Médiaspekuláció

Előrebocsátva, hogy a médiafogyasztás nem az erősségem, én úgy látom, hogy Orbánék megint benéznek pár dolgot a médiában. Talán nem annyira, mint tizenhat éve, a Heti Hetes idején, de még lehet bajuk a hibáikból.

A médiafogyasztási szokások persze azóta óriásit változtak, de akkor is feltűnő, hogy a kormány által felügyelt média mennyire szűken csak egy bizonyos rétegre figyel. Nota bene, ez a réteg nyerte meg nekik a 2014-es választást, de akkor is, szeritnem túl nagy vadászterületet hagynak.

A közmédia (és a bulvártévének felvásárolt TV2) jól láthatóan egyrészt a kormányüzenetek sulykolásával van elfoglalva és azzal, hogy nagyon nagy mennyiségű, alacsony színvonalú műsort borítson a választók nagy tömegére. Ez mindaddig jó, ameddig a nép hajlandó megenni ezt az audiovizuális finomfőzeléket.

Intő jelek mindenesetre vannak.

Rögtön az első, hogy sokkal kevesebb emberhez szól a tömegmédia, mint 16 éve. Persze most is megvan a választójoggal bíró közönsége a trashmédiának, a különböző tehetségkutató versenyeknek, valóságshowknak és társaiknak.

Ugyanakkor azok a kétségbeesett próbálkozások, amelyekkel a pesti városi értelmiségi arcok csinálta médiát (444, a régi cink, index) próbálják lemásolni, jelzi, hogy erre is kaparnának, azonban ebből a műfajból csak a hangos káromkodást értik, a lényeget nem. A műfaj alapja, a nagyon okos, nagyon művelt, ám kibírhatatlanul arrogáns szerző (pl. Bede Márton) teljesen hiányzik nekik, anélkül meg csak az altesti humor marad és csodálkoznak, hogy kattintás meg nem jön.

Nem tudnak mit kezdeni olyan jelenségekkel, mint a tumblr, ahol választójoggal bíró polgárok ezrei kezdenek egyik napról a másikra követni valakit, aki nem költött el előzőleg a dologra ötmilliárdot. Lehet, hogy másnap már mást fognak, de ezt médiatervezésileg nagyon nehéz követni. Ugyanis ennek annyi köze van a klasszikus médiához, mint a virtuális elektron-pozitron pároknak a newton előtti fizikához.

De a fősodorban is érdekes folyamat zajlik, amely azért érdemes figyelemre, mert a magyar médiavilág két teljesen különböző helyén gondolják ezt a jó stratégiának, és mindkét hely bizonyította már, hogy érti a szakmát.

A HírTv (Nemzet, Lánchíd) klasztert nagyon sok pénzből építették fel Simicskáék. Természetesen a legaljasabb fajta propaganda terjesztésére, ugyanakkor lehetett rajta látni, hogy az elejétől kezdve a legjobb szakemberekkel, a legjobb licenszeket megvéve igyekeztek dolgozni, és ennek meg is lett az eredménye.

Miután a G-nap után elment sok karrierista, Simicska képes volt ott tartani a szakembergárda jelentős részét és ők kezdték tervezni az új irányt.

Az RTL Klub a békés egymás mellett élést választotta a kormánnyal, amikor jött a nekik szánt különadó, akkor két hét alatt megmutatták, hogy a kormánykritikus média mire képes. Azóta viszont, hogy a következő jó pár év műsorterveit minden bizonnyal jól ismerő vezérigazgatót a kormány-bulvártévéhez csábították, ott is össze kellett ülni, és megvitatni a stratégiát.

Ez a két teljesen eltérő, de a kormány által indukált folyamat hasonló megoldásra vezetett. Az intellektuál-potmétert mindkét helyen feltekerték.

Az RTL Híradó közéleti műsorrészt kapott, ahol a bulváros „Árpádka beleesett az ipari turmixgépbe, ezért új lábra gyűjtenek” típusú híreknél értelmesebben, de még mindig a szenzációmédia módszereivel operálva kritizálják a kormányt.

