Ángyán higgadt járása a parázson

Ángyán professzor járja az országot. Járja és senki nem tud mit kezdeni vele. A kormányt paralizálja, az ellenzék meg csak analizálja. Ángyán professzor megy, kultúrházról kultúrházra, és balladai, drámai, lírai hatásossággal dalol a közönségnek. És a közönség vele dalol. Énekük halk, ám riasztóan ritmikus és harmonikus. Holott Ángyán professzor nem is létezik.

Nem létezik, mert ez a fajta ember meghalt, kipusztult, nincs, megtört, elveszett, infarktust kapott vagy alkoholista lett. Elhúzott a magánszektorba. Elment a multihoz. Megvesztegették, eladta magát. Fenét. Csak nem látszott, hogy van. És lesz. Egyre több.

Borzasztó az a magány, amit az az ember érez, aki ért valamihez, nevét adta valamihez, és ehhez ragaszkodni akar. Még inkább borzasztó, ha az ember nem akar elmenni azok közül, akiknek ígért, akik a nevére adtak. Az ország értelmisége rokkant, méghozzá azért rokkant, mert húsz év se volt neki elég ahhoz, hogy félretegye egszisztenciális aggályait, és hű legyen önmagához. Húzzuk ki, bírjuk ki, alkalmazkodjunk.

Kajánul kihasználták őket, a gyávákat. Nem a gonoszság, a gyávaság teszi, hogy lehet irracionális döntést hozni, hogy lehet fejeket cserélni. Mindenki behódolt. Ángyán professzor nem létezik.

De létezik. Nem szupermen ő, egy öregecske agrármérnök, a hatvanas-hetvenes évek agrár-technokrata képzésének tucatáruja. Százszámra van hozzá hasonló országszerte. Nagyrészt idősödő, kedvtelen emberek, akik büszkék arra, hogy az évfolyam meghalt, vagy ivástól meghülyült másik felével ellentétben megúszták a rendszerváltást, a gyereket elindították, és talán majd nekik jobb lesz. Szakemberek, a pontos és tervszerű munkára és az egyéni felelősségvállalásra nevelve. Amelyik még fizikailag bírja, megbecsült közép- vagy felső vezető. Csendben van, hiszen megúszta, így jó, hatvan-hetven évesen nem ugrálunk, majd a fiatalok.

Hiteles figurák ezek, és nagyon kellett  a választásokhoz az ángyáni hitel és tekintély. Egy valamivel nem számoltak. Az, akit rendesen megtanítottak zöldborsót termelni vagy szarvasmarhát tenyészteni, aki olyan emberekkel dolgozott, akik az egyenes beszédből értenek és semmi másból, veszélyes ellenfél. Ahogy módszeresen felkészül elemi kárra, kártevőre, talajviszonyra és terméshozamra, ugyanolyan alaposan csinál minden mást az életben. Idegesítő, ám eredményes. Old school muscle, ahogy az amerikai mondaná.

Ángyán professzor tehát nem rögtönöz. Szántóföld van előtte, amelyet módszeresen elő kell készíteni, meg kell művelni és le kell aratni. Hazai pálya. Higgadtan, lépésről lépésre, a föld nem tűri a kamuzást, de a munkának biztos eredményt ad.

Egy gát volt Ángyán professzor előtt: a félelem. Módszeressége és kitartása a fentiek miatt annak volt meglepetés, aki nem látott még agronómust dolgozni. Az igazi újdonság az, hogy egyetemi tanárként, az MTA doktoraként egyszercsak kimondta azt, amit előtte főbírák, főorvosok, főprofesszorok se mertek: Mi a fenétől is félnék én? Tán nem leszek elismert tudós, akkor is ha kirúgnak? El fogják hinni egy szakállas, szürke öltönyös alakról, hogy valójában egy malomtulajdonos kulák, akik titkos kéjtanyákon szórakozza el a lopott pénzt? Ugyan.

