Az unortodoxia és a létező szocializmus

Fekete János (tudom, tudom, zsidókommunistamarxistagazember) a hetvenes évektől próbálta rábeszélni Kádárt arra, hogy a forint legyen a szocialista tömb korlátlanul átváltható valutája. Ez ugyan akkor (az olajválság utáni időkről van szó) lenyomta volna a sárga földig az árfolyamot, azonban a vége egy olyan fizetőeszköz lett volna, amelyet nyugodtan vásárolhat a nyugati befektető, amely tárgyalási alap nem csak egy magyar-német vagy magyar-japán üzleti megbeszélésen, hanem egy orosz-francián is. Ez a lépés a kelet Svájcává tett volna minket, igaz, óriási illúzióvesztés, élvetszínvonal-csökkenés árán.

Kádár válasza az volt Feketének, hogy Fekete elvtárs, a XX. században a magyar már kétszer elveszítette mindenét, nem fogja harmadjára is. Valóban, a dologhoz a forintnak, ahogy akkor volt, meg kellett volna halnia ugyanúgy, ahogy meghalt a korona és a pengő is korábban. És valóban akkor bőven éltek olyan nem is túl öreg nyugdíjasok, akik huszonévesen mindent elvesztettek, amikor a papírdarabbá értéktelenedett korona helyett jött a pengő, és negyvenévesen, mire nagy nehezen összeszedték volna magukat, részesei lettek a sokáig fennálló hiperinflációs világrekordnak.

Kádár nem tette meg velük, hogy lelökje őket oda, ahol az ország lehetőségei alapján lenniük kellett volna. Alighanem tartott Moszkvától, tartott az épp teret és hatalmat nyerő Biszku Béla-szerű ortodox kommunistáktól.

Mit veszítettünk? Ekkoriban folytak a kudarcba fulladt tárgyalások a japánokkal, akik gazdasági teljesítményük csúcsán Csepelen a Pannónia helyett Yamahát gyártottak volna. A „világhírű” Ikarusz busz, akkoriban még idézőjelek nélkül volt világszínvonalú termék, de ha akkor nyitottabb a gazdaságunk, szabályozott feltételek mellett lehetett volna bevonni az MAN-t vagy a Mercedest, nem pedig úgy, hogy előbb ilyen-olyan posztkommunista alakokkal az ebek harmincadjára jut, majd a csődtömeget feltételek nélkül, bagóért megveszik. És így tovább.

A megoldás a kettős árfolyam lett. Fekete mehetett és tárgyalhatott az igazi forintárfolyam mellett, az átlagembernek meg hazudtak egy másikat, amelyet bizonyos valutakeretig fenntartottak. Fekete vállat vont, és intézett ehhez is hitelt. Az egyensúly aztán csak létrejött, mostanában születne meg a válasz a kérdésre, hogy mire is van valójában pénze az országnak.

Erre mit olvasok? Nézzük csak, Barcza György a Századvég vezető elemzője:

„Az elemző lát arra lehetőséget, hogy a devizában eladósodottakra nehezedő nyomást csökkentésk. A megoldás a nemzeti bank kezében van: olcsóbb devizához kell juttatni a gazdaságot, s ez automatikusan maga után vonja a devizában eladósodott emberek és vállalkozások törlesztőrészleteinek csökkentését, hiszen mérséklődik az árfolyam-különbözet miatti plusz kiadásuk. Meglátása szerint az olcsóbb deviza forrása a devizatartalék lehetne. A jegybank a devizatartalékainak egy részét alacsony kamaton odaadhatná a kereskedelmi bankoknak, amelyek így olcsón jutnának pénzhez – magyarázta.”

Aha. Tehát lesz olyan forint, amely többet ér, hiszen ezt a forintot elővéve pénztárcánkból nem 300 forint lesz egy euró, hanem csak 210, ellenben ezt csak egy bizonyos keret és és felhasználási mód esetén tehertjük meg. Míg ezen kívül lesz igazi forint, amelyből viszont 300-at kell odaadni a „csencs, csencs” hívószavakkal hozzánk lépő rosszarcúnak, ha akarunk egy eurót.

