Rendszerváltó tanulmányok 16: A révész ára

Az eddigi részekben már többször írtam valamely részterület működésképtelen állapotáról, illetve korábban, talán egy éve arról, hogy nem csak szomorú dolog az, hogy bizonyos csökevények szőröstül-bőröstül mennek a szemétdombra. A történelem szemétdombjára, ha úgy tetszik.

Egyrészt lehet siratni az egykor száznál is több vadászgéppel és két hadosztályba szervezett, tucatnyi üteggel készültséget adó rakétás alakulatokkal készültséget adó légvédelmet. Másrészt, ha félretesszük a romantikát, akkor beláthatjuk, hogy nagy része árnyékbokszolás volt, mert vagy ellenség nem volt, vagy megvédeni való érték a közelben. Húsz-harminc jól karbantartott vadászgép, meg egy-két neuralgikus ponton rakétás kiegészítő védelem elég lett volna. Azzal, hogy nem kell szovjet rakétákat és vadászgépeket tovább működtetni, esélyt kapott az ország, hogy építsen szebbet-jobbat. Más kérdés, hogy nem tette.

De beszélhetnénk a kereklámpás Ikaruszok százait-ezreit kibocsátó gyárról is, ugyanebből a perspektívából.

A nemzet képtelennek bizonyult arra, hogy – noha káderei sértetlenül mentették át magukat – az egy egykor valamilyen – jó vagy rossz – rendszer szerint működő erőforrások kritikáját elvégezze, új rendszereket állítson fel, és a régi rendszer egyes elemeit azokba beépítse. Ez mutatja meg legjobban, hogy mennyire nem volt eddig rendszerváltás, és mennyire a régi rendszer agóniáját néztük eddig.

A jelenség persze esélyt is ad arra, hogy új és normális rendszereket építsünk ki, hiszen nem kell százéves benzines Zil teherautókat csatasorba küldeni, lehetne helyettük venni fedélzeti számítógépes, GPS-es mondjuk Mercedes célgépeket, és az irányításukat nem onnan szervezni, ahol harminc éve hengermű volt, hanem onnan, ahol most autópálya van. Nagy lehetőség ez, melyet kihasználva sokkal jobb országot építhetnénk. Szakértelem, gerinc és önmérséklet kellene hozzá. Akkor talán nem fájna annyira az ár amit fizetünk érte.

Mit fizetünk? Fizetünk ócskavas árban selejtezendő, szétrohadt technikát, fizetünk a társadalom perifériájára lökött szakembereket, fizetünk korrupt senkiházi seregeket, akikből kijelöléses alapon lett szakember és akiknek a hivatal mellég az Úr észt is adott, legalábbis szerintük. És ezeken kívül, főleg fizetjük az országnak adott óriási pofonokat.

Mert tegnap pofon volt a javából, az ország fővárosától körülbelül száz kilométernyire, a négysávos autópályát nem képes a katasztrófavédelem egy nap alatt eltakarítani. A mozgósítást akkor rendelik el, amikor a közeli falvakból jószándékú állampolgárok ennivalót hordanak ki. A katasztrófavédelem egykori rendszere helyett mostanra derült ki, hogy nem építettek másikat, rossz állománytáblákkal, organogramokkal (már ha ez utóbbiról nem azt hiszik, hogy fogamzásgátló tabletta), elégtelen eszközállománnyal dolgoznak. Nincs egy parancsnokság, amely súlyozná az erőforrásokat, és nincsenek erőforrások, se eszköz, se ember elegendő.

Aki ezt esetleg Kisar vagy Botpalád térségében olvassa, gondolja végig, mit fog csinálni ez a banda, ha a Kárpátokban egy nap alatt olvad el a hó egy jó kis olvasztó esős melegfront miatt, és megindul a Tisza. SMS-t kap Pintér elvtárstól, hogy ússzál bazmeg, ússzál bazmeg…

De ugyanez van a külügyben, ahol a diplomácia az, hogy ki lehet menni pár évre bulizni valahova, a pénzügyben, ahová épp még Drábik professzor nem tette be a lábát, de csak idő kérdése a dolog. Ugyanez folyik az oktatásügyben, ahol az új „rendszer” első dolga hivatali erőforrást (asztal-szék-nyomtató) rekvirálni az iskolából, a diák meg örüljön ha nem verik.

Válaszút ez. Huszonöt éve siratjuk a régit, csinálni kellene újat. Ha nem tesszük, az országnak talán tíz éve van hátra, mert egyszercsak nem hókotrót kell kérni a szomszédból, hanem néhány tízezer védőoltást, és valaki azt fogja gondolni, hogy saját állampolgárai védelmében be kell ide vonulni, és csinálni egy kis rendet. Ezt azért jó lenne megelőzni.

