Itt komcsik vannak

A régi térképeken a feltáratlan, vad vidékekhez annyit írtak: Hic sunt leones, vagyis itt oroszlánok vannak. Nálunk azok csak az állatkertben vannak, szürkeöltönyös, büdös komcsik  azonban sokan vannak. Elképesztően, kényelmetlenül sokan.

Nem, a kemény ávósokra, a meggyőződéses bolsevikokra gondolok. Ők eltűntek, vagy árulók lettek. Azokra az alakokra, akik a mai napig nem bírnak semmit megszervezni másként, mint egy akolmeleg, gittegyleti hangulatú, köldökbámuló seggfejklubként.

Tele vagyunk velük, Fideszben, MSZP-ben egyaránt. Ott vannak, amikor meg kell szervezni a KLIK-et és semmi se sikerül csak a havi gyűlést, meg a papírgyűjtést megszervezni. Ott vannak a sportszövetségekben, amikor hetvenhedjére hitet tesznek a megújulás és az utánpótlás fontossága mellett. Ott vannak, amikor a legjobb ötletük az, hogy csináljunk egy bizottságot, és gyakoroljunk önkritikát.

Ott vannak, amikor elmondják, hogy elég a kritikából, hát hiszen ők feláldozták magunkat értünk. Ott vannak, amikor a fiatalokat hiányolják. Nincsenek ott, amikor a fiatalok messzire menekülnek zakójuk naftalinnal és hagymával vegyes hónaljszaga elől.

Lépni sem lehet tőlük. Mindenütt van egy, aki semmit sem tud. Csak azt, hogy te az ellensége vagy. Azt tudja, hogy évtizedes míves semmittevését veszélyezteted.Az évente megrendezett kongresszust, összejövetelt, egymás díjazását, a bezárkózást. Ha ez nem tetszik, menj a fenébe. De gyorsan. Mert mi kérem korszerűek vagyunk, idén is megújulunk és mostmár végre bevonjuk a fiatalokat. Azt a pár seggfejt, aki hajlandó velünk bulizni, és várja, hogy  megdögöljünk. Alapítani? Újat? Jobbat! Szakadár, izé hogy is volt az … ellenforradalmár!

Sok sikert kívánok mindenkinek, aki a sok idősb, és ifjú komcsi között választani akar. Levegőt!

21 hozzászólás

 1. stoppos — 2014-03-12 11:18 

Sem a nép, sem a vezetői nem értik, hogy hogyan működik a világ. Ilyen szempontól nagyszerűen kiegészítik egymást.
Így aztán lehet kígyót békát kiabálni, külföldről finanszírozott nemzetveszejtést vizionálni. Mert ha kilopjuk a berendezést az autóból, a motort kalapáccsal ütjük és szervízbe akkor sem visszük, ha már úgy kopog, hogy beszélgetni nem lehet tőle, aztán végül, ha egyik reggel nem indul, az csak mások hibája lehet.

 2. marcipan — 2014-03-12 11:57 

gondolkodom, van-e mit hozzátenni. talán azt, h ezeket nemcsak pártokban találjuk, ott vannak mindenhol. a boltban ellenség a vevő, az egyetemen a hallgató, a munkahelyen a lakkozó gizike, a közigazgatást meg nem is mondom.

de süt a nap és szép az élet, úgyh megjegyzem, mostanában többször csacsorásztam a navval, és botrányos hírük ellenére kedvesek, segítőkészek és gyorsak voltak. előbb-utóbb megfordul a gizikék-nemgizikék aránya.

 3. sakic19 — 2014-03-12 12:07 

@marcipan: Igen, talán, bizonyos helyeken, néha, nekem is van egyszer-kétszer pozitív meglepetésben részem.
De úgy egyébként meg azt látom, hogy a fiatalok, akiket bevesznek maguk közé (benyomják magukat közéjük), ők nagyon gyorsan eltanulják azt, amit kurva gyorsan el kéne felejteni.

 4. Tromb74 — 2014-03-12 16:06 

Mindég reménykedem, hogy ez egy ilyen generációs izé, hogy ezek az alakok kiöregednek, oszt vége. Hogy nem lesz több lila nyakkendő, melegítőnadrágba gyűrt kockás ing, műbőr szandálba bújtatott fehér zoknis láb, farzsebbe rejtett fésű, a sárga csekk kultusz, a pénzes postás várás, a kinyitom a tévét, a megdolgoztam érte, az én már csak az onokáknak élek, az ezek a mai fiatalok, a bezzeg az én időmben…
Nos, ez a típus talán kiöregedőben van, de van utánpótlás.
Kifejlődőben van egy új faj, aki a rendelkezésére álló információkkal nem tud elbánni. Nem látja, nem érti, de tudja, hiszi, követi. Mindegy mit. Bármit, csak minél távolabb legyen a valóságtól, racionalitástól.
Nem létezik önkontroll, önismeret, egészséges szkepticizmus, objektív megközelítés. Mindenki megtalálja a neki tetsző igazságot a világhálón, és minden mérlegelés nélkül magáévá teszi, sőt megosztja. Nem jár utána, nem gondolkodik. Elhiszi, mert tetszetős. Minél bizonytalanabb forrásból származik valami, annál biztosabb, hogy az a színtiszta igazság. Kognitív disszonancia? Az fel sem merülhet, mert ami nem passzol a képbe, az alapból hazugság, a mainstream média, a zsidó összeesküvés, vagy újabban az EU koholmánya.