Persze, most én károgok itten, hiszen megmondta az elemző úr, hogy a jegybank devizatartalékából lesz a dolog megoldva, nem hitelből. Az úgy látszik, fel sem merül, hogy az a devizatartalék még kaphat szerepet akkor, amikor majd az unortodoxia kiteljesedése miatt, a Templeton elemzői „hold” státuszból „sell” státuszba rakják át a magyar államkötvényt és a yield to matolcsy hirtelen egy elég ijesztő szám lesz (elnézést, pénzügyes poén.)

Ekkor majd, tartalék híján fel kell venni hitelben ugyanazt, amit egyébként Kádárék is felvettek, de addigra túl leszünk a 2014-es májusi kellemetlenségen.

A probléma és az arra adott válasz, viszont kísértetiesen ugyanaz, és megmutatja az „unortodoxia” lényegét: az unortodoxia nem más, mint a létező szocializmus.

33 hozzászólás

 1. panamajack — 2013-01-20 10:46 

Nagyon jó poszt. Az, hogy a Fidesz árvalányhajas Kádár-korszakot ígér, már régóta egyértelmű. A hívek is pontosan erre vágynak. Mondjuk a pofáresés ott lesz, hogy a Kádár kor szinte valamennyi kellékét vissza tudják hozni, az tömegek számára is magas életszínvonal kivételével…

 2. weelma1 — 2013-01-20 12:30 

@panamajack:
Márpedig, ha a „Lada-telek-rántotthús” hármas nem jön vissza, akkor, könnyen botrányba fulladhat a pssiójáték.

 3. panamajack — 2013-01-20 14:05 

@weelma1: Hát éppen ez az. A békemenetelők a Horthy-korszak kultúrájára vágynak a Kádár-korszak életszínvonala mellett. Ehhez képest megkapják a Kádár-korszak (politikai) kultúráját és a Horthy-korszak életszínvonalát. Kérdés, hogy észreveszik-e ezt 2014 előtt, mert attól tartok, utána már késő lesz.

 4. escargot — 2013-01-20 15:06 

A Horthy-korszak életszínvonala csalóka: voltak egy páran, akik akkor is jól éltek, meg volt a közmondásos hárommillió koldus. Az utóbbi réteg már most is alakul, bár – kisebb lévén az ország – még csak 1-2 milliónál járunk. De Bogár NERtárs már kimondta, hogy hárommillió ember megy a lecsóba, mert nem tudunk velük mit kezdeni. Ezért most eléggé fújnak is rá mindenféle jogvédők meg filantrópok, de többé-kevésbé az igazat mondta ki, politikai szándékoktól majdnem függetlenül. (A részleges megoldás gyökerét egyébként valamiféle duális gazdasági modellben látom, ahol a nincstelenség szélén álló falusi tömegek – némi külső katalizációval, és gyanúsan non-profit alapon – maguknak termelnek élelmiszert meg mondjuk energiafüvet, illetve eltartanak pár szakembert (hentes, kőműves, körorvos).)

 5. nadiposzi — 2013-01-20 15:45 

@panamajack:
Ezt felírom valahova.
Ezzel a kormányzati teljesítménnyel a 2016-os békemeneten fel lehet majd vonulni a „Magyar ember szereti a krumplit!” transzparenssel, a MN-ben pedig elolvashatod hozzá a Húsfogyasztás káros hatásai – Saját sírját rágja a nyugat c. cikket.
Ahogy Mao mondta: „Inkább a szocialista gyom, mint a kapitalista rizs.”

