Ujjak a sírból

Aki ismerte, tudta. Hiába jöttek a legendák a Honvédkórház félrebeszélő nagybetegéről, az előkelő elfekvőről, mindenki, aki kicsit is ismerte az életútját, tudta, hogy lesz egy dobása még, mert egy Miniszterelnök nem hal meg csak úgy. Annak nálunk hagyománya van. Lője főbe magát, akasszák fel, utasítsa vissza a kezelést, mindenképpen próbáljon még valami jelentőségteljeset tenni a végén is.

Amíg élt ő volt az (egyik) origó, ahová a rémült ifjoncok visszaszaladtak, hiszen átmenet volt ő a vén kommerek és az ifjú karrierkomcsik között. Tudni kellett, mindenkinek, aki bármit akar ebben a szánalmas magyar politikában, hogy egy Horn Gyula nem hal meg csak úgy. Egy megszorítócsomag utáni héten fog meghalni esetleg tőzsdekrach lesz vagy bármi más. Horn Gyula halálára készülni kell és meg kell azt lovagolni. Utoljára lehet elszaladni hozzá, és megkérni, hogy ugyan segítsen már, ugyan hívjon fel valakit Németországban, ugyan igazítsa már el a nógrádi vagy békési alapszervezet viszályait, ugyan csináljon már valami mert córesz van.

Ügyes politikus volt és telivér politikus. Mindene megvolt. A sötét foltok a múltban, az évtizedek a csúcs felé, a dicsőséges pillanatok, a legendás hibák, az emlékezetes mondatok. Lehet válogatni.

Fontos dolog fog most eldőlni, fontos dolgot dönt még el utoljára a vén elvtárs. Kinek a noteszében vannak már ott a mondatok? Ki tud a Kádár-nosztalgia utolsó bölényének hantja felett jót mondani? A konyakospohárhoz, talpas cigihez, markolathoz, marsallbothoz és végül ágyrácshoz görbült ujj ki fog mutatni a sírból – és akire rámutat, az lesz Magyarország miniszterelnöke.

11 hozzászólás

 1. marcipan — 2013-06-20 10:20 

Én ennyire nem vagyok meggyőződve arról, hogy mutat valakire. Egyrészt, mert soká vannak a választások, másrészt, mert már ideje nem tudta, hogy kicsoda, így szerintem eléggé kiesett a sodorból, harmadrészt, mert szerintem nem fogja merni senki felhasználni a halálát.

Nem tudom, az mszp “nagyöregjei” valóban annyira visszavonultak-e amennyire látszik, de amúgy nem ártana meg a baloldalnak (vagy ellenzéknek vagy a balnak mondott jobboldalnak vagy kinek hogy tetszik) valaki, aki elmondja, hogyan kavarunk szart anélkül, hogy bárki tudná, hogy mi voltunk. Ezzel a problémával kétségkívül lehetett volna Hornhoz fordulni.

 2. panamajack — 2013-06-20 10:42 

Horn Gyula a 20-dik század egyik jelentős magyar politikusa volt. Csakhogy ez már a 21-dik század, és itt Orbán sokkal inkább otthon van. A baloldalon is inkább anti-Orbánt keresnek (ez volt Gyurcsány, és ez akar lenni Bajnai), mint Horn-utódot. Persze az igaz, hogy 2014-ben még sok olyan aktív szavazó lesz, aki emlékszik mind az átkosra, mind a 90-es évekre, de már sok olyan is, akinek a “nyakmerevítő” semmit sem mond.

 3. marcipan — 2013-06-20 12:20 

@panamajack: 94ben nem kellett netes kampányon gondolkodni, ez tény, de a hatalomgyakorlás – működőképes – alapjai nem változnak. sokat kell tudni az ellenfélről, elérni, hogy ő meg ne tudjon rólad semmit és a megfelelő pillanatban, álszent szemforgatás kíséretében nyilvánosság elé tárni 🙂 na nem mindent, ágyúval verébre nem lövünk 🙂

 4. panamajack — 2013-06-20 13:50 

@marcipan: Nem is ez a gond. Ha Gyulabá még élne és aktív lenne, méltó kihívója lenne Viktornak. A baj az, hogy a mai választóközönség egy jelentős részének csak halvány gyerekkori emlékei vannak róla (ha egyáltalán), tehát nem vagyok meggyőződve róla, hogy őrá hivatkozva meg lehetne nyerni egy választást.

 5. marcipan — 2013-06-20 15:04 

@panamajack: arról én se, ahogy ezt írtam is 🙂 de a tanácsaira lenne szükség (az igény más kérdés), annak viszont már mindegy.

 6. rognork — 2013-06-21 07:02 

na nehogy a végén kiássátok a sírból feléleszteni mert leöntöm benzinnel és felgyújtom. bár randolph carter is ezt csinálta és nem volt elég.

 7. becsuszoszereles1k — 2013-06-21 15:57 

Mar a poszt cime boven eleg, nemhogy meg elkezdjen “mutogatni” is!!

 8. becsuszoszereles1k — 2013-06-21 15:59 

@marcipan: “Szolnoki szel vizet araszt” ?:))

 9. sakic19 — 2013-06-22 00:31 

Nem tudom, mi a tisztelt kollégák véleménye, és hogy lesz-e tárgyalva a blogon (érdemes lenne), de http://www.komment.hu/tartalom/20130620-az-orbanrendszer-termeszete-4.html és társaival kapcsolatban megkérdezném: csak szerintem tűpontosak és objektívek ezek az elemzések?

 10. marcipan — 2013-06-22 14:04 

@sakic19: egyrészt szerintem jól lát ezt-azt, de a baloldali kritika emlegetésétől égnek áll a hajam. nem mondom, hogy túl jól csinálják, de a kormány gazdasági hüjeségeit éppen kapitalista alapról bírálják és messze nem baloldaliak. azt tölgyessynek tudnia kellene, hogy a kulturális témájú bírálatok nem bal, hanem liberális alapról jönnek, és csak az itthoni mszp-szdsz koalíció miatt gondolják sokan, hogy a bal és liberális ugyanott állnak. (ennek részletes leírása is megérne egy posztot)

válasz és iránymutatás nincs benne, de a tudomány szabadságának nevében én természetesen támogatom az intellektuális faszverést 🙂

 11. sakic19 — 2013-06-23 13:56 

@marcipan: Engem egyáltalán nem zavar, hogy nem kínál megoldást, ha úgy döntött, hogy nem ez a célja, akkor nem ez a célja. Olyan ez, mint az alapkutatás, amit tudományos faszverésnek nevezhetünk, de elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki más felhasználható eredményeket érjen el.

A baloldal-jobboldal korrekt definiálását én is hiányolom, mivel Magyarországon ez nem azt jelenti, amit máshol (erről már volt szó ezen a blogon), nekem úgy tűnik, hogy a bevett baloldal = MSZP + SZDSZ és jobboldal = Fidesz fogalmakat használja. A “baloldal” két pártját együtt kezelni a ’90-es évek közepe óta szerintem rendben lévő dolog, az SZDSZ lényegében nem képviselt más politikát, mint az MSZP.

A kapitalista alapú kritizálásról csak annyi jut eszembe, hogy Horváth “van egy jó hírem” Csaba mivel is kampányolt. Szerintem az MSZP többi lépése is kb. hasonló szinten mozgott, nem látom, hogy hol lenne itt minőségi különbség a Fideszhez képest. Mint ahogy a mai 6. részben is írja: a két tábor közé gyakorlatilag be leeht húzni az egyenlőségjelet a megoldási sémák elméleti és gyakorlati színvonalát illetően.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.