35 hozzászólás

 1. escargot — 2013-03-16 12:40 

A helyzet egyetlen, apró pozitívuma, hogy a nép, az istenadta a közvélekedés ellenére mégis valamiféle összefogást tudott felmutatni, vagyis a morális alap még nem tökéletesen korhadt el.

 2. SzJoe — 2013-03-16 12:53 

Jó írás! Viszont kéretik nem keverni a nemzetet a politikusokkal! Átlag Ede állampolgárnak nincs semmiféle lehetősége sem beleszólni a politikába, az ország életébe, pedig akarna. Jó, tudom, négyévente. Igen, négyévente választhat vetésforgóban ugyanazon g@zemberek közül, akik idáig juttattak minket. A leírtakban duplán szenvedő alanyként (hivatásos állományú rendvédelmi tagként) mondhatom: a szervezés, erőforrás megosztás nem működik. Nincsenek erőforrások, amiket meg lehetne osztani. Alulról jövő akarat megvan a változtatásra, de az elsikkad, mire felérne. A jobbító javaslatokkal együtt. A lényege mondandómnak: A rendszer felépítéséből adódóan kizárólag politikai akarat változtathat bármit is. Nekünk sem módunk, sem lehetőségünk nincsen rá. Sem civilként, sem hivatásosként. Kár ezért a kialakult helyzetért az állampolgárokat hibáztatni.

 3. lorgerm — 2013-03-16 12:58 

FB-n a Szárnyas Fejvadász – többek között – koordinálta a népet, tette ki a friss infókat egész nap, sőt még éjszaka is. Le a kalappal a munkájuk előtt. Pintér Sanya meg majd küld az árvíz 2. napján egy sms-t, hogy mássz föl a tetőre, küldjük a TEK-es csónakot! Idióta, töketlen banda. Majd nézd meg, amikor egymást kitüntetik és veregetik egymás hátát, hogy mekkora hősök is ők.

 4. marcipan — 2013-03-16 14:59 

@SzJoe: pedig pintér megaszondta, az egész a fegyelmezetlen hüje nép hibája. bizonyára nevelő célzattal nem csináltak szart se egy álló napig.

 5. SzJoe — 2013-03-16 15:48 

@marcipan: Azt ő biztosan jól tudja. Én pedig azt tudom, hogy az általam végrehajtott mentés közben (csütörtök éjjel) nem láttam a környéken őkelmét. A műveletek nem központi irányítás alatt álltak, hanem ad hoc jelleggel lokális (legalsó szintű) irányítással. Kamionstop kellett volna csütörtök reggel. Akkor nem történtek volna meg a megtörténtek. 🙂 Ki is rendelheti el? Sintér Sanya, ezt elb@sztad!

 6. Tromb74 — 2013-03-16 16:06 

Pont nézegettem ezeket a harcijárműveket, amiket kirendeltek embert menteni. Ezek ugyanazok a lestrapált, korszerűtlen szarok, amikkel sorkatonaságom alatt is találkoztam, pedig annak már 20 éve.
Sokkal tisztességesebb lenne vállalni, hogy nekünk igazából nincs is honvédségünk, mint egy valag pénzt beleölni abba, hogy a nem túl meggyőző látszatot fenntartsuk.

