Jobbik: Ha megcsinálják, megérdemlik

A budapesti értelmiségi diszkurzusban (értsd: sörözés közbeni világmegváltó politizálás) feltűnt a Jobbik, mint távoli mumus, ami már nem annyira távoli, és akár valami is lehet belőle. Ezzel együtt beindult a mítoszképződés, a Lendvai Ildikó irodájából kiosonó Vona Gáborról, orosz komisszárokról, a Jobbikhoz tömegesen beálló nagyon okos, külföldet járt emberekről, Simicskáról, miegymásról.

Ha ez már hozzám is eljut, aki a popkultúrától igyekszem az egészséges ötven parszeknyi távolságot megtartani, akkor érdemes vele pár szóban foglalkozni. Íme tehát a Ráérünk blog elemzése a Jobbik esélyeiről, 2017 kora nyarán.

Az aranyvécé-fázis

A magyar belpolitikai elemzéseket, immár 7 éve azzal kell kezdeni, hogy a Fidesz magabiztosan tartja kezében a hatalmat. Ha most vasárnap lennének a választások, csupán az lenne a kérdés, hogy lesz újra kétharmad, vagy nem lesz. Az intézményes keretek úgy vannak átalakítva,hogy a legfőbb ügyésztől a sintérig mindenki, akinek bebetonozva kell lenni, be van betonozva, akinek becsicskáztatva, az be van csicskáztatva. A külföldi partnerek immáron látványosan nem szeretik Orbánt, de stabilitását elismerik.

A mostani keretek között a Fidesz tehát megdönthetetlen. Ugyanakkor viszont a botrányok egyre pofátlanabbak, és a kormányzás hiánya egyre látványosabban jelentkezik. A levegő lassan telítődik feszültséggel. Ez a feszültség viszont teljesen bizonytalan, hogy mikor és milyen formában pattan ki. Nem lehet tudni, hogy a sok egyforma, és most teljes érdektelenséggel övezett lopásos hírek egyike fog dühöt kiváltani, valamilyen katasztrófa, amely a kormánynak lesz felróható (pl. emberek égnek benn a metróban) vagy mi lehet az ok. Az is lehet, hogy dühöngés lesz, rózsadombi villákban fellelt aranyvécékkel, de az is, hogy sima választási bukta jön. De, az is lehet, hogy nem lesz ilyen, és majd Orbán Viktor 2021 körül esedékes agyvérzése indítja be a folyamatot egy Lázár János vezette átmeneti kormánnyal és ugyanolyan átmenettel, mint amilyen 1989 volt.

A változás szele

A Jobbikkal foglalkozás tehát annak az érzésnek a kivetülése, hogy nagyon sok, a politikáról felületesen gondolkodó, inkább csak a maga szakterületén tájékozott értelmiségi a vidéki magyartanártól a minisztériumi alkalmazottig érzi, hogy valami történhet, mert a dolgok állása olyan. Igen, ez egy nagyon nehezen megfogható, pontatlan érzés, és ez ölt testet a Jobbik iránti növekvő érdeklődésben. Nyilván szerepe van ebben a hagyományos baloldal szánalmas haláltáncának, de a Jobbiknak akkoris óriási hír, hogy repedeznek az őket fogva tartó karantén falai.

Ezzel együtt, a Jobbiknak esélye akkor van, ha az Orbán-rendszer láthatóan, érezhetően meginog. De lássuk, hogy mi határozza meg ezeket az esélyeket.

Erősségek

Néppárt

Előszöris a Jobbik néppárti jellegű párt, és nincs közvetlen előzménye. Nem olyan, mint a százhetvenhetedik neo-szadesz. Van neki rendes tömegbázisa. Meg lehet mérni, hogy akkor amikor az emberek több mint fele nem válaszol a pártpreferenciáját firtató kérdésre, akkor is kétszámjegyű százalékaik vannak. Ezek a tömegek jellemzően a lecsúszástól félő, alsó-középosztálybeli kisegzisztenciákból állnak. Azokból az emberekből, akiknek – ha mást nem hát illúzióként – önálló egzisztenciájuk van, de ismerik Gizikét a körjegyzőségen, akit megaláztak azzal, hogy a 114 nettós közalkalmazotti állásából kitették, és visszafoglalkoztatták közmunkásként, kevesebb, mint fele pénzért.

