Másfélmillió magyar miniszterelnöke

Az előző poszt arra reagált, hogy a Miniszterelnök Úr most éppen 2030-ra mittudoménhány gügyögő magyar csecsemőt vízionált. Mi meg jól ráugrottunk, hogy itt kérem szexizmus dúl. Hiba volt.

A Miniszterelnök Urat nem érdekli,hogy mi lesz itt 2030-ban. Arról az emberről beszélünk, aki kevesebb, mint tíz éve még bőszen szidta Putyint és minden erejével a legnyugatibb kelet-európai akart lenni. Most meg…hagyjuk is.

Orbán Viktor a pillanat miniszterelnöke. A 444 tldr rovatában nemrég megjelent cikk nagyon jól írja le, mi zajlik. Ez a sokat szülős elmebetegség egyszerűen feljött a felmérésekben, hogy jól rezonálna, tehát bedobták.

Na jó, de mit mérnek ezek a felmérések, hogy lassan már kizárólag csak bornírt baromságokkal dobálózik a média?

Ne legyünk igazságtalanok Orbánnal, volt már ilyen előtte is, emlékezzünk csak Horn Gyula legendás ingyen repülőjegyére! Ötlettelen, kifáradt pártok a világon mindenütt – ha még megvan a nagy vezetőjük – akkor arra koncentrálnak, hogy a megfelelő tábort tartsák össze.

Ráadásul Orbán 2014-ben olyan módon rajzolta át a választási térképeket és írta át a szabályokat, hogy semmi mással nem kell foglalkoznia, minthogy annak a bő másfélmillió magyarnak beszéljen, aki majd elmegy szavazni, és rá fog szavazni. Ez az egész propaganda arra van kitalálva, hogy a választásokon megjelenik kb 5-5,5 millió ember, akik közül kb 1,8 millió leszavaz a Fideszre, 1,3-1,3 valami alternatívára (balos, illetve a Jobbik) illetve Budapesten, meg egy-két vidéki városban valami újhullámos banda (régen az LMP, most meg majd a Momentum) elvisz még pár százezret. A Jobbikot biztos, ami biztos támadják Jobbról is, hogy essen szét a szavazóbázisa. Az eredmény kb 110 mandátum, és lehet még 4 évig kormányozni.

Ez a távlat, eddig lát előre. A Habony-művek kizárólag azt a vidéki szavazóbázist lövi az összes csőből, ahol a választásokat meg kell nyerni. Teljesen mindegy az Európai Unió, meg Putyin, meg a szaporulat vagy bármi más. A cél, hogy másfélmillió szavazót bevigyenek szavazni.

Imádnék írni egy hosszas elemzést írni arról, hogy mi van ezek mögött az üzenetek mögött (nem kizárt, hogy fogok, reszkessetek). Azok a kádári reflexek az okos államról, és a kormány szakértőiről…de ezt most hagyjuk. Legközelebb megírom.

 

A kérdés sokkal inkább az, hogy ezt meddig lehet csinálni? Pontosabban: kitart ez 2018-ig, vagy előbb megkavarják a dolgot? Ennek a politikának az alapja ugyanis a következmények nélküliség. Már többször írtam, hogy Orbánt nem érdeklik az olyan „szankciók”, hogy akkor most egy sorral hátrébb kell ülni valami konferencián, vagy 30 év után nem lesz magyar elnökségi tagja a Gyöngytyúk-tenyésztők Világszövetségének.

Ezek a hírek semmilyen formában nem jutnak el a másfélmilliós törzsgárdához, sehogy sem befolyásolják a döntéseket. A gond akkor van, ha olyan következményekkel kell számolni, amelyek fájnak.

A CEU-ügy már határeset volt, egész magas helyeken tárgyaltak nagyon keményen Orbánnal. Nem segít, hogy erre már a közmédia is csak dühödt zsidózással tudott reagálni.

Nem tudjuk, hol jön el a fordulópont. De olyasvalami lesz, mint Merkel tegnapi beszéde. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az európai politika szereplői is csak politikusok, akiknek meg kell nyerni a választásokat. Emmanuel Macron egy jobb EU ígéretével nyerte meg a választásokat, ahol a németekkel szorosan együttműködve, de Franciaországnak döntő szava van.

