Felböffen a sötétség

A nyári gutaütés- és uborkaszezonban csak kisebb hullámokat vetett a hír, hogy Manninger Jenő, viszonylag az értelmesebbek közé sorolt Fideszes politikus valahogy meg akarta volna akadályozni, hogy Magyarország területén teljesen jogszerűen tartózkodó (magyar kormányszervek által megvizsgált, és itt tartózkodni engedett) családok, pusztán „migráncs” hátterük miatt, a Balaton környékén nyaralhassanak. Természetesen a Facebook-poszt alatt kommentháború alakult ki, riasztóan sok ember akarta, nevét-arcát vállalva, saját kezűleg kiirtani a migráncsokat. A posztot néhány óra után törölték.

Ez a hír alkalmat ad nekünk arra, hogy belessünk kicsit a Fidesz működésébe.

A 2017-es Tusványosi izén, Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója két fontos bejelentést tett. Az egyik, hogy folytatják a proletariátus felelőtlen hergelését (kevésbé őszintén ezt negatív/szembesítő kampánynak mondják) másrészt viszont menni akarnak a Facebookra. Ez utóbbi a jelen írásunk szempontjából érdekes.

A Fidesz belátta, hogy a facebook több mint tíz éve megvan, vannak tíz évnél idősebb magyar accountok is már (például az enyém) . Ha a tumblrt, a snapchat-et vagy az instagramot akár figyelmen kívül is hagyhatja a Fidesz, a Facebook-kal egyáltalán nem teheti ezt, mert a magyar nethasználók jelentős része legalább „fészbukozni” tud, ha egyebek még nem is érintették meg.

A Facebookon szép lassan kialakulnak a helyek, ahova az ezotériára fogékony buta nők,  a dicső kardos/tankos múlt imádatából kinőni nem tudó buta férfiak, fociultrák, kismamák, szürrealista művészek vagy épp autótuningolók járnak. Közös vonásuk, hogy egyre kevésbé követik a médiának azt a részét, amelyet a Fidesz óriási erőfeszítések révén megszerzett magának. Kasza Tibi, köszöni szépen, kiválóan megvan anélkül, hogy a Hajdú-Bihari Napló, a Petőfi Népe vagy a Zalai Hírlap egy sort is írna róla.

Az interneten a Fidesz kicsi, de erős végvárakba szorulva létezik, mint amilyen mondjuk a Mandiner. Az internetes tartalomgyártásuk (Origo, Faktor, 888, blogstar) teljes csőd, ugyanaz az agyhalott kisközönség olvassa mindet.

Eközben a Jobbik lazán eléri a saját közönségét a Facebookon, a Momentum, a maga digitális korban született tagságával pedig nagyrészt sose vett a kezébe papír újságot és a tévét is csak a focivébé alkalmából nézi.

Tenni kell hát valamit, ezért adta ki Hidvéghi az ukázt, hogy fokozni kell a Facebook-jelenlétet. És rögtön el is rendelte, hogy „digitális munkatársat” küldenek az egyéni képviselők mellé.

A Manninger-poszt után magyarázni se kell talán, hogy miért. Manninger Jenő akkor volt államtitkár, amikor az államtitkár (helyettes államtitkár, kormánybiztos) nem a „valakinek a hülye rokona” jelentéssel bírt. Egyöntetű vélemények szerint a Fideszes derékhad értelmesebb részéhez tartozik. Mégis sikerült egy jó kis vihart kavarnia egy ötsoros bejegyzéssel.

A Fideszes egyéni képviselő azonban sokkal rosszabb. Orbán Viktor kényétől-kedvétől függő, minden óhajt leső, minden parancsot azonnal és kegyetlenül végrehajtó alakok, akik a maguk területén igyekeznek mindenkit gondosan kinyírni (ezzel útját állva a párt bármilyen belső megújulásának). Nem hagyják ugyanakkor nekik, hogy mindenkit kinyírjanak, a megyei kormányhivatal élén, a megyei önkormányzatban ott ül jó pár olyan ember, aki öt percen belül átveszi a tábláról levett gyalog helyét.