Ez a tömeg nagy.(szerintem nagyobb, jóval nagyobb a mérhetőnél). A lecsúszástól való félelme egységes, és úgy érzi, hogy ettől Orbán nem védi meg, és természetesen keresi azt a pártot, amelyik viszont igen. A magyar vidék története a honfoglalás óta leírható úgy, hogy az állandó változások (tatár, török, osztrák, orosz stb.) miatt folyamatos a társadalom újrarendeződése, nyertesek és vesztesek vannak. Kisnemesség és zsíros parasztok kontra cselédek és zsellérek. Mindenki kapaszkodni akar, fel akar szállni a „középosztály, mi vagyunk valakik” vonatra és nem maradni a „Senkik” megállóhelyen, valahol Tiszalök és Ohat-Pusztakócs között félúton.

Az orbáni oligarchia gazdasági térfoglalása és a járásrendszeren uralkodó, a levegőt mindenki elől elszívó országgyűlési képviselők szűkítik a gazdasági érvényesülés terét a középosztály számára. (helló, Dózsa György…) Ezt jelenleg két dolog ellensúlyozza: a gazdasági növekedéssel együtt nagyobb mennyiségű pénz bepumpálása a lakossági zsebekbe (növekedési hitelből vett kocsik, CSOK) és az iszonyatosan agresszív kampány, amely próbálja azt a képzetet kelteni, hogy a középosztálynak nem az oligarcháktól és a kormány teljes inkompetenciájától (kórházak, oktatás…) kell félnie, hanem absztrakt külső ellenségektől, mint Brüsszel, Soros, vagy az országunkat egyébként messze elkerülni igyekvő bevándorlók.

A középosztály azonban többek között attól középosztály, hogy akármilyen szinten is, de gondolkozik saját státuszáról meg az országról, és a Jobbik sikeresen gyűjti maga köré az Orbánban vakó hívő kb másfélmillió ember mellett a másik, szemmel látható és mérhető tömeget, és közeledik a megszaladáshoz, amikor majd a tömegvonzás hoz embereket, akár a Fidesz táborából.

Az felemelt ellenfél

Erős a gyanúm, hogy a Fidesz politikacsinálói nem olvasták a Harry Pottert. Ha olvasták volna, akkor tudnák, hogy a totális elpusztítást kitűző nagy erő megütheti a bokáját. Voldemort nagyúr maga csinál egy kisfiúból hőst és ellenfelet, azáltal, hogy ellenségének nevezi.

A Jobbikkal is valami hasonló történik. Azáltal, hogy a Fidesz az összes ellenzéki erő közül csak vele foglalkozik komolyan. Ez dupla vagy semmi játék. Ha valaki bemegy a ringbe, akárhogy is meg van véve a bíró és minden pontozó, elfogadja, hogy adott esetben végig kell bokszolni 12 menetet és jöhet akkora pofon, amitől rászámolnak, sőt olyan is, amitől elveszti a meccset. Az ellenfél, legyen akármilyen kutyaütő, egy címmérkőzés részese és az már rangot ad. Ilyen rangot ad a Jobbiknak a Fidesz, bízva abban, hogy elég erős ahhoz, hogy megnyerje a meccset. De a Jobbik akkor is kihívó státuszt kapott.

Az egyszerűség

A stagnálásból lassú emelkedésbe forduló életszínvonal (már ahol…) ellenére Magyarország nagyon komoly gondokkal küzd. A Jobbiknak pedig – ahogy amerikai marketingesek mondanák – a DNS-ében van az, hogy a gondoknak rövid nevet adjon és egyszerű megoldásokat harsogjon bele a médiába, már amelyikhez persze hozzáfér.

