Friss vér

Tökéletes Tour volt, nagy bukásokkal, nagy visszatérésekkel, nagy versennyel, klasszikus három hetes csatával.

Amikor az ember nézik a Formula-1-et, akkor nehéz bevallani magunknak, hogy akiket most látunmk, Vettel, Kimi és a többiek ugyanolyan jó pilóták mint Prost, Piquet vagy Mansell, és a mostani versenyek is vannak olyan jók, mint a régi klasszikusok.

Nekem az első Tour élményeim Indurainhoz, Riishez, Ullrich-hoz, Tonkovhoz, Goncsárhoz kapcsolódnak, Sipihez, ahogya a helikopter nagytotáljából megmondja ki az aki aznap kicsit fáradtan teker.

Ennek ellenére nem értem a fanyalgást. Most is hallom a bezzegindurainozást. Mi is volt indurain? Egy jó időfutamos, aki nem szakad t le a hegyen. És Froome? Na ugye. Volt domináns versenyző, aki ellentétben a pár évvel ezelőtti Contador- vagy Armstrong-dominanciával, tudott gyenge napot kifogni.

Volt egy Riblon, aki hősies szökéssel nyert.

Volt egy Saganunk, aki 23 évesen hozta azt a a taktikus pontvadászatot, amelyet utoljára az öreg Zabeltől láttunk. A sprintekben három, kb. egyforma képességű sprinter ment a győzelemért Greipel, Kittel és a kicsit gyengébb Tourt kifogó Cavendish személyében.

Voltak meglepetésemberek az első tízben, Mollema és Ten Dam személyében.

Kwiatkowskival, Quintanával, Talanskyval új generáció kopogtat, és akkor nem beszéltünk az idén nagyon gyenge évet futó Hesjedalról.

Az idei Tour úgy tűnik, hogy nemcsak a generációváltást jelzi, hanem azt is, hogy a kerékpársport ki tud lépni a mutyi világából és tud újítani, legalábbis erre utal Froome egyik edzőjének nyilatkozata, aki szerint mindenki agyba-főbe doppingolt, miközben özönvíz előttiek az edzésmódszerek. Froome-on az látszott, hogy minden pedálfordulata tervezett, gyakorolt volt. Persze, nincsenek illúzióim, most is megy a dopping, de a formaingadozások a (Froome mögött) szoros verseny azt jelzi, hogy kiegyenlítettebb a dolog, nincsenek EPO-val tömött szupermenek mint pár éve Ricco, Kohl vagy Rasmussen.

De ami ezektől fontosabb, Tour van. Elszokott tőle mindenki, pedig már Evans győztes Tourja is előremutató volt. Vannak jó sprinterek, Két-három reálisan esélyes összetett menő (mert azért edzésforradalom ide vagy oda, lesz itt még Nibali és Contador is sárgában), vannak bohémek, hősök, van minden, ami a jó Tourhoz kell.

A századikra mindenki várt valami speciálisat, és most még kevesen tudják de meg is kaptunk mindent amit egy jó Tourtól kapni lehet. Egy jó Tourt.  Nemsokára Vuelta, de ha minden háromhetes csak ilyen jó lenne mint ez volt, akkor a megtépázott hírnév gyorsan helyrejönne. Vive le Tour!

3 hozzászólás

 1. komojtalan — 2013-07-22 08:34 

Rendszeresen nézem a TdF -t, de ennek ellenére nem tartom látványos sporteseménynek. 3 hét alatt nem lehet megtenni 3k+ km -t, legalábbis ilyen iramban nem, ráadásul ilyen hegyeken (is) keresztül. Meg azért valljuk be: A bicikli nem épp látványsport, főleg nem 3 héten keresztül, amikor 3. hét végén 4-5 perc dönt. Maga a táj, Franciaország reklámja az igen. Szerettem is volna kimenni egy Thurmallera, Alp De Huezre régen, ma már letettem róla. Meg persze a befutók előtti kilométer, a hegyek összesen pár 10 kilométerje az igen, de a többi 3k az merő unalom lenne. Nekem is Sipi-Knézy páros hozta meg a kedvem mint rengeteg embernek Magyarországon, de a mostani páros is elég jó volt. A Vuelta viszont szinte nézhetetlen, a Giro egy fokkal jobb. Sokat kell még tanulniuk marketingből a Franciáktól.

 2. becsuszoszereles1k — 2013-07-22 19:06 

Nagy bringas voltam (no, nem, semmi versenyes, meg profizmusos!), ugyhogy szeretem nezni a Tourt! Meg a taj se kutya!:)

 3. hadrian77 — 2013-08-05 08:53 

Olvasgatom a szakirodalmat is rendszeresen, az utóbbi években tényleg látszik egy komoly, űrtechnikás edzésmódszer kialakulása, ami szivárog lefelé is. Valószínű ez alapjaiban fogja a doppingolást is megváltoztatni.

Mutyi még biztosan sokáig lesz, a csapatok vezetésében és a szövetségben is nagy mismásolások mennek.

Amúgy a Tour jó volt, várjuk a Vueltát, de az egy napos klasszikusok sem kutyák. 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.