 7. GrG — 2013-03-16 17:04 

Szia

Amúgy is akartam erről írni. Szerintem azok a finom tudások és kompetenciák hiányoztak, amik ahhoz kellettek volna, hogy a meglévő információkat rendszeregységben értelmezzék. Ezért aztán minden következtetés a helyzetet megelőző napon hibás volt és persze a helyzet kialakulása közben sem történt meg a dolgok összekapcsolása.
Mire gondolok: tudni lehetett, hogy jön a hó, tudni lehetett, hogy szél lesz, tudni lehetett, hogy 3 napos ünnep lesz, de nem kapcsolta össze senki, hogy akkor a szél 3 méteres hótorlaszt épít a pályán várakozó kocsik között – ezért egy átlagos, havas hétvégére készült minden fél. A másik ilyen esemény az első balesetek következményeinek az alul becslése. A kommunikációból/reakciókból (és azok hiányából) arra lehet következtetni, hogy nem gondolták, hogy a forgalmi akadály felszámolása eltérő lesz mint eddig. De az lett, megint csak a havazás és a szél miatt. Végül, amikor ezek bekövetkeztek, akkor sem kerültek az események összekapcsolásra, ha tükörjég miatt irányíthatatlanok az autók, ha a balesetek után a forgalom helyreállítása nem megoldható, ha a hókotrók elakadnak/árokba csúsznak akkor le kell zárni az autópályát, rendkívüli helyzetet kell kihirdetni és ki kell vezényelni a honvédséget, stb. Az az információ sem került feldolgozásra, hogy szerda este Zala megyében kicsiben lejátszódott mindaz, ami csütörtök este az nyugati országrészben. Mindebben valószínűleg annak is szerepe volt, hogy az alaptézis (átlagos, havas hétvége) miatt, csütörtök délben, de legkésőbb kettőkor az állomány nagy része megkezdte a hosszú hétvégét, és már csütörtök délelőtt sem volt 100%-on a rendszer. Nem volt olyan információ, ami miatt ne tett volna így, mert az információkat külön-külön értelmezte és nem rendszerében. Amikor bekövetkezett a baj, és amikor már kezdet kezelhetetlenné lenni a probléma, már csak az ügyeleti állomány volt jelen, akiknek kb 12 órába került (csütörtök 18:00-20:00 és péntek hajnal között) annyi információt összeszedni és rendszerezni, amivel be lehetett indítani a védelmi rendszert.
A két fő probléma, az információk nem rendszer szintű értelmezése és a helyzet lassú felismerése nem példa nélküli. Ilyen esetek voltak (csak a nagyobbak):
1. Szovjetunió elleni támadás
2. Normandia partraszállás
3. Market-Garden hadművelet
4. Northern Rock kezelése az angoloknál, vagy bizonyos szinten a MÁV biztosító felügyelése Magyarországon
5. 2006 Augusztus 20

Ellenpéldából talán a legjellemzőbb az Ardenneki támadás (de csak a gyors reagálásra), ami nem véletlenül alakult úgy, ahogy. Ugyanis az Amerikai hadsereg nagy hangsúlyt fektetett az improvizálásra, a döntési képességek delegálására és a hibázás lehetőségére. Ezért ott sokkal gyorsabban eljutott az információ a támadás méretéről, kiterjedéséről a döntéshozók elé (kevesebb mint 4 óra alatt!!).
Ezzel szemben például Normandiában híres jelenet volt, amikor jelenti a parti figyelő, hogy 5000 hajót lát. Nem azt mondja a felettese, hogy ha ebből csak 500 igaz akkor ez már partraszállás, hanem azt hogy baromság az egész (ezért nem kerül összekapcsolásra az éjszakai ejtőernyős támadással). Innentől kezdve természetesen nincs vészhelyzet és nem jut el az információ a legfőbb döntéshozóhoz (nem ébresztik fel). Ez történhetett itt is.

Mindezeken túl három dolog mellett nem lehet elmenni:
1. az útra kellők felelőtlensége néhol (nyári gumi, kevés üzemanyag, semmi tartalék), amit csak részben ment, hogy ahogy az állam, úgy ők se kapcsolták össze az információt
2. A civil összefogás, a mentéstől a szállásig, a kajaosztásig, információmegosztásig
3. A mentésbe bekapcsolódó személyek (akár civil, akár hivatásos állomány) végtelen kitartása és áldozatvállalása. 20-30 órás folyamatos mentés, gyakran elégtelen felszereléssel, improvizálással, nagyon nehéz körülmények között.
Az első nélkül kisebb lett volna a probléma, az utóbbi kettő nélkül biztosan sokkal rosszabb végkifejlete lett volna a helyzetnek.

Végezetül, pár nappal korábban lecsapott ez a vihar Franciaországra. Volt olyan vonat, ami 2 éjszakát töltött a nyílt pályán és a 3 napon is csak a buszokig jutottak el az utasok. Mint ahogy az teljesen normális (Németországban is), hogy egy hasonló rendkívüli helyzet esetén egy éjszakát valaki a kocsiban tölt. Ahogy írtam, az nem normális, hogy több mint 12 óra a kormányzat reakcióideje.

G

 8. marcipan — 2013-03-16 17:56 

@GrG:
Nem probléma szerintem, hogy nem látták rendszerben, hanem mivel pont az a feladatuk, hogy rendszerben lássák a létük értelme kérdőjeleződik meg.
Amit elvárok a kormányomtól ilyen esetben:
1. előbb lássa a problémát mint én,
2. legyen terve ilyen helyzetekre (legalább egy postit méretű),
3. a miniszterelnökömnek legyen meg a szomszédos államok vezetőinek közvetlen elérhetősége, és rájuk tudjon csörögni azzal, h béláim, szar van a palacsintában, segítsetek,
4. max óránként folyamatos, objektív tájékoztatás (országos rádió, tévé, honlapok)
5. minden lehetséges szervezet/önkéntes csoport bevonása, helyzetükről folyamatos tájékoztatás.