Az egyszerű megoldások persze ritkán teljes megoldások, és az is lehet, hogy mondjuk a Momentum, tele okos, külföldet járt fiatallal, sokkal komplexebb, jobb programmal fog előállni. De a problémák olyanok, hogy azokra tényleg lehet már egyszavas, faék-egyszerűségű üzenetekkel válaszolni, főleg, hogy ezekről a területekről (oktatás, rendőrség, egészségügy, mezőgazdaság)a Fidesz kivonult, és kizárólag a külső „ellenségre” koncentrál. Persze ettől még nagyon komoly kommunikációs feladat ezekre a célterületekre lőni, értelmiségi, de mégis „jobbikos” arcokat felépíteni, de nem lehetetlen. Szakember és pénzkérdés. De, a Jobbik környékén bőven tűnhetnek fel szakemberek, tele a piac volt Fidesz-katonákkal, ahogy arról korábban már írtunk.

Összefoglalva: a Jobbiknak van esélye arra, hogy egyedüli nagypártként maradjon 2018 elejére, és arra, hogy sok választó befogja az orrát, és rájuk szavazzon. De miért kell orrot befogva rájuk szavazni?

A gyengék

A náci múlt

Vona Gábor, ha találkozna a jótündérrel, valószínű azt kérné, hogy maradjon meg a nemzeti-népi arculata, de valahogy vakarják le a Novák Elődöket és Toroczkai Lászlókat, hogy ne kelljen a Budaházys kérdésekre válaszolnia. Nyilván, magyar jobboldali pártnak egy csipetnyi rasszizmust, sovinizmust, irredentizmust szokás elnézni, de felvonuló Jugendet, solymosieszterezést, „Idősebb vagyok, mint Szlovákia” pólókat nem.

De legalább ilyen nehéz bánni az ilyen közegben rendszeresen feltűnő ezoterikus közgazdászokkal, mindenféle áltudományos ámokfutóval, zsákvászonba öltözött, mosódió-használó földanyákkal és társaikkal.

Önmagában az arculatváltás nem volna nehéz dolog, kitaposott útja van a dolognak. Tanítják a megfelelő iskolában, hogy a nőknek szóló Marlborough cigiből hogy lett az arizonai naplementében bagózó cowboy cigije.

A nehézséget az okozza, hogy itt nagyon sok embertől megszabadulni, vagy épp megállapodni velük. Nagyon kemény politikai munka, amely már egy ideje jól láthatóan folyik, de sürgős, határidős a feladat. Érdekes módon itt is a Fidesz játszhat Vonáék kezére. Azzal, hogy az idióta szélső-szélsőjobbos ámokfutók bátorításával igyekeznek gyengíteni a Jobbikot, lehetőséget teremtenek a kontraszt megtalálására, és ezzel a Jobbik középre tolására. Olyan feladat ez, amelynek sikeres elvégzése akár választási győzelmet érhet.

Az orosz befolyás

Az oroszokkal kokettálásnak az a kellemetlen mellékhatása, hogy ma Magyarországon a bármire gyakorolt orosz befolyásról – érdemi elhárítási információ hiányában – nehéz pontos képet kapni. A Kágébéla-ügy jó indikátornak tűnik, és tudjuk azt is, hogy a széljobbról indult pártok Európa-szerte rengeteg orosz támogatást kaptak. Ha az ember követ pár zsibbasztó propaganda-oldalt, könnyen felfedezi ott a népszerű (szélső) jobbos panelek eredetét.

Ezzel Vonáéknak valamit kezdenie kell, mert bármilyen EU-s vagy más nemzetközi együttműködésnek nehéz úgy nekivágni, hogy az embereiknek kartonja van az összes jobb nyugati elhárításnál. Takarítómunka, de – miután a Fidesz módszeresen rugdosta ki az összes olyan elhárítót aki ki merte nyitni a száját – nem reménytelen, mert szakembert lehet találni.