 6. sirdavegd — 2013-01-20 15:49 

Jó poszt. Arról sajnos még az egyszerű ezoterikus közgazdászok is megfeledkeznek, hogy az MNB „tartalékai” napjainkban is hitelekből állnak. Továbbá a tartalék szintje valahol az adott éven belül lejárú külső adósság értéke körül (alatt – a 2008/9-es IMF hitelt is a feltöltés végett, majd a bankszektornak történő devizás hitelezés miatt kellett felvenni többek között) állnak. Tehát ebből senki nem fogja tudni visszafizetni/átvállalni a lakossági devizahiteleket.
Unortodox ámokfutók azok nem szeretnek olvasni, de a téma iránt érdeklődők figyelmébe ajánlanám ezt:
http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_mnbszemle/mnbhu_msz_201104/antal-gereben.pdf

Vagy legalább ezt, ennek is a 17. diáját:
http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Kiadvanyok/mnbhu_evesjel/MNB_gazdalkodas_2011.pptx

Ez pedig egy igazi csemege abból a szempontból, hogy mit tett az MNB és a PSZÁF a deviza alapon történő hitelezés ellen:
http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Penzugyi_stabilitas/Ajanlas_080215_PSZAF_MNB.pdf

Ez pedig csak egyszerű összefoglalása mindannak, hogyan is néz ki kb a hitelpiac:
http://www.mnb.hu/Root/Dokumentumtar/MNB/Penzugyi_stabilitas/mnbhu_penzugyi_stab_tanulmanyok/elet_a_moratorium_utan.pdf

 7. kszabo — 2013-01-20 16:48 

Az akkori hiteleket ha lehetne tételesen:)
A hetvenes-nyolcvanas években egy jó részüket világszínvonalú mezőgazdasági gépekben kaptuk, ami életképes mezőgazdaságot eredményezett. Egy jó részét konkrét vegyipari gyárak építésre(autógyár helyett:) És esetleg meg lehetne emlékezni a Tengizben és a tranzit energia vezetékeben beépítésre került dolgokról, csak így emlékezetfrissítésül.

 8. panamajack — 2013-01-20 17:42 

@escargot: Pontosan ezért jó az analógia. Most is van/lesz egy réteg, akik nagyon is jól élnek a NER-ből. Legfeljebb most (még) nem jár grófi cím a méltóságos uraknak, de már lehet, hogy Kerényiék dolgoznak rajta…

 9. escargot — 2013-01-20 18:13 

@panamajack: Az analógia teljesen ül. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy ez nem mindenkinek rossz. (Akinek mégis, annak mondjuk eléggé.)

 10. professzorpizka — 2013-01-20 18:44 

@kszabo: ja, most a cifratraktor eu pénzből van 🙂

 11. Tromb74 — 2013-01-20 22:32 

@panamajack:
Ez tényleg nagyon jó. 😀

Anyiban tényleg ez a „létező szocializmus”, hogy a valóság elfedésének, elodázásának érdekében tesznek béna, rövidlátó intézkedéseket. Az más kérdés, hogy a rövidlátás alatt akkoriban évtizedeket, manapság viszont éveket kell érteni.
Hogy észre veszik-e?
Nem hinném. Hályog van a szemükön. Kitaláltak maguknak egy tulipántos mesevilágot, amiben van kiskirályfi, hétfejű sárkány, hetedhét ország. Rendszeresen összegyűlik egy százezres tömeg, és megerősítik egymást, de főleg mindenki saját magát, hogy ez a mese maga a valóság. Az, hogy néhol nem klaffolnak a dolgok, csak azért van, mert a hétfejűnek még maradt egy-két feje, amiből lángot okád az egyébként tökéletes kis mesevilágra.
És ez a másik hasonlóság a létező (vagy létezett) szocializmussal, a tömegpszichózis. Kádárt még demens állapotában is tömegek imádták, a szocializmusban pedig tömegek hittek (hisznek) rogyadozása, összeomlása ellenére is.

Hogy miért? Érdemes utánanézni a Kognitív disszonancia elméletének, sok mindent megmagyaráz.

