A szarfoci országa

Már régebben megfigyeltem, hogy a legtöbb, nyilvánosság előtt szereplő politikus, politikai elemző, focidrukker. Aztán továbbgondoltam a dolgot és azt kellett látnom, hogy itt mindenki a focival van megáldva.

Abban semmi különös nincsen, hogy hatalomra kerülve valaki tesz azért, hogy a hobbiját kicsit jobban támogassa az állam. Persze, elmélkedhetünk arról, hogy ez Svédországban biztos nem így van, de Európának ebben a részében mindig volt olyan hogy a főnök ide-oda egy kis pénzt adott. Komplett német operaházak épültek a főnök aktuális szeretőjének, és arra is volt már példa a mostani előtt is, hogy a főnök falujában stadion épült. Igaz őt később a rögtönítélő bíróság lelövette.

Az se meglepő, hogy a magyar fociba döntik a pénzt, hiszen ellenőrizhetetlen, átláthatatlan, igazi pénznyelő. Mindenki tud zsarolni mindenkit, tehát senki se zsarol senkit. Bemegy a pénz, egy csomó kényszervállalkozó rugdalja a jobb sorsra érdemes labdát, az pedig, hogy ennyi pénzből másutt világbajnokok, csak kocsmai hőbörgések szintjén érdekel bárkit is. Még direkt adóbevételeket is csatornáztak oda, annyira bevált ez a rendszer. Mindennek van „sportszakmai” oka, amelyet megkérdőjelezni csak óvatosan illik és csak akkor, ha épp a tiranai járási másodosztály öregfiúk bajnokság harmadik helyezettjével játszunk kínos 2-2-t. De abból a megkérdőjelezésből is ki-ki bújik a nagy sejtés: el volt ez adva, mint a múltkori NBI-es rangadó.

Ezek mind-mind természetes jelenségek abban az országban, ahol a harminc évvel ezelőtt ronggyá égő foci összes, még életben lévő szereplője még mindig a helyén van, gondosan vigyázva arra, hogy nehogy egyetlen alkalommal is másfajta ember kerüljön a rendszerbe. A tetejére pedig odaültették távoli istenkirálynak Csányi elnök-vezérigazgató urat, aki az ótépéből ezt a bagázst már rég büntető feljelentések kíséretében rúgta volna ki.

De nem erről akarok írni, mert ez a felszín, egy jól megkomponált lopási séma, amelyet csak egészen elvakult drukkerek nem látnak.

Ami az érdekesebb, az a magyar politikusok jelentős részének focibuzisága. Nem tudom mitől van. Ha egy  hatvanas éveiben járó emberről beszélünk, azt még csak megértem, hiszen amikor ő felserdült, még az Albert Flóriánnal, Novákkal, Vargával felálló Fradinak vagy a Benével, Dunaival rohamozó Dózsának lehetett drukkolni. De még a negyvenes-ötvenes korosztálynak is jutottak Törőcsikek és  Nyilasik.

Ők is, meg a fiatalabbak is, focibuzulással vannak elfoglalva. Meglehet, hogy affektáló, idegesítő elitista vagyok, de azt gondolom, hogy a tévében nézhető magyar foci a fentebb részletezett bundázások és lopások halmaza, a nemzetközi foci meg cirkusz, amelyet a helyi város plebsén kívül senki sem tart élet-halál kérdésnek. Nem nyert a  Bayern, hát nem nyert, majd nyer legközelebb.

Ehelyett azt látom, legutóbb egy ifjú (és általam amúgy nem sokra tartott) politológus Facebook oldalán, hogy másból se áll, mint egy focicsapat dicsőítéséből. Semmi baj, hát rajongó az istenadta, de amikor Török Gábor is minden interjúban elmondja, hogy ő Vidi-drukker, Bajnai azzal próbál emberközelinek lenni, hogy korábban kapus volt, akkor már kezdek tendenciát látni. Hiszen ezek az emberek elvileg nem kellene, hogy kötelezően szeressék a focit. Nem kell együtt szotyizni még húsz kilométer aszfaltozásért, nem kell csapatot venni. De még a független értelmiségihipszter-világfi-stílusikon-gasztrotájékozott-superman Bede Márton is szeret időnként mindenidőklegjobb-barszázni meg johánkrájfozni egyet.