A nemzetközi környezet

A jobbik karanténban van, és onnan nem is akarják – jelenleg – kiengedni. A Nyugat számára Orbán büdös, de használható partner, a rövid távú parancsokat teljesíti. Amíg nem indulnak be gyökeres átalakítások az Unióban, ez így is fog maradni. Más kérdés, hogy ha Macron kezdeti lendülete kitart, akkor az Unióban hamra jelentős átalakítások lesznek.

De – ahogy azt már korábban írtuk – a német ipari lobbi Orbánt tudja kezelni, és inkább nyugtalan lenne, ha eltávolításán gondolkodna bárki.

A Jobbik egyébként is egy sok szempontból kellemetlen párt, korai még velük a nyilvános kapcsolatfelvétel.

Eljöhet viszont az a pillanat, (a fentebb írt megingás) amikor viszont muszáj lesz. Mi fog ekkor történni? A megoldást megint nem kell feltalálni.

Nyugat-Európa nagy birodalmai a kelet-európai országok vezetéséről mindig pragmatikusan gondolkodtak. Ha Szent István vagy Vitéz Boleszláv felvette a keresztény hitet és tudott viselkedni, maradhatott.

Közelebbi példa Horthy Miklós, aki hihetően meg tudta ígérni, hogy lezárja a vörös- és fehérterrort, tárgyalóképes kormányt meneszt a béketárgyalásokra, megakadályoz egy pesti pogromot, nem fogja üldözni a mérsékelt balosokat (Bethlen-Peyer paktum) ezért elismerték és támogatták. De hasonló döntéseket hoztak Horvátország és fognak várhatóan hozni Szerbia esetében. Szimbolikus lépések után, ha gyakorlati szempontoknak megfelel egy párt, kormány vagy rendszer, a nemzetközi politikában szemet szoktak hunyni.

A Jobbik legfontosabb külpolitikai feladata ennek a szempontrendszernek a feltérképezése, aktív helyezkedés olyan környezetben, amikor hivatalos kapcsolatot alig tartanak velük. Eközben kell a nyilvános, szimpatizánsoknak szóló programot összehozni ezekkel a szempontokkal, hogy amikor Berlinben, Párizsban, Washingtonban vesznek egy nagy levegőt, és azt mondják, hogy „oké akkor nézzük meg ezeket” akkor megfelelő tárgyalási pozícióik legyenek.

Összefoglaló

A Jobbik elmozdulni látszik a szélsőjobbos holtpontról, és számos olyan folyamat zajlik, amely fordulhat úgy, hogy a Jobbikot segítse.

A Jobbik sikeréhez azonban az Orbán-rendszernek meg kell inognia, de még ez sem elegendő. Olyan belső és külső politikai munkát kell elvégezniük, amely rendkívül nehéz, számtalan hibalehetőséget hordoz magában. Ha viszont sikerül, akkor minden további nélkül megérdemlik a választási győzelmet, mert bizonyítják, hogy értenek a politizáláshoz.

Ez most még nem történt meg. Hogy 2018-ig meg fog-e történni? Nem tudom. Továbbra sem vagyunk jósok. Elég unalmas konklúzió egy ilyen hosszú cikkhez, borzasztó.

 

26 hozzászólás

 1. marcipan — 2017-06-30 20:54 

sörözzünk gyakran, jó poszt születik belőle 😛

 2. zigzag — 2017-06-30 21:56 

Aztán kérem mi a garancia arra, hogy Vona testvér a hatalomba jutván nem veszi elő a kedvenc buzizós, zsidózós, cigányozós fajelméletes tempót és nem mutatja be legjobb ötleteit ezek végső megoldására?

 3. untermensch4 — 2017-06-30 22:37 

Erre nem számítottam:
https://888.hu/article-orban-soros-meg-a-jobbikot-is-befogta-a-halojaba
„A miniszterelnök szerint a helyzet annyira komoly, hogy Soros még a Jobbikot is befogta a hálójába annak érdekében, hogy olyan kormány legyen Magyarországon, ami úgy cselekszik, ahogy fütyül.”

