Kisgömböc: Inkább lerágom a lábam, de a pocakom az enyém

A közismert vicc szerint az amerikaiak évekig fejlesztették űrhajósaiknak azt a tollat, amelyikkel a súlytalanságban is lehet írni. Az oroszok ceruzát használtak.

Mivel magyar ember vagyok, természetesen minden rossz dologról azonnal vicc jut eszembe. Önvédelmi reflex. Amikor a NAV-ba kötött pénztárgépekről olvastam, azonnal a farzsebemhez nyúltam. Huh, megvan a brifkó, benne kápé.

Ma a kormány bevallotta, hogy szolid 397 milliárdocskával el van számolva a költségvetés. Ez nem kevés pénz, 3,97 kilosimicska, SI mértékegységgel kifejezve.

Fusimisi professzor kiállt, és elmondta, hogy a sötétlila zöldségek, a hidegvizes fürdők és a neomarxista szerzők mellett, a nemzet felemelkedésének záloga pl a készpénz-felvétel adójának emelése és a hálózatba kötött pénztárgép. Azt igazán megmondhatná ez a félkegyelmű, hogy ez mondjuk a bankok betétállományára hogy fog hatni. Ha a sötétlila gyökérzöldségek hatásai helyett egy napot, csak egy tetves napot foglalkozna banküzemtannal (van ilyen tantárgy, tényleg) akkor rájönne, hogy ez egy újabb gyomros a hitelezésnek, és egy újabb fék a gazdaságnak.

A hálózatba kötött pénztárgép mellett lesz minden kiskereskedésben egy brifkó, amelyben szépen zajlik majd a feketekereskedelem. Kápéba’, okosba’. Értem én, hogy a fordított sertésáfa az sokkal több milliárd forint, de kusza szem ezzel egy újabb generációt szoktat rá az adóelkerülésre.

De mehetünk tovább. Az óriási munkahelyteremtésben 22.000 elbocsátás szinte semmi, az, hogy a tanárember meg dögöljön éhen, szinte természetes. Ment volna áfát csalni vagy más rendes magyar szakmát tanulni.

De rányúlunk kicsit a nyugdíjjárulékra is, hiszen az is azért van, hogy költségvetési lyukakat tömködjünk vele.

De a rossz hír nem ez. Hanem az, hogy ez a csomag kevés lesz. Még nagyobb lassulás következik miatta, ami miatt a bevételnövelő intézkedések nem fogják hozni a számokat. Elég valószínű, hogy még idén újabb csomagot kell bedobni, jövőre pedig szinte biztosan, hacsak nemzetközi folyamatok miatt nem indul be a növekedés.

Ami a kormánynak rossz hír: el fog fogyni a lőszer. Már az összes kommer ellen van vagy volt eljárás, ráadásul a legnagyobb (kiderült) lopások sem érnek a nyomába ezeknek a bokroscsomagoknak. Egy-két baltásgyilkos vagy hímsovén ide kevés terelésnek.

Ráadásul, míg Bokros csomagja valamiféle pragmatikus célt szolgált (órákig lehetne arról vitatkozni, hogy jó célt és helyesen szolgált-e) addig ez a csomag és a következő is, teljesen céltalan, esetleges, fűnyíró elvet alkalmazó csomag. Nem szól arról, hogy kicsit kevesebbet kéne lenyúlni, vagy hogy a szavazóbázist (fiatal demokrata nyugdíjasok, szevasztok!) kicsit is be kéne vonni. Inkább lerágom a lábam, de a pocakom az enyém, mondta a kisgömböc, és gurult tovább.

 

 

41 hozzászólás

 1. escargot — 2012-10-05 11:50 

Nem tetszik, dehogy. Max. az írás. És tényleg érdekes, bizonytalan tételekből reméli beszedni a sok pénzt, ráadásul még így is felültervezettnek tűnik az idei és a 2013-as GDP is.
Az már a közelmúltban is gyanús volt, hogy jövőre miért számolnak 5-össel kezdődő inflációs értékkel, ha nem lesz újabb ÁFA-emelés…

 2. Tromb74 — 2012-10-05 13:27 

Igen, ezeknek a hirtelen megszült intézkedéseknek a megálmodott hasznát mindig érdemes 0,3-0,5-el osztani.
Valahogy nem akaródzik tudatosulni Tompikának, hogy ha az intézkedések közé csempészik néhány gazdaság lassító aknát, a bevételhez fűzött remények nem teljesülnek.