Merkel pedig Trump botrányos viselkedése után kiváló magas labdát kapott, hogy elmondja azt a beszédet, amely már nagyon régen érett: Németország az EU ügyeibe sokkal direktebben kíván beleszólni. Vagyis nagyon könnyen vége lehet annak, hogy Orbánnak legfeljebb egy parlamenti vitanappal kell számolnia, ha valami ordas baromságot csinál.

Persze Orbán volt már lelkes européer és a pillanat miniszterelnökeként most is válhat azzá. A gond ott lesz, hogy a magyar állam szétverése a nem-kormányzással (amelyet persze nem ő kezdett, lassan 15 éve nem-kormányzás van) óriási versenyhátrányt fog okozni az EU-n belül, az eddiginél is nagyobbat. Ráadásul az olyan döntések, mint az ezerkétszázvalahány menekült befogadása egyszerűen parancsként fognak jelentkezni.

Orbán eddig kapott türelmi időt, és elnézték neki, hogy hangos csűrdöngölő és csikós-ostorpattogatás közepette, nagyon kurucosan…hajtotta végre a német óhajokat. Abban az Európában, ahol Merkel keményen beszól az angolszászoknak és az oroszoknak, könnyen lehet, hogy erre nem lesz türelem, azonnal be kell állni a sorba, és sokkal több parancs fog érkezni.

Magyarország, a Miniszterelnök Úrral együtt jó ideje a vihar szemében hajózik. Most ennek vége lesz, de tudjuk kedves vezetőnkről, hogy viharban bárkit és bármit kidob a hajóból. Meglátjuk.

26 hozzászólás

 1. norniron — 2017-05-29 10:22 

Pedig a saját érdekében nem ártana foglalkozni azzal, hogy mi lesz itt 2030-ban, hiszen minden jel szerint még élni és virulni fog, ne adja az Isten, de van némi esély rá, hogy valahol a Hatalom közelében fog fontoskodni. 2030-ban például lehet, hogy Putyin már nem is fog élni, és akkor Oroszország vissza fog süllyedni a káoszba. A diktátorokkal ugyanis – minden erkölcsi megfontoláson túl – van egy igen komoly gyakorlati probléma: nem élnek örökké. Vlagyimir Vlagyimirovics ugyan szemmel láthatóan jó kondícióban van, az orosz szokásokkal ellentétben nem iszik, legendák szólnak sportos életmódjáról és kiváló fizikumáról, de idén már betölti a 65-öt. 10-15 éves távlatban számolni kell emiatt Putyin egészségének megromlásával vagy egyenesen halálával, és ezzel együtt Oroszország destabilizálódásával. Ez pedig mindenkinek kellemetlen lesz, azoknak különösen, akik a kelleténél kicsit jobban összebútoroztak Putyinnal. Emiatt látok én hatalmas kockázatot Paksban, de ez kockázat személyesen Orbánnak is, és annál azért ő értelmesebb, hogy ne csak a pénzt lássa ebben a szerződésben.
Abban egyetértek, hogy ez a csecsemőgyártásos dolog parasztvakítás, bár szerintem az ártalmatlanabb fajtából, most legalább nem azt adták parancsba, hogy megint gyűlöljünk valakit 🙂

 2. heizer — 2017-05-29 12:43 

A poszthoz: Tudom, hogy nem azt kell nézni amit Orbán mond, de azért igazából úgy néz ki, hogy végre Merkel is kimondta azt, ami miatt Orbán a legtöbbet kritizálja az uniót, és kb. már úgy két éve hangoztat: hogy töketlen, gyenge, és mindig másokra vár, és mások mögé húzódik be.
Egyébként ebből még Orbán jól is kijöhet: a német kérések végrehajtása szokott neki menni, és ha az Unió kifelé szóló tökösségében is partner tud lenni, befelé sokkal több mindent elnéznek majd neki.

@norniron: ” Emiatt látok én hatalmas kockázatot Paksban”

Szerintem egy orosz összeomlásban az atomenergetikai együttműködés hordozza a legkisebb kockázatot. A szakmai együttműködés mindig is jó volt, az orosz nukleáris ipar nem omlott össze a 90-es években sem, ráadásul megbízható és stabil bevételt termel, az oroszok exportképes csúcstechnológiája.

„csecsemőgyártásos dolog parasztvakítás, bár szerintem az ártalmatlanabb fajtából”

Azért nem ártalmatlan, mert ha megcsinálják és hosszú évekig fennmarad, olyan új, fedezetlen kiadástöbblet keletkezik, aminek valószínűleg semmilyen érdemi hatása nem lesz, kivezetni nem meri meglépni majd senki, oszt majd jól csődbe megyünk a nyugdíjrendszerrel együtt.