Ez pedig innen nézve egybecseng ezzel: „Érdekes módon itt is a Fidesz játszhat Vonáék kezére. Azzal, hogy az idióta szélső-szélsőjobbos ámokfutók bátorításával igyekeznek gyengíteni a Jobbikot, lehetőséget teremtenek a kontraszt megtalálására, és ezzel a Jobbik középre tolására.”

 4. flanker — 2017-07-01 01:58 

@zigzag: Hát ez az. Semmi..

 5. Tromb74 — 2017-07-01 06:20 

A jobbik legfőbb erénye, hogy kéznél van arra az esetre ha a Fidesz teljesen szétrohadna. A többi ellenzéki csoportosulással ellentétben valódi párt. Mindenféle hiányossága van, de legalább létezik.
Ahogy mondod, a Fideszen múlik minden. A Fidesz pedig folyamatosan a szakadék szélén táncol. Ezt a rendszert még évekig életben lehet tartani, de akár holnap is összeomolhat. Ez minden hasonló rendszernek a sajátja, nincs ebben semmi különös.
Orbán viszont valamennyire speciális eset. Sok tekintetben olyan, mint a történelem igazán nagy elmebetegei, de valahogy mégis van valami kapcsolata a realitásokkal. Egyre inkább kezdi elveszíteni a fonalat, de ez valahogyan passzol az általános elmebaj mértékéhez és irányához, amit persze valamennyire ő maga irányít. Érdekes helyzet.

 6. zigzag — 2017-07-01 08:51 

@flanker: Akkor kérem én azt mondom, hogy nem szabad bedőlni Vona cukiság kampányának. Ha megszerezné a hatalmat, biztosan ott folytatná, ahol a kampány előtt abbahagyta. Emlékeztetőül: Novák, Budaházy, Toroczkai Lacika, az érpataki Orosz Mihály, meg a moszkvai haverok. Ezek biztosan az életünkre törnek, akkor is, ha éppen nem esünk bele se a buzi, se a cigány, se a zsidó kategóriába. A Fidesz legalább csak akkor méltóztatik az életünket elvenni, ha egészségügyi ellátásra szorulunk.

 7. professzorpizka — 2017-07-01 10:09 

Hm a reakciókból úgy tűnik, mintha a bejegyzés a Jobbik iránti bizalmat vagy lelkesedést mutatna. Ha ezt mutatja, akkor rosszul írtam meg.

Horthy is akkor kapott zöld lámpát, amikor elhitték róla, hogy képes konszolidálni. Vonával sem lesz ez másképp. Egyébként a Zigzag által felsorolt urak eltávolítása az egyik legnagyobb feladat, de a Fidesz most épp segít nekik ebben…

 8. untermensch4 — 2017-07-01 11:09 

@professzorpizka: Elnézést a zavarásért. Ha jól emlékszem (ami nálam nem mindig üzemszerű állapot) volt egy hozzászólásom ami tartalmazott egy linket és vszeg ezért a spamszűrő internálta.
Csak néhol olyan mintha bizalmat vagy lelkesedést mutatna, és csak első ránézésre.

 9. zigzag — 2017-07-01 11:11 

@professzorpizka: Valóban van a cikkben némi belenyugvós, Vona testvérrel együtt megoldás keresős vonulat, amely a szerzőt ismervén minimum furcsa. Mindazonáltal az utóbbi időben elkötelezett demokrata értelmiségiektől is hallottam, hogy eljátszadoznak a gondolattal, mi lenne, ha a Jobbik váltaná a Fideszt, amire kétség kívül van is valamicske esély. (Bár meggyőződésem szerint a Fidesznek van egy adu hetes a kezében, amivel az ultit képes hazahozni.) Ez azonban olyasmi lenne, mintha Zacher Gábor alkalomszerű hasis fogyasztókat úgy szoktatná le, hogy heroint adna nekik.

