Némi felvilágosítás

 Győződjünk meg, hogy tiszta a levegő. Ha gáz szivárgását észleljük, hozzá se kezdjünk. Nyissunk ablakot. Ez egyrészt  a felesleges gáz távozását segíti, másrészt vész esetén van hova menekülni.  Feltéve, ha a földszinten vagyunk. Nézzünk ki az ablakon, ki tudja, még jól jöhet.

Járjuk körbe, szagoljunk be minden zugba, s győződjünk meg, nincsenek-e útban oda nem illő tárgyak. simítsuk végig, hogy nem lötyög-e a burkolat. 

Nyissuk ki a gázcsapot. A szabályozókapcsolót, amelyet később majd tekergetnünk kell, most még óvatosan toljuk be ütközésig. Halk sziszegést kell hallanunk. Ne nyomjuk meg azonnal a szikragombot. A gáz hamar megindul, de a szikra ilyenkor még nem lobbant lángot, valószínűleg túl szegény a gyúelegy. 

Nyomjuk meg a szikragombot. Jobb esetben az egész művelet során csak egyszer kell megnyomni, de lehet hogy mg sokszor. Ismerjük hát meg, tapasztaljuk meg, melyik ujjunkal tudjuk a legjobban megnyomni.

Ha a gyúelegy belobban, akkor megjelenik az őrláng, a későbbi nagy lángolás előfutára. Nézzük meg a színét. Ha sárgaás és bizonytalanul ugrál, akkor ugyan már lángra lobbant, aminek kellett, de a fúvóka nem tiszta a lyukba idegen anyagok jutottak, várjunk néhány másodpercet, míg kiégnek. A láng egyenletessé és kékké válik. Ha nem, csináljunk minden vissza és hívjunk valakit, aki kitisztogatja a lyukat.

Ha az őrláng stabil és kék, akkor a nyomva tartott szabályozógombot, amelyet eddig türelmesen nyomva tartottunk, kezdjük el óvatosan felengedni. Figyeljük a lángot, ha halványulni kezdene, vagy táncolni, azonnal toljuk vissza a szabályozógombot. 

Ha a gombot felengedjük és a láng stabil marad, akkor fellobban a nagy láng, az összes fúvókából. A láng először most is sárga, s csak lassan kékül be. Mivel kinyitottuk az ablakot, nem párásodik be rögtön. Lassan tekerjük rá a teljes gázt, de a kezdeti nagy lángolás után vegyük takarékra és csak aztán tekerjük fel, ha tényleg szükségünk van a forróságra. 

Ne hagyjuk kialudni, mert akkor kezdhetjük az egészet elölről és egyáltalán nem biztos, hogy sikerül. 

Ugyanígy járjunk el a FÉG konvektornál is de vigyázzunk a kis fali vízmelegítőkkel. Kézbe simulnak, szinte kívánják, hogy a férfitenyér átfogja őket, de ne higgyünk abban, hogy ezek afféle könnyű prédák. Odacsípik ujjunk, megégetik kezünk, ha nem vigyázunk. 

Dehát ez már lassan a múlt. Az automata gyújtású Junkersek és Beretták teljesen kiüresítették a begyújtás szertartását, gombnyomásra lobbannak és alszanak ki. Az ember jobb híján keres egy régi öngyújtót és magának, kézzel csihol szikrát és lángot. 

 

3 hozzászólás

 1. paranoid T.R. marcipan — 2011-08-13 11:24 

éééééééééééééééééén vagyok a múzsád!

 2. noirp — 2011-08-15 08:09 

@paranoid T.R. marcipan: Jó reggelt Erátónak 🙂

 3. Frengi — 2011-08-25 11:08 

Istenem a Junkers!

Egyszer szól a lengyel kolléganő, hogy a Junkers nem működik.

– Junkers??????

Na, mire rájöttem, hogy a gázbojlert hivják így. (El nem tudtam képzelni mit akarhat a Junkers-szel, hol van már a háború? )

Magyar vagyok, a FÉG vízmelegítőkhöz szokva. ” perc alatt helyre raktam, és folyt a melegvíz.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.