A HírTv és a Nemzet, mintha sose lettek volna fröcsögő kormánymédia, elindult az értelmes jobboldali médiatermék pozíciója felé.

Vagyis mindkét helyen észlelték, hogy a kormány vagy kormányközeli oligarchák uralta média látványosan butulni kezdett és próbálják eltalálni azt a szintet, amely okosabb, mint a közmédia és a TV2 (ez nem nehéz) de még pont eléggé buta ahhoz, hogy sokan nézzék.

Mindaddig ez nem gond, ameddig a nép elhiszi a propagandát és nincs olyasvalaki, aki az RTL vagy a HírTV mögött álló érdekcsoportok támogatni akarnának. Egész addig a folyamat Orbánékat sem zavarja, legalább van min csámcsogni a kritikusaiknak.

Mindkét csoport nagyon szívesen váltaná Viktort, de nincs kire. Mivel azonban van hely az Orbán-ellenes kritikának, akár elő is kerülhet valaki. Addigis, mindkét csoport szépen keres a fizetőképes, iskolázott közönségre utazó hirdetőkön.

Ettől még természetesen nem fog megbukni Orbán Viktor, csak épp szerintem ez olyan hiba, amely a kulcspillanatban nagyon nagyot üthet.

11 hozzászólás

 1. yenoee — 2016-02-28 21:03 

Nem nézek tv-t, de ha ez tényleg így van, az nagyon kedvező folyamat lehet.

 2. pandacsoki — 2016-02-29 01:10 

Hal éji éneke (Magyar)

ˉ
˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘ ˘ ˘
ˉ ˉ ˉ
˘ ˘
ˉ

 3. rognork — 2016-02-29 09:03 

Hát mondjuk én arra kíváncsi lennék, hogy az iskolázott fizetőképes réteg mennyit néz tévét, és ebből is hányan informálódnak elsősorban a tévéhíradóból. A metrón ez a réteg pl. alig olvas Metró újságot, vagy a indexet olvasnak, vagy könyvet.

 4. professzorpizka — 2016-02-29 09:22 

@rognork: Igen, ez jó kérdés. Az RTL Klub műsorpolitkája azt mutatja, hogy a válasz az iskolázott fizetőképes réteg definíciójában rejlik. Vagyis a kormánykommunikáció annyira alacsonyra van belőve, hogy a kicsit is okosabb bulvárfogyasztó is már ide számít.

 5. komojtalan — 2016-02-29 10:00 

A TV2 -ről már volt szó a megvételnél, tartom amit akkor írtam: Most van X nézője a TV2 -nek, de a kormánypropaganda hatására a legrosszabbkor fog elfogyni, a 2018 -as választásokra. Sajnos az emberi színvonal (nem csak a magyar) nagyon alacsony, ehhez kell igazítani a programot, de azért egy X szint alá nem érdemes menni, mert az már többeknek visszataszítóbb, mint amennyit nyerni lehet vele. A Habony félék nem értik meg, hogy lehet valaki magán emberként Fidesz ellenes, de van az a pénz amitől korpás az ember haja. Ha csak Fidesz hű emberekkel töltjük meg a vezetést, akkor annyira leesik a tudás hogy azt semmilyen párthűség nem pótolhatja. Ahogy Hofi mondta:
Tudsz úszni?
Nem.
És ha megfizetem?
Akkor sem fog „úszni” tudni, kellenek a szakemberek. Ezt eszmével nem lehet elérni, mert azért a többség elég okos ahhoz, hogy átlássa mekkora kárt okoz a Fidesz, de lennének azért olyanok akiket ha megfizetnének hajlandóak lennének nekik dolgozni, de szerintem nem is akarják megfizetni őket, elvárják hogy pusziért dolgozzanak mint a tanárok, orvosok. Reméljük még sokáig nem ismerik fel ezt és folytatják az eddigi ámokfutást, mert akkor lesz esély 2018 -ban, mert az ellenzéktől semmi jóra nem számítok akkor sem. Tegnap (is) Salgótarjánban megmutatták az emberek hogy több eszük van mint a politikusoknak, a Jobbikosok simán átszavaztak a MSZP -re, ahogy Tapolcán fordítva történt. A közvélemény kutatás „csekély” 20% -t tévedett csak, többek között mert az emberek félnek elmondani a véleményüket.

