Cügüdür bübür hakansükür rüstü recber

Az úgy van, hogy a különböző, nőknek szóló újságok, amelyeket nevezzünk most lealacsonyító módon puncimagazinoknak, recepteket is tartalmaznak, amennyiben 20 év feletti nőknek szólnak. Az idő múltával egyre kevésbé vicces ruhákat és egyre kevésbé vicces recepteket. Onnan tudom, hogy nem vagyok még idős, hogy egy ilyen akadt a kezembe, amelyben törökös ételek főzésére buzdítanak, meglehetős hülyén.

Ez engem hidegen hagyott volna, hiszen Budapesten a török étterem olyan, mint tavainkban az ezüstkárász és a törpeharcsa. Végülis ehető, de azért a balin meg a süllő valahogy mégiscsak jobb volt, de tán még a pórias veresszárnyú is.

Igenám, de vendégségbe készülvén könnyed snack volt a feladat. Tehát nekiláttam a fenti (fantázia) nevű készítménynek, amely állt grízből, tejből, kevés sóból, tejből és joghurtból. A mennyiségekre nem emlékszem, a yoghurt egy pohárnyi volt, a dara vagy harminc deka, de az is lehet, hogy negyven. Tej annyi, hogy ebből egzakt módon papi állagú anyag jöjön létre. Kivételesen nem a plébános ejakulátumára céloztam, hanem arra, hogy bébipapi. Érdemes várni kissé, hogy szívja magát a dara, mert lehet még kell bele önteni tejet. Ja és egy zacskó sütőpor.

A papit kivajazott üvegtálba öntöm. A recept itt írt néhány hót felesleges lépést a papi elsimításáról. Na ja, barkácsrovat nincs, így az esztrichbetonról ezek nem hallottak. Kicsit hígabb, oszt önterül. Kiskeziccsókolom.

Sül, míg teteje aranybarna nem lesz. Világosbarna. Mert ha belemegyünk az aranybarnába, kérdezhetném, hogy óarany, sárarany, vagy az az arany, amely Blake Lively Emmy-gálán viselt Liu Cseng Waters Cohen szettjének borítéktáskájának borítóján volt. Tehát világosbarna.

A jó recept nem követi a lineáris szerkesztést, ezért olvassuk végig, mert ez nem olyan, mint egy 1.0 angol lányregény, ahol a huszadik oldalon szemérmes pillantás, a negyvenediken nyájas bókok, majd (ugorgyunk) a kétszázhetvenediken a tocsogós erotikát megtestesít kézcsók van. Nem. Itt vannak mellékes cselekményszálak, melyeket a fősodor mellett párhuzamosan kell követni. Na ja, női olvasók közben elmosogatnak, makraméznak, férjük kedvére tesznek az argentin indián fősámán útmutatása szerint és megtanulmányozzák a horoszkópot.

Itt ilyen nincsen, cukorsziripot kell mindössze csinálni, ami egy rész víz, egy rész cukor (esetünkben négy deci víz és kb 30 dkg cukor) összefőzése amíg az egészből Alien-filmkellék állagú anyag nem lesz. Csak ez forró, szóval nem érdemes vele (amíg meleg) Ripley hadnagyosat játszani.

A női magazint módos pesti nőknek írják, akiknek van 800 forintja havonta ilyesmire. Ezzel semmi baj nincs, a forma-1 magazint se csak Schumacher veszi. Mint minden képes újság, nemtől és kortól függetlenül, arról szól, hogy sózzunk rá valamit az olvasóra. Miután az eddig hozzávalók az alapvető élelmiszer osztályon vannak, ez így semmi, ezért nem jár se jutalék, se bónusz, de még egy nyamvadt repiesernyő sem.

Mi hát a megoldás? A legtöbb keleti boltban kapható rózsavíz. Például a salgótarjáni keleti élelmiszerboltban, hát persze. Különleges ízt és illatot ad, kb a folyékony arany, vagy húszéves skót whisky literárában. Természetesen ezek rajtam egy bitang fillért se, így alternatív megoldás után néztem. Ez a hűtőben levő osztrák jégbor lett, amely olyan mint egy, a rossz termőhelyet kivételesen jó kezeléssel kompenzáló édes szamorodni. Vagyis hibátlan desszertbor, illatos és édes. Alkoholos, na, de elforraljuk.

A másik árdrágító tényező a sótlan pisztácia, amely helyett vehetünk sósat és kiáztathatjuk. KIA nincs itthon, így ez az opció sem játszott, de valami csak kellett a tetejére. A szirupba citromot kellett csavarni, így a kicsavart citrom héját jól lesúroltam, pár milliméteres kockára vágtam, és beleraktam a rotyogó szirupba. Hadd főjön. Természetesen tudom, hogy a citrumot felfurdolofán-diciklamát-hexatökönrugáttal kezelik. De valamibe meg kell halni.

