Tisztelet a fájós lábú Durmannak

(A forradalmi hevületnek köszönhetően kicsit késtünk Noirp cikkének publikálásával, de szerencsére olyat soha nem ír, ami ne lenne örökérvényű. A csorba ezennel kiköszörültetett.)

Az „ékszerdoboz” jellegű kisvárosban, ahol élek, igen jól berendezkedett a NER. Mást nem is vártam, lévén a rendszer maga is eléggé provinciális, önelégült és színpadias. 2014-ben lezajlott az önkormányzati választás, befutott az addig is regnáló polgármester; papírforma.

Pár hónappal később aztán a környékembeli két utcán szövegkiemelő filcekkel írt A4-es plakátok jelentek meg. „H…s! (a polgármester neve) Padokat ígértél!” „H…s! Hol vannak a padjaink!?” Aláírójuk a fájós lábú Durman, vagy pedig Durman és társai volt. (Lám, már nem emlékszem, egy vagy két n-nel. Elég ciki.) Én bizony elsőre kiröhögtem a plakátokat, nemkülönben a fájós lábú Durman(n)t. Mondván, naiv népek, cseszhetitek a padjaitokat; a szavazatotokkal kitüntetett zsentlmen és párttársai a meglevőket is hazaviszik szalonnasütéshez, ha úgy szottyan úri kedvük.

Aztán 2015 végén vagy 2016 elején azokban az utcákban, ahol a plakátok voltak (elég soká bírták különben) felállítottak legalább két vagy három padot. (Egyiken magam is eltohonyáskodtam ’16 nyár végefele, mert olyan rosszul voltam, hogy nem bírtam egy svunggal megtenni 400 lépést hazáig.)
Mit tagadjam, anno nagyon megdöbbentem, mikor először megláttam a – béna helyre, főút mellé, de mégiscsak felállított – padokat. S akkor magamban bocsánatot kértem a fájós lábú Durman(n)tól, illetve társaitól.

Tegnap pedig újra eszembe jutott a fájós lábú Durman(n), meg a magamban-bocsánatkérés – míg arra vártunk, hogy Káder János aláírja-e (persze aláírta), és körülöttünk bugyborgott a lex CEU által elszabadított közjogi-történelmi elmebaj. Miért is?

Azért, mert a fájós lábú Durman(n) nem volt rest, és választottnagyon hangsúlyozom: választottvezetőjén számon kérte a korábbi ígéreteket. A legelemibb állampolgári jogával élt mindazon jogokból, amit egy parlamenti demokráciában definiálni lehet. Morcos UV-sárga szövegeivel a választott tisztségviselők fölött gyakorolt civil kontrollt. Hogy ennek tudatában volt-e? Nem tudom. De csinálta.

Ezért, azt gondolom, minden tiszteletet megérdemel, mert olyasmit művel, amit a blogban már régóta hiányoltunk.

Mélyen meghajolok tehát a fájós lábú Durman(n) előtt és ajánlom őt ismeretlenül is mindenki figyelmébe.

Ajánlom például – az Ürge-Vorsatz featuring Lukácsi Katalin-poszt után – bármilyen, a NER-t váltani kívánó alternatívának, amely komolyan gondolja ezt a megerőltető sportot. Mármint ezt a parli-demo-izét mindenféle jogkörökkel, légfékekkel meg tárasúlyokkal, a kényelmes „car kazál” és „jaj, bárcsak Sztalin elvtárs tudná…” helyett. Megkockáztatom, hogy az ingerült, de energikus kispolgárral nyernek annyit, mint a Párt épp aktuális Mária Magdolnájával, már persze ha komoly aktivitásra utaznak és nem píár-értékre.  Ajánlom továbbá Durman(n) urat az akadémiai szféra mindazon nagyjainak figyelmébe, akik a mai napig nem szólaltak meg érdemben. Mert azt gondolom, aki fél megszólalni a padjaiért, annak egyszer elveszhet a katedrája. Elveszik, mert elveszik. (Elveszik, mert elvehetik. Tovább is van, mondjam még?)

Ennyit szerettem volna, aztán most már ballagok hazafele. Útközben majd leülök egy kicsit a fájóslábú egyik padjára, elgondolkodni egy kicsit. Van min.

Noirp

5 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2017-04-18 15:07 

Szerencsére mióta megírtad ezt a cikk, megvalósulni lácikk. Hasonlóképpen szükségeltetik a nép karcosabban fogalmazó rétegeinek aktivitása is.
Sőt, szükség van jelmondatokká redukált szólamokra is, amiket akár gépkarabéllyal is a Pancho Arena falába lehetne hímezni, ha a törvény adta keretek engedélyeznék a népművészet ilyetén megvalósulását. De hát nem, ezért óva intek mindenkit még ennek gondolatától is.

 2. untermensch4 — 2017-04-20 16:50 

http://24.hu/belfold/2017/04/20/lazar-janos-szerint-brusszel-szervezi-meg-a-bevandorlast/

„Az atv.hu kérdésére arról beszélt, hogy többen voltak, akik nem tüntettek, a törvényeket pedig mindenkinek be kell tartani.”

Merész mondatszerkezet ez, így egyben, a törvény szerint érvénytelen ám mégis érvényes népszavazás országában.

 3. Tromb74 — 2017-04-21 09:18 

@untermensch4: 😀 😀 😀

 4. hadrian77 — 2017-04-24 13:09 

Minden hatást ellenhatás kell hogy kövessen. El kezdtek hangoskodni a szakszervezetek, egyből visszakozik a kormány a munka törvénykönyv módosításától. A mindenkori magyar hatalom fél a tüntetésektől. A jelenlegi kormány pedig a hangos és nagy tüntetéseknél érzi úgy, hogy elment a falig és hátra arcot kell csinálnia. Nosza, tüntetni kell. sokan, sokat és jó hangosan.

 5. Kandur Bueno — 2017-05-01 12:16 

@Tromb74:
otromba off: matematikailag is szórakoztató lenne, ha tévednék, túlságosan nem bízom ekkora véletlen egybeesésben, ugyanis:
– életkor nagyjából stimmel, ha a ’74 az
– határőrség stimmel
– cigány srác saját kortárs verseivel stimmel
A fiatalurat azóta nem lelem, nyilván én keresek borzalmasan a neten, cserébe szorgalmasan 🙂
Anno láttam a verseit (puhaborítós könyv), lenyűgözött – nem tudsz róla valamit?
„Ha lerázom magamról az időt
Kezemről az óra lehull” – csak az azonosítás kedvéért idéztem
Köszönöm, ha van infod

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.