 6. norniron — 2016-02-29 11:27 

@komojtalan:
A közvélemény-kutatásokkal az is a baj, hogy egyszerűen meghamisítják a közvélemény-kutatók által korrektül összegyűjtött és rendszerezett eredményeket. A budapesti olimpia támogatottságának és ellenzésének aránya a hivatalosan hangoztatott 60-40% helyett valójában éppen ennek fordítottja. Nem is lesz róla népszavazás (szerencsére olimpia sem lesz belőle).
Ami viszont a Fidesz szempontjából gond, hogy ők még mindig az 1992-es médiaháborút akarják megnyerni, az ilyen anakronizmusok meg sosem vezetnek jóra.

 7. yenoee — 2016-02-29 11:38 

@komojtalan:
„Sajnos az emberi színvonal (nem csak a magyar) nagyon alacsony, ehhez kell igazítani a programot, de azért egy X szint alá nem érdemes menni, mert az már többeknek visszataszítóbb, mint amennyit nyerni lehet vele.”

Az az érdekes, hogy ezt a szintet pl. a facebook dezinfós álhír oldalai egész jól belövik. Ennek köszönhetően értelmesnek könyvelt ismerőseim néha egészen elképesztő marhaságokat osztanak meg, amennyiben egyetértenek a tartalmával. Hogy a valósághoz mi köze ennek a tartalomnak, az már nem vizsgált kérdés. És akkor ott van még a Nagy Algoritmus, ami az aktivitásunknak megfelelően szelektálja az elénk kerülő tartalmat.

A gondom ezzel csak annyi, hogy ez az egyik előző bejegyzésnél már emlegetett fehér zaj összeér a médiában. Ha ugyanazokról a témákról, nagyjából azonos szemszögből tálalva olvashatunk a hírtop vagy a titkolthírek jóvoltából facebookon riogatós-összeesküvős, az MTV-n mozgalmi bulvár, TV2-n cukibulvár, a Helyi Témában megnyitós-átadós propaganda változatban, akkor ez a sok önmagában nem hiteles forrás képes hitelesíteni magát. Mert szinte mindenhonnan azonos vagy nagyon hasonló üzenet folyik. És a vezető témák is kb. ugyanazok.

„Azért nem akarja a Zorbán beengedni a migráncsokat, mert eltérő kultúra. Szépen mondta, meg pont most az avatáson is, de tudod te mit jelent ez? Hát, hogy megerőszakolják a nőket. A Híradóba is mutatták, de baszki a fészbukon sokkal durvábbak is vannak erről a dologról. Nem hiszed? Megosszam? Átküldjem?”

Összeér a polgár fejében a közszolgálatiságba csomagolt szalonxenofóbia és a „független” „hírforrásból” ömlő nettó idegengyűlölet.
Szinte megfoghatatlan. Minden egyes alkalommal nem lehet odaállni és elkezdeni cáfolni azt, ami elhangzott/megjelent, mert a gyűlöletkeltés önmagában nem áll meg. Adott szöveg csak abban az információs zajban jelent többet, amivel együtt a polgár szűretlenül befogadja.

A másként gondolkodó média feladata nem merülhet ki annyiban, hogy ezekre az ökörségekre reagáljon – mire is? – vagy pont ugyanezekkel a témákkal foglalkozzon. Hanem más, valóban érdekes témákat kell keresnie, amivel át tud törni ezen a – nem ilyennek teremtett, csak tudatosan felszított – fehér zajon. Meg kell törni az ebben a zajban sulykolt témák hegemóniáját, mert van még egy csomó érdekes dolog ország-világban.