 3. noirp — 2017-05-29 13:56 

Röviden, tömören, morcosan: van az a másfél millió jó fideszes honpógár sztem 2,0-2,5 is; de lehet, én lakom rossz helyen, s így persze sz*rul becsülök.

Most pedig megyek vissza a mentáimhoz: siessünk gyárekek, a fac tudja, meddig nyuvaszthatom őket EU-s vegyszerekkel, s mikor kell átállnom (önként, hazafias buzgalomból persze) a bagariacsizmából párolt orosz etanolra, uránsárgával felütött ruszki flavonoid-standardekre, mumifikált patkányt/vasreszeléket tartalmazó csersav-referencianyagokra stb.
Mert hogy a bagariapárlathoz vezető utat simán megnépszavazza nekünk az a másfél-vagy kétmillió fogalmatlan, amint a bálványát elkezdi komolyan csuklóztatni az EU, erre sajnos fogadnék.

 4. komojtalan — 2017-05-29 14:20 

@heizer: Ma volt az Indexen egy cikk, ezért kell(ene) szakemberekkel konzultálni. Nem értek hozzá, nem is érdekel, de egy laikusnak (nekem) elég meggyőzően írta le miért lehetetlen ezzel a stratégiával 2050 -ig bármilyen eredményt elérni. Röviden: Kevés a szülni képes nő és mivel a tendencia lefele mutat, ezért ha most elkezdenének szülni az a szinten maradáshoz sem elég és majd az ő gyerekeikkel lehetne felfele elindulni 20-30 év múlva. Tehát migránsok kellenének, az meg ugye csúnya dolog … Ez már nem csak a nyugati világ problémája, hanem Afrika kivételével mindenkié, na nem mintha a jelenlegi 7+ milliárd ember nem lenne sok ezen a bolygón, tehát nem is baj. A 2-2.1 gyerek/nő kívánalmat már alig hozza valaki, sőt a nagy migráns veszély mellett (helyett) gyakorlatilag a keresztények nőnek a legjobban: 2.6 gyerek. Az iszlám igaz több (2.9), de a keresztények többen vannak.

 5. panamajack — 2017-05-29 14:33 

@heizer: „Tudom, hogy nem azt kell nézni amit Orbán mond, de azért igazából úgy néz ki, hogy végre Merkel is kimondta azt, ami miatt Orbán a legtöbbet kritizálja az uniót, és kb. már úgy két éve hangoztat: hogy töketlen, gyenge, és mindig másokra vár, és mások mögé húzódik be.” – Orbán összevissza mond mindenfélét, ahogyan a pillanatnyi érdekei diktálják: ha a határőrizet költségeiről meg a lenyúlható támogatásokról van szó, akkor több Európát akar, ha a saját szemétdombján való kakaskodásról, akkor meg kevesebbet („nemzetek Európája”, ugye). Erősen az az érzésünk, hogy az új merkeli politika lényege pont az lesz, hogy nincs ingyenebéd – aki az EU előnyeiből részesedni akar, az a költségekbe is erejéhez mérten be kell, hogy szálljon, és még retorikában sem mehet szembe az uniós alapértékekkel, nem hogy politikájában. Szóval nuku különalkuk Putyinnal, nuku antimigráns retorika, nuku brüsszelezés, nuku CEU és civilszívatás.
Ezért van az, hogy Orbán ebből nem jöhet ki jól. Magyarország – hosszabb távon, talán. Ha ezt is el nem basszuk…

 6. norniron — 2017-05-29 14:50 

@heizer:
Nem elsősorban a technológiai része miatt aggódok Paksnál, hanem minden más miatt, ami vele jár 🙂 Nyugodtabban aludnék, ha mondjuk a franciák építenék (akik egyébként még a ’90-es években érdeklődtek is, a beruházás legszembetűnőbb elemeként 60 m magas hűtőtornyokat is akartak építeni, úgy rémlik). Nem a technológiai feltételek, hanem a gazdasági-politikaiak azok, amik igazán aggályosak, nem véletlenül lettek titkosítva.
Másrészt azért hallani ezt-azt, hogy az a híres orosz csúcstechnológia már nem annyira csúcs… De mindegy, ha megbízható, és hasznot hajt, akkor akár jöhetne, nem ezzel van a baj.