 3. panamajack — 2012-10-05 16:13 

@Tromb74: bocs, de ezt nem hagyhatom szó nélkül (szakmai ártalom): valamit 0,3-0,5-el osztani, az ugyanaz, mint 2-3-mal szorozni. Gondolom ennek pont az ellenkezőjét akartad mondani…

 4. pobeda — 2012-10-05 17:22 

“súlytalanságban is lehet írni. ”
Viszont a tollat piacra is dobták, szép bevételt termelnek belőle. 🙂
Havi 4 ingyenes készpénz- felvételem van.
A többire meg facepalm.

 5. noirp — 2012-10-05 18:44 

Higgyétek el: ha ezek maradnak — márpedig szerintem fognak — akkor elébb-utóbb majd a brifkó is be lesz kötve valami központba.
Azaz:
személyi igazolványunk felmutatása ellenében megkapjuk a napi 200 g felvágottat, ami valami vizes májasszerűség… havonta egyszer (ill. a Párt kongresszusa idején külön is) az 1 kg/ család húsadagot. Fele csont, fele szalonna. A csont jó lesz a salátafőzeléket ízesíteni.
Estébé.
Jah, hogy én mostan egy 1988-as riportkönyvecske szövegét lököm a monitorra, ahogy az emlékezetembe jön?*
Ja, hogy az huszonvalahány éve, egy másik rendszerben történt, határontúl?
Ja, hogy pesszimista vagyok, mint a fekete főd, meg látomásom van?
(Most mingyá’ megkapom Pizkától, h. vegyem le azonnal a fejhallgatót, és tegyek be a meghajtóba egy kis egészséges Brahmsot, de hiába lesz az…)
*[Havas – Forró: Ki tudja, merre… Háttér könyvek, 1988]

ATM-használat: mhm, eszerint nemsoká 2-3 pénztárpult lesz minden bankfiókban — az eddigi egy helyett — , hosszabb lesz a nyitvatartás és tömöttebbek a hasitasik — melyek szintén nem kérnek kódot.
Amint ez megvan, tekerünk egyet fölfelé a tranzakciós díjakon. Ehehe.
S megint elölről…

Banküzemtan: még én is tudom, hogy olyan tantárgy van, de sztem a széjjelkancsalt úgy vágták ki a negyedik — rektori engedélyes — uvéjáról, hogy a becsapódásának a helyén épült föl később az egerszalóki fürdő.
A makroökonómia I. után keletkezhetett mondjuk Csokonyavisonta (kitt-ttűnő halogenides gyógyvíz)

 6. panamajack — 2012-10-05 19:17 

@noirp: Én már csak attól tartok, hogy Matolcsy elkerülhetetlen bukása után Drábik Professzor Úr lesz az új gazdasági fősámán. Első lépésként be fogja tiltani a pénzt.

 7. escargot — 2012-10-05 19:32 

Kezdek komolyan aggódni. Számoljunk.
Van kb. 1-2 millió ember, aki menthetetlenül kuka, rajtuk semmilyen rendszer nem segít, csak abban bízhatunk, hogy ha nagyon éhes, akkor csendben meghal, és túl romos és apatikus lesz ahhoz, hogy egy keze ügyébe eső kemény tárggyal elsétáljon a fővárosig.
Van a népesség kb. egyharmada, akik erősen megengedően polgároknak tekinthetőek. (Többségükben nincs akkora saját vagyonuk, amiből valóban független emberek lennének, de köszönik, elvannak a kis tőkéjükkel, tudásukkal, etc.)
És van közte 6-7 millió, a semmiben lebegő versenyző. Ha azt vesszük, hogy a devizahitelek kb. 25%-a rosszul teljesítő, és mondjuk a felső egyharmadnál ritka az ilyen probléma, akkor ennek a csoportnak kb. a fele már most de facto csődben van. Nem negatív a tőkéje (azon már rég túl vagyunk), hanem likviditási problémái vannak, már csak azt fizeti ki, amit nagyon muszáj. Na, velük nem tudom, mi lesz, ha még csavarnak kettőt a tökükön. A fiatalabbja, értelmesebbje jó eséllyel távozik az országból, egy részük csatlakozik a kuka-szakaszhoz, de még így is marad pár millió, aki még nem túl alultáplált, viszont kellően ideges ahhoz, hogy valami radikálisat műveljen. Vagy mégis birkák lesznek, és csoportosan felsétálnak a vágóhídra?