Következésképp ezek kegyetlen janicsáragák, akiknek annyi közük van a Facebookhoz, mint a Ráérünk blognak a Story magazinhoz. Ha rászabadulnak a Facebookra és egyebet is ki kell írni, mint a templom előtti járda friss térkövezésének felavatása, azonnal felböffen a sötétség, a lenézés.

A „digitális munkatárs” célja nyilván az lesz, hogy valami uniformizált, de azért mégis kellően egyéni pofát adjon a képviselői facebook oldalaknak.

Manninger Jenő példája ugyanis megmutatja, hogy a Facebook, legyen akármennyire is már nem új és korszerű, megőrizte az internetnek azt a tulajdonságát, hogy büntet. Vagyis beleszólhatnak azok az emberek is, akik nem függenek a helyi janicsáragától, és a helyiek helyett is lehülyézhetik. Akármennyire is igyekeznek minőségbiztosítani a posztokat, a képviselő urak majd „out in the cold” lesznek, szembesülnek a szólásszabadsággal.

Ha pedig a „digitális munkatárs” egy percre nem figyel oda, jön majd jó sok olyan poszt, amihez képest Manninger Jenő náculása kellemes emlék lesz.

Nem mondjuk, hogy ezek között biztosan ott lesz a következő „köteles beszéd”, csak azt, hogy az esélye jelentősen megnőhet ezzel a lépéssel.

15 hozzászólás

 1. escargot — 2017-08-06 16:10 

Az online oldalaknál a kisközösség relatív, azért milliós eléréseket tudnak produkálni. Olykor még a Facebookon sem rosszak, főleg, ha a gyűlöletet kell katalizálni.

 2. Tromb74 — 2017-08-06 23:05 

Erre különösképpen kíváncs vagyok. A Fidesz semmiben nem jó, ami kicsit is korszerű. Ha megcélozzák a fészbúkon nem kis számban fellelhető szellemi feketelyukakat, akkor is vállalják a veszélyt, hogy sok kommentelő nem csak leoltja őket, de egyenesen diadalmat arat felettük. A párt túl sok értelmes embert nem tudott csatarendbe állítani. Többségükről kiderült, hogy nem csak ostobák, de alávaló gazemberek is. Ebben a közegben meg kilóg a kapa a szájból. Igazából se a digitális médiában, se a hagyományosban nincs összhangban a siker a ráfordított energiával. Amihez nyúlnak, szarrá válik. Persze ettől még működik.
Az imént osztottam meg egy cikket a Múzsán, amiben Csányi Vilmos kifejti, hogy miért. Ez persze csak az etológiai magyarázat, de nagyon fontos. Dióhéjban: azokat akiket nem sikerült szellemileg kellően felvértezni az oktatásban, vagy nem tettek szert kellő tudásra életük során, olyan egyszerű és ősi ösztönök rángatnak dróton, mint a xenofóbia vagy a csoporthoz tartozás vágya. Ezek el tudnak vezetni pogromokhoz, holokauszthoz is, ha rafináltan stimulálják a megfeleő szenzorokat. A kormány nagyon régóta teszi ezt. Nekünk primitívnek tűnő módszerekkel ingerli az egyszerűbb rétegek legprimitívebb ösztöneit. Bármennyi is valósul meg a céljaikból, az több a kelleténél.

 3. tudi — 2017-08-07 06:37 

@Tromb74:
Bár én ezt nem olvastam, de maximálisan egyetértek, csak ne hogy a hergeléssel azt érjék el, hogy az általuk keltett hullámok őket is elsodorják.
A cikket én is olvastam és ami megdöbbentett, hogy azok is mocskos migráncsok, akik kibírták a szopatást, azt nem tudom milyen könnyű/nehéz oltalmazotti státuszt szerezni, de szerintem nem egyszerű és ráadásul családok, nem is egyedülálló férfiak.

 4. stoppos — 2017-08-07 08:43 

Egy darabig böfögnek és hisztiznek majd a facebookon, hogy soros, de a vége úgyis az lesz, hogy mészároslőrinc megveszi a mindenegybenblogot, mert kb ennyit értenek belőle.