Amit nem várok:
1. hogy el tudja állítani a havazást.

Amitől tuti tomboló agyfaszom lesz:
1. már mari néni piripócson is tudja, hogy gond van, de még senki nem szólalt meg,
2. amikor mégis, akkor a belügyminiszterem közli, hogy én vagyok a hüje,
3. ha látszik, hogy senki az égvilágon nem mondta meg a tűzoltóknak/katasztrófavédelemnek/rendőrnek/katonának, hogy mit csináljon,
4. ha a miniszterelnökömről 30 óra után az az első hír, hogy leszállt a MENETREND szerinti gépe,
5. ha tőle még ennyit sem hallok,
6. ha az smses tájékoztatás abban merül ki egy nap után, hogy vagy szálljak vagy ne szálljak ki a kocsiból,
7. ha mindezek után még nekik áll feljebb.

 9. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 18:34 

1. @escargot:

Es ez nem keves!

Ahogy a legifelveteleket neztem, az jutott eszembe, hogy mi ez a rengeteg kamion?!
5. @SzJoe kommentjebol „megnyugodva” konstataltam, hogy nem veletlenul tunt fel nekem sem, mert mint irja: Kamionstop kellett volna.

 10. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 19:11 

8. @marcipan:

A szambol vetted ki a szot (igy igazan konnyu dolgom van)!
Mert az allam a rendszer (-ben latas) maga! Es ha nem, akkor hogyan funkcional, illetve, ha nem funkcional? – Ergo…
@GrG: itt nem kulonleges, specialis, tortenelmi szituaciorol van szo, hanem idojarasi- (akar katasztrofa-) helyzetrol. Tobbszaz eve, foldrajzilag ugyanott! Ez pedig feltetelezi a tapasztalatot es egyfajta stabilitast, ami lehetove teszi a megfelelo cselekvest.

Persze, ha az eroforrasok nem allnak rendelkezesre, ugy nehez.
A poszt utolso bekezdese – aminek meg a pozitivabb kicsengese sem tul vigasztalo, vagyis hogy akkor mukodik-e az orszag, ha masok gondolkoznak (cselekednek) helyettunk – remelhetoleg, kisse tulzo.

 11. Tromb74 — 2013-03-16 19:28 

„Orbán Viktor maga vezette az autót, amikor meglátott a pálya szélén gyalogolva egy lányt és fiút, majd felvette őket és néhány kilométer után kitette őket a kamionjuknál – ez látható a kormányfő Facebook-oldalára kikerült alig három perces videón.”

Az embernek könybe lábad a szeme. Milyen emberséges drága miniszterelnökünk. …és véletlenül pont le is videózták az eseményt. …és még a fészbúkra is feltöltötték. Komolyan mondom, miniszterelnökünk egy jellem.

 12. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 19:33 

@becsuszoszereles1k:
Na igen! Szoval ugy jon ide a legifelvetel, hogy elnezve az helyszint a hotorlaszokkal es atfuvasokkal, meredek rezsukkel stb. stb., a megrekedt autokhoz arkon-bokron, ki tudja milyen mely havon, ismeretlen akadalyokon at vezeto lehetseges utavonalakat – a kornyezo helyekrol jovo segitokesz emberekre gondoltam, hogy hogy’ a nyavalyaba tudtak odajutni, vagy az autosokra, akik valahogyan megis kikecmeregtek onnan (egyedul, szakszeru segitseg nelkul), es segitseget kaptak a kornyezo maganhazakban…Ezt az elkepeszto plusz veszelyhelyzetet! (Ugyanakkor szembeotlo volt a rengeteg kamion is.)