 10. untermensch4 — 2017-07-01 11:17 

@zigzag: „Akkor kérem én azt mondom, hogy nem szabad bedőlni Vona cukiság kampányának.”
Valóban. Én akkor nézek rá kevésbé gyanakvóan ha kormányra kerülve egy nagyimrei fordulattal szembefordul az oroszokkal, bátran vállalva a veszélyt. És ezt egyrészt mint konszolidációs képességet el tudja adni a nemzetközi politikában, jó drágán (az ár pedig nem veszíti el közpénz jellegét) és el tudja adni a szavazói khm… furcsábbik halmazának hogy a nato- és eu-tagság olyasmi amit jellemes magyar ember nem szószegő és áruló módon zár le ( itt még hozzá lehet fűzni egy cuki románozást).

 11. untermensch4 — 2017-07-01 11:24 

@zigzag: ” Mindazonáltal az utóbbi időben elkötelezett demokrata értelmiségiektől is hallottam, hogy eljátszadoznak a gondolattal, mi lenne, ha a Jobbik váltaná a Fideszt, amire kétség kívül van is valamicske esély.”
Amilyen szürreális metamorfózison át tudott menni a fidesz (háttérben az önmaga paródiájaként haldokló udvari ellenzék), nem kevésbé életszerű azt gondolni hogy a jobbik jó irányba fejlődhet. Ha meg mégsem akkor kevésbé lesz megterhelő lelkileg az esetleges… radikális módszerekkel történő leváltásuk.

 13. infomernok — 2017-07-01 14:15 

Én mélyen hiszek benne, hogy az egész magyar politikai elit az oroszok zsebében van. Vagy inkább az elit vezetői. MSZP, Fidesz, Jobbik, ezek közül melyik nem oroszbarát?

Mi egyenlőre lemondtunk abbéli törekvéseinkről, hogy Magyarországon építkezzünk hitelből, a fene sem fog azért keccsölni, hogy ilyen (világ+magyar) politikai környezetben az ember ebben az országban ragadjon. Annyi pénzt gyűjtünk össze, amennyit lehet, angolul már perfektek vagyunk, aztán ha esetleg világvége jönne, akkor gyorsan elhúzunk messzire. (Vicces, hogy valaki nem azért költözne külföldre, mert nincs pénze, hanem, mert van.)

 14. komojtalan — 2017-07-01 14:22 

Az időközi választások méltatlanul el lettek felejtve. Az emberek nagy része – több mint a Fidesz szavazók – ott tart hogy mindegy ki, csak ne Orbán. Ha azt érzik a Jobbik az esélyes rájuk fognak szavazni. A baloldali ellenzék? Hagyjuk … Megvan az az előnyük is, hogy ők még nem voltak kormányon, nem tudják az emberek mit csinálnának. Én még emlékszem a MIÉP-Jobbik indulásra, vitára ki legyen elől, MIÉP már rég nincs. Tetszik, nem tetszik ez egy szisztematikusan felépített, közel 20 éves párt. 20 éve mit mondott Vona és Orbán? Szintén hagyjuk … A MSZP 7 éves töketlenkedése azt eredményezte, hogy már én is azt mondom hogy a Jobbik a kihívó. A Momentum? Az embereknek, főleg a budapestieknek annyira elege van a lopásból, hogy viszonylag könnyű volt összegyűjteni a 250k aláírást. Azóta? Hagyjuk … A meló senkinek nem tetszik, mindenki ingyen akarna parlamenti helyeket. legkönnyebb szavazókat szerezni Budapesten és a nagyvárosokban. Eközben a Jobbik elkezdte járni az országot, a falvakat, beszélt az emberekkel. Hol laknak többen, hol van több szavazó? A kormányt megbuktatni Budapestről lehet, választást nyerni viszont vidéken. Ezt ismerte fel a Jobbik.

 15. tudi — 2017-07-01 17:03 

@Tromb74:
Én is ezzel értek egyet maximálisan. Jelenleg, ha körbe kell nézni ki az aki értelmes párt, hát tényleg csak a Jobbik a többi pártot hagyjuk csak azért vannak, hogy legyenek. És én is egyetértek azzal, hogy az ország most az andoki halálúton halad, ahol ugyan jól lehet haladni, de nem tudni, hogy mikor jön szembe egy kamion, lesz sziklaomlás, vagy csúszunk le az útról és jön a katasztrófa. A másik kérdés, hogy képes lenne e a Jobbik megfelelőképpen lavírozni egyszerre Putyin, Brüsszel és Washington között.