 12. panamajack — 2013-01-20 23:11 

@Tromb74: Ez esetben viszont mindenkinek javaslom ezen film megtekintését, bár a múltról szól, igen tanulságos a jelenre és a jövőre nézve is:

http://www.youtube.com/watch?v=9B5IsDwOFls

 13. noirp — 2013-01-21 08:08 

@Tromb74:
Drágaszépistenem, pont ezen morfondíroztam hajnalban!
„Kitaláltak maguknak egy tulipántos mesevilágot, amiben van kiskirályfi, hétfejű sárkány, hetedhét ország.”
Hogy vajon meddig tart a tündérmese-világ, és mennyi időbe telhet utána rendet rakni (nincsenek illúzióim)

„Rendszeresen összegyűlik egy százezres tömeg, és megerősítik egymást, de főleg mindenki saját magát, hogy ez a mese maga a valóság. Az, hogy néhol nem klaffolnak a dolgok, csak azért van, mert a hétfejűnek még maradt egy-két feje, amiből lángot okád az egyébként tökéletes kis mesevilágra.”

Vö. forradalmi nagygyűlés Bukarestben, 1989. dec. 21. Oda is csak összehívták a százezres tömeget.

„a szocializmusban pedig tömegek hittek (hisznek) rogyadozása, összeomlása ellenére is.”
szintén a hajnali agykurblizás nyomán: az egy dolog, hogy hisznek, de továbbadják a gyereknek-unokának. A büdös életben nem fogunk kikeveredni a különféle állambácsis-tündérországos történetekből.

 14. noirp — 2013-01-21 08:15 

Még egyet:
sajnos keserves tapasztalataim vannak közvetlen környezetemben is. Mondok egy példát. Intézetvezetői díszbeszéd (tökmindegy, milyen alkalomból): minden második szava az innováció, versenyképesség, csúcstechnológia, stb.
Kis idővel később, szűk körben, a menzán: reménykedjünk egy nemzeti irányban, amely majd véd bennünket az unióval szemben.
Szóval, azért csak hátrébb a versenyképességgel, ne nagyon kelljen már itt senkivel se versenyezni. Legjobb lenne, ha állambá törölgetné a fenekünket, és fizetné az (eladhatatlan) csúcstechnológiai termékeink után a polcpénzt, h egyáltalán kikerülhessenek a boltokba. Mer azok a büdös multik ilyenek. Nem rühellenek polcpénzt kérni.

A bajom az, hogy nem látok reális esélyt a változásra. A zsírban lesült, tartós hülyeség rezsimfüggetlenül maradt meg vagy 30 éve, de most rá is erősítenek. Ügyesen. Most erre van igény, tehát ezt nyomatjuk a pártlapban.

Nekem meg egyre kevésbé van kedvem az unortodox kísérletezést, a tündéreket és varázslókat, a nyugdíjemelést és a kurultájokat finanszérozni a keserves keresményemből.
Vajon miért.

 15. noirp — 2013-01-21 08:17 

@professzorpizka:
De azért utáljuk őket, mert nem átallják számonkérni, hogy a pénzt tényleg traktorra költöttük-e? A nyavalyások.

 16. hadrian77 — 2013-01-21 10:19 

Az a baj, hogy a Fidesz szimpatizánsok nem most lettek ilyenek. Jó néhányat ismerek akik már kb. 15 éve ebben a Horthy eszme-Kádár jólét zagyvaságban élnek és elhiszik a jóságát és működőképességét.

 17. noirp — 2013-01-21 11:18 

@hadrian77: A Fidesz igen jól mérte be, mire van igény, meg is kapták a kétharmadot…
Meglehetősen ügyesen, és igen undorítóan lavíroznak kb megalakulásuk óta: mindig van, aki számára rázhatják a kolompot.

Elég sokatmondó volt számomra az is, mikor a 2008-as népszavazás körül (előtte-utána 5-5 nap) láttam a hívők eufóriáját, az örömöt a pirospozsgás, csillogó pofikájukon, hogy ők most jól megmentették Magyarországot.

