. Tromb74 — 2017-04-13 17:07 

@untermensch4: Hagyjuk már az Antallékat. A Jeszenszkyről beszélek, aki a külügyminiszterük volt. Ő nyújtotta be az EU tagsághoz a kérelmet. Tényleg nem annyira személye érdekes, hanem az, amit nyilatkozott az ügyről. Tőlem lehetne akár a Boborján is, nem ez a lényeg.

 21. hadrian77 — 2017-04-13 17:30 

Magyarországon a mindenkori hatalom be van tojva a tüntetésektől, nem tudják kezelni, ha ellenük tüntetnek. Ezeknek a tüntetéseknek nem lesz holnap eredménye, de Török Gábor jól összefoglalta, amikor leírta, hogy a Fidesz most veszíti el a 25-30 alatti generációt. Ahogy az írás végén is szerepel, most kellene kiszélesíteni a tömegbázist, de a jövő évi választások kire? kérdése még mindig nyitott.

 22. Tromb74 — 2017-04-13 17:32 

@hadrian77: Hát az eléggé nyitott 😀 😀 😀

 23. untermensch4 — 2017-04-13 17:45 

@Tromb74: Tudom hogy kissé offtopic „Antallék” de mivel pont J., külügy… annyira mégsem ha a korrupció káros kihatásait nézzük.
Mert volt anno Antallék idején egy jó kis „külügyi” húzás ami úgy spórolt pénzt nekünk hogy még hasznot is termelt de csak nagy távlatokban, végül azért rövidült le a projekt mert vkik azonnali pénzt akartak látni. A horvátoknak passzolt fegyverek ügyére gondolok. A mai pénzösszegekhez képest bagatell összeg ami akkor kilopódhatott de ha tartani tudták volna a mértéket akkor vélhetően nagy lett volna az össztársadalmi nyereség. Így meg az árukészlet végét külön költséggel változtattuk ócskavassá.

 24. flanker — 2017-04-13 19:10 

Szerintem ez még nem forradalom.
Pl. tegyük fel, Orbán meghátrál CEU ügyben, mert reálpolitikus és rájön hogy rossz ellenfelet választott. Lenne újabb tüntetés? Lett 70e ember amikor visszavonták az internetadós tervezet?
Oké, itt még „bekever” a civil szervezetek elleni törvény, de akkor is 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.