 16. tiboru — 2017-07-01 20:57 

@zigzag:

Csak megerősíteni tudom, amit az olajbányász-bulin mondtam: még nem tudom, kire fogok szavazni jövő tavasszal, de sanszos, hogy arra, aki tíz hónap múlva a legesélyesebbnek látszik leváltani a Fideszt. És most úgy érzem, hogy fix leszarom, melyik társaság lesz az: a Momentum, a Jobbik, a Munkáspárt vagy a Torgyán József Emlékzenekar, csak lássak esélyt arra, hogy ezek eltakarodnak (az első gyanúsítotti kihallgatásig).

 17. komojtalan — 2017-07-02 08:18 

@tiboru: Azt hiszem én MSZP-MSZP -re szavazok (2. kérdéses még), budapesti lévén könnyű dolgom van, viszont lehet úgyis szavazni főleg vidéken, hogy egyéniben a helyben esélyesebb jelölt, párt meg aki tuti bejut a parlamentbe. Én a Jobbik helyében ezt sulykolnám, mert így akinek nem elfogadhatóak (és sokan vannak így) azok is nyugodtabban szavaznak az esélyesebb egyéni indulójukra. Ha 3 éve a baloldali pártok külön-külön indultak volna akkor nincs is a Fidesznek 2/3 -a, de mindegyik be volt tojva hogy nem tud beülni a Parlamentbe.

 18. labrys — 2017-07-02 16:46 

poszt: elemzés +1

Viszont az szerintem teljesen… életszerűtlen, hogy a „nemzeti radikálisok” (= NSDAP-jugend) valóban (tehát nem csak arculatilag, kacsintva) középre – vagy bárhova – tolódjanak, akármi is történik.
Az kb. olyasmi lenne, mint a KDNP-től elvárni, hogy szabaduljanak meg a karrierkeresztény, opportunista rezsimszolga tagjaiktól. Ugyanis abban az esetben a párt jelenleg valószínűsíthető 14 fős tagságából pontosan 0 ember maradna.
Az ilyen típusú… egyénekre nem igazán jellemző a büdös libsik /áthúzva/ a felvilágosodás /áthúzva/ a humanizmus eszméi által sarkallt, testületileg elkövetett politikai öngyilkosság.

A parlamentben gárdistamellényében tüntetőleg feszítő Vona testvér – megannyi teli torokból zsidózó-cigányozó tömeggyűlés szónoka – pontosan tudja, hogy a pártjuk tömegtámogatását épp a rendes, ösztönből cigányozó (zsidózó etc.) magyar emberek jelentik. Majd hülye lenne (valóban, tehát nem pusztán első adandó alkalommal elhajítandó marketingfogásként) ellenük, és nem utolsó sorban a saját eszméi ellenében törekedni.

Arról pedig, hogy mennyi esélye lenne az n+1 picsányi kis k-k-ejrópai széljobb mozgalom közül épp a Jobbiknak arra, hogy – pláne belső indíttatás alapján! – megszabaduljon az illetékes orosz szolgálat irányításától, nem is érdemes szót vesztegetni…

tiboru: a gond az, hogy szahart sem ér egy leváltott Orbán-rezsim, ha a leváltója ugyanazt, vagy esetleg pocsékabb kiadásban ugyanazt folytatja, amit a Vezénylő Tábornok elkezdett. Nem az Orbán Viktor nevű szerencsétlen, szánalmas, szotyiköpködő bunkó valódi személyéről van itt már szó rég.