 5. untermensch4 — 2017-08-07 19:13 

@tudi: ” csak ne hogy a hergeléssel azt érjék el, hogy az általuk keltett hullámok őket is elsodorják.”
De nagyon szép lenne ha az általuk keltett hullámok csak őket sodornák el… költői igazságszolgáltatás vagy mifene.

 6. pandacsoki — 2017-09-11 20:04 

” a dicső kardos/tankos múlt imádatából kinőni nem tudó buta férfiak, ”

muszály ilyen intoleránsnak lenni? Ezek a kardos múltas buta férfiak, pl. Kassai, sok gyereknek példaképet jelentenek, és erre nagy szükség van a mai világban. A dizájnerdrogok terjedése, a mobilfüggés, csomó veszély van a mai gyerekekre, gyakorlatilag meg kell őket menteni, és a kardozós pasik még mindig egyfajta kapaszkodót, biztos pontot jelenthetnek számukra. A pozitív példa sajnos elég kevés. Van olyan fiatal, aki egyetlen normális felnőttel nem találkozik egész fiatalsága alatt! Ezt nem baszogatásból írom, csak az arányok…

 7. professzorpizka — 2017-09-11 20:56 

@pandacsoki: Igaz, igaz, csak itt a blogban ezek néhanapján feltűnő fotelnácik formájában manifesztálódnak 🙂

 8. szotyi — 2017-09-11 20:58 

@pandacsoki:
Azért szerintem a hozzá hasonlókra gondolt itt senki hanem a fotelnácikra
Kassai nem a dicső múltban ragadt hanem ő a dicső jelen egy hihetetlen dolgokat elérő és teljesítő sportember épp olyan mint sok más világbajnok sportolónk akik nem a körülmények miatt hanem sokszor azok ellenére is óriási dolgokat képesek véghezvinni
A többivel egyetértek viszont hozzátenném, hogy neked/nekünk is kell példát mutatnunk (adott esetben nem is csak a fiataloknak hanem oda-vissza)

 9. pandacsoki — 2017-09-11 21:16 

@professzorpizka: áh, azok a csúnya nácik mindenhova bejutnak!

 10. pandacsoki — 2017-09-11 21:19 

@szotyi: ha nem rájuk gondoltak, akkor oké.
Németországban élek, itt is rendszeresek pl. a hagyományőrző középkori fesztiválok, van kis átfedés is a metál/steampunk szubkultúrával, senki nem butázná le ezeket az embereket, mivel az intoleráns.

 11. untermensch4 — 2017-09-11 21:56 

@pandacsoki: „” a dicső kardos/tankos múlt imádatából kinőni nem tudó buta férfiak, ”

muszály ilyen intoleránsnak lenni?”

