Miért helyes a közterületeket rendesen kivilágítani?

– Bazmeg te Konfuciusz vagy?

– Nem, barátom, te vagy sakál részeg. Kérdésedre részletesebben válaszolva, én egy naggyobbacska halom fekete szemeteszsák vagyok, akit korpulens termete miatt Konfuciusznak nézel és valószínűleg Buddhával is keversz, holott semmi közöm nincs egyikhez se. Voltaképp ha az árnyékomat nézed, még Platónra is hasonlítok kicsit. Persze, ha te úgy ítéled meg, hogy én vagyok Konfuciusz, hát az vagyok. Még negyedórán keresztül, akkor jön a főkefe és elvisznek.

– Gyááááááááááá

– Nos igen, aki részeg az részeg. Mindenesetre megtisztelnél, ha a küszöbönálló rókázásodat inkább a korzó korlátján áthajolva a BKV területén végeznéd el.

– Hu a kurva anyád, te ennyire vágod a bürokráciát?

-Nézd, az előbb azt kérdezted, én vagyok-e Konfuciusz. Namármost, ha szerinted én vagyok Konfuciusz, akkor tudnod kellene, hogy Kína bürokráciája már vagy kétezer éve az én elveim szerint működik. Budapest meg azért nem Kína. Vágod.

– öööö

– Na jól van, húzzál bele abba piás üvegbe, mert nem megyünk így semmire. Döntsd el, hogy belerúgsz a zsákokba vagy mész tovább esetleg ragaszkodsz ahhoz hogy én vagyok Konfuciusz, Buddha vagy Platón.

– Szóval te mondtad azt a sok kurva jót?

– Nos, akkor azon azért már túl vagyunk, hogy én valami filozopter vagyok. Mindenesetre ez megkönnyíti a dolgot, nem kell ezzel a platoniánus árnyékos-barlangos vacakkal tovább foglalkozni. Te figyu, tényleg rókázzál már a villamos sínjére!

-Miért?

– Mert az úgy illendő. Apád ennyi idős korában tuti a Dunába rókázott. Kövesd ezt, mert apád ezt jól tette.

– aaaa figyu és azt te mondtad, hogy a Tigris is büdöset szarik?

– Én mondtam volna? Nem emlékszem. Mindenesetre olvasd el a rólam írt könyveket, hátha megtalálod. Vagy ha ezt nem is számos dolgot, ami az épülésedre lesz. Olvasni jó és pallérozza az elmét.

– De temondtad? Olyan kínai bazmeg.

– Látod, szerinted ha én Konfuciusz vagyok, akkor mondok olyat, hogy szarik? Illendő ez? Otthon apád és anyád előtt mondasz ilyet? A hivatalban a főnököd előtt mondasz ilyet? Az ügyfeleid előtt mondasz ilyet?

– Akkor nem is szarik büdöset a tigris?

– De ez nagyonis elképzelhető, elvégre a tigris macskaféle, és tudjuk hogy a macskákból illatos dolog nem jön. Valószínű, ha találnánk egy ismeretlen macskafélét, helyes lenne feltételezni, hogy az se lesz illatos.

– Dugjunk a seggébe füstölőt!

– Ez több szempontból is helytelen lenne. A füstölőt egy nagy tiszteletű füstölőgyártó cég gyártja, amelynek sok munkása van. A füstölőt mások őseik sírjára vagy áldozati ajándékokra teszi. Nem volna hát illendő, ha mi ugyanilyen füstölőket mások ánuszába dugdosnánk, hiszen ezzel megsértenénk másokat, Emellett ez fájna a macskának és egyáltalán honnan tudjuk, hogy bárkit érdekelne egy illatos fenekű macska? Megkért erre minket valaki? Nem barátom ez nem helyes.

– De és a tigris?

– Ugyan, kedves részeges budapesti fiatal, hol találsz bárkit aki bedugna a tigris valagába egy füstölőpálcát?

– Kiadom parancsba heheheee úgyis előléptettek én lettem a helpdeskes csajok és az iratkezelők főnöke.

– Igazán tanúsíthatnál akkor több méltóságot. Most is itt állsz a dunakorzón, ami egy fukar mandarin miatt nincs kivilágítva és sakál részegen egy rakás fekete nejlonzsákkal dumálsz, amit véletlenül Konfuciusznak nézel. Amellett, mit szólnál, ha a helpdeskes csaj parancsolná meg, hogy dugj füstölőpálcát a tigris valagába? Vagy ha a te valagadba dugna a tigris füstölőpálcát? Tán te virágillatút szellentesz?

– Akkor az én valagam büdösebb mint a tigrisé?

– Ezt nem mondtam. Nézz utána, kérdezz meg egy tapasztalt gondozót az állatkertben és szagold meg a ketrecet. Ha büdös, azt érezni fogod.

– Proháááááááááááááááááááááááááászkaaaaaaaaa Ottokááááááááááááááár

– Na kijött. És nézz oda, a villamossínre. Barátom, ma is tanultál valamit. Hé hova mész? Még nem is tisztáztuk hogy akkor én most Konfuciusz vagyok? Vagy csak árnyék…

Józsi bazmeg még ezeket kell feldobálni oszt fájront van. Nézmár csóri a korlátra dőlve rókázik, szívnak majd a sínbohócok…

 

6 hozzászólás

 1. panamajack — 2012-08-29 14:06 

Egypercesek Professzor Pizkától. 🙂

 2. rgranc — 2012-08-30 07:48 

Szegény Prohászka… 😀

Amúgy megsüvegelve köszöntöm a Professzort, ez ismét mestermunka!

 3. Tromb74 — 2012-08-30 15:03 

Valami gyönyörű. Kötetbe kéne rendezni ezeket az egyperceseket. Nem foszthatod meg az emberiséget ennyi kincstől.

 4. professzorpizka — 2012-08-30 21:32 

most elpirultam. komolyan. A Bercsényire megsértődöm, Örkényre nem érzem magam méltónak. Egyébként elgondolkodtató novellák terén kevéssé ismert de nagyon jó író: … Göncz Árpád.

 5. Tromb74 — 2012-08-31 10:14 

Hrabal jutott még eszembe a realista novellái kapcsán, és persze a jogász-író párhuzam miatt is.
Persze ő inkább elbeszéléseket írt, de van egy novellája (talán Jarminka v. Jasminka), amiben egy bájos leányzóra síelés közben jön rá a szükség, aminek eredménye sajnos a síléc végén landol. A leányzó pedig mit sem sejtve, elegánsan lesiklik a sípálya közönsége előtt.
No, erre a novellára emlékeztet ez az írás.

 6. noirp — 2013-05-02 14:28 

Ez a kis mű tizenhuszonszázadjára olvasva is tizenegyes (üt, meg hat, az tizenegy).

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.