 19. c005aa25e — 2017-07-02 23:37 

Szerintem teljesen mindegy, hogy ki lesz a váltópárt, egy fegyelmezett, összeszokott, évi 1000 milliárdot védő maffiacsaláddal áll majd szemben. Kár azon gondolkodni, hogy mit tenne ez vagy az. Olyan kényszerpályán lesznek, ahol nincs jó megoldás.
Az optimista forgatókönyv szerint a következő garnitúra saját politikai halálával fizet azért, hogy maradéktalanul lezárja ezt az időszakot, és az utána következőknek döntési szabadságot biztosítson.
A pesszimista forgatókönyveknél a lehetőségek száma végtelen. Az általam legvalószínűbbnek ítélt az, hogy egy-két furcsa vadászbaleset, lófejkézbesítés után a CEO neve más lesz, az üzlet pedig megy tovább.

 20. Tromb74 — 2017-07-03 06:10 

@c005aa25e: erőst benne van a pakliban ez is.

 21. stoppos — 2017-07-03 09:40 

Számomra mérhetetlenül gyomorszorító, hogy úgy néz ki, a maffia ellen a nácikat küldjük majd ringbe. Ha nem a bőrünkre menne ez az egész, a Sztálin vs the Martians nevű játékra hajazna.

Eljátszadozva a gondolattal, ha mégis megtörténik. Ugye vannak az elöl lévő rohadékok, orbán, lázár, rogán, polt, akiket nagy valószínűséggel le fognak csukatni. Aztán ott vannak a kevésbé elöl lévő rohadékok, akik pontosan tudják, hogyan kell egy ilyen maffiaállamot működtetni. Ezek fognak majd segíteni a jobbiknak bebetonozni ugyanezt árpádsávosba. Még csak kitalálni sem kell majd a módit, csak átvenni a hatalmat.

 22. padi — 2017-07-03 14:39 

Úgy tűnik, hogy Magyarországon a nyerő választási stratégia az valamiféle középjobb irány, ami mérsékelt mennyiségben tartalmaz nemzeti és keresztény értékeket, valamint a szocializmus kényelmességének az ígéretét.

Ezt célozta meg Jobbik is, és ezért nem fog visszavenni a cukiságból akkor sem, ha esetleg kormányra kerül. Szóval ilyen félelmem nincsen. (Másrészt egy újabb Gyurcsány-kormánytól, sőt akármilyen kormánytól sem kell igazán félni – annyi Fideszes „fék és ellensúly” van beépítve (sőt bebetonozva) a különböző posztokra – ahogy az fentebb is említésre került.)

Lehet jönni azzal, hogy honnan indult a Jobbik (egyébként onnan, ahol kellő lelkesedés volt az ingyenes pártépítő munkára…), de akkor azt se felejtsük el, hogy a Fidesz egyházellenes, liberális pártként kezdte.

 23. untermensch4 — 2017-07-06 18:42 

Nekem úgy tűnik hogy abszurdisztánhoz méltón van rá lehetőség hogy a jobbik kormányon úgy maradjon meg némileg radikálisnak hogy a mostani állapotohoz képest sokkal európaibbnak és kulturáltabbnak tűnik…
http://index.hu/belfold/2017/07/05/torveny_minoseg_hatasvizsgalat_jogalkotas
Úgy értem a nemkormányzáshoz képest már kevés, nem kiemelkedő de elfogadható minőségű munka is eredményezheti a „vakok közt a félszemű a király”-effektust.

 24. flanker — 2017-07-06 23:48 

1. A középjobbot a Momemtum is megcélozta, szerintem helyesen.
2. Eszembe se jutott hogy ez a poszt dicsérné a Jobbikot, Egy objektív, mindenre odafigyelő jól megírt cikk, ahogy ezt itt már megszoktam 🙂
3. Nincs az a fejreállított forgatókönyv ami alapján én a jobbikra, vagy jelöltre szavaznék.
4. Pedig pont az én körzetembe jutott be 20 évig Harrach, akit Rétvári Bence vált mint jelölt bakker 😀 😀

 25. fgabi5 — 2017-07-10 08:47 

Pont így!

 26. fgabi5 — 2017-07-10 08:50 

@flanker: Bocsi, ezt stoppos hozzászólásához szántam

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.