Űrjegyzőségi hivatal

A dromon űrhajó nagy villanással jelent meg a Gamma 72 szektorban. Ahogy kilépett a hipertérből, még kisebb lángocskák jelezték, ahogy az antianyag-felhő oszladozik körülötte. A fedélzetén hamarosan jelentik a normalitás visszaállását, gondolta Illés Zoltán, a Nemzeti Együttműködés Kappa-Tau 5 kapitánya.

A dromon hajóról közben jelentették, hogy cirkáló méretű, két ion, egy antianyag- és egy hipertér hajtóművel felszerelt, előretüzelő fegyverzetű, megnövelt pajzsgenerátoros hajó. Illés bosszúsan fordult el a jelentést tevő altiszttől. Ezt én is látom- gondolta. Azt is megállapította, hogy a jelentéssel ellentétben nem egy Gyurcsány- hanem a továbbfejlesztett Oligarcha-osztály egyik tagja zuhant be a Gamma 72 szektorba. Ezt már az Űrgamma-akció óta vissza akarták foglalni a gromonok, nem véletlenül tartózkodott állandóan a szektorban egy Nemzeti Együttműködés osztályú hajó. Ezek voltak a Rendszer legjobb hajói, kizárólag kipróbált régi harcosok vezethették őket. Mióta a gromon birodalom meggyengült, eléggé rossz szolgálatnak számított a viszonylag kis szektorban járőrözni a nagy csatahajóval.

Illés utasította a computert, hogy állapítsa meg, hogy az Oligarcha osztály melyik egysége lépett ki a hipertérből. Sejtette, hogy a hajó vagy a Nyugdíjas-1 Szanyi Tibor parancsnoksága alatt, vagy pedig a nemrég elkészült Szőlőbányász, a fiatal Mesterházi zorg (korvettkapitány) vezetésével. Hagyományos fegyverzetű hajók voltak, a gromonok régi, de még mindig hatásos fegyvereivel.

Kisvártatva a computer megszólalt: Sajnálom kapitány de nincs lehetőségem meghatározni önnek az ellenséges hajót! Illés nem értette. Hogyhogy nincs?

-Kapitány úr, a 1984/2010 (IX.8.) Korm. rendelet értelmében az ellenséges hipertérugró űrhajók nyilvántartását a területileg illetékes jegyzőnél lehet megtekinteni.

-És ki az illetékes- kérdezte ingerülten a kapitány?

-Az Aries-gamma alrendszer negyedik bolygóján található Emberek állomás jegyzője, uram!- így a gép.

– Sugározzák fel a regiszterével együtt!

-Kapitány úr, törvényellenes utasítást nem hajthatok végre, márpedig a jegyző illetékességi területén kívülre teleportálása kizárólag a Megyei Közigazgatási Hivatal előzetes, írásos…

-Elég! Holoképet!

-Sajnálom, kapitány úr, de az Aries rendszerben még csak tavaly írták ki a közbeszerzést a védett holografikus kommunikáció kiépítésére, hivatalos adatkérés azonban nyílt rendszeren nem lehetséges. Főleg nem egy jegyzőtől, a hatáskörök papjától!

Jólvan, hagyja. Legfeljebb nem tudom, hogy Mesterházy vagy Szanyi az ellenfél. De mindegy is, mert szétlőjük őket.

Ekkor újabb matróz rontott be. Uram, a gromon űrhajó pajzsot emelt és felénk fordult az orrával! Tűzkész helyzetet fog elérni három percen belül!

RIADÓ! adta ki azonnal az utasítást Illés. Pajzstöltés maximumra, kettes torony tüzelésre készülni, mindenki a csatahelyére! A hajó másodpercekkel később teljes hadi készültségben állt. A tűzmester halottsápadtan jelentett.

-Kapitány úr, a tűzbiztosító kulcsát, izé… beleejtettem a sloziba.

-És?

-Csak mindkettőnk kulcsának egyidejű alkalmazásával tudjuk élesíteni az ágyúkat. Amióta a Nemzet Orvosa eltűnt a hipertérben, ez minden hajónkon így van!

-Hol a Pótkulcs?

-Pesten a Csengery utcában uram!

-Hagyja az idióta vicceket, nem a romkocsmák érdekelnek! Hol van a tűzkulcs?

-A kettes budi szifonjában, uram! -vette át a szót a computer.

-Kivenni!

-Nem teljesíthető, uram, mivel a budiba nyúlkálás közegézségügyi beavatkozásnak minősül, és erre csak a területileg illetékes elsőfokú egészségügyi hatóságnak van hatásköre!

-És az ki?

– A jegyző, uram!

– Picsába! Milyen fegyvereink vannak?

-Kizárólagos kapitányi hatáskörben a plazmaágyúk használhatók, uram!

-De hisz azok alig nagyobbak, mint az Oligarcha ágyúi! Szégyenszemre közelharc lesz?

-Nem lesz uram!

-Miért?

-Azért uram, mert a közelharcot kizárólag előzetesen megkísérlet távolharc, illetőleg eredménytelen egyeztetési eljárás után lehet folytatni.

-Hát akkor folytassunk le egyeztetési eljárást!

