Békekölcsön

Tegnap a Kossuth rádióban két közgazdász arról vitázott, hogy derékig , állig, vagy már esetleg kicsit fentebb. Érdekes vita volt. A királyi rádióról lévén szó, a szpíker (e székben Obersovszky Péter, OBN utódja) tukmálta a legújabb écát, miszerint a „lakósság” (hová lettek a ‘zemberek?) vásároljon államkötvényt mert milyen jó kamata van már.

Mondhatnám, hogy csapó kettő, hiszen ez nem más mint felhívás keringőre. Ó nép, ó istenadta nép, aki a végtörlesztésben már egy csomó dugi, adózatlan pénzed tisztára mostad és segítettél nekünk leíratni egy csomó lakossági adósságot! Gyertek hát ismét, nem kérdezzük, honnan van a della, irány a posta, vegyetek kincstárjegyet kápéba’ oszt majd mikor lejár a futamideje, papírt adunk róla, hogy a vagyonotok egy része „állami megtakarításból” van. Ez utóbbit még nem mondták, de lehet velem fogadni egy háromakettőbe rozéfröccsbe, hogy a banki tranzakciós adó után ez lesz a következő szellőztetés. A magyar GDP szürke 25%-a újra megszólíttatott, kiegyezünk a számlagyárakkal, a minimálbéresekkel a számlát adó munkavállalókkal, még piaci kamatot is adunk, csak vegyenek államkötvényt.

A baj ezzel csak az, hogy ez semmi. Egy-két környi államkötvény-aukciót lehet vele megúszni, és ami a fő, bizonytalan, remegő kezekbe teszi az államadósságot. Ne feledjük, ezek ugyanazok a kezek, akik Baumag meg Globex kötvényt is vettek, meg ezekből él a Provident. Ha az államcsőd szele kicsit majd meglegyinti még a HírTv híradóját is, akkor majd ezek a kezek tartják tovább a pozíciót, meg jegyeznek újra kötvényt? Kétlem.

További gond, hogy az akció, siker esetén, kiéhezteti a bankokat. Miből fog a bank hitelt adni, ha nem teszik be betétbe az emberek a pénzüket? Hiszen a kamat az államnál majdnem ugyanaz, ráadásul a tranzakciós adóval oda viszik a költségeket, hogy még jobb is lesz az államhoz vinni a pénzt.Honnan lesz a banknak ezután kihelyezni való pénze? Vajon milyen alapon várhatnánk el attól a piszok nemzetközi karvalytőkétől, hogy tőkésítse magyarországi leánybankjait? Jó üzlet ide pénzt hozni?

Gond az is, hogy az egyébként is gyenge hitelélet mellett, a fekete-szürke zóna cash-alapú gazdaságának is pofon ez. Ha a készpénzállomány fogja magát, és beáramlik államkötvénybe, hova lesz az a megszokott látvány, hogy vállalkozók kövér húszezres kötegekkel a zsebükben („hasitasi nem kér kódot”) járkálnak? Ha belengetik nekik, hogy a kövér húszezres köteget, lefrankózott, ingyen tisztára mosott, tisztes vagyonná lehet alakítani, óriási kísértés lesz, hogy vigye be az államkincstárba. Igenám, de a számlákat fizetni kell, ha késve is. Hát muszáj most egy kicsit, legalább arra az időre visszavennie, amíg megforog egyszer a della állampapírban.GDP növekedés, szevasz.

Könyvelési szemlélettel: a vállalkozónak állóeszköze van, készpénze nincs. Előfordul ilyen, ezért szoktak állóeszközt vagy hitelből venni, vagy ha saját tőkéből veszik, akkor utána működési hitelt felvenni. Hogy melyiket választják, arra komplett tudományág van, amelyik elvégzi a megtérülési számításokat. A világ jobb közgazdasági és üzleti karain nem lehet másodévesnek lenni ennek alapos elsajátítása nélkül.