Mi lesz ebből feleim?

 5. grossartigli — 2014-03-12 20:55 

Professore régen várt szösszenetéből fásultságot érzek. Igen, az idén nem választunk, legfeljebb szavazunk mint anno. Azzal együtt ma sok év után sétáltam egyet a Király/Gozsdu/Madách régióban és alig hittem, hogy nem Madridban vagyok Chuecában, pedig csak Fantát ittam Rioja helyett.
Tromb74nak is csak annyit válaszolnék, hogy az ókortól kezdve minden generáció az előzőt vén baromnak, a fiatalabbat megfontolatlan vaddisznónak tartotta. Jól van ez így, a mai huszas-harmincas generáció értelmesebb halmaza – már amelyik itthon maradt – előbb-utóbb kibrusztolja magának a polgári demokrácia előnyeit. A többi meg majd hőbörög. Mint rendesen.

 6. escargot — 2014-03-12 21:40 

@grossartigli: A rendszer ellenére magánkezdeményezésből született pár remek dolog, ez kétségtelen. A gond az eloszlással van: ma a nép bő kétharmada számára nem csupán a Gozsdu szolgáltatásai elérhetetlenek, de az európai értelemben vett kispolgári életminőség alja is.
Régi meggyőződésem, hogy Budapest remek hely, ha van pénzed – esetleg bónuszként nem beszéled a nyelvet. Akkor all inclusive, relatíve olcsó, és a kellemetlenségek többségétől megkíméled magad. Expatok, brit legénybúcsú-kompániák előnyben.

 7. panamajack — 2014-03-12 22:12 

@escargot: Most, hogy közelről belelátok egy nagy nyugati cég legfelsőbb vezetésébe, egyre gyakrabban rágódok a különbségeken az itteni és az otthoni vezetői mentalitás között. Persze a standard magyar hozzáállás ehhez a kérdéshez egy dacos „azok sem jobbak ám!”, de a helyzet az, hogy zongorázni lehet a különbséget. Úgy fogalmaznék, hogy magyar viszonylatban a magas polcra kerülés egy út végállomása, a révbe érkezés, a jól megérdemelt munka (ami legtöbbször a nyalás-taposás-könyöklés szentháromságát jelenti) gyümölcsének learatása. Aki főnök lesz, annak többé nem kell sem keményen dolgozni (arra ott vannak a beosztottak), sem felelni a hibáiért (arra is ott vannak a beosztottak), és bukni is általában csak felfelé tud. Magyarországon nem vezetők vannak, hanem urak.

Ellenben Nyugaton (általánosítva persze) az van, hogy minél magasabb beosztású valaki, annál többet melózik, és annál több mindenért vonják felelősségre. Több fizetésért (ami ráadásul arányaiban nem ANNYIVAL több, mint a magyar főnökúré a beosztottakhoz képest) sokkal több stressz, sokkal kevesebb alvás és magánélet a vezetők osztályrésze. Akiknek ráadásul meglepően kicsi az arcuk a magyar kihaénnem felfuvalkodott kisgömböcökhöz képest. Ugyanis mindegyik kicsinek érzi magát a rámért feladatokhoz képest, mert van annyi eszük, hogy felmérjék a felelősség súlyát, és van annyi lelkiismeretük, hogy ne tudják leszarni az egészet (ismétlem, itt a nagy átlagról beszélek, persze itt is vannak gazemberek). Szóval a Prof cikkéről ez jutott eszembe, és az, hogy ez sajnos egy nagyon mélyen beivódott kulturális minta, amit otthon nagyon, de nagyon nehéz lesz megváltoztatni, ráadásul igény sem nagyon mutatkozik rá.