 13. becsuszoszereles1k — 2013-03-16 19:37 

11. @Tromb74:

Pedig…

 14. kszabo — 2013-03-16 21:12 

Az öreg hegyivadász mondta – A jó tiszt nem akkor kezd el gondolkodni, amikor már a legénység is látja a megoldást!
A technika fiatal zsenijeinek: A lánctalpikat ne bántsátok – http://www.youtube.com/watch?v=pCXru85VrNg
És talán a hídvető is jól jönne néha, ahol ők nem boldogulnak 🙂 http://youtu.be/pCXru85VrNg Üdv

 15. kszabo — 2013-03-16 21:22 

 16. Wendiii — 2013-03-17 12:07 

Pizka, tudom, hogy a cikk nem erről szól, de egy félmondat megragadta a figyelmemet, mégpedig ez: „De ugyanez van a külügyben, ahol a diplomácia az, hogy ki lehet menni pár évre bulizni valahova…”
Na álljon meg a menet! Én éppen külföldön „bulizom” valahol, a Külügy jóvoltából, de ahogy elnézem, te is csak híresztelésekből szedted össze az infót. Lehet, hogy a diplomaták tényleg semmi mást nem csinálnak, csak egyik fogadásról a másikra járnak, de én ebből nem látok semmit, ugyanis feketeseggű kis adminként reggel 7-től este 8-ig bent vagyok, és melózom. Mellesleg azért jöttem ki, mert az otthoni fizetésből már nem tudtam megélni, viszont végleg sem akartam elhagyni az országot (igen, tudom, én ilyen hülye vagyok), így viszont félre is tudok tenni egy kis pénzt. Úgyhogy kérlek, hogy ne általánosíts!
Egyébként én is fogtam a fejem ettől a sok szerencsétlenkedéstől, és nagyon szívesen segítettem volna én is.

 17. professzorpizka — 2013-03-17 14:29 

@Wendiii: A rómaiak szerint „senatores boni viri, senatus mala bestia” vagyis a szenátorok derék férfiak, míg a szenátus egy szörnyeteg. Van szerencsém fiatal és szuperokos külügyeseket ismerni, míg volt szerencsétlenségem pár alkalommal közelről végignézni a magyar diplomácia bénázását.

 18. noirp — 2013-03-17 19:09 

Hát ezt helyettem írtad, professzor úr.
Ülök egy meg nem nevezett hevesmegye meg nem nevezett székvárosában márc. 15.-én, nézem a szakadó havat és gondolkodom:
— leesett 20+ centi hó egy nap alatt (nálunk csak annyi)
— le fog olvadni 2 nap alatt a gecibe
— vajon van-e MOST valaki, aki a homokzsákokat számlálja a Hernád mentén valami raktárban?
szerintem nem, nincs — gondoltam —, mert az illetékesek ilyenkor egymás kokárdáját szokják mércsikélni, kié nagyobb, mint az illetékes elvtársé.

Elment-e megnézni a hókotróparkot valaki is, mondjuk csüt. reggel, mikor nálunk még nem volt vész, de Frankfurtban már tömegbaleset…?

 19. SzJoe — 2013-03-17 19:41 

@noirp: A zöldárra már készülünk. Már egy hónapja összeírtuk az önkénteseket, összeállítottuk a riadólistát, a cipelnivaló holmikat, szerszámokat is összecsomagoltuk. 🙂 Igaz, vászonzsákot nem viszünk majd, de talán nem lesz az a helyzet, mint 2010-ben volt a Hernádnál: a helyszínen vártuk a homokot és a zsákokat. Csak víz jött helyettük az első pár órában. Meg még sok szájtáti aranygalléros rendőr csodálni a fogvatartottakat. Az akkori vészhelyzetnek és a problémamegoldó képességemnek köszönhetően gazdagabb lett a cv-m egy plecsnivel. A helyiek hálája miatt viszont megérte a munka! 🙂 Remélem, az idén már nem lesz ránk többet szükség!

 20. FilcTroll — 2013-03-18 06:03 

Szerintem a katasztrófavédelem igenis nagyon jól működik: a elnevezésének megfelelően megvédi a katasztrófát és segíti a kiteljesedésben.

Korábban volt szerencsém tapasztalatot szerezni vállalati vészhelyzeti eljárások kidolgozásában. Látva ezt a katyvaszt, egyből azt jutott eszembe, hogy nem volt tervünk. Se cselekvési, se erőforrás-, se kommunikációs — semmilyen. Csak egyetlen példa: ugyanebben a helyzetben a mobilcégek valahogy odaértek az áramfejlesztőkkel a kihunyó aksijú átjátszóállomásokhoz: nekik bizonyára van tervük hóviharral kombinált áramszünetre, van vezetésük utasítást adni, van emberük és eszközük végrehajtani a tervet egészen a sajtóközleményig bezárólag.