Közben Smitterfield hadnagy megkérte Jenny kezét, vagyis előállt a trutymák szilárd és aranybarna habitusa. Kivettem a sütőből. (Kesztyű!) A recept szerint kárómintásra kellett volna szeletelni. A káró az lehet a kártya színe, lováriul hímtag, illetve Efráim ben József Káró néven volt egy neves szefárd jogtudós a Sulchán Árukh nevű kodifikáció alktója. (a receptblog kötelező szemita fordulata ezennel letudva). Dafke négyszetrácsosra vágtam.

Ráöntöttem a meleg szirupot majd vissza a kikapcsolt de még meleg sütőbe. Ördögi tervem ekkor lett teljes, ugyanis a cukroszirupba főzött citromhéj-kockákra rászáradt a cukorszírup, és aztán dehidratálódtak, így pedig létrejött a kandírozott gyümölcshéj. Ohne rózsavíz. Mindenkinek ízlett, legalábbis megértően bólogattak.

Aktuálpolitikai rovatunkat azzal tudom le, hogy kifejezem szolidaritásom az egyetemfoglalók mellett. Attól hogy mindenki szembejön, még ők mennek a jó irányba. Az írott szabályok, ahogy az a fentiekből is látszik, azért vannak, hogy változtassunk rajtuk.

11 hozzászólás

 1. noirp — 2013-02-13 21:32 

Üz ü blügpüszt müst nügy jüt tütt vülüm, mürt bütügrü rühügtüm mügümüt (hülütt müst üs dülgüzüm). Küszünüm.

tesekkür ederim efendi Pizka

 2. noirp — 2013-02-13 21:36 

„Az írott szabályok, ahogy az a fentiekből is látszik, azért vannak, hogy változtassunk rajtuk.”

Nehehem, kedves bloggazda úr. Nem egészen.
Írott szabályok azért is vannak, hogy bizonyos szint fölött hetente 1270 alkalommal meg-és áthágják őket, imigyen demonstrálva, ki a jani.
A jani az, aki a legdurvább szabványt is nyugodt lelkiismerettel tízparancsolatnak tekinti (tehát nem/szelektíven tartja be).

jó éjt.

 3. vagymegsem — 2013-02-13 22:08 

A paradicsom leves után ez is jól esett.

 4. panamajack — 2013-02-13 23:08 

Cok güzel.

 5. panamajack — 2013-02-13 23:09 

@panamajack: akarom mondani çok güzel, ezer bocs!

 6. becsuszoszereles1k — 2013-02-14 08:29 

As kulszum!

 7. becsuszoszereles1k — 2013-02-14 22:58 

150 ev azert 150 ev!
A magam reszerol kijegyzeteltem a Cu:gu:du:r stb. recber receptjet; amint kisul, referalok.
Kerdes: A desszertbort hova ontotted, Kedves Pizka?

 8. professzorpizka — 2013-02-15 08:53 

@becsuszoszereles1k: jelentős részét bukkálisan adagoltam, kb fél deci ment a szirupba

 9. becsuszoszereles1k — 2013-02-15 15:19 

Oke! Akkor kulon a ‘cugudur’-hoz nem fontos! Salgotarjani rozsavizem sincs, az a baj (ar nem szamitana…).
Van itthon egy butyok Givenchy Extra-vagance d’amarige – elso illatbenyomas: chili paprika-jacint-korhadt fa…a tobbi osszetevonek @noirp a megmondhatoja…Mindenesetre mint illat, majdnem olyan eszbonto, mint egy-ket butyok szamorodni.
Ez a rozsaviz-kerdes izgalmas, illetve pofonegyszeru, mert hazilag is eloallithato: viz (kad/fazek) es nemi rozsakert, -mezo, -volgy _Krishnaban es Kleopatraban gondolkozzunk! Napjainkra leegyszerusitve (garzon leptekek), kulsoleg kozmetikum, belsoleg kaja: pl. arctonik, pl. rozsasziromlekvar (finom). Utobbit a rozsaolaj mellett (a vilag rozsaolaj termelesenek 70%-a; ara az arany aranak masfelszerese) a bolgarok ‘ezereve’ (VII. sz.) gyartjak, bar nekik van hozza egy egesz Rozsa-Dolina-juk (a macedonok nem igy erzik).
Rozsaviz hazi receptjehez link:
https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CDsQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.hazilag.net%2Frozsaviz-hazilag%2F&ei=RzgeUZCXNpDEtAbikIDgBA&usg=AFQjCNGL_QcqvG7_nJUTjcGhAqUCdIt3MA&sig2=Ww1bsthrUQM89g0CYVHy6A

 10. becsuszoszereles1k — 2013-02-17 04:41 

Karo-kombo terminus technikus alatt is futo: kartya-lovari-Sulchan Arukh nagyivu megoldasodat kulon is ertekeltem!

 11. kszabo — 2013-04-07 20:47 

…… uzun bir sakal veri büyümeye 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.