Bántani fogják? Ugyan. Hogyan lehet bántani azt, aki a tényszerű igazat mondja, a közönség nyelvén, úgy hogy a közönség érti és szereti? MITŐL FÉLJEN? Václav Hável mitől félt? Indexre tették. És? Kisebb író lett tőle? Egy panelban nyomorgott. És? Amúgy palotája lett volna?

A baj ott van, hogy Ángyán higgadt járása a parázson ragadós példa lehet. Innen a paralízis. Mi van ha többi is dalolni kezd? Hisz ők sem léteznek. Vagy igen?

(a bejegyzést minden agrármérnöknek sok szeretettel ajánlom)

8 hozzászólás

 1. escargot — 2012-10-04 13:23 

Vajon mit tervez az aratásra?

 2. panamajack — 2012-10-04 13:59 

Kíváncsi vagyok, mi lesz…

 3. hadrian77 — 2012-10-04 15:42 

@panamajack: addig semmi, amíg az Ángyánok külön, egyenként támadnak. Elegendő lökőerőt együttes nyomással lehet kifejteni.

 4. Tromb74 — 2012-10-04 16:20 

Végre Valaki, végre egy igazi ember. Egyszerűen nem hiszem el, hogy nincs több ilyen fickó kis hazánkban. Valahogy életben kéne tartani, amíg kifejlődik pár hasonló, hátha lehet belőlük pártot, kormányt összetákolni.
Le a kalappal előtte, remélem lesznek követői is.

 5. papi — 2012-10-04 17:46 

Őszintén szólva, amikor először beszélt Ángyán ezekről a gazemberségekről, akkor egyszerűen nem tudtam hovatenni ezt. Hiszen államtitkár volt, fidesz tag stb.. szóval eléggé hihetetlen volt, hogy a 2/3-d tagjai közül ennyire józan és kritikus hang jön. Akkor (kövezzetek meg ezért bátran) azt hittem, hogy valami előre megírt porhintés van a háttérben.
De már elhiszem, hogy valóban az emberi tisztesség szólalt meg Ángyán professzorból! A fordulópont az a végtelenül balfék módon összetákolt és kivitelezett lejáratási kísérlet volt. Bár alapvetően annak lett egy pozitív hozadéka: nem valószínű, hogy be mernének kockáztatni egy jobban megtervezett lejárató kampányt ellene.
Remélem nem éri semmi baj Ángyánt és végig tudja csinálni amit elkezdett. Nagy tisztelet neki!!!

 6. tiboru — 2012-10-05 18:17 

Azért várjunk csak egy csöppet. Bármikor előkerülhetnek dokumentumok (hogy valódiak vagy hamisítottak, szinte mindegy), amelyekből kiderül, hogy Ángyán :

1.) Gyerekeket molesztált
2.) Pszichiátrián kezelték, mert kóros hazudozó volt már legénykorában is
3.) III/III-as volt
4.) Egy idegen hatalom ügynöke
5.) Saját zsebre dolgozott/dolgozik
6.) Simán csak rágalmaz, mert kihagyták a bulikból

Satöbbi, a sor tetszés szerint folytatható.

 7. Tromb74 — 2012-10-05 23:24 

@tiboru:
Ezek többsége feltehetőleg elő fog kerülni. Szerintem Kövérék éppen túrják a fiókot, hátha találnak valamit.
Ha nem, majd koholnak. Persze ehhez idő kell, meg az időzítést is érdemes összekötni valami más eseménnyel.
Az frissen bejelentett “kiigazítás” körül kialakuló vita pont alkalmas lenne, kicsit megosztaná a nép figyelmét.

 8. hullafotos — 2012-12-06 11:25 

Köszönettel az agrármérnökök nevében utólag is.
Rövid komment: az Ángyán jelenség egyben arra is rávilágít, amiről az írástudók (hírfogyasztók, aláírásgyűjtők, petíciózók, demonstrálók és publicisták egyre népesebbnek látszó) tábora soha nem szól, ti. az ágazat 20 éves koncepciótlanságára. A földmutyi mellett ez a bánatos prof másik slágere. Neki volt vmilyen koncepciója (amivel Gödöllőn mondjuk közepes jegyet érdemelne, de már a vizsgán megfelelt kategória).
hk

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.