 8. grossartigli — 2014-03-13 05:53 

@escargot: Félre ne érts, nem a hedonista vonulatot kívánnám képviselni, hanem azt, hogy ez akkor is fejlődés, eltérés a komcsi nívótól, nivellálódás a „nyugathoz” ha nem tudsz osztrigázni a kirakatban. Persze az is szöget ütött a fejembe, hogy vajh kik patronálnak ennyi kocsmát (vö. Ráday, Akácfa, Paulay, Kazinczy csak ami eszembe jut). Biztosan nem csak expatok és hétvégeken az a párszáz brit fapados. Abból a feltörekvő generációból valszeg igencsak sokan generálják a GDP-t esténként. És ha kocsmáznak, beszélgetnek, megbeszélik mi történt és mi legyen. Már ezzel tesznek valamit a hatalom falmelléki propagandája és a kertévék áfiuma ellen.

 9. noirp — 2014-03-13 06:46 

@Tromb74:
Az adómentes pálesz, az ingyen áram/gáz, a két szép szememért elengedett „svejcifran”-hitel és a magyar foci iránti elkötelezett várakozás, a mindebbe vetett mély hit.

Olyan szavakkal meg ne gyere, hogy kognitív disszonancia, mert az külföldiül van.

 10. noirp — 2014-03-13 06:49 

@panamajack:
„Aki főnök lesz, annak többé nem kell sem keményen dolgozni (arra ott vannak a beosztottak), sem felelni a hibáiért (arra is ott vannak a beosztottak), és bukni is általában csak felfelé tud. Magyarországon nem vezetők vannak, hanem urak.”
Hej panamajack, megint helyettem írtál. Köszi.

 11. panamajack — 2014-03-13 08:55 

@noirp: Nem tudom, ajánlottam-e már ezt a zseniális dokumentumfilmet az előző századfotduló kitántorgóiról. A mai helyzethet való mindennemű hasonlóság, hát… döbbenetes.

http://www.youtube.com/watch?v=9B5IsDwOFls

 12. noirp — 2014-03-13 12:55 

@panamajack:
Meg fogom nézni, köszi!

 13. escargot — 2014-03-13 13:32 

@grossartigli: Nincs gond a hedonista vonulattal (én nem ellenzem:)), és magam is roppantul örülök a fejlődésnek, lehetőségeimhez mérten igyekszem is támogatni, alkalmasint plánesőt részt venni benne.
A fapadosok volumenét ne becsüld alá, egy esti séta a Kazinczyban elég tanulságos tud lenni. Persze a generációból is vannak jópáran sikeresebbek, és ők elsősorban Budapesten gyűlnek fel. Más kérdés, hogy a kiábrándult hallgató (re: merengő bölcsész) és az önálló jövedelemre rácsodálkozó útkereső pályakezdő is ott tölti az idejét. Hogy mennyire világmegváltással, azt nem tudom. (A divatosabb helyek másodkézi infók alapján inkább a prompt csajozásról-pasizásról szólnak, mint a közélésről. :))

 14. Vészmadár — 2014-03-13 15:47 

@Tromb74: Nem lesz semmi. 6000 éve is az akkori generáció ugyanezt érezte. Mindig, a történelemben mindenkor. És amúgy is: lehet, hogy a dinoszauruszok kihalnak, mert ez nekik már nem való, de majd előre törnek az emlősök. Vagy a rovarok. Vagy majd valami. Olyan környezet nincs, amihez valaki ne tudna alkalmazkodni. Hogy az nem az, amit mi szeretünk, az személyes tragédia lehet ugyan, de nem fontos az egész szempontjából. Az életet nem érdeklik a zsiráfok vagy a kék bálnák, csak az élet (elnézést az ökológiai hasonlatokért).

 16. escargot — 2014-03-13 16:15 

@panamajack: Az oviban az új játék az „Az a hazaáruló, aki mondja” lesz…
Amúgy meg:
https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/20413_546945468667074_1806877891_n.jpg

 17. panamajack — 2014-03-13 16:31 

@escargot: 🙂

 18. Tromb74 — 2014-03-13 17:51 

@Vészmadár: Hát az ökológiai hasonlatért külön köszönet, magam is gyakran használom 😀 (Mostanság Csányi Vilmos, R. Dawkins stb. könyveket olvasok.)
Hogyaszongya itt pontosan az evolúció tekintetében merülnek fel kérdések. Mer’ hogy a kulturális evolúció következtében a csoportszerveződések olyan irányt vettek (na nem most, hanem kb. amikor törzsi rendszerek kialakultak), hogy az már feltehetőleg túl lép a biológiai evolúció által szabott határokon (már ha van ilyen).
Magyarán, a jelenlegi társadalmak olyan környezetet hoztak létre, amihez az emberi faj, és annak egyedei biológiailag nem tudnak maradéktalanul alkalmazkodni.
(azt elég hosszú lenne elmesélni, hogy meg mér’, megkíméllek tőle)
Tehát a meló a kulturális evolúcióra marad. A csoport szelekcióban azok a közösségek (és azok tagjai) a nyerők, akik a globalizálódó világ, a giga társadalmak által biztosított