Drága Goldenblog!

Elkúrtátok.

Nem hazudtatok éjjel és nappal, ennyire nem súlyos a helyzet. Hiányoznak a trükkök százai is, ez viszont már gond.

A HVG és környezetével szemben az embernek nincsenek nagy elvárásai, hiszen maga a lap arra való, hogy a felszínes társalgást fenn tudjuk tartani jobb helyeken, conversationally equipped legyünk, ahogy az amerikai mondaná. Semmi nincs a lapban, amelyet kellő angoltudás birtokában egy félórányi wikipédiázás ne adna tudtunkra. Persze, az a pár száz forint pont elég arra, hogy megnézzük, miről kellett volna wikipédiázni, és a fűrészporos szépelgés, amely az írások stílusát jellemzi, még mindig sokkal jobb mint a Heti Válasz arculata, amely nem is látszik, tekintettel arra, hogy a Heti Válasz derékig el van tűnve valamiben, amit most médiatörvényileg nem nevezek meg.

Ha például választásokról van szó, akkor értelmes fiúk kiwikipédiázzák a d’Hondt rendszert, és szép kerek mondatokban elmagyarázzák, miért nem nyert Mátészalkán a jobbik, így pár száz forintért mi is okos és értelmes fiúk lehetünk, amikor összefutunk anyukánk egyik ismerősével és aktualitásokról kell beszélgetni. Nochdazu szép képek vannak benne.

Igenám, de a goldenbloghoz vagy érteni kéne, vagy legalábbis törődni vele. Igaz ugyan, hogy a kategorizálással sikerült leválasztani a resztlit, és az egyébbe tenni a viszonylag érdektelen, hirdetési bevétel szempontjából nem túl jelentős blogokat, de még két húzás a gyaluval sokat segíthetett volna. Meglehet ehhez gondolkodni is kell, az meg fárasztó.

A goldenblog mezőnyét áttekintve látszik, hogy vannak már profik és olyan amatőrök akik sokat áldoztak a blogjukra. Az ilyen blogok már nem a bloggerről szólnak, és szerkesztettségük, tartalmuk olyan olvasótömeget vonz, hogy még a jogalkotók fülébe is eljutott, valaki behívhatta nekik a Vastagbőrt az ájpedjükre.

Megint mások (például én) hol az aktuális idegbajunkat, örömünket, bánatunkat írják ki magukból, hol pedig megeresztenek egy véleményt vagy irodalmi művet, ahogy tavaly hívták, komplex blogot gyártanak.

A harmadik típus pedig az életét vagy a heppjét írja ki a netre, a nutriamenhelytől a fogyatékkal élésen és a hímzésen át a különféle közszolgáltatók szidásáig.

Az egyéb kategória olyan lomtár lett, ahova mindenféle típusból hajigáltak, miután durván leválogatták a tipizálható blogokat. Egy ilyen vegyes katyvaszban nem lehet EGY szavazatot igazságosan odaadni.

Egy példa: valaki szereti Gipsz Jakab blogját, mert ismeri Gipsz Jakabot, és már csak barátságból is rá szavazna. Szereti a Konteó blogot, rendszeresen olvassa és kommenteli. Szereti XY blogját mert vicces. Részvéttel és szimpátiával olvassa a fogyatékkal élő blogját, és tiszteli a szerző erejét, hogy ahelyett, hogy mély depresszióba zuhant volna, jó hangulatú blogot ír. EGY szavazata van.

A megoldás nem bonyolult, kisközségek választásain a világon mindenfelé alkalmazzák. Öt szavazat. Gézát mert okos, Marist mert gimiben dugtunk, Lacit mert jóba’ van a képviselővel, Pistit mert van pénze, Jóskát mert az unokatesóm.

Informatikailag ez persze nyilván bonyolultabb és akkor is mindenki utálná a Goldenblog szervezőit, ha öt szavazatot lehetne kiosztani az egyéb kategóriában. Csak akkor talán nem kettő százaléka lenne a nyolcadik helyezettnek és lehetne róla egy kétoldalas, grafikonokkal illusztrált cikket írni, amelyben hatszor szerepel az "úgynevezett" kifejezés.

