Tha-nya-shi sushi

Ezt a különleges szusi fajtát egy Japánnal egykor és a szebb jövőben határos országban készítik az arra lakó szamurájok.

A sushi szertartás reggel kezdődik, ilyenkor a rangidős szamuráj megfeni tantóját, míg a töbiek az asszonyok által odakészített szakét fogyasztják. Égi patrónusokhoz imádkoznak hangos kiáltásokkal, egymás nevét is kántálva. (Sanadora szan! Ishten-ishten! Hai! De jó erős! Joshiba’ szan! Ishten-ishten! Hai! De finom! Gyurika szan! Ishten-ishten! Hai! Na! Munkara!)

A tantó tartó szamuráj ekkor a speciális, iszapban dagonyázó halat nyaki-szuri technikával leküzdi. A halat ekkor felboncolják, melynek részleteire most nem térünk ki szegényes japán szókincsünk miatt. Az elejtett hal bizonyos részei mérgezőek, ezért feldolgozás során további szake-adagok elfogyasztására kerül sor, szertartásosan. A szamurájok gyakran túlvédett állapotba kerülnek, ezért a szertartás középső harmadában a feleségek veszik át a szertartás vezetését.

A rizs minősége különösen fontos. A fényezetlen B fajtájú különleges (japonica!!!) rizs csak ebben a Japánnal egykor és a szebb jövőben határos országban kapható. A rizs kíméletesen, lassan fő, csakúgy mint a halvér, melyhez különlegesen finomra vágott hagymát adnak. Mivel a Japánnal egykor és a szebb jövőben határos ország néhány évtizedre kénytelen nélkülözni tengerpartjait, az alga- és tengeríhínár ellátás átmenetileg akadozik, ezért ez a tradícionális sushi-fajta a hal saját belében készül el. A hagyományos tekercselést mára felváltotta egy töltőgép használata, amelyet a sógunok udvarában használatos petárdavetőből, illetve a sógunok udvarában álló kei-carok főfékhengeréből alkottak meg az évszázadok során. Első említése a Gó rin no só című műben olvasható. A készítés során alkalmazott edények a bonyhádi zománcáru mestereknél készülhetnek kizárólag.

A sushi belsejében a máj, a hagyma és a vér az egyes daimjók házainál más-más arányban kerül a sushiba.

Aki a sushi szertartás közben akár a sushi, akár a szake elfogyasztását megtagadja, ronin lesz és szepukut kell elkövetnie.

2 hozzászólás

 1. altoid — 2011-01-11 08:47 

Kandisznót öltek,
Pálinkát leheltek rám,
Fagyos hajnal kelt.

Basho

 2. altoid — 2011-01-11 10:08 

ugyanez japanul:

Sake wo nomu
Buta wo korosu no
Samui asa

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.