 18. weelma1 — 2013-01-21 11:51 

@noirp:
valamint minel messzebb kerulunk -az elozo – letzotol, es minel szarabb lesz a helyzet, annal inkabb elhiszik a gyerekek-unokak. ha nem is mind, de sokan. mar most is talalni ilyeneket.

 19. weelma1 — 2013-01-21 11:55 

@hadrian77:
„csak a szepre emlekezem” – mert azt olyan jo elhinni, meg kenyelmes.

 20. noirp — 2013-01-21 12:19 

@weelma1:
Már 2006-ban is bőven találtam „ilyeneket”, a legdurvább az, hogy egy egyetemen, tehát ott, ahol az ember elvileg értelmiséginek, újító, felfedező stb. foglalkozásra készül.
Kb a következőkben lehetett összefoglalni az elvárásaikat:

1). Valami állami farokverészeti kombinátban szeretnék állást. Lehetőleg ne kelljen műszakba járni [ egy mérnökkaron vagyunk!]. Ne kelljen csövek között kúszni-mászni, laborban pöcsmötölni. Íróasztalt akarok. Rögtön.
2). Ne legyen EU, senki ne pofázzon bele, hogy mit csináljunk. (Éljen soká az önellátó nemzeti kommunizmus! — noirp megj.)
Leszarom a nyitott határokat, a szabad munkaerő-áramlást, internetet, sajtót. Nem érdekel! Nem megyek sehová úgysem!
3). Adjanak enni és a fejem fölé családi házat (=ha bebuktam a hitelt, majd fizeti az állam … nos, ezt meg is kaptuk). Más nem érdekel.
4). Nem akarok nyelvet tanulni, a feljebbvalóm tanuljon meg magyarul
5). Tulajdonképpen csak annyi kiegészítés kellene az egypártrendszerhez, hogy szabadon lehessen cigányozni, zsidózni, buzizni stb., just for fun, ahol épp rám jön.

Mármost
a) elég borzasztó, hogy valaki ennyire primitív, de
b) azért ezek az igényei, mert esetleg még ezt (megélhetés és lakhatás) sem látja biztosnak, hiába szerez diplomát.
c) ez sztem a rántotthús—telek—trabi szentháromság felújítása.
d) és végül: igen, ezt látta-hallotta otthon, minden nap.
e) ezt látta a tanáraitól is…

 21. hadrian77 — 2013-01-21 13:20 

@noirp: van akinek a Pozsgay is jó kommunista, mert 89-ben azt találta mondani, hogy 56 forradalom volt.

 22. noirp — 2013-01-21 14:20 

@hadrian77: Nem népfölkelés?

 23. weelma1 — 2013-01-21 14:48 

@noirp:

egyetertek! szoval, visszajutottunk oda, hogy az a jo,kis langyosviz/posvany az igazi! no, fasza tanitoneni.

 24. noirp — 2013-01-21 15:10 

@weelma1: De az állam még fizessen nekem posványpótlékot, mert az nekem jár!! Továbbá 65 fölött ingyen legyen a (traktorbelsőből készült) úszógumi. Mert az is jár.

 25. vagymegsem — 2013-01-21 17:34 

Elvtársak!
Több konkrétumot! Akkor most hogyan tovább?! Kire szavazzunk??

 26. hadrian77 — 2013-01-22 07:56 

@vagymegsem: leginkább senkire, mert az aktívak kevesen vannak a választások eldöntéséhez, ezért mindenki az inaktívaknak kedvez, az aktívaktól meg csak elvesz.

Megkeresem a Reinhold Messner könyvem és idemásolom mire jutott a politikusokkal kapcsolatban amikor Brüsszelben volt képviselő.:)

 27. sirdavegd — 2013-01-23 23:16 

@professzorpizka:
Arról nem beszélve, hogy az akkori Nemzeti Bank „előszeretettel” és „önként” vett fel nyugatról hiteleket úgy, hogy azok utána tovább lettek passzolva önként és keményvaluta formájában a nagy testvérnek. Legalább is hihető gazdaságtörténeti források erre utalnak.