 7. norniron — 2017-05-29 14:53 

@noirp:
Javaslom, hogy hagyjuk ott romlott nyugat méterrendszerét, amit amúgy is ilyen gyanús dolgoknak köszönhetünk, mint a felvilágosodás, meg a francia forradalom, és térjünk át a valódi, egészséges orosz mértékekre, legyen verszta meg pud!

 8. norniron — 2017-05-29 14:59 

@komojtalan:
Fekete-Afrikában, ahol jelenleg a legnagyobb a népességrobbanás (sőt most már csak ott van az egész földön) egy rejtett háború zajlik a moszlimok és a keresztények között a lelkekért, tele vannak azok az országok mindenféle missziókkal, hogy minél több embert megnyerjenek vagy a kereszténység, vagy az iszlám javára, úgyhogy ennek a „háborúnak” a végkimenetele még változtathat az arányokon.
Meg az emberiség létszámának csökkentése mindenképpen kívánatos lenne, csak az háború, népirtás, járvány nélkül nem megoldható, hogy egyúttal ne járjon a társadalmak elöregedésével is.

 9. norniron — 2017-05-29 15:10 

@heizer:
Szerintem azért lesz relatíve ártalmatlan, mert nem lesz hatékony, akkor lenne baj, ha működne, és tényleg elérnénk a 2,1 gyerek/nő arányt, de úgysem fogjuk.

 10. heizer — 2017-05-29 15:45 

@panamajack: Igen tudom, fenntartásokkal kezelem én ezt, kicsit olyan amikor a kocsmai hőbörgő a sok ostobasága mellett néha belenéz az igazságba is.
Kedvencem majd a közös hadsereg lesz, ha lesz, amikor a sok fideszes – jobbikos okosnak leesik, hogy oké , hogy az OV is ezt mondta, de a „magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk” mert azt, hogy „szövetségesek” sokan itthon nem képesek értelmezni. Főleg ha magyarok fölé bevágnak egy szlovák vagy román felettest, hihi.

@norniron: Hát, amennyire én tudom, amikor a franciák utoljára Pakson okoskodtak, akkor üzemzavar lett a vége, – nyilván ez azért más volna, ha a saját technológiájukkal dolgoznának, de azért na.
Hűtőtornyok lesznek Paks2-ben (a beruházás része), és ha Paks 1-et lekapcsolják onnantól a Duna már nem is fog kelleni, (vagy kelleni fog, de akkor a biztonsági szint duplázódik, ami csak jó).

Április 27-én állítólag feloldották a titkosítást (bár még én sem néztem meg, csak olvastam). Fix áras szerződés lesz, tehát elvileg a költségtúllépés kizárt – egyébként minden ellenkező híresztelés ellenére, ez a Roszatomnak legalább olyan fontos, mint a magyar állampolgároknak volna.

Ami számomra furcsa, hogy nem rég valami fejes elszólta magát, hogy elvileg a hitelt piaci alapon is megszerezhetnénk, aztán erről nagy csönd lett. Én továbbra sem érzem azt, hogy a paksi elköteleződés olyan nagyon emelné az orosz befolyást (szemben ilyen Magomed, útlevél biznisz meg hasonló sumákságokkal). Biztos van némi hatása, de ez szerintem erősen túl van misztifikálva.

@norniron: Valószínű, hogy nem fog beválni, de akkor is megint lesz valami szerzett jog komoly költségkihatással, amit majd senki nem mer visszavenni, ha szorul a kapca.

 11. noirp — 2017-05-29 15:54 

@norniron: Vö.: „Verszta ki a fejedből” ? 🙂 Ne adj a NER-nek ötleteket, kartárs, még meglépik.