 8. kszabo — 2012-10-05 20:22 

@noirp: Egerszalók nevében tiltakozom:) Az kemény fúrócsapat fúrta, echte bányászok, igaz olajat kerestek:) Üdv

 9. professzorpizka — 2012-10-05 20:24 

@panamajack: helyesen DRÁBIK PROFESSZOR ÚR

 10. kszabo — 2012-10-05 20:33 

A ceruzát is a bányászok találták fel, a golyóstoll hidegben sem ír, nem csak súlytalanságban. Így a bányamérés is a ceruzán alapult. Gagarinnak is volt már túlnyomásos golyóstolla, de visszatértek a ceruzára. A wiki sem túl bőbeszédű – http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%B0rtoll
A tolóceruzát (ma Rotrinng 0,5 stb) a svájciak találták fel ~ 1954. Az 1956-os Svájci csomagokban már volt ilyen. Üdv

 11. hadrian77 — 2012-10-05 20:49 

Olyan mlg nem volt ebben az országban, hogy a bevételeket alul tervezzék a kiadásokat meg felül tervezzék. Valamiért mindig a fordítottja történik.
A pártoknak meg a nyugdíjasokra mennek rá, mert ők vannak a legtöbben. Mi meg szívunk orrba-szájba.

 12. Tromb74 — 2012-10-05 21:40 

@panamajack: Já igen, Köszi!
Közben éppen telefonáltam, ha jól emlékszem 1/2 re és 2/3 ra gondoltam. ne kérdezd, miért lett ez belőle 😀

 13. Tromb74 — 2012-10-05 21:44 

@hadrian77:
Egyébként ez nagyon egyszerű, miután elkészítették a kalkulációkat, ki kéne cserélni az első lapot (amin a cím van), így a kiadásoké kerülne a bevételekére, és fordítva.
Ez unortodox módszer, nem?

 14. Tromb74 — 2012-10-05 22:09 

@Tromb74: Mármint, hogy ennyi realizálódik a tervből, nem ennyivel kell osztani 😀

A lényeg az, hogy a jövedéki adónál, nem számolnak azzal, hogy a userek egy része egyből kicsit olcsóbb piára, cigire vált.

Szerintem az ATM sarcot többnyire benyelik az emberek, de azért lesznek, akik tudatosan elkerülik. Én már korábban a 4 pénzfelvétel ingyér van szolgáltatást választottam, egyébként meg kínosan kerülöm a készpénz használatot, általában nincs is nálam (így kevesebbet költök hülyeségre).

Pénztárgép drótozás is újabb agyazást fog kiváltani a zsebre dolgozóknál, és lesz rá megoldás. Meg eleve a kiépítése milyen költségekkel fog járni a másik oldalon?

Én jártamban keltemben azt látom, hogy az emberek nem akarnak éhen dögleni, inkább megoldják másképp a dolgokat, okosba. Vidéken gyarapodnak a termelői piacok, ahol számla nélkül cserélnek gazdát a portékák, meg egyre többen termesztgetik maguknak a zöldségeket, tartanak tyúkot stb.

Szerintem lesznek itt még kiigazítások dögivel, és egyre többen szívják már a fogukat ettől.

 15. hadrian77 — 2012-10-05 22:20 

@Tromb74: vissza a cserekereskedelemhez. 🙂

 16. Tromb74 — 2012-10-05 22:30 

@hadrian77:
Vicces, de tényleg elég sokat járok mostanában vidéken, és úgy látom, kezd újra éledni a feudális életstílus.
De itt nálunk is – nem különösebben távol BP-től – rengetegen kezdtek ilyen alternatív megoldásokkal bíbelődni.