Mindezt abban az országban, ahol ma már a belga másodosztállyal és az U-17 női eb-vel bezárólag mindent közvetítenek, ahol focit közvetíteni már nem szerepálom, hanem közepesen megfizetett nyolcórás meló.

A fenti (elitista, affektáló stb.) kikötést szem előtt tartva, én úgy gondolom, hogy az ilyen mértékű focirajongás nem értelmiségi tempó. Nem arra gondolok, amikor valaki drukkol a szülővárosa csapatának, vagy valami külföldi csapatnak. Olyan van, csoporthoz tartozni jó (legalábbis azt olvastam) a közösségi érzés még jobb. De jól láthatóan az edzőbák szellemi szintje az irányadó a magyar politikum jó részében és komplett karrierek születnek abból, hogy az illető valakivel együtt focizott, netán ugyanannak a csapatnak drukkol.

Az ország sorsát olyan miliőben döntik el, ahol elhisznek, de legalábbis közösen szajkóznak olyasmiket, hogy: magyaros, technikás pengés játék, sokpasszos korszerű játék, utánpótlásban azért nagyon ott vagyunk, többet kellene futni már ifiben is és hasonlók. Utána jól megnézik a tévében a murinnyót, és ha valaki kérdezi őket, akkor minden héten, persze, gyerekkoruk óta, csakadiósgyőr.

Én nem hibáztatom őket, ennyivel ma államtitkárnak vagy főügyésznek lehet lenni. Csak ne csodálkozzunk majd, ha jönnek a csehszlovákok.

29 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2013-08-13 09:14 

Külföldi politikusok is szeretik a focit, de ez nem jelenti azt, hogy le is mennek szellemileg egy megye III-as játékos szintjére.
Nem véletlen az angol mondás, hogy a foci a munkások sportja, a bankárok pedig rögbiznek. 🙂

 2. panamajack — 2013-08-13 10:06 

Először is: júhé, végre új poszt! :))

Másodszor: Utálom a focit! Illetve magát a sportot nem, az csak untat. Viszont az úgynevezett focirajongásnál idegesítőbb, szánalmasabb, modorosabb dolgot elképzelni sem tudok. Ha pedig ezt politika szintjére viszik, hogy már gyakorlatilag kötelező minden állami funkcinak hülye sállal a nyakában pezsgőznie egy VIP-páholyban (és lassan már kremlinológusok elemzik, hogy ki kivel melyik stadionban kinek drukkolt) – na akkor, ahogy Goebbels doktor mondta, kibiztosítom a pisztolyomat!

 3. noirp — 2013-08-13 15:29 

Kiváló!
„De jól láthatóan az edzőbák szellemi szintje az irányadó a magyar politikum jó részében” — százas köööööööörrr!
„és komplett karrierek születnek abból, hogy az illető valakivel együtt focizott, netán ugyanannak a csapatnak drukkol.”
plusz — szerintem ez különösen fontos közösség-és karrierépítő tényező — ugyanannyi idő alatt jutnak el a céges bulin/pártalapítási évfordulón/meccs után a Sport büfében a metál-mályvalila színben ragyogó mocsárrészegségig, mely állapotban a táncban leizzadt mellkasukat a damasztszalvétával törölgetik az óóóafrika és a kimenta-lidinéni-avásárra között.

 4. noirp — 2013-08-13 15:34 

Tudom, képzavar, mert az átlagos Sport/Harmadik félidő üzemegységben nincs damasztszalvéta. Elnézést…
De az évértékelő banketten általában van…