 12. norniron — 2017-05-29 16:35 

@heizer:
Paks megtérül, mint a kínai vasút Bp és Belgrád között, 2400 év alatt 🙂

 13. untermensch4 — 2017-05-29 19:20 

@norniron: „10-15 éves távlatban számolni kell emiatt Putyin egészségének megromlásával vagy egyenesen halálával, és ezzel együtt Oroszország destabilizálódásával. Ez pedig mindenkinek kellemetlen lesz, azoknak különösen, akik a kelleténél kicsit jobban összebútoroztak Putyinnal. Emiatt látok én hatalmas kockázatot Paksban…”
Ez most az optimizmus hangja lesz mert a szimpátia hangja csak csúnya bűncselekményekre való felbujtást harsogna…
ez éppen még egy jó kis kurucos trükkre is adhat lehetőséget. Ha projekt közben történik egy technikai ugrás ami miatt nettó és letagadhatatlan ráfizetés lenne folytatni paks2-t akkor az orosz destabilizálódás kiváló alkalom lehet a kihátrálásra, megfelelő időzítéssel. Még az eu fenegyereke is válhat az illiberális géniuszból amikor esetleg úgy adja elő ezt a produkciót hogy pont az esetleg egyetlen, dominanciára esélyes új cárjelölt megingását segíti elő vele (nyilván nem egyedül de a többi rásegítőnek tetszeni fog hogy eltereli a figyelmet…). Negy Imre is padlássöprési miniszterből vált nemzeti hőssé, nem is túl jól időzített nem is túl nagy teljesítménnyel… 🙂
Persze ha akár csak az időzítés nem frankó akkor nagy pofáraesés néz ki nekünk (és neki) a dologból.

 14. untermensch4 — 2017-05-29 19:33 

@panamajack: „Szóval nuku különalkuk Putyinnal, nuku antimigráns retorika, nuku brüsszelezés, nuku CEU és civilszívatás.”
Nem kell ország-léptékű különalku putyinnal. Pár ezer kötvényes kgb-s beszivárgása néhány nokiásdobozért négyszemközt megoldható.
Nem kell antimigráns kormányzati cselekvés (eb ura fakó, az eu nekünk nem ferencjóskánk), elég kissé felszítani a pogári körök parazsát, a rendőrség nagy erőkkel levadássza a betyársereget meg egyéb feltörekvő pártok kíséretét, az n+1-dik polgári kör meg közben kizaklatja a migránsokat bárhonnan. Mellesleg a polgári körös műsorral a „nincs itt semmi civil-ellenesség, annyi civil szervezet van hogy még a rendvédelem sem tud úrrá lenni a káoszon, pedig nyomoznak a betelepültek zaklatói után…” demonstrálása is megoldható, szinte egy füst alatt. A CEU-ra sem kell túltolni a biciglit, elég ha az AVH sokszor jár ellenőrizni bármilyen színű autóval. Nem túl nagy cégtől bekérhetnek 1-2 köbméternyi ellenőrizendő papírt, ezt gyakran lehet ismételni, főleg ha kisebb (senkit nem zavar hogy jelentéktelen) szabálytalanságokat is találnak (és túlbonyolított rendszerben aki keres az talál), a harc folytatódik, az adóhivatal nem csak a kisemberekkel foglalkozik…
Ironikus hogy a polgári körök az induláskor hasonlítottak egy anarchista kezdeményezésre. 🙂

 15. norniron — 2017-05-29 20:06 

@untermensch4:
Rákosiék ugyanezt egy remek huszárvágással oldották meg. A Horthyék által a háborúban felvett kölcsönök visszafizetését azzal az indokolással tagadták meg, hogy „Az imperialista világháború finanszírozása céljából felvett kölcsönöket a békeszerető Magyar Népköztársaság nem fogja visszafizetni”.

 16. professzorpizka — 2017-05-29 22:18 

@untermensch4: Igen, csak épp a szövetségeseink nem csak a sajtóból tájékozódnak arról, hogy mi megy itt. És nem kell feltétlen a kémkedésre gondolni. Elég, ha valamelyik frankofón CEU professzor együtt reggelizik egy kedves ismerősével, aki viszont bejáratos a követségre…

 17. professzorpizka — 2017-05-29 22:19 

@norniron: és legközelebb 1982-ben kaptunk hitelt…

 18. norniron — 2017-05-30 00:15 

@professzorpizka:
Nem vagyok gazdaságtörténész, de biztos ez? Azt például tudom, hogy a GATT-hoz 1973-ban csatlakoztunk (nem mellesleg ezzel a jogi aktussal tulajdonképpen azt vállaltuk, hogy Magyarországon nem lesz szocializmus, se kommunizmus, persze ez akkor nem tűnt fel senkinek). Azt is tudom, hogy Kádárék gyakorlatilag csődbe mentek már 1985-ben, persze ezt gondosan eltitkolták, 1989-ben derült ki, persze akkor már napnál világosabb volt mindenki számára. De ha az első hitelt 1982-ben vettük föl, akkor az elvtársak rekordgyorsak voltak a becsődölésben, amit azért kétlek.

