Fú a szél, dőlnek az üvegek

Hirtelen zuhanással reagáltak a pozícióváltást bizosító openingek tresholdjára helyezett likviditást tároló instrumentumok a lökésszerűen jelentkező időjárás-változások hatására, nyilatkozta lapunknak Közgáz Kálmán, a Concorde alapkezelő Zrt. Junior elemzője.

A treshold előtti pozíciók az olyan likviditás-tároló instrumentumok szempontjából voltak a legrosszabbak, ahol a likviditás már kivezetésre került az instrumentumból. Ezek kitettsége négy-ötszörös, függően az eredetileg tárolt likviditás méretétől.

Jelenleg a piacokon befektetői pánik tapasztalható, a treshold körüli pozíciók zárása és sweepout ügyletek uralják a világ nagy tőzsdéinek parkettjeit.

A parciális likviditási hányaddal bíró pozíciók esetében a piac a likviditás kiürítésével reagál, de a sokk akkora volt, hogy több esetben a likviditás is elillant, így ezen instrumentumok leminősítése is valós veszély.

Árutőzsdéken szignifikáns emelkedést áraznak a szereplők, tekintettel a likviditás pótlására irányuló bullish raid megnövekedett valószínűségére az esti órákban.

A teljes likviditású instrumentumokat a Tante Teréz Rescue Fund koncentrálja, így képezve olyan tömeget, amely ellenáll a további piaci viharoknak. A Fund jelentős swap ügyleteket áraz az esti órákban, de piaci szabályozók nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy bizonyos értékesebb likviditási hányadok teljes leírásra kerülnek, hacsak az eredeti tulajdonosok nem lépnek fel határozottan a predatory pricingről ismert Fund ellenében.

 

2 hozzászólás

 1. escargot — 2011-12-08 12:07 

Alapkezelőnk javaslata egzotikumokat kedvelő ügyfeleink részére: a jelenlegi piaci turmoil kiváló beszállási pontot kínál az iszlám, illetve etikus likviditási alapokba, ugyanis már középtávon is a lökésszerű változásoktól kevésbé érintett piaci környezetek instrumainak felértékelődésére számítunk.

 2. noirp — 2011-12-08 12:12 

10/10! Közgáz Kálmán midig is top név volt a szakmában, tökéletesen tudja a tőzsdei kulcsfeatúrákat.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.