Egyszerűen az van, hogy rossz az irány. Akinek már nincs lejebb, annak nincs veszteni valója. Ezeknek az embereknek nem az autójukat kell lecserélni, vagy nagyobb lakást venni. Egyszerűen azt akarják megtartani, amijük van, és enni naponta. Megtalálják a módját, csak ebből nem túl sok jut a közteherviselésre.

 17. Tromb74 — 2012-10-05 22:34 

@hadrian77:
Én is kiváncsi lennék, meddig bírják a nyugdíjak piszkálása nélkül.
Az a vélemenyem, nem lehet megúszni nyugdíj plafon beiktatása és nyugdíj korhatár emelése nélkül.

 18. Tromb74 — 2012-10-05 22:52 

@escargot:
Úgy tűnik, a kormánynak nem csak a gazdaságpolitikája unortodox, a gondolkodása is (századvég).
Azért mernek tenyérrel a szarba csapni, mert nem attól félnek, akitől kellene.
Ők az ellenzék erőtlenségéből táplálják az önbizalmukat, de elfelejtik azt, hogy attól mert a maguk kb. 23 százalékos támogatottságával még mindig előrébb vannak az ellenzéknél, van már néhány millió, aki nem tudja kire kéne szavazni, de szívesen tépné le a fejét a jelenlegi kormány tagjainak.

 19. ace22 — 2012-10-06 05:47 

Nem kicsit olcsóbb piára és cigire váltanak, hanem dugi bögrecsárdában (ahol lehet ultizni, meg “Gazdálkodj Okosan”-t játszani, esetleg egy elkallódott játékgép is kerül) kapható nagyon olcsó házipálinkára és csempészett cigire váltanak. A pénztárgépeket meg majd “kicsippelik” – mint anno a telefonkártyát meg a játékkonzolokat… 🙁

 20. professzorpizka — 2012-10-06 07:02 

A nyugdíjakkal lesz egy olyan probléma, hogy nem lehet azokat csak úgy csökkenteni. Zsírnyugdíjas kevés van. Ha nagy nyugdíjnak tekintjük mondjuk a minimálbér dupláját, azt fogjuk látni, hogy néhány ezer ember kapja. Ha elvesszük tőlük, az mondjuk évi kétmilliárd. De legyen tíz. Az összes többi meg minimálbér körül vagy az alatt kap és ha nem is nyomorog de igen szerény körülmények közt él.
A kifizetett nyugdíjak okozta ktgvetési kiadást csak közép- és hosszú távon a nyugdíjrendszer átalakításából lehetne csökkenteni. Amelyből ugye a megtakarításon alapuló magánnyugdíjat már elsimicskázták.

 21. noirp — 2012-10-06 07:36 

@panamajack: “Lyukas, de nem menthetetlen bakancsomat elcserélném fél kiló lisztre, mert már rohadtul éhes vagyok” — ilyesmire gondolsz?

 22. untermensch4 — 2012-10-06 07:51 

@escargot: kimaradt az a (fogalmam sincs mennyi) emberke akinek nullszaldóval nincs likviditási problémája de megtakarítási képessége sem, volt pár munkahelye ahol “elfelejtették” bejelenteni/kifizetni/mindkettő így még a jósolhatóan éhenhalós majdani nyugdíjra sincs esélye. és eléggé fiatal ahhoz hogy tegyen valami fizikailag aktívat de külföldre távozni nem fog mert azt az egy-két havi kezdőtőkét sem tudja előteremteni ami a váltáshoz kell.

