Tájékoztató

http://www.birosag.hu/allampolgaroknak/targyalotermi-viselkedesi-tajekoztato

Kérjük, a tárgyalás kezdetén pontosan jelenjen meg. Várható késését – ha mód van rá – előzetesen jelezze. Ha önhibáján kívül késett el, indokait igazolási kérelemben adhatja elő.

Azért annyira ne rohanjon, a bíró legalább negyedórát késik, hiszen a szomszéd szobából hosszú az út. Viszont legalább újra előadhatja addig sirámait az ügyvédjének. Olyan pitiáner dolgokra mint vonatkatasztrófa vagy neje életveszélyes koraszülése ne is próbáljon hivatkozni.

Kérjük, a tárgyalóterembe csak szólításra lépjen be és készítse elő érvényes személyazonosító okmányát (személyi igazolvány vagy útlevél vagy járművezetői engedély), valamint adóigazolványát és lakcímet igazoló hatósági igazolványát. Amennyiben elkésett, megérkezését a tárgyalóterembe belépve jelezze. Kérjük, hogy várakozása közben ne zavarja a tárgyalóteremben folyó munkát.

Ne aggódjon az adókártya miatt. Az adóhatóság nem látja a bírósági dokumentumokat. Amennyiben ön adócsaló szintén ne aggódjon (már persze ha nem adócsalással van vádolva), mert az ország bíráinak 99,7%-nál jobban ért az adójoghoz.

A tárgyalás nyilvános, a bíró azonban a nyilvánosságot indokolt esetben határozatával kizárhatja. A hallgatóság tagja lehet minden 18. életévét betöltött személy, a 14. életévét betöltött személy a bíró külön engedélyével vehet részt a tárgyaláson. 14 év alatti személy nem tartózkodhat a tárgyalóteremben, kivéve, ha az eljárásban részt vesz.

Az ilyen személyek családi neve egységesen: Efká

Kérjük, mobiltelefonját és egyéb kommunikációs eszközeit kapcsolja ki, vagy némítsa le, mielőtt a tárgyalóterembe lép.

Ez egy viszonylag új tájékoztató de még mindig nem tűnt fel, hogy a már kihalgatott tanúk sms-t irogatnak a folyosón levőknek meg telefonon az egész família hallgatja a tárgyalást. Igazából a „telex” kifejezést is az utolsó pillanatban vettük ki a szövegből, mikor megtaláltuk Miklós bácsinak, a telexkezelőnknek mumifikálódott holttestét az alagsorban a telex mellett.

Hang-, video- vagy képfelvételt a nyilvános tárgyaláson kizárólag az arra jogosultak, a bíró engedélyével készíthetnek.

Vegyen fel olyan inget aminek van zsebe és oda tegye a diktafont.

A tárgyalóteremben minden jelenlévőnek meghatározott helye van. Az ülésrenddel kapcsolatban kérjük, kövesse a bíró útmutatását.

Ha az első sorba kell ülni, szoszi van. Érdeklődjön tapasztaltabb rokonaitól.

Ételt vagy italt fogyasztani a tárgyalóteremben kizárólag egészségi okból, bírói engedéllyel lehet.

Az éhség nem egészségügyi ok.

A tárgyalás méltóságához a jelenlévők öltözéke is hozzájárul. Ezért kérjük, a tárgyaláson alkalomhoz illő öltözetben jelenjen meg. Ha a bíró megítélése szerint a jelenlévő öltözéke sérti a tárgyalás méltóságát, őt a tárgyalóteremből kiutasíthatja.

Nyugodjon meg, az aranycsíkos adidas melegítőjében ön nagyon sukár csávó és ezt mindenki így is gondolja. Amennyiben ön elmúlt negyven de még anyu öltözteti, a barna pulóvert vegye fel. Amennyiben ön mérnökember, a mellényt és a barna nyakkendőt. Amennyiben ön szabad bölcsész, mosson hajat. A bírónőnek jó segge van, ez tény, mindenki látja. Ön esélytelen. A tárgyalók rendszerint kicsi és levegőtlen helyiségek, ezért az Axe Cool Cedar és a Bruno Banani Eau de Kanszag mérsékelt használata javasolt. Próbálja ki a szappant, érdemes.

Az arra jogosultat a bíró hívja fel nyilatkozata megtételére. Kérjük, várja meg, míg szót kap, és közbeszólás nélkül hallgassa végig a másik fél nyilatkozatát. Kérjük, kerülje a személyeskedő szavakat és gesztusokat.

Tizenegyedik parancsolat: Ne anyázz!

Büntető ügyekben – és a kialakult szokás szerint polgári ügyekben is – a per résztvevői állva teszik meg a bírósághoz címzett nyilatkozatukat. Kérjük, jelezze, ha egészségi állapota ebben akadályozza vagy azt jelentősen megnehezíti.

A hallgatóság tagjai a tárgyalóteremben nem jogosultak felszólalni. A tárgyalás rendjét és méltóságát zavaró magatartás, közbeszólás esetén a bíróság a rendzavaró személyt 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújthatja vagy a tárgyalóteremből kiutasíthatja.

Tizenegyedik parancsolat: Ne anyázz!

Az ítélet rendelkező részét a bíró állva hirdeti ki és a jelenlévők állva hallgatják végig.

Az ítélet kihirdetése alatt és után a per résztvevői – a jogorvoslati jog gyakorlásával összefüggő kérdéseken kívül – a bíróság előtt már nem nyilatkozhatnak.

Tizenegyedik parancsolat, ld. mint fent.

4 hozzászólás

 1. becsuszoszereles1k — 2013-04-05 12:22 

Draga ugyvedur! A Kcsillag is beleszamit a zefkaba?

 2. noirp — 2013-04-05 19:12 

Summa: Kairói szűzmáriám…!! Egy szabályzathoz egy kisszociográfiát. Azigen.


Azt az izgis múmiát hol lehet megnézni? A Bűnügyi Múzeumban? Hát a feleségét? A jegyzőkönyv mögött?
Azt már meg se merem kérdezni, mennyire tartják be a tizenegyedik parancsolatot, mert attú félek, kivezettetsz a teremből.

 3. weelma1 — 2013-04-05 22:33 

Herr Pizka!
Attól tartok, hogy nagyon tele van a tököd valamivel! Vannak sejtéseim….
10-11. parancsolat – és tessék mondani, ha cigi-ziziben anyázok – enyhén lebarnulva, nagy BMW a parkolóban – akkor nem is kell kimennem, vagy fizetni?

 4. FilcTroll — 2013-04-07 05:46 

Alig járok bíróságra és nem is tervezek ebben fejlődni. Rémes hely, én nemtom, ti hogy bírjátok. Minden tiszteletem.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.