Ennél egy országos katasztrófaelhárításnak sokkal többet kellene tudnia, például a megelőzésben. Ha fél óránként elmondja minden rádió és tévé, címlapra teszi a zinternet, hogy „X órakor lecsap a hóvihar 100 kilométeres széllel! Kint fogtok rekedni az úton! NER-társak, vigyázzatok!” — akkor az anyák fele megretten és otthon marad. Ez máris ezres nagyságrendű „megmentett” autót jelent, nulla ráfordítással. Aki mégis elindul, az jobban betáraz csokis kekszből: ez kevesebb, a facebookon rinyáló és az államot szidalmazó seggfejet jelent, szintén nulla költséggel.

Az utólag beindított putyini kommunikáció pedig arcpirító. A főnök épp csak hazaért Brüsszelből, szájában még Merkel székletének íze keveredik Barroso spermájáéval, és máris nekiáll a vészhelyzeti központban fotóztatni magát „munka” közben?! Hihetetlenül hülyének vagyunk nézve.

 21. noirp — 2013-03-18 08:42 

@SzJoe:
Asszem félreérthetően fogalmaztam. Nem az átlag SzJoe-kra gondoltam, mikor azon sápítoztam, ki készül az árvízre…hanem pont az aranygallérosokra. Azok méregetik egymás kokárdáját és nyomják föl azon elvtársukat, akinek a kokárdája nagyobb, mint a főelvtársé. Ki mire ér rá, tudod.
A plecsnihez gratulálok 🙂 🙂 igazán

A szájtátizni odacsődült vezetőkkel kapcsolatos gondolataimat inkább lenyelem, mert kimoderálnak.
Elvileg — gondolom — nekik kéne elöl járni problémamegoldó képességben, de…na ne álmodozzunk. Az isten-ész-hivatal relációt a poszt is feszegeti 🙂

„de talán nem lesz az a helyzet, mint 2010-ben volt a Hernádnál: a helyszínen vártuk a homokot és a zsákokat.”
Neked legyen igazad! Én sajnos dulván pesszimista vagyok.

„Remélem, az idén már nem lesz ránk többet szükség!”
Ebben is neked legyen igazad!
Ebben is pesszimista vagyok, mert ilyen sz***s esős tél/tavasz után legtöbbször derék mediterránciklonos-árvizes-belvizes nyár jött emlékezetem szerint (1996, 1999, 2004, 2010, de adja isten, hogy kihagy az emlékezetem)

 22. noirp — 2013-03-18 08:55 

@FilcTroll:
„Szerintem a katasztrófavédelem igenis nagyon jól működik: a elnevezésének megfelelően megvédi a katasztrófát és segíti a kiteljesedésben.” Ízes megfogalmazás, jó borsos, cianidos. Tetszik 🙂
A katasztrófavédelem _irányítása_ szvsz már 2006 aug 20-án vizsgázott egy jót. Emlékeztek?
Vette valaki az előrejelzést, hogy amott jön egy fél hurrikán? Nem.
Lefújták a tüzijátékot? Nem.
Hosszúhétvégézett mindenki.
Rohadjak meg, ha ez az „elmúltnyócév”, ez egyszerűen a kormányokon átívelő fullscreen hülyeség.

„Aki mégis elindul, az jobban betáraz csokis kekszből: ez kevesebb, a facebookon rinyáló és az államot szidalmazó seggfejet jelent, szintén nulla költséggel.”

Ehhez valami józan ész is szükségeltetik. Ugyanez a réteg az említett aug. 20.-i vihar kirobbanása előtt arról győzködte a félénkebbjét, hogy _nem, nem villámlik, lézerrel megvilágítják a felhőket_

További agylövés. Ugyan mi lenne, ha földrajzórán nem azt tanítanák a népnek, hogy Romániában 1968-ban mennyi olajat bányásztak, hanem uram bocsá kissé megbővítenék az amúgy kb két órányi meteorológiai törzsanyagot, s szólnának 1-2 szót arról, hogy
— hogy kéne értelmezni egy egynapos előrejelzést, mit jelent a zuhanó légnyomás etc., hogyan és mikor adnak ki riasztást, milyen fokú riasztásnál kell a seggeden maradni…
— hogy kéne (még akár az utolsó félórában is!!) felnézni arra a kurva beborult égre és menedéket keresni/visszafordulni, ha azt látod, hogy (mondjuk) nyugat felől hótt homogén fekete az egész és/vagy az elmúlt tíz percben öt különféle irányból támadt föl a szél…stb.
Hülye vagyok, tudom!

„A főnök épp csak hazaért Brüsszelből, szájában még Merkel székletének íze keveredik Barroso spermájáéval, és máris nekiáll a vészhelyzeti központban fotóztatni magát “munka” közben?! Hihetetlenül hülyének vagyunk nézve.”