 23. noirp — 2012-10-06 08:04 

@kszabo: Tudom 🙂 1994 körül — ekkoriban még nem volt lapp szaunakunyhókkal elcseszve az egész környék — láttam is a forráskutat a csodálatos ásványi kiválásokkal, lobogó kén-szakállával; és azt is tudom, h 1-2 kisebb olajkút most is bólogat még Eger környékén.
Üdv az olajosoknak 🙂

 24. noirp — 2012-10-06 08:16 

@professzorpizka:
Te több statisztikát forgatsz, ergo biztos kevés a zsírnyugdíjas. De akkor hogy a rákba nem omlott még össze a jajszegénynyomorgó nyugdíjasokra bazírozó busztúrás-bioptronos iparág, az udvarias sofőrökkel? Hm? Van ott pénz, csak a cihában dugdossák, vagy hülyeségekre verik el.
Azért persze tudom, hogy az *átlag* nyugdíjnak rohadtul nagy a szórása.
Ne a nyugdíjat csökkentsük, hanem az értelmetlen kedvezményeket szüntessük meg — mondanám én.

 25. hadrian77 — 2012-10-06 09:35 

@Tromb74: van szülőknek telek a város szélén, mondtam nekik eladni nem szabad, terem benne annyi krumpli meg bab amit egy évig megeszünk:)

A nyugdíjas kedvezmények kismértékű átalakítása is komoly bevételt hozhatna. Illetve engem az irritál, hogy a választásoknál a nyugdíjasokra alapoznak, de ha behajtani kell azt ugye rajtam kezdik.

 26. hadrian77 — 2012-10-06 09:36 

@noirp: egy kisnyugdíjas is tud spórolni, hiába kevés a nyugdíja, az igényei is alacsonyak és mindig megtalálja azokat a forrásokat, ahonnan ezt a lehető legolcsóbban megteheti.

 27. professzorpizka — 2012-10-06 09:49 

@hadrian77: a legkisebb kotyogó kávéfőző kétszemélyes. Nagyanyám a reggeli tejeskávéját egy fél adag feketekávéból és kb másfél deci tejből készíti. Tehát egy fél liter tejből három napi tejeskávéra elegendő forralt tej lesz, és van egy megfelelő befőttes üvege, amelybe a kávét rakja, és be a hűtőbe. A vagyis az én átlag napi kávéfogyasztásom (igaz, én függő vagyok) neki kb egy-másfél hétre elegendő. Nincs internet elérése, alapcsomagos a tévéje, satöbbi. Simán félretesz a nyolcvanzezres nyugdíjából 20-25 ezret.

 28. Tromb74 — 2012-10-06 09:52 

@professzorpizka: Ráadásul egy nyugdíjakat érintő “kiigazítás” nem hozz azonnali hasznot, ahhoz nagyon extrém intézkedéseket kell hozni, mint pl. a magánnyugdíj simicskázás, de az már megtörtént.

 29. professzorpizka — 2012-10-06 09:57 

@noirp: ja, ésszerű tömegközlekedési kedvezményekkel és szervezéssel simán lehet évi 10-20 milliárdot fogni, ez pl a pedagógus életpályaprogram hatása. Viszont akkor honnan lopnak? Mert a nem hatékony működés veszteségén felül ennyit még el is lopnak.

 30. hadrian77 — 2012-10-06 10:05 

@professzorpizka: na én ezt kiegészíteném azzal, hogy nagyanyám termelői tejet vesz, ami legalább fele árban a boltinak.

Honnan lopnak? Nálunk kihirdették, hogy konferenciára vagy bármilyen rendezvényre csak az OTP Travel szervezhet, te nem foglalhatsz magadtól szállást pl, és kérsz az intézmény nevére számlát. Csak az OTP T. által kiadott számlát számolják el. Így persze a kifizetendő ár is magasabb lesz. Persze általában az ilyen költségeket az ember valahonnan pályázza, viszont a plusz lépcsőfok lehetőséget teremt arra, hogy az áramló pénzből itt ott lecsípjenek egy keveset. És mint tudjuk sok kicsi…

 31. professzorpizka — 2012-10-06 10:20 

@hadrian77: valahol vissza kell passzolni a beszedett bankadót…

 32. hadrian77 — 2012-10-06 10:21 

Azt egyébként jó elgondolásnak tartom, hogy a közszférában vagy nyugdíjat fizetnek vagy fizetést a nyugdíjasoknak.