Valamint szűrjön. Nem azért kell jó hírműsort csinálni, hogy leverjék a pártos konkurenciát, vagy hogy a másik oldalnak is legyen egy saját szekértábora, ahol lehet köcsögorbánozni. Hanem hogy legyen egy normális hírműsor, amit bárki azért néz, mert valóban középutas és hiteles. Nem a félelmeinkre erősít, hanem tájékoztat. Biztosan kimutatható, hogy erre nincs igény, de mi van akkor, ha igény lenne rá, csak másként kellene csinálni, mint ahogy eddig volt szokás? Ha a szakmai és anyagi háttér megvan hozzá, és a médiafogyasztási szokásokra hivatkozó barnazakósok is hátrább kerültek a sorban, biztosan lenne kedv és tudás egy kis kísérletezéshez.

Én egy kissé bizakodom.

 8. norniron — 2016-02-29 12:21 

@yenoee:
Nekem a saját szüleimmel volt egy érdekes tapasztalatom még a migráncsválság idejében:
(több személyes és telefonos beszélgetés kivonata következik 🙂 )
„- Dehát idejönnek többmillióan és elveszik az identitásunkat!
– Nem hiszem, hogy ha találkozom egy szírrel az utcán, az a hóna alá kapná és elvinné az identitásomat. Lehet, hogy ez nálad reális veszély, nálam nem.
– Jó, gúnyolódj csak, aztán egyszer csak azon kapod magad, hogy levágják a fejedet!
– Miért akarná bármelyikük levágni a fejemet? Ha fejeket akar levágni, akkor mostanában Szíriánál jobb helyet ilyen irányú vágyai kiélésére nem talál, tehát nem jönne ide.
– Letapossák a vetést Szeged mellett, mutatták a TV-ben, hogy a terepjáróval áthajtottak a szántóföldeken!
– ….”
Ezekből nagyjából le lehetett szűrni, hogy a szüleim nagyjából milyen médiatartalmakat fogyasztanak.

 9. tudi — 2016-02-29 17:25 

Nos szerény véleményem, az a legnagyobb baj a kormány médiumokkal, hogy mivel van aki állja a számlát nem érdek a jó műsorkészítés, vagy nincs rá igény, mert nyomatni kell 7/24 a kormánypropagandát. Amit én a „közmédiából” nézek, az max az Ízőrzők, meg a Gasztroangyal, a Tv2-nél is ez lehet a baj, mivel az állam tömi pénzel és nem a piacról kell megélnie, ezért a színvonal zuhanhat, pedig a Tények pont jó piaci résben volt, akit csak minimálisan érdekelt a politika, az azt nézte, ledarálták neki 5 percben és utána bulvár rogyásig.

 10. tudi — 2016-02-29 17:28 

@norniron:
Hmmm. De ismerős ez nekem, csak én élőben élhettem át ezt az élményt.
Mondjuk az is tény sajnos, hogy sok embernek a Facebook álhíroldalai a hiteles hírforrások. Néha én elgondolkodom, hogy például kis hazánk a 10 millió századírnok hazája is, annyian osztják meg a vissza sorkatonaságot című hülyeségeket.

 11. hadrian77 — 2016-03-01 10:33 

@tudi: amíg a TV2 a piacról élt, akkor is elég elbaltázott műsorpolitikájuk volt. 97 óta, mióta elindult itthon a kertévézés, a TV2 abban a műsorsávban tudott első lenni, ahol az RTL hagyta.
Ehhez meg méz hozzá lehet venni, hogy amilyen elkötelezett birkák tunak lenni az emberek politikai téren, ugyan ez meg a tv-vel kapcsolatban is megvan. Egy elkötelezett RTL néző nem nagyon fogja a TV2 nézőinek táborát erősíteni.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.