-Sajnálom, kapitány de azt legalább 22 munkanappal korábbi idézés alapján a területileg illetékes… Illés Kapitány ekkor szétlőtta a computer kezelőpultját és tűzmegnyitásra készült a kiskaliuberű ágyúkból. A csatából nem lett semmi, ugyanis a hajó a sejtésekkel ellentétben az Alapítvány osztályú Táncsics-2 volt, és mindössze azért tért vissza a Gamma szektorokba, hogy a még ellenálló partizánjaiknak utánpótlást hozzon. Ágyúit csak zavarkeltés céljából fordította a Nemzeti Együttműködés Kappa-Tau 5 irányába. Jól Tudta, hogy egy tüzet nyitó Nemzeti Együttműködés mellett azonnal Ügyészség osztályú rombolók szoktak feltűnni, ezért eltűnt, ahogy csak tudott. A helyszínre érkező rombolók az Aries Gamma felé vették az irányt, nyomukban a Nemzeti Együttműködés Kappa-Tau 5-tel, amelynek tűzmestere egy budipumpa segítségével időközben előszedte a kulcsot. Illés kapitány a parancsnoki hídon már a jegyző felelősségre vonását tervezgette…

14 hozzászólás

 1. Panther_V — 2010-10-19 20:34 

Mindig sejtettem, de most bebizonyosodott.

 2. Professor Pizka — 2010-10-19 20:36 

@Panther_V: mit is?

 3. ColT — 2010-10-19 20:49 

Iggggeeeeeeen
Nagyon nagy, visítottam 😀

A vogonok csak tanulhatnának a magyar bürokráciától 🙂

 4. Rwindx — 2010-10-19 21:26 

Zseniális 🙂

 5. spájzcetli — 2010-10-19 22:08 

Folytatnám(?):
…már reggel ülést tartanak, határozatot hoznak, azt szavazásra bocsátják, egyhangúlag elfogadják, jegyzőkönyvbe veszik, azt hitelesítik, az ülést bezárják, de rögtön bizalmas megbeszélésre ülnek össze, ahol új tervek felmerülését vitatják meg, ezt javaslat formájában nyilvános összeülésre felterjesztik, ott megvitatják, a javaslat részletkérdéseinek kidolgozására albizottságot neveznek és küldenek ki, szakértők bevonását elrendelik, majd ismét a nyilvános összeülésen vitára, később szavazásra bocsátják, cikkelyenként iktatják, és rendelkezés alakjában megfogalmazzák.
Tagdíjat fognak kivetni, jelvényt kell vásárolnia, s azt viselnie kell, sajtószemlét kell készítenie, önéletrajzot négy példányban, véleményét az antiszemitizmus és a cukorkagyártás ügyében ki kell fejtenie, az irattárba betekintenie nem szabad, ha hibát követ el, nyilvánosan megdorgálják, külön fegyelmi ülésen esetét tárgyalás alá veszik, egyenként vagy ketten, esetleg mind a hárman, baráti megbeszélésen a teendőkről jóindulatúan kioktatják, a szövetségből próbaidőre kizárják, de felszólítják, hogy visszavételét három napon belül kérvényezze, csatolt okmányokkal, ezt ugyan elutasítják, de rábeszélik, hogy fellebbezzen a tanácshoz, és kérjen nyílt tárgyalást.
Összülés, albizottság, szakértők és konferencia, gyűlés, elnapolás, rendelet, szigorú végrehajtás, kérvény, fellebbezés, nyílt tárgyalás, javaslat, iktatás, cikkek, felajánlás, felterjesztés, hitelesítés, a jegyzőkönyv, kizárás, jelvény, tagdíj és irattár. Azt hiszem, az, amit most „NER”-nek hívnak, az az üdvtörténet következő korszaka – :))

(Hamvas: Karnevál)

 6. legeslegujabbkor — 2010-10-19 22:30 

A történetnek semmi köze nem lehet a valósághoz, mert ebben a mesében a szabályok mindenkire egyaránt vonatkoznak.

 7. Panther_V — 2010-10-20 01:15 

@Professor Pizka:

Hogy nem szívsz csak sokat olvasol. Túl sokat. Emlékszem a képedre.

 8. arlequin — 2010-10-20 08:01 

öhömmm, de ha már jegyzőkönyvbe kerül, akkor lehet akár ühümm is.

 9. Professor Pizka — 2010-10-20 08:43 

Irodalmi nyelvezetem összeszedve fel kell hogy tegyem a kérdést: Mifasz van?

 10. noirp — 2010-10-20 09:01 

ááááááááááááááááááááááááááááááááárrrgh
Csillagközi anyagos ötös.

Hé! és tud már a fedélzeti tápomata teát főzni?

Vagy a Nemz. Együttm. osztályú hajókon csak a kisüsti engedélyezett(a korábbi terveknek megfelelően)?

Úgy látom, a Vastagbőr előlépett múzsává. 🙂

 11. Professor Pizka — 2010-10-20 09:09 

@noirp: ezt az mti hír alapján írtam.
Hamarosan jön a témametrózás és a köztéri koldusdekoráció. Kultúrpápává fogok előlépni.

 12. nandras01 — 2010-10-20 19:32 

valahol olvastam:
„illés /már hatvannégyszer megvolt a világvége/ pánikolásügyi államtitkár”
azóta, ha csak olvasom a nevét, mindig felröhögök 🙂

 13. nandras01 — 2010-10-22 00:41 

illés (pontos címei ld. fenn) csillagtúrában járja az összes számbajöhető médiát és hazudik, rágalmaz, sunnyog és lapít – mindezt egyszerre és folyékonyan… azt hiszem most sem lett a szívem csücske ez a fehérjehalmaz…

 14. Walter Melone — 2011-07-05 10:40 

„-Hol a Pótkulcs?

-Pesten a Csengery utcában uram!”

Ezen behaltam! :-)))

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.