 33. professzorpizka — 2012-10-06 10:31 

@hadrian77: Persze, hogy jó elgondolás. Van a nyugdíjredszerrel kapcsolatban vagy tíz-húsz-harminc jó elgondolás, amelyet ha koherens módon mint “nyugdíjreform” két és fél éve bevezettek volna, akkor mostanra már azt látnák, hogy szépen lassan konszolidálódik az egész. Bár tény, hogy a mai magyar viszonyok mellett a ktg.vetési lopás kitölti a rendelkezésre álló teret, vagyis ha csinálsz 30 milliárd hatékonyságjavítást a nyugdíjrendszerben, akkor azt fogod látni, hogy elindul egy 16 milliárdos Nemzeti Villanyoszlopláb Meszelő Program és egy 14 milliárdos Nemzeti Kacsazsír Megmentési Alap.
Mindez nem független attól, hogy az országnak nincs pénzügyminisztere.
Sokat elmond, hogy a Gyurcsány-érában belügyminiszter nem volt, most pénzügyminiszter nincs.
Juteszembe, ha végzek a szombati szájbakúrt sztahanovista műszakkal kirakom noirpova zenekari szomorújátéka második részét.

 34. hadrian77 — 2012-10-06 10:33 

@professzorpizka: ebben a rendszerben fokozottan igaz a termodinamika második törvénye illetve az, hogy vannak lokális optimumok, de sosem lesz globális optimum.

 35. professzorpizka — 2012-10-06 10:57 

@hadrian77: de, csak friss vizet kell engedni…

 36. hadrian77 — 2012-10-06 11:07 

@professzorpizka: ki engedne friss vizet? ha váltás van, mindig hátrahagynak a leváltottak egy csomó aknát. az alapoktól kellene mindent újra építeni.

 37. panamajack — 2012-10-06 11:19 

Magyarországon nem a legborzalmasabb a világon a korrupció. Vannak korruptabb országok, amik jobban működnek (lásd BRIC-országok). Magyarországon nem a legtúlszabályozottabb a gazdaság. Van ahol még nagyobb a bürokrácia, és mégis remekül működik minden (Franciaország, Japán). A magyarországi belterjesség semmi mondjuk egy Izlandhoz vagy Máltához képest. Ami öl, az a kombináció, hogy ez a három probléma EGYÜTT van jelen, egy kis, nyitott gazdaságú országban. És mivel mindhárom mély kulturális és intézményi gyökerekkel rendelkezik, nagyon nehéz lesz változásokat elérni. A rendszerváltás akkor akatarzis volt, hogy akkor simán lehetett volna. Az 1995-2005 közötti időszak pedik annyira jó konjunturális korszák volt a világgazdaságban, hogy viszonlag fájdalommentesen lehetett volna komoly átalakításokat végezni (Bokros ezt meg is próbálta, de hamar a kezére csaptak). Most a lehető legrosszabb körülmények között, húsz év inercia után, egy demoralizált és kiábrándult lakossággal megcsinálni ugyanezt, hááááát…

Kíváncsian várom noirp újabb írását. Ha megfilmesítenénk, lehetne belőle Film Noirp!

 38. escargot — 2012-10-06 12:59 

@untermensch4: Őket belevettem a 6-7 milliós lebegő tömegbe (jelene nincs, jövője pláne, de éhen egyelőre nem hal), de ha gondoljátok, árnyalhatjuk még ezt a csoportot. A lényeg, hogy pofont itt valószínűleg ők – vagy az ő egy részük – fog osztogatni.

 39. noirp — 2012-10-06 13:13 

@hadrian77: de akkor meg ne rinyáljon, ne követelőzzön. Mert spec. nekem meg ezzel van tele a… Vegye észre: egyre nagyobb erőfeszítéssel tartják el egyre kevesebben.

 40. noirp — 2012-10-06 13:17 

@professzorpizka: Világ sztahanovistái egyesűjjetek!
(Ha végeztem a szombati szájbakúrt sztahanovista műszakkal, a társadalmi munka fölött érzendő köteles boldogság lesz a jutalmam. Évoé!!!)

 41. pobeda — 2012-10-06 16:17 

@noirp:
-Van fél kiló lisztem, neked mid van?
-Excel táblázatom.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.