 5. kszabo — 2013-08-13 16:13 

H.Géza bácsi ha még élne, biztosan tudna egy pár példát, hogyan nézne ki az ország, ha főnöknek más szerelme lenne, nem a foci.
Maradjuk egy békés változatnál, a juhlegeltetésnél:
Egy öreg stadionostól megkapná a nemzet kampósbotját.
Rögtön fellendülne a juhászbot ipar.
Sokak életrajzában megjelenne, hogy már óvodában kampósbot volt a jele.
A családfákban is felütné a fejét számadó juhász rokonok sokasága.
Az ofcsóre cégek birkanyájak behozatalával legalizálnák pénzüket.
Eltűnne a parlag és a parlagfű, ződelne újra az ország.
Beindulna a juhtúró és gomolya gyártás.
A brinzové haluskát (alias Sztrapacska:) elperelnénk a szlovákoktól, hogy az a mi nemzeti jelképünk és visszamenőleg felkerülne a likas magyar zászló közepére.
Így átírnánk a történelmet is, mondjuk sztrapacskáról ez lenne a könyvekben:
Maga az alapanyaga nokedli, aminek a neve a No knédli! kifejezésből ered. Amikor Prágát ostromoltuk akkor látták a csehek, hogy fő valami a fazékban és mondták: Ó! Knédli! Akkor a mieink mondták hogy ez galuska, de azt nem tudták megtanulni. Így rájuk hagyták, hagy mondják hogy a magyarok már megint Nó knédlit főznek. Amikor hazajöttek megtartották ezt a humoros nevet, ami az idők során nokedlire egyszerűsödött.
Bocs a kitérő kommentért.
Üdv

 6. noirp — 2013-08-13 16:55 

Ez kitérő? ‘sz ez egy mikroposzt 🙂

 7. professzorpizka — 2013-08-13 16:55 

@kszabo: régen ez volt a vadászat. Géppuskával őzre.

 8. panamajack — 2013-08-13 17:36 

@professzorpizka: Én csak azt nem értem, hogy nálunk miért mindig a legpronyóbb időtöltések lesznek az elit presztizs-hobbijai? Ja, izé. Dehogynem értem…

 9. panamajack — 2013-08-13 17:41 

@kszabo: A méltán világhírű magyar pornóipar is fellendülhetne, ha mi látnánk el Új-Zélandot sheepshagger-videókkal!

 10. csapos — 2013-08-13 19:32 

A mocskos „kommennista” világban Kádár János sakkozott. Azonban nem épültek sakk termek, és az akkori elittől nem várta el, hogy drukkoljon egy sakkversenyen. Kádár sakkozott néhány állandó partnerével, és időnként, egyedül (!) megnézett egy-két sakkversenyt. De ő egy „kommunnista” diktátor volt, nem egy egykori fiatal DEMOKRATA (?). Bocsi, de nagyon rossz a májam.

 11. untermensch4 — 2013-08-13 22:01 

@csapos: „…nem épültek sakk termek”
kádár-korban épült panelben lakom. a ház előtt padok közt betonasztal, gyárilag sakktáblával. ezt már több helyszínen megfigyeltem… az én májam sincs teljesen rendben 🙂

 12. csapos — 2013-08-13 23:08 

@untermensch4: Kösz. Én is laktam panelben. El is felejtettem, hogy ott is voltak sakkasztalok 🙂 És ne gyógyuljon be a májad. 🙂

 13. igazitrebics — 2013-08-14 07:13 

Én pedig azon gondolkodom már hetek óta, ha a kedves vezetőnk az óriás műlesiklásért rajongana, vajon hány és mekkora hegyünk lenne? 🙂

 14. tiboru — 2013-08-14 10:53 

@igazitrebics:

Szerintem meg adjunk hálát Szűz Máriának (vagy ki is mostanában az ügyeletes), hogy nem a rituális maja labdajáték, a pok ta pok rajongója. Ott ugyanis a meccs végén a győztes csapat felkoncolta a veszteseket.

Ennél komolyabb motiváció sportban nem is kell, biztos nem sok bundaüggyel foglalkozott a Maja Labdajáték Szövetség.

 15. panamajack — 2013-08-14 12:25 

@tiboru: Hát a Vidi teljesítményét elnézve, azok a maják nem voltak teljesen hülyék… Viszont az tény, hogy a franc akarna Felcsútra piramist építeni…

 16. noirp — 2013-08-14 13:33 

@panamajack:
Márpedig előbb-utóbb meglesz az, éspedig mindjárt kettő (Nap-és Hold-piramis), a beruházást meg nyilvánvalóan a Közkéz káháté viszi.