Igenám, de a kötvény nem termelőeszköz. A vállalkozónak lehet, hogy termel (hiszen fizetnek rá kamatot) de semmilyen kötvénnyel nem fényeztek még autót vagy építettek állványzatot. Elérjük hát, hogy miután hitel sincs a magyar KKV-k működésére, a saját készpénzüket is kivonjuk a cégekből.

Ehhez fogadja innen is gratulációmat az a vödör éti csiga, aki a minisztériumnál ezt a forszírozott lakossági megtakarítósdit kitalálta. A hitelpénz és a készpénz visszaszorítása olyan világba visz minket, ahonnan Széchenyi akart menekülni.

Arról nem is beszélve, hogy pár évvel ezelőttig a „lakósság” jó részének nyugdíjmegtakarítása államkötvényben kamatozott, profi pénzügyérek kezelésében. Akik ráadásul a portfóliójuk alacsony kockázatú részét kötelezően, törvény alapján tartották magyar államkötvényben és akkor is kötelesek voltak ilyen kötvényt venni, amikor a piacon épp egy darabot se lehetett eladni. Ezt megszüntettük, mert ez rossz rendszer, megmentettük a ‘zembereket. Most meg biztatjuk őket, hogy saját szakállukra, pénzügyi tudás nélkül csinálják ugyanezt.

Elnézést az éti csigáktól, az előbb azt hiszem, kissé elragadtattam magam.

*OBN: Order of the Brown Nose

26 hozzászólás

 1. escargot — 2012-04-13 09:28 

Amíg kötelezővé nem teszik, nem hiszem, hogy a lakóság komoly arányban beszállna ilyen egzotikus formátumokba. (A bankbetétet, azt még úgy-ahogy érti, ha nem is bízik benne; a legszebb ott a cihapénzek kamatadó-mentes megtakarítási formákba áramlása volt, amikor belengették, hogy a többiért majd fizetni kell. Ja, a dunsztosüvegben tartottért is, nyilván.) Ha pedig mégsem maradna készpénz az országban, hát istenem, legfeljebb még egy lépéssel közelebb kerülünk a nagy autark álomhoz, ahol a helyi piacon tojást cserél majd a kistermelő tejre vagy hajvágásra. Ugyanott Kim Dzsong-Il portré Wartburg motorgenerálért eladó.

 2. professzorpizka — 2012-04-13 09:30 

Érted te a dzsucse eszmét 🙂

 3. panamajack — 2012-04-13 10:31 

Minél nagyobb ökörségeket talál ki a kormány, annál jobbakat ír a Professzor. Nagy a kísértés, hogy annak drukkoljak, hogy Grespik Lászlót nevezzék ki álamelnöknek…

 4. Vészmadár — 2012-04-13 10:45 

2 megjegyzés

1) a végeken ez a stíl már jó ideje dívik, kiccsaládom (1+1 fő) gyümölcstortáért vágat hajat, valamint különféle süteményekért kap cserébe sertésterméket.

2) teljesen autentikusan (soproniasan: ótentikusan) az kérem szépen „lakóság”

 5. tiboru — 2012-04-13 15:57 

Bizonyám; én most rendeltem egy kis kőművesmunkát, és a mester (akinek eddig utaltam a zsét és a hülye még adózott is utána) most tájékoztatott, hogy már februárban visszaadta az ipart és megszüntette a számláját, úgyhogy ezentúl csak okosan. És egy váltás alig használt nyári gumit frankón beszámít harminc rongynak.

 6. nadiposzi — 2012-04-13 12:18 

Ha így megy tovább, megtakarítani só, cukor, liszt, petróleum készletek felhalmozásával lesz érdemes. (Tartós elem).
Az a fő baj, baszki, hogy nincs meló. és nem is tudják beindítani a gazdaságot. Ilyen-olyan sarcokkal, ökörségekkel foltozzák a lyukakat.