 19. untermensch4 — 2017-05-30 18:43 

@professzorpizka: Ez a naiv optimista verzió volt, amikor az egységsugarú eu-polgárok között is válik népszerűvé. Persze ehhez kevés a magyarisztánban háziasított sajtó mint háttér…
Tképp egy jó karriertervű diktátorféleség időben leléphet ha felismeri hogy itt az idő és jó helyre megy. Úgy emlékszem kadhafi is mehetett volna afrikán belül is pár helyre, korábbi kapcsolatépítés folyományaként, ő nem ismerte fel hogy eljött az idő…

 20. untermensch4 — 2017-05-30 18:49 

@norniron: ” De ha az első hitelt 1982-ben vettük föl, akkor az elvtársak rekordgyorsak voltak a becsődölésben, amit azért kétlek.”
Úgy tudom már 1962-ben el kellett volna kezdeni a becsődölés megelőzését de kádárapánk nem hallgatott a magyar nemzeti bank örökös alelnökére, gulyáspopulizmus okán. A 3.vh-ra felkészülés is vitte a pénzt rendesen, a tervgazdaság számára emészthetetlen rémálom az innováció, azért tényleg szép teljesítmény de nekem nem rekord-gyanús.

 21. Tromb74 — 2017-05-30 21:23 

Az bennem fel sem merült, hogy valamilyen világnézet vagy értékrend húzódik meg az orbáni kinyilatkozások mögött. Nyilván van neki valamilyen ideálisnak tartott képe emberről, családról, társadalomról, de azért nincs más célja, mint a lehető legszélesebb tömegeket manipulálni saját javára.

A család támogatás önmagában egy pozitív jelszó, a mögöttes tartalommal szemben pedig mindössze annyi az elvárás, hogy tetszetős legyen. A megvalósíthatóság nem szempont. Magyar emberök egy autót vagy televíziót nem tudnak megvásárolni racionális mérlegelés és döntés alapján.

Ahogy a szocializmusban, úgy most is a szerzett javakhoz jutás eszközeként kezelik a gyereket. A tanácsi lakáshoz jutásnak a két gyerek volt a feltétele, hát lett két gyerek sebtiben. Akor sem érdekelt senkit, hogy 33 fős osztályokba fog járni majd az általánosban, vagy szombaton is lesz tanítás. Hol fog elhelyezkedni, vagy más hasonlók. A lényeg első sorban az üzenet, ahogyan a rezsicsökkentésnél is. Senki nem számol utána annak, hogy hogyan alakultak az árak, pláne nem kalkulálja bele a járulékos tényezőket. Állítólag olcsóbb, ez bőven elég.

Orbánék pontosan abban jók, hogy úgy játszanak a jónép lelkén, mit egy hangszeren. Közben eladják a semmit, amit lehet, azt meg ellopnak. Ez még a választásokig nyerő stratégia lehet. Mire az unió átszerveződik, időbe tellik. A hazai ellenzék erőtlen. Egyedül a korrupció rendszere az, ami kiszámíthatatlan. Bármikor összeomolhat. A maffiaállam találó elnevezés. Leginkább a saját érdekszövetségeseitől kell tartania párton belül és kívül. Egy maffiafőnök soha nincs igazán biztonságban. Erre viszont kevés a rálátásunk.

Ez a viharral szemben hajózás viszont rossz döntések sorozatának köszönhető. Nincs okunk feltételezni, hogy a kevésbé publikus döntéseit hibátlanul hozza meg.

 22. heizer — 2017-05-31 14:28 

Egyébként pont azért mert Orbán szélkakas és sokszor össze vissza beszél, és a szerző is elismerte korábban, hogy nagy taktikus, miért nem fordulhat elő, hogy a maga javára fordítja ezeket a fordulatokat is.

Gyakorlatilag 2012 óta jelennek meg írások (itt is volt, nem egy) amik arról szólnak, hogy na de most már ezt tényleg nem nézik el neki az EB/Amerikában/Németben/Az autógyártók/a német bankok… stb. és má most má aztán bukta lesz – és még mindig nem lett. Persze értem én, ha egy kis pöcs rendre beleköt a nagyokba, előbb-utóbb belefog futni egy irgalmatlan tasliba, de ez még mindig nem jött el.