Az az én bajom, hogy szerintem nem alaptalanul vagyunk hülyének nézve.

 23. hadrian77 — 2013-03-18 09:02 

Aki jár az M1-en az tudja, hogy a határtól Pestig a külső sáv kamionokkal van teli. Ergo már szerdán reggel ki kellett volna tiltani őket, hogy csütörtökre leürüljenek az útról.
Itt az volt a baj, hogy egyből menteni akarták az embereket. Ha a honvédség helikoptereit használták volna, akkor lett volna mód melegedősátrakat telepíteni az embereknek és ezzel párhuzamosan nyugodtabban kezdeni a hóeltakarítást.

A t. lakósság meg, aki elindult mindenféle figyelmeztetés ellenére, annak úgy kell. Az okostelefonnal nem csak fácsézni lehet.

Itt pedig ki van elemezve szakmailag. hogy olyan konstelláció volt, ami még soha.
http://www.met.hu/ismeret-tar/erdekessegek_tanulmanyok/index.php?id=597&hir=A_marcius_14-15-i_hovihar_meteorologiai_elemzese

 24. szogyi — 2013-03-18 10:43 

@hadrian77: Bocsi, nem trollkodni akarok, de ha szabad érdeklődnöm milyen honvédségi helikoptereket? Itt is előfordulnak olyanok, akik ismerik a jelenlegi flotta bevethető létszámát, egy óvatlan asztalos keze is sok hozzá. De amúgy készenlétbe volt helyezve az az egy, viszont felkérés a bevetésére nem érkezett, csak úgy meg saját szakállra nem mehet ide-oda, légtérbiztosítás, kiszolgálás, satöbbi… Valakik úgy vélték hogy elvannak anélkül is.
Arról nem is beszélve, hogy egy OLYAN gépnek nem akkora terület kell, mint a rendőrségi vagy mentőkávédarálónak, alapesetben csak a forgószárny 24 méter az már bőven lefedi az M1 teljes szélességét, és akkor a biztonsági védőtávolságról ne is beszéljünk. A függeszkedésből történő mentés/ellátás meg olyan szélben, hát… (pláne ha a természet ősanyánk szeszélyéhez még hozzáadjuk a rotorszelet). Okkal-móddal meg lehetett volna csinálni, a templom tornyát is befestik valahogyan, de megfelelő szervezés és vezetés is kellett volna oda.

 25. hadrian77 — 2013-03-18 10:56 

@szogyi:arra próbáltam célozni, hogy ha lett volna összehangolás, akkor az az egy helikopter is tudott volna pár fordulóval melegedősátrakat és felszerelést vinni, amit az autópálya mellett a szántóföldre telepítenek. Aztán hogy onnan viszik az élelmet az autósoknak, vagy aki akar az kiszáll az autóból és odamegy az már a következő lépés.

 26. FilcTroll — 2013-03-18 13:09 

@noirp: Köszönöm 🙂

Persze, hogy nem alaptalanul vagyunk hülyének nézve, ez ügyben minden egyes állampolgár felelős a maga dolgáért. Személyesen persze megértem, hogy ezzel nagyon nehéz szembenézni, és sokan lapítanak inkább, holott látják a valóságot. Csakhogy olyan világban élünk, amilyet teremtünk magunknak. A miénk, magyaroké ilyen. Lehet, hogy nekünk tényleg Mohács kell.

 27. panamajack — 2013-03-18 13:46 

@FilcTroll: szerintem meg is fogjuk kapni azt a Mohácsot. Ha a Fidesz nyer 2014-ben (amire minden esély megvan), itt az elkövetkező 20 évre kövé fog dermedni az ország. Ez esetben 5 éven belül Transzdnyesztria szintű nyomort és elszigeteltség várható, amiből vagy véres forradalom lesz, vagy kvázi totális diktatúra. Mindenesetre ezek után lehet majd egy olyan rendszerváltás, ahol egyrészt nem fogják a zemberek visszasírni a „régi szép időket”, másrészt nem lesz külső megszálló erő, akire fogni lehet a córeszt. Talán akkor majd elindul valami…

 28. FilcTroll — 2013-03-18 14:29 

@panamajack: Külső megszálló erő mindig van. Most visszacseréljük a bankokat tankokra (keleti nyitás). A függetlenség szerintem illúzió. A többiben egyetértek, csak az optimizmusodat nem osztom. 🙂

 29. noirp — 2013-03-18 15:03 

@FilcTroll: Nézd, a mocskos multik, azok ilyenek. Terveznek, és (ez a legnemzetietlenebb) cselekszenek. Önlendületből. Önérdekből. Hát ilyet.