 28. sirdavegd — 2013-01-23 23:30 

@noirp:
Ehh. Már a mérnökökben sem lehet reménykedni. Pedig november végén egy echte német úriember pont arra próbált minket okítani a nagy finn sötétség közepette (átkozott északi klíma), hogy egy nemzet csak a mérnöki munka nyomán képes gazdasági növekedést produkálni. A bankszektor, telekom, jogász-közgazdász is csak olyan, mint a csapvíz, meg az elektromosság: infrastruktúra.
Mondjuk prüntyögés nálam is szokott lenni még növendék oldalon, amikro a kis gombszemű másodévesek azért cincognak, mert angolul vannak a diák, meg a szakirodalom. Olyankor kénytelen vagyok emlékeztetni őket, hogy a hard szájenszet űző biológuséknál már elsőéves korukban éjt nappallát étve kellene szótárazniuk azt, hogy merre kunkorodik a DNS, meg, hogy a hernyócskának nagyító alatt mekkora a kis körme.

 29. Tromb74 — 2013-01-24 17:15 

@noirp:
Hát az tényleg frankó lenne, ha a diplomához, szakmához v. akármihez mindjárt egy komplett élet is járna, házzal, kutyával, gyerekkel, középkategóriás négykerekűvel.

 30. noirp — 2013-01-27 16:54 

@sirdavegd: ööö, szóval, izé, én meglehetőst elfogult vagyok a mérnök kartácsak javára, de azé’ nem mondhatom, h az MK-okon mindenki sztahanovista/szent. Rengeteg primkó szakbélim volt (le is diplomáztak, végül is, énnekem is sikerült…). Akadt köztünk funkcionális analfabéta, nem is egy. Akadt olyan, aki bepanaszolta a technológiatanárt a höknél, mert nem átallott angol szakirodalmat feladni kötelezőnek, mikor ő pedig németes
. A panaszt a hök be is vette, ez onnét derült ugyebár ki, hogy a tanárnő a félév hátralévő részében csontozókéssel rendezkedett köztünk (kollektív büntetés volt, igen — megúsztam, de még egyszer nem csinálnám végig)
Természetesen feltűnt a jövő felsővezetője is, aki három szakot váltogat, kettőn hök-tag, a diplomaterve anyagát a csoporttársaktól lopja össze, a technológiai ötleteitől az úristen mentsen — de amit összelopott, azt briliáns kommunikációs technikával prezentálja (míg a bíráló pofán nem veri). És igen, a rántotthús — Lada [Suzsuki] — telek szentháromságot vallók is voltak néhányan.

Azt meg végképp nem értettem, hogy aki nem akar se labort, se üzemet látni belülről, az mi a rákért megy vegyészmérnöknek.
Első munkahelyemen — egyszerre hálaisten és sajnos — az interjú során jókorát baszott a latban, hogy hajlandó vagyok az üzemi dzsungelben megmerülni, bármilyen büdös és veszélyes is az.

offolás a hátsó széksorokból…itt fejezem bé.

 31. noirp — 2013-01-27 16:56 

@Tromb74: Nönö, mi az, hogy középkategóriás. Nekem bimmer jár, mert én KISZ/IKSZ/VEHÖK/…/ tag vagyok! He mán!!

 32. outatime — 2013-03-25 07:09 

@Tromb74:

Jarni jar de nem Magyarorszagon

 33. noirp — 2014-12-11 17:41 

@panamajack:
Már nagyon, de nagyon késő van. És még mindig nem vették észre. Pedighát.
(Mondjuk, idetűzöm ezt a szép linket: http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20141204_Aki_ehes_es_aki_nem#cdfm3v)

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.