Igen, ha közveszélyesen ostoba vki és ezt még terjeszteni is akarja, akkor muszáj intoleránsnak lenni.
A dicső lovas-kardozós múltba beleragadva (és egy papíron győzhetetlen mozgósítási-logisztikai bűvésztrükkel) kiválóan megnyertük a Nagy Háborút… ja nem, annyira pofára estünk hogy a dicső tankos múltba éppen csak bele tudtunk kóstolni, de legalább tüzéreink büszkén lövöldöüzték el az utolsó ködgránátokat visszavonulás/felmorzsolódás közben, hisz’ nekik lovaik voltak, a románoknak meg ökreik, a muszkák meg taplók.
Akik ezen a mentális nyomvonalon haladva erős, görcsös akarattal vágyják a tiszteletet, mert „mi” egykor rettegésben tartottuk európát (extenzív rablógazdálkodás) és beleragadtak régi mániájukba, kb az általuk utált Franz Jozef modern (hadi)technika-ellenességének (pc: „konzervatív szemléletű hadvezetés”) a folytatói (nem nagy gond, a csendőrség is eredetileg a habsburg elnyomás találmánya oszt’ hogy meg lehet szeretni, így hogy már a nagyfater sem él aki utoljára találkozott szolgálatban lévő csendőrrel).
De talán, esetleg, ha már a nacionalizmus túltolása korrelál a militáns hajlamokkal, néhány percnyi beszélgetést érdemesnek tartanék illusztrációként említeni, csak zanzásítva, egy katonával volt szerencsém beszélni ilyen tankos dolgokról.
Egy harckocsi kerül mondjuk 50 (azaz ötven) millió HUF-ba, meg kell bele 4-5 kiképzett ember. Aztán 1 (azaz egy) kiképzett ember (ilyesféle volt az a bizonyos katona) megfog 1-2 „fagott”(ez nekem akkor is hangszerként van beégetve az agyamba, ezért is kezdeményeztem a beszélgetésükbe belefolyást, miért kell hadgyakorlatra katonazenész és mit jelent hogy „lőtt” a fagottal..?), szóval megfog egy ilyen fagott nevű rakétás izét és pöpecül kilövi a tankot az öt emberrel. Mondjuk azért is elég neki 1-2 rakéta mert ha az első lövés nem talál akkor a tank legénysége nagyon-nagyon aktív lesz hogy ne legyen második mert az nekik már olyan kicsi túlélési esély hogy nagyon sok nulla van a vessző után… szóval a dicső tankos -mániás emberkék olyan, elrozsdásodó vasakba ölnék az erőforrásokat amiknek „csatában” a várható élettartamát inkább másodpercben mint percben jósolhatnánk…
Eközben van egy min.elnökünk aki büszke rá hogy nem használ számítógépet a munkahelyi íróasztalán (tökéletes vírusvédelem…), aztán majd jöhet a következő nagy pofáraesés ha tényleg lesz vmilyen háború egy ukrajnányival rosszabb helyen mint most és kiderül hogy kis zöld emberkék meg kiciócó’ drónokkal játszó kockák már igen kevesen is a hősiesen szuronyrohamra induló sorozott katonaságot szétkenik mint foxi a lábtörlőt (vagy a selous scouts azt a gerillatábort…).
Ezt még súlyosbíthatjuk ha egy volt kgb-s seggét is nyaljuk, tképp Nagy Imre is oroszbérencként kezdte, mások sorosbérencként… stb.stb, így csavarodik be lassan az egyszeri ember. Már az elején le kell állítani a folyamatot mint a szahara-átúszást, nincs alanyi/történelmi jogon járó előjog/jutalom/tisztelet. A történelmi jogra hivatkozás NEM a fő sodorvonala volt a trianon-folyónak, NEM az hozta el a sokmocsokrohadéknak a sikert. És NEM pitiáner balkáni személyeskedés a menyével (pedig milyen qrvakényelmes lenne, „há’ mér’ nem tud egy jó ribanc hozzámenni vmi befolyásos politikushoz aki majd visszakaparja a gesztenyénket”) hanem az érdekérvényesítés, kitartó tevékenykedéssel a cél érdekében. De ha bárki, bárhonnan a ki****tt történelemből felmutat akárkiket akik ezek nélkül, pusztán hőbörgéssel jutottak középhatalmi kategóriás státuszba, akkor revideálandom álláspontomat. Mert hőbörögni meg álmodozni tényleg kényelmesebb, én meg lusta vagyok.

 12. untermensch4 — 2017-09-11 22:03 

@pandacsoki: Azok a hagyományőrzők mennyire vannak rákattanva arra hogy az árják voltak a világ kezdete rögtön a szíriuszról érkezvén?
Bocs a trollkodásért de úgy hogy hagyományos technikával látsz kísérleti régész -jellegű hobbiklubot viking hosszúhajót építeni, nehéz lehet elképzelni hogy milyenek a magyarisztáni vadhajtások. Gondolom (ez csak feltételezés) a viking hajókkal nem indulnak próbaútra mentőmellény és mágneses iránytű nélkül (bár asszem’ már rájöttek mi is a „napkő”). Mifelénk kreténeket kell a parkőröknek visszatartani hogy ne ölessék meg magukat a szürkemarhákkal. 🙁

 13. pandacsoki — 2017-09-11 22:15 

@untermensch4: mit ad isten, pár hete én is beszélgettem (német) tankszakemberrel, és felvetettem neki, hogy ez már kissé elavult dolognak tűnik, azt felelte, ki tudja mire lesz még jó és milyen helyzetben fog kelleni. Ha jól emlékszem olyasmit is mondott, hogy most már nem olyan szűkek mint régen (?).