Addig is viszont erős fenntartásokkal fogom olvasni a HVG-t. Igazából nem fogom. Ha eddig sem, minek rászokni.

 

14 hozzászólás

 1. juditmanó — 2011-08-15 09:45 

Professzorom, picit feszültnek tűnsz.

 2. tiboru — 2011-08-15 09:46 

Az „Egyéb” kategória érintettjeként ízléstelen lenne, ha most zajosan egyetértenék veled.

Amúgy meg átgondoltam és leszarom: kurvára igazad van, mélységesen (és zajosan) egyetértek!

 3. tiboru — 2011-08-15 09:50 

Nem tudom, amúgy mi volt a bajuk az eddigi szavazási módszerrel, a kategóriánkénti 10 szavazattal (10-től 1-ig terjedő erősséggel). Az tényleg lehetőséget nyújtott egyfajta distinkcióra; az embernek volt 55 pontja, s ezt eloszthatta tíz, neki szimpatikus blog között…

Ja, hogy ez üzlet..? Na, ez nem is jutott eszembe.

 4. noirp — 2011-08-15 12:20 

Nem picit feszültnek tűnik…:(

 5. escargot — 2011-08-15 13:13 

Kiegészíteném annyival, hogy a Szakértői kategóriában is nehéz igazságosan szavazni, hacsak nem vagy beszűkült szakbarbár, akinek blogoló ismerősei sincsenek egynél nagyobb számosságban.

 6. goldenblog fan — 2011-08-15 14:05 

Viszonylag kevés dolgom lesz a héten, szóval én elkezdek rád szavazni. Remélem sikerül jó sok szavazatot leadnom. 😀
Szorgos népünk győzni fog!

 7. goldenblog fan 2. — 2011-08-15 14:10 

Kicsit macerás, meg hosszadalmas, de nem ismerek lehetetlent.

 8. goldenblog fan 3. — 2011-08-15 14:14 

Innentől már csak a fosbukot nyomatom, a blog.hu-t hanyagolom.

 9. tiboru — 2011-08-15 18:28 

@goldenblog fan:
@goldenblog fan 2.:
@goldenblog fan 3.:

Ha már úgyis ott vagy, a Szakértői kategóriában nyomhatsz egyet-egyet a Tiborublogra is 🙂

 10. Nadiposzi — 2011-08-15 19:48 

Most akkor regisztrálnom kéne a facebookra?
Ott lehet még szavazni. Vagy mi van, jaj.
(Enne menjen a blogtól a kedved, te gyerök, mert valagba rúglak hirtelen bánatomba.)

 11. altoid — 2011-08-16 07:23 

Teljesen igazad van. Viszont az egész nem éri meg a bosszankodást. Végül is nem a hvg kedvéért írod a blogot. A mixerkedés meg amúgy is modoros!

 12. borzash — 2011-08-16 16:48 

a HVG arra való, hogy vonaton kb. 100 km-t kitartson, rendesen van korrektúrázva, és fél kézzel meg lehet tartani.

sajnos én 200 km-eket megyek, ha megyek. de a második felére tudok venni sört Füzesabonyban, legalább.

 Visszakövetés13. Mennyit ér egy Goldenblog? — 2011-08-18 10:49 

A Goldenblog idén sem múlik el “botrány” vagy elégedetlenség nélkül (amit azért legtöbbször a csalódás számlájára lehet írni), a meglepő azonban az, hogy most már előzetesen is rengeteg kritika éri a bloggerek elismerésére létrejött díjat….

 Visszakövetés14. Mennyit ér egy Goldenblog? — 2011-08-18 10:49 

A Goldenblog idén sem múlik el “botrány” vagy elégedetlenség nélkül (amit azért legtöbbször a csalódás számlájára lehet írni), a meglepő azonban az, hogy most már előzetesen is rengeteg kritika éri a bloggerek elismerésére létrejött díjat….

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.