 7. professzorpizka — 2012-04-13 12:26 

Meló, az épp volna, csak nem kéne 1. büntetni aki dolgozik 2. ha ennek ellenére sikerül neki, elsimicskálni tőle a vállalkozását

 8. Tromb74 — 2012-04-14 17:58 

Az van, hogy számos cég lehetőségei ellenére sem mer növekedni, mert bizonyos éves forgalom felett majdnem Hundred Percent az elsimicskázás veszélye.
Sok cégvezető/tulajdonos pedig hideglelést kap tőle, hogy a saját cégén kívül még egy pártot is neki kelljen finanszíroznia.

 9. Tromb74 — 2012-04-14 17:44 

Örülök, hogy itt láttlak testvír.

 10. panamajack — 2012-04-14 19:55 

Na csak összejön előbb-utóbb a számkivetett modoros-törzskommentelő öregfiúk baráti köre… 🙂

 11. tomware — 2012-04-13 12:49 

Arra a bizonyos, sokat emlegetett söralátétre eddig 2 lista fér rá praktikusan a söralátét egy-egy oldalára:

– a kormány által teremtett valódi értéket képviselő munkahelyek listája
– a hosszútávon is valóban kormányzati ötletek leírása.

Sajnos ezek 72 pontos Ariel Bold CE betűtípussal is nyomtathatók, akkor sem lógnának le a papírról.

 12. tiboru — 2012-04-13 15:52 

Addig jó, amíg a rádiós szpíker szépen kéri az állampapírvásárlást, és nem a szúrós szemű Pintér miniszter szólít fel rá.

 13. Szaszyka — 2012-04-14 19:54 

Már ezt is megszabják, hogy államkötvényt kell venni? :-O
Még jó, hogy a fizetés felét nem államkötvényben kapjuk, vagy az egészet…. 😀

 14. mementomori — 2012-04-13 20:18 

A végtörlesztéssel millió(ka)t nyerő réteg azért nem azok közül került ki, akik tényleg nagyon nagy bajban vannak : aki a havi több tízezer forintos részletet nem tudta fizetni hónapokon át, az ugyan honnan tudott volna gyorsba’ leakasztani 4-5-8-11 millió forintot?
Meg Mari néni, Józsi bácsi kisnyugdíjas sem fog venni államkötvényt (érdemleges mennyiséget biztos nem).
Árulkodó információ, hogy az egyik fő értékesítési adu az okos-telefonon keresztüli vásárlási lehetőség.
Ez a „békekölcsön” az elmúlt két évben az állami intézkedésekkel felkarolt anyagi helyzetű osztályoknak szól leginkább : nektek adtunk, most adjatok vissza kicsit belőle, a multi-érintős-kijelzőn nyomjatok egy 6 hónapos 1 millás kötvényt, légyszi.
Ha már a csupasz zsinóros trükk (az államadósság csökkentő alapba befizetés) csúfos bukás lett, nagy duzzogva kennek egy kis mézet is arra a madzagra.
Egy kis trükknek az ájemef készenlétire is jó lehet, nagy kurucosan befenyíteni a szép francia asszonyságot, hogy nem is kelletek annyira nekünk, majd az istenadta nép összedobja amit kérünk tőle. Ha csak pár hónapos hatást jelent, akkor is „megérte”. Hogy mindenki értse : jól fel kell rúgni a gólra törő játékost a tizenhatosaon belül, mert már tuti gól a büntetőből, de a) hátha nem adja meg a bíró b) hátha kivédi a kapus/fölé lövi a hátvéd c) ezzel is megy a játékidő, jöhet egy nagy jégeső, félbeszakad a meccs, ráfogjuk a meteorológus tanoncra, miért nem szólt előbb, építettünk volna fedett stadiont (kölcsönből, persze).

 15. nadiposzi — 2012-04-14 21:30 

Na gyerekek. Nem érzem a kezem, hátam lábam. Kurva kemény kubik van mögöttem, akasztják a hóhért. Az ásatásaimon többnyire én kommandíroztam, legfeljebb ha a lelkesítés címszó alatt – gyerünk elvtárs! – szálltam be.
Na ma ástam az árkot a doktor úr zerge baszta telkén, meg cimbáltam a mázsás kaspóit. Schwarz Arbeit. 10 ropi, és ez felvet pár gondolatot.
Ha a nettó minibálbért veszem, az kb 70. Az 7 ilyen nap. De egy bejelentett melóhelyen dolgozol 20-21 napot ezért a pénzért. Szóval 14 napig jobbágyként gürizel az államért, és 7 nap munkanap az, ami rád marad. Pályaelhagyó történészként azt kell mondjam, hogy Székely György követőinek a tűrésküszöbe roppant alacsony volt.

 16. panamajack — 2012-04-15 11:11 

Sajnálattal olvasom. Nyilván nem ismerem az egyéb körülményeket, de lehet, hogy ha már ilyen melókból kell élni, érdemesebb lehet külföldön próbálkozni, ötször ennyiért.

 17. Tromb74 — 2012-04-22 06:34 

Hehe. Én is éppen pályamódosítok. Kafa ez a gazdasági reform, de akárhogy matekozom nem nagyon jön ki az egyenlet. Ráadásul nem nagyon akarózom idegenbe szakadni, nem tudom itt hagyni Gemencemet, Bükkömet, Bakonyomat.
Viszont szívesen ásnék svarcba, ha van hétvégi műszak, csak szólj!

 18. panamajack — 2012-04-22 18:40 

Ha nem vagyok túl tolakodó, milyen pályáról módosítasz? (és milyen gazdasági reform?! Ha csak a mega-elkúrást nem nevezzük annak…)

 19. Rókakígyó — 2012-04-15 01:16 

Akkor lesz a fasza, ha Áder lesz a köztársasági elnök. Akkor már biztos nincs sokkal lejjebb. Mármint akkor nem, ha ezért nem fognak a zemberek tiltakozni. Márpedig nem fognak.

 20. nadiposzi — 2012-04-15 12:37 

Igen, hamarosan arra kerül a sor. Még egy-két hónapot adok magamnak, aztán tipli.

 21. panamajack — 2012-04-15 16:27 

Érdemes ezt a blogot tanulmányozni: hataratkelo.postr.hu

A modoroskodástól és az ideológiai vitáktól eltekintve rengeteg hasznos infó van benne külföldi munkavállalásról.

 22. nadiposzi — 2012-04-15 21:07 

Kösz, beleolvasgattam. valóban elég nagy modorbánya, hardcore véleményvezér rajongók is megnyalnák a szájuk szélét a kommentekből áradó szülőföld gyűlölet láttán. De amúgy ezt leszámítva értelmes emberek hasznos infókat osztanak meg rajta, úgyhogy még egyszer kösz.

 23. noirp — 2012-04-18 08:52 

Lesz még az a békakölcsön-jegyzés kötelező, akárki meglássa! Csak azt nem tudom, ugyan mit sorsolnak majd a jegyző polgárok közt:
— Magyarország harangszói CD-t Bőzsöny konferálásaival,
— az utolsó ötkilós BL55 lisztet,
— vagy egy díszkötésű Alaptörvényt? [ahhoz az asztal is kéne, mert avval lehet fűteni]

Amúgy csatlakozom a Modoros-emigrációhoz.

Cserebere: lejárt, kilós liszt vizsgálati mintát krumplira, használt krautrock koncertjegyet hagymára, viszonylag jó fűtőértékű szakcikkeket sóra, melósgöncöt zsírra, leégett pendrive-ot gyufára… Érdeklődőket szívesen látok.

 24. panamajack — 2012-04-18 12:04 

Robog a Transszibériai expressz a behavazott pusztaságon. Egyszer csak megáll a vonat a nagy semmi közepén. Hátulról előrekiabál valaki:
– Elvtársak, miért álltunk meg?
– Cserélik a mozdonyt!
– Itt és most? Mire?
– Vodkára!

 25. nadiposzi — 2012-04-18 19:06 

Hozott szalonnával rágcsáló irtást vállalok.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.