Belföldön simán el tudja adni, hogyha nyugatról belekötnek akkor az neki plusz szavazatot jelent, miközben kifelé is mindig van valami vagy valaki aki megvédi. Legtöbbször ugye pont a németek.

Példák: mindenki állította, hogy megbukik a bankok szívatása miatt. Nem.
Megbukik Paks miatt: nem, pont hogy átnyomta az EU-n is.
Megbukik az internetadó miatt: nem.
Megbukik a kiskereskedelmi láncok szivatása miatt.
Megbukik Putyinnal való korraboláció miatt: egyenlőre nem.
Megbukik a kerítés miatt: nem bukott meg.
Megbukik a CEU miatt: most lehetett olvasni, hogy New York kormányzója tárgyalna velük – gyakorlatilag ezt a látszatháborút ezzel megnyerte.
És hát ugye csődben vagyunk már legalább 5 éve, ahogy azt sokan megjósolták.

És lehet, hogy én vagyok a hülye, de amikor a Nyugat álláspontja fordul, (pl. határvédelem, erősebb EU, közös hadsereg) akkor ő még mindig el tudja magát adni úgy, hogy „dehát pont ezt mondtam én is két éve” – mert egyébként tényleg mondta, csak máshogy képzeli el, vagy nem gondolja komolyan.

Nem mondom azt, hogy Mo-nak ez jó, de arra várni, hogy ezen fordulat miatt majd Orbán ellehetetlenül, egyenlőre 50 %. Én ugyanannyi esélyt látok arra, hogy ebből még profitálhat is.

 23. tudi — 2017-05-31 15:35 

Ezt ugyan az előzőhöz is írhattam volna, de akkor ide írom, egy demográfiai trend megfordítása az bizony hosszú idő, az északi „rokonainak” az észteknek is csak mostanában sikerült, pedig ott azért eléggé kiszámítható minden. Szerintem itt ez szintén csak egy lózung a sok közül. Én 18-ban mocskos kampányra számítok még az eddigiek ismeretében is. A Jobbik bedarálására szerintem 18 első felében kell számítani, mert akkor hirtelen eszébe fog jutni a szerveknek a Kovács Béla ügy, a „média” meg papagáj módjára fogja ismételni. Bár azért én a vidékiek Fidesz hűségében sem hiszek annyira. Lehet egy két intézkedéssel egyetértenek, de aki volt már vidéki kórházban, vagy hallott róla, vagy hasonló, esetleg a fél falú a megélhetés miatt külföldön dolgozik az nem biztos, hogy oda fog szavazni. Persze a törzsbázis az meglesz.

 24. panamajack — 2017-05-31 16:59 

@heizer: Nem emlékszem, hogy valaha is olyat írtunk volna, hogy „na most Orbán meg fog bukni!”. Sőt, a Prof többször értekezett arról, hogy mivel Orbánnak egyelőre nincs használható alternatívája, és senkinek Nyugaton nem érdeke, hogy összeomoljon Magyarország, még egy jó ideig a nyakunkon maradhat. Azt írtuk többször is, hogy a megbízhatatlansága és a diplomáciai „elefánt a porcelánboltban” stílusa miatt teljesen el fogja játszani a szövetségeseinek jóindulatát (ami megtörtént), és gyakorlatilag a nullára fog redukálódni Magyarország nemzetközi befolyása és mozgástere (szintén megtörtént).

Ajánlom újboli elolvasásra a „Sakk és Go” posztot, és a konklúzióját. Na most van az a pont, amikor Magyarország (illetve Orbán) már semmit nem tud lépni, és teljesen a nagyhatalmak kénye-kedvétől függ a további sorsa. Ami még egyszer egyáltalán nem szükségszerűen jelenti a bukását, inkább csak a béna kacsaként való vegetálását. Valamint azt, hogy hiába próbálna magát „eladni” bárkinek, egyszerűen senki sem fogja meghallgatni.

 25. padi — 2017-06-01 14:55 

Izé, hogy megjelent itt egy tanulmánykötet, valami Hegymenet:
http://index.hu/belfold/2017/06/01/hegymenet_konyvbemutato_mta_fidesz/

Akkor ezt most megvegyem, vagy már úgyis mindent leírtatok, ami benne van?
😉

 26. professzorpizka — 2017-06-01 15:30 

@padi: Vedd meg, én már megtettem, Jakab Andris meg volt olyan kedves és dedikálta 🙂
Most olvasom, lesz róla részletes recenzió itt a blogban 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.