2009 januárban, mikor kinézett, hogy a Putyin Kft. belenget ukrán testvérének, s ezáltal nem lesz gáz, pont egy szutyok elnyomó ganajos multinál dolgoztam.
Kaptam egy félórát az alábbiakat összeírandó:
— Hány tartály/kád van a hódherefényesítő vegyiüzemben?
— Mekkorák?
— Melyiket vágja szét a befagyott hódherefényesítő reagens, ha a csarnokban mínusz tizennégy fok lesz? (=Mekkora tankert kell bérelni, hogy leeresszük? Saválló-e legyen a tanker-e?)

…és itt nem velem akartak kibaszni, hanem feltételezték, hogy
részben tudom a köbméter adatokat fejből, részben előttem van egy folyamatábra, vagy egy lista a különféle káposztásdézsákról.
Volt, mert — mit ad isten — mikor korábban, más apropóból ugyan, de összeírtam a dézsajegyzéket, senki nem ugatott bele, hogy miért teszem, —aláhúzom — megtehettem. Nem kellett kinyilatkoztatást, utasítást várnom Odafentről, hogy írjam vagy ne írjam. Rászántam egy döglött délutáni műszakot, és …

 30. FilcTroll — 2013-03-18 17:52 

Én is multinál terveztem vészforgatókönyvet. Csodás világ. Nem bánom, hogy ma már nem abban élek. A fizetést leszámítva rettenetesnek találtam a legtöbb szempontból.

 31. noirp — 2013-03-19 08:04 

@FilcTroll:
Nem mondom, hogy multinál lenni a mennyország, mert nekem is kurvára fárasztó, stresszes, verítékes volt, konkrétan belebetegedtem a végére. De nem kellett minden istenverte lélegzetvételemet öt nagyrangú dilettánssal egyeztetni, és nem írták elő utasításban, melyik kollégától milyen ügyben kérhetek szakmai tanácsot. Nem szerveztek szombat délután négyre miniszteri látogatást. És ja, tényleg, fizettek is, mégpedig pontosan.
Hiányzik is, nem is.

.

 32. noirp — 2013-03-19 08:30 

Mégegy: itt az Északi-khg. -ben kábé 12 órája szakad az eső, mintha fizetnének neki érte.
„Aki ezt esetleg Kisar vagy Botpalád térségében olvassa, gondolja végig, mit fog csinálni ez a banda, ha a Kárpátokban egy nap alatt olvad el a hó egy jó kis olvasztó esős melegfront miatt, és megindul a Tisza”

Szurkoljunk SzJoe-nak…

 33. FilcTroll — 2013-03-19 11:48 

@noirp: Furcsa kettősség valóban. A cash-flow nagy úr, nekem minden hazai kkv munkahelyemen a folytonos létpara ugyanúgy rombolta az életemet. Épp a napokban számoltuk át újra a feleségemmel, hogy az elmúlt 3 évben mindössze 1 (egy) alkalommal kaptam meg a pénzemet határidőre, az is alkalmi megbízás volt. Minden más esetben a kényelmetlen utánakérdezés, a lapítás, a mindent elsötétítő hazudozás, néha felyegetőzésig fajuló vita. És soha nincs az, hogy pénz helyett jön legalább egy levél, hogy „bocs, tudjuk, h lejárt a határidő, igyekszünk.” Megértünk a kínos pusztulásra.

 34. noirp — 2013-03-19 12:42 

@FilcTroll:
cash flow: Hát nézd, a kkv-szektort tudjuk, hogy alul-felül nyuvasztják, ezt még tolerálnám is. A pályázati adminisztráció maga a borsópüré sűrűségű köd és adó alá esik még a pisilés is.
De mikor látom, hogy bizonyos szint fölött azért kkv-éknál is minden nap karácsony van (mert az nekik jár), csak elsötétül a tekintetem. Mert jobban kibukik az — legyünk finomak — aránytalanság, mint a nagyvállalatoknál.
hogy ne csak a pénzről beszéljek: ami mindennap rohasztja az életemet, az a kkv-s vezetési stílus. De ez messzire vezetne. Egyszer talán sikerül összeszedni a higgadtságomat és megírnom. (Bár a korábbi posztjaim is már részben saját élményeken is alapulnak)

 35. noirp — 2013-03-19 12:43 

@noirp: jav., mínusz egy „is”.
mindegy, nem itt kéne offolnom. eh

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.