 17. Vanek B. Eduard — 2013-08-14 16:57 

@professzorpizka: A vadászat kultusza sem halt ki, csak egy pici lépcsővel alacsonyabbra szorult.
Mellesleg a vadászatot a középkori uralkodó osztály azért űzte, hogy a gyilkos ösztöneiket frissen tartsák két háború között is. De mire kell a gyilkos ösztön egyes kereszténydemokrata pártvezetőknek?? Főleg, ha már nem is csak védett madarakra irányul, hanem a védett madaradat védő tisztviselőkre is…

 18. Vanek B. Eduard — 2013-08-14 17:11 

@tiboru: Lehetne még – a keleti nyitás jegyében – szeretett vezérünk kedvenc sportja a buzkasi is. Afganisztánban és környékén népszerű: egy döglött kecskét (juhot, borjút…) kell A-ból B-be juttatni lóháton, amit az ellenfél (gyakorlatilag) minden eszközzel meg kiván akadályozni. Nem szofisztikálták túl a szabálykönyvet (les, meg hasonló úri huncutságok :))
Még ócsóbban is megúsznánk, nincs infrastruktúra igénye (bár gyakoriak a „sportsérülések”).

 19. untermensch4 — 2013-08-14 18:28 

@tiboru: a magyar focinak jót tenne a „maja szabály” beillesztése mondjuk így: a vesztes csapat az ellenfél b-közepén keresztül távozhat a pályáról…
európaibb módon a focisták csak a (számukra pozitív) gólkülönbségért kapjanak fizetést.

 20. mrbaribal — 2013-08-14 18:44 

@Vanek B. Eduard: lehet, hogy nekem meg a szám széle kezd habosodni, de ezt a sportot nem vehetnénk át az Afgánoktól, annyi változtatással, hogy kecske helyetf politikust használnánk? Szerintem a népszerűségének határa a csillagos lenne:)

 21. Vanek B. Eduard — 2013-08-15 09:49 

@untermensch4: „pozitív gólkülönbségért kapjanak fizetést”. Én egy lépéssel még tovább mennék: az állam csak a diáksportot támogassa, ezen túl ha valaki focizni akar, bérelje a pályát (mint én, ha teniszezni támad kedvem). Ha fizető nézőket tud becsalogatni, akkor a jegy- és reklámbevételeiből fedezheti a bérleti díjjat, meg akár nyereséget is oszthat szét a játékosok között. Persze a stdiont sem az adófizetők építik, hanem az a vállalkozó, aki majd kiadja a lelkes játékosoknak.

 22. hadrian77 — 2013-08-15 09:52 

@tiboru: nem a győzteseket áldozták fel az isteneknek?

 23. panamajack — 2013-08-16 10:59 

@hadrian77: Ezt elég valószínűtlennek tartom, már csak motivációs szempontból is.

 24. badogember — 2013-08-21 16:37 

Kedves Professore!
A vadászatot haggyad békibe mer’ lövök! A hülye puskásokat kéretik elkülöníteni a vadűzés nemes hagyományát folytató igaz vadászoktól! 🙂

 25. tiboru — 2013-08-22 00:20 

@hadrian77:

Mindkét verzióról olvastam már, de egy számomra mértékadó történész szerint a vesztesek hullottak (noha ő is elismeri, hogy ennek a fordítottja elegánsabb lenne).

 26. hadrian77 — 2013-08-22 08:33 

@tiboru:

@panamajack:

elvileg elbódítva, transzban játszottak, abban a kultúrában a dicsőség inkább az lehetett, ha valakit feláldoztak. Legalábbis nekem az olvasmányokból ez jött le.

 27. panamajack — 2013-09-06 08:10 

Ajvé, mit találtam! Na ilyen, amikor a foci totális seggnyalássá lényegül át:

http://mno.hu/vezercikk/a-magyarroman-meccs-ele-1182547?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201309

 28. noirp — 2013-09-06 18:16 

@panamajack:
Hát ehhez már Daedalon kell…

 29. panamajack — 2013-09-07 08:40 

@noirp: mibe, hogy a tegnapi eredmény után komolyan fontolóra fogják venni a maja emberáldozatok újboli bevezetését vesztes csapatok számára?

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.