OK, én csak arra céloztam, hogy ezek jórészt ártalmatlan hobbik (és nyilván nem náci paramilitarista csoportokra gondolok én se), a középkor-mániásokat én kifejezetten hasznosnak látom.
Jobb hobbi, mint mondjuk kurvázni.

 14. untermensch4 — 2017-09-11 23:23 

@pandacsoki: Egyik ismerősömet juttattad eszembe… azért a kurvázás se rossz hobbi ha jól csinálja az ember.
Történelmileg úgy alakult hogy egyszer én is belekeveredtem egy ilyen békés-rendes (ha nem lenne elhasználva a szó akkor mondhatnám hogy polgári) hagyományőrző (egyesek szerint újrajátszó, a frappánsabb angol kifejezés fordításaként) csoportba. Túl kevés emberük volt így beálltam avar hadseregnek („…természetesen csukott legyezőre kell gondolni…” 🙂 ). Nem sokkal korábban jöttek rá ugyanis hogy a frissiben fellelt „barbárok” a közelgő rendezvényre nem koreográfiát gyakorolnak hanem tképp éles közelharcot csak nem kiélezett fegyverekkel…
Pontosítok, én magam voltam a fél ever sereg, az ellenünk vonuló római légiót pedig egy fő képviselte/jelképezte (meg a nézők közé vegyülve két matróna). Hősies küzdelem volt, a nem begyakorolt koreográfia (és az innen-onnan összeszedett díszletek/kellékek) miatt vadkandárdámmal majdnem lemészároltam a furnérpajzsos légiót. Szerencséjére a fém-izét találtam el…
Azért is mondtam a csónaképítőket (én pont egy kisebb darab építését láttam a régészes műsorban) mert az ilyesmi tényleg érdekes és még hasznos is lehet (nem poszt-apokalipszis esetére, hajóból horgászni is lehet). Sőt, a tarsoly-szerű övtáskákat kifejezetten progresszívnek tartom, az íjászat is szórakoztató, vszeg a lovaglás is (azt még nem próbáltam). Meg a rovásírást is lehetne erre-arra használni csak nem kéne vallást alapozni rá.
Eredetileg azon húztam fel magamat hogy még viszonylag zárkózott életmód mellett is nagyon könnyen botlok gyökér sovinisztaféleségekbe, de amikor már megállapítható hogy a társaságból a nő nem kurva és egyébként sem kíváncsi rá, a többiek meg nem akarnak vele beszélgetni, elköszön, aztán mozdulatlanul állva tovább magyarázza hogy „a trianoni szerződés eredetileg negyven évre szólt volna…” én meg fordulónként egyre hangosabban kérem hogy nevezze meg a paragrafust-bekezdést ahol ez olvasható, akkor én vagyok a bunkó mert mégse kéne kiabálni. 5 perccel azután hogy már elköszönt ami után szerintem a távozás (de mindenképpen a kommunikáció megszakítása) következne…
Nem azért, én is szeretek részegen eszet osztani de van egy határ. És sztem nem az a jövő hogy a határokat jelölő piros vonalakat tologatjuk ide-oda hanem hogy átradírozzuk szaggatott vonallá. Európa mint befelé konföderáció, kifelé birodalomarcú izé. Az usa vhogy úgy kezdett hogy az akkori európainál jobb/újabb jogi szemléletű rendszerben kezdtek üzemelni. Most hogy úgy tűnik ez sikerült vmennyire, európának kellene emelnie a tétet és ennél előrébb fejlődni. A darabokra szétesés már a római birodalomnak sem vált be.

 15. tudi — 2017-10-02 16:41 

Hát Prof az őcsényi események után szerintem a sötétség gejzírként tör itt a felszínre nem pedig felböffen.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.