Történelmi pillanat…

… ugyanis a KDNP pártját fogom. Na nem azért, mert megsajnáltam a sok, felügybizottsági tagságért szűkölő, rongyos kis lopásait féltő alakot, dehogy. Illetve de, csak másképp.

Olvastam valahol, hogy XIV. Lajos azért tudott olyan nyugisan uralkodni, mert az udvarában tányért nyaló arisztokrácia arra volt kényszerítve, hogy minden pénzét, legyen az akár fél országnyi méretű uradalmak jövedelme, az udvari fényűzésre költse. Más szóval, hivatásos udvaroncok voltak, minden egyéb cél vagy egzisztencia nélkül. Az udvarképesség elvesztése egyben halált is jelentett. Nem természetes halált, csak az addigi létük végét, minden hatalom vagy pozíció elvesztését.

Most épp pár ezer eurónyi lopást sajnálunk ezektől a pernahajderektől, de figyeljünk mán’ oda egy kicsit. Kérdezem én, az a képviselő, akit a Párt kegye juttat be a Parlamentbe (mert az új választási rendszerben nagy pártok jelöltjei rúghatnak majd labdába) adja fel az egszisztenciáját, hogy eztán minden boldogságát csak a parlamenti székétől remélhesse? Ugyan mit nem tesz meg ez az ember azért hogy benn maradhasson?

Vajon már most is, a képviselők nagy része mit tud azon kívül felmutatni, hogy ezer éve párttag? Nem fél már most is attól, hogy ha innen kiesik, akkor vége mindennek, az állása nincs meg, ott is csak pártvonalon dolgozott? Amíg itt van, csendben van, befogja a pofáját és nyomja a gombot, arany élete van.

Na a módosítás után az új parlamentben ez a senkiházi lenne a tipikus. Aki nem tudja azt mondani, hogy jólvanbazmeg én most hazamegyek kórházat igazgatni, földet művelni, vagy nemes egyszerűséggel csak: lopni, ti meg csak szagolgassátok itt egymás valagát. Amint azt például tette Kölcsey, akinek meggyőződése ellenére kellett volna szavazni vármegyei küldöttként. Ekkor rákacsintott a megyére (ezt a momentumot őrzik képei) és azt mondta: jó, akkor én most hazamegyek Parainesist írni. Na ez nem lesz. Helyette hivatásos bólogatók. Akkor inkább lopogassanak, már fel se tűnik.

10 hozzászólás

 1. panamajack — 2012-04-12 08:40 

Azért szeretem a Pizka-féle politikai eszmefuttatásokat, mert olyan összefüggéseket lát bele a dolgokba, amire a fene se gondolt volna. Na ez például először a “WTF” reakciót váltja ki, azután meg a “há ennek teljesen igaza van!”-t. A hivatásos politológusok eláshatják magukat.

 2. stoppos — 2012-04-12 10:02 

Pedig társadalmi téren milyen egyszerű is ezt keresztülverni. Büdöshazugmocskoslopós banda, végre nem fogják szarrá keresni magukat.

Egyébként riszpekt prof Pizka, teljesen igazad van. Az igazán vicces az egészben csupán az, hogy ezzel a húzással a többi pártból csinálnak majd erősember-bólogatójános felépítést. A jelenlegi kormányzópárt már eleve ilyen ugyebár. Max még jobban ráerősítenek erre egy kicsit. De azon a szinten szerintem már mindegy., hogy 99,9%-ban vagy 100%.ban értenek egyet a kedves vezetővel.

 3. hullafotos — 2012-04-12 11:20 

Ez is egy lehetséges hatás. De ha vki kurvának, v politikusnak áll, ne csodálkozzon, ha néha legyűrik. Tudni lehet előre, h a domina(ncia) harc egy sajátos terepén készül érdekérvényesítésen alapuló karriert befutni, a karrierépítés amúgy minden szakterületen meglévő valós megélhetési kockázatával együtt (amely kockázatokat valamennyien megfutjuk, bárhol is tegyük szebbé és jobbá az életet, különösen igaz ez akkor, ha szakmát/hivatást váltunk életünk során).
Az egyéni sérelmi politikától (lásd fentebbi szépírónk esetét is) azért tovább kellene már lépni, a pusztában sem nem csak az volt a legény, aki adta. A politika nem arról szól, h jó szándékkal odamegyünk megmondani, hogyan kellene csinálni, ha meg legyűrnek, visszamegyünk anyuhoz vigaszért. Ha vki önszántából vállal 4 évet politikusként (bejutva listán), akkor hozzon egy döntést arról, h ezt csinálja 100%-ban, vagy marad otthon állatorvosnak, közjegyzőnek.
Ha elfogadjuk az ‘egy fenékkel több lovat, h bármikor haza tudjak szaladni’, akkor kérném ezt mindenhol (rendőrségi, kórházi, oktatási, közlekedési alkalmazottak esetén is) alkalmazni. Ez esetben, ha a melóhelyen nem tetszik, h nem én kaptam meg a 2 fős jutalom utat Szanticskára az éves teljesítményemért, akkor az egyik megélhetési szálat előhúzva a kalapból, hazáig futok bánatomban, akkor is, ha én vagyok a sebészet egyetlen aneszteziológusa, vagy Paks főmérnöke és számítanának rám.
Ha meg attól félünk, h devalválódik úriasszonyi hitelességünk (értsd munkaerőpiaci értékünk), csak mert vállaltunk 4 évet a politikában és onnan (önszántunkból, v segítséggel) kiesünk, akkor kérem, vagy nem kell kurvának állni, avagy felelősen vállalni kell az életpályánkat érintő esetleges újrakezdés minden ódiumát. Ez plébánosra és újságíróra ugyanúgy áll.
hk

 4. miamai — 2012-04-12 11:56 

Mélységes igazsága van Profom! (kivéve Kölcsey jobb szemét illetően, bár a valós helyzetet kiválóan illusztrálja, de ez most nem tartozik ide)
Egyetlen kérdés: tudunk-e kis hazánk történetéből egyetlen, ca tíz évnyi periódust is említeni, amikor nem az ábrázolt módon mentek az ügyek? Az a bizonyos 150 évnyi ‘délies’ irányítás jól megalapozta, a rákövetkező 230 évnyi udvartartás rögzítette az illő és elvárt udvaronci modort, majd a közel 45 évnyi ‘keleti’ elvtársiasság szokásrendszere (v.ö. “Zappzarappmaschine”) a hatalom proletarizálódását is elvégezte. Csak kevesen engedhették meg maguknak, hogy Csák Máték lehessenek.

 5. mementomori — 2012-04-12 13:05 

Úgy-úgy, Pizka prof. jól beszél!
Világos a szándék, a központból kinevezett iskolaigazgatótól a személyes elbeszélgetésen megszűrt képviselőkig : minél kiszolgáltatottabb, önállóságra nem képes bábok alkalmazása. De nézzük egy ellenpróbát.
Ha valaki a saját tudására, egyedi képességeire alapozva piaci körülmények között jól hasznosítható egzisztenciával rendelkezik, ugyan miért menne el bólogatójánosnak, zsinóronrángatottzsoltnak a főnök bábszínházába?
A kör bezárult : a vezetés részéről nincs igény önálló emberekre (sőt, kizáró ok), az önálló (és önellátó) emberek pedig maguktól nem vágynak efféle helyekre.

 6. kobunko — 2012-04-12 14:53 

Ha jól tévedek, nem az szerepel az új törvényben, hogy máshol nem végezhet munkát egy képviselő, hanem hogy egy helyről lehet csak fizetése – a parlamenttől, a tervek szerint 750 ezer/hó (plusz a bemondás alapú költségtérítés). Így a törvény legalábbis korrekt, aki meg nem akar kiesni a mérnöki-orvosi-ügyvédi praxisából, mert másképp 4 év múlva már nem tudna visszamenni dolgozni (he he he…), az nyugodtan végezze szabadidejében, ennyiért talán belefér, ha úgy szereti a szakmáját.
Csak az olyanoknak fáj, mint az a fickó, aki a MOL fizetett embere a parlamentben 450 ezerért, vagy valamelyik 4-5 állást felhalmozó kdnp-s…
Nagyon tetszik a poszt észrevétele, csak a valóság nem ez, nem veszik itt el senki végzettségét, továbbra is mindenki visszamehet a plusz milliókat hozó polgári foglalkozásába, ha valami nem tetszik neki. A mellékállással nem rendelkezők mellesleg megszavaznák ezt a törvényt.

 7. professzorpizka — 2012-04-12 18:27 

Nyilván már most is tele vagyunk bólogatójánosokkal, ez a törvény végre őszinte lesz egy szempontból. Ugyanakkor hazugság egy másikból. Ha bebetonozzák ezt a 750k forintot, akkor borítékolható a borítékos jövedelmek virágzása.

 8. stoppos — 2012-04-13 11:05 

Valahogy úgy érzem, nincs erre jó megoldás. Ha csökkentik a fizetést, az olyan, mintha éhes farkasokat engednének a húsosbödön közelébe, jóllakot farkasok helyett. A jóllakot farkas csak csipegetni fog, de az éhes az bezabál.

 9. Vészmadár — 2012-04-13 11:35 

ezzel párhuzamosan, mivel úgyis frakciófegyelem van és hű ebek, elég lesz pártonként egy fő a parlamentbe, kinek is szava az országgyűlési választásokon pártájára adott szavazatok súlyarányában számítódik…

 10. mementomori — 2012-04-13 12:36 

Technikailag tökéletes megoldás, de…
A pártoknak saját érdekükben működtetni kell a szervezetüket, a hátországukat, egészen az emberekig el kell érniük. Ez a gyakorlatban sok-sok embert jelent, akik
a) végrehajtják a fentről jövő utasításokat, és
b) megmagyarázzák lefelé, hogy ez miért jó úgy, ahogy éppen van.
A hierarchikus (háttér)szervezet minden szintjére ki kell találni valami motiváló tényezőt. A piramis csúcsa felé, pl. a parlamentbe bekerüléssel nemcsak a relatív magas fizetés jár.
A vállalkozás tagjait célirányosan etetni kell : hogy sörrel-virslivel, hol vastag borítékkal, hol a hiúság és hatalomvágy etetésével.
Ez utóbbira egy bevált színtér a parlament…

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.