Vanek úr Londonban

Sok évvel ezelőtt jártam egy spetziálkolllégiumra (fonetikus átírás) amely a Szent Korona tanról szólt. Azt hiszem volt 8-10 alkalom a félévben, ebből kettő-három szólt valamennyire a tényszerű dolgokról, aztán indult a hardcore misztiko-fantasztiko historizálás, olyannyira, hogy az egyik órát személyesen Badiny Jós Feri bácsi tartotta, nyugodjék.

Na ezen a szemináriumon volt egy pasas, aki valami 12. századi királylistára hivatkozással közölte, hogy Európában a Szent Római Birodalom mindenkori császára után a királyok következnek, akik között az archirex a magyar király, előzi a franciát és az angolt is.

Ugyanő mondta, hogy vissza kell állítani a szentkoronás történelmi alkotmányt, mert akkor majd az angolok, akiknek szintén történelmi alkotmányuk van, majd természetes szövetségeseink lesznek.

Akkor elkönyveltem magamban, hogy milyen kedves, ódon külsejű bolond az illető (revizionista tanai is voltak, azon az alapon, hogy ha a románokat pl szerencséltetjük a Szent Korona misztikus áldásában, örök szövetségre lépnek velünk) és ilyen szövetség nincs. Nade hát nem számoltam Orbán Viktorral, aki kondenzátorként gyűjtötte magába a Szent Korona misztikus energiáját, és csak a New York-Budapest-Tel-Aviv szöghibás kardánhajtáshoz hasonló csudát hozott létre:

A London-Budapest Euroszkeptikus Ívkisülést.

A Brit Oroszlán már jó ideje nem valami veszélyes állat. Flottája oda, gyarmatai csak a királynő arcmását importálják, így egy-két emblematikus élelmiszeren és a minden elképzelhető csöcsméretre megfelelő fehérnemű-választékon kívül egy igazi foga maradt a birodalomnak, mint Wendriner Aladárnak, az artista oroszlánnak: a City. Innen indult, az itteni aranyművesek fölös tőkekészletéből az újkori pénzcsinálás, a többszörözés, a tőkeáttétel, minden modern pénzügyi fogalom két aranyat méricskélő citybeli boltosra megy vissza.

Ma is ez a világ egyik pénzügyi központja, Közgáz Kálmánék, mikor junior elemeznek, akkor a fuci (FTSE) index-szel kezdik a napjukat. A Brit Oroszlán a boltokat eladogatta, de a kasszakulcs nála maradt. Tulajdonképp ez az egyetlen jelentős hatalmi centrum Európában, ami nincs német vagy francia kontroll alatt. Várható volt, hogy brit miniszterelnök nem ír alá olyat, hogy a friccek ebbe beleszóljanak.

Az már kevésbé volt várható, hogy Viktor megteszi. Ha a Brit Oroszlánt Wendriner Aladárhoz hasonlítottuk, akkor bizony Magyarország legfeljebb Wendriner Piroska, sakál és balerina, még csak nem is Wendriner Herman, a kőszáli sas.

Nálunk nincsen hatalmi centrum, itt nem milliárd fontos pénzmosodákat kellene a friccektől, meg az imperialista bankjaiktól védeni, hanem sima néhány milliió eurós kis mutyikat, meg a látszatot, hogy kérem egy archirex-nek itt nem parancsol senki.

Ez itt a nagy szövetség. Cameronnak előbb utóbb becsókolnak majd, létezik az a megoldás, mert ha nem, akkor rántanak egyet a finanszírozási szíjakon a bankok Londonban. Viktornak viszont akkora nyaklevest fognak kiosztani az önállóskodásért, hogy rossz lesz nézni, főleg, mert igazán nekünk fáj majd.

De addig is, élvezzük a brit szövetséget, én például a jövőben mint Your Lordship fogom magam szólíttatni, esetleg esquire vagy baronet. Lord of Felcsút, duke of Alcsút, the 2nd Earl of the Gravel Mines.

11 hozzászólás

 1. escargot — 2011-12-09 15:37 

Ezúttal legalább nem intjük óva Nagybritániát. Őlordsága meglehetős rosszindulatról tesz tanúbizonyságot, ha nem véli érzékelni az események mögött, hogy gyarmatunk irányítói igenis tanultak a történelemből.

 2. noirp — 2011-12-09 17:11 

Tudtam és vártam, hogy poszt lesz.
Hogy mi lesz jövőre? Hát felköttetik a lord-mayor a sok kellemetlen nesz mián.

 3. noirp — 2011-12-09 17:18 

A királynő arcmásából meg én is szeretnék egyet-kettőt a háztartásomba. Még fémből is megteszi. Hát még papírból.

 4. altoid — 2011-12-09 17:49 

@noirp: hanyadik avatarod ez e hónapban? 🙂 Amúgy tetszik.

 5. brutuska — 2011-12-09 17:53 

Nem lehetne-e kérem hogy brit gyarmat legyünk? Lécci. Egy főkormányzó meg az irodája vezényelné a vircsaftot, a mostani politikai szereplők meg mehetnek ugrálni a balettba.

 6. noirp — 2011-12-09 18:54 

@altoid: a második. 🙂 Az előző, a veszprémiegyetemes kb hathetes volt. (Tudom, nagyon sokáig egy zöld domb voltam, de úgy kb fél éve rám jött a cserélgethetnék.)

 7. altoid — 2011-12-09 20:37 

@noirp: a zöld dombnál minden sokkal jobb! 🙂

A posztról: kicsit utánaolvastam, mi is történt valójában. Nekem egyelőre nem úgy tűnik, mintha Orbán bemutatta volna a középső ujját az Uniónak, inkább csak T betűt formált a kezével (ezzel ráadásul nem is volt egyedül, a csehek és a skandinávok is így tettek). Szóval ebből még bármi kisülhet. A veszélyt abban látom, hogy ha Magyarország csakazértis kitart a „gazdasági szabadságharc” mellett, akkor egy idő után a piacok vállat vonnak, és beárazzák az IGAZI országkockázatot. Mi meg leshetjük a CDS-felárunk űrteleszkóppal.

 8. Roan — 2011-12-09 23:04 

Ezzel a szentkoronás alkotmánnyal a fickó semmi újat nem mondott, hiszen volt a Gyűrű Szövetsége, s ennek analógiájára meg kitalálta a Korona Szövetségét:)

 9. Professor Pizka — 2011-12-09 23:11 

@altoid: Azóta én is látom hogy ez van, valószínű reflexből keménykedtek egyet aztán időben megkapták azt a bizonyos nyaklevest, hogy hahó Herr Viktor blájben zi mál ruhig.

 10. noirp — 2011-12-10 09:31 

@altoid: Űrteleszkóp? Miből?
Majd előszedjük a Turiszt távcsövet is a padlásról. Ahonnét az ideológiát is összekurkásztuk. A közhangulat javítására pedig tömeges csillagász szakköröket szervezünk a szépen épülő stadionokba. Így aztán pár elhajlón kívül a kutyát nem aggasztja majd a piaci vállvonás. Sőt.

 Visszakövetés11. Mi adtak nekünk a németek? — 2011-12-10 14:12 

A helyzet az, hogy a görögök ugyan elszórakozhatnak az SS-ruhába öltöztetett Merkellel, meg mi is az unortodox, cikkcakban kóválygó cirkálónkkal, de most a németeknek van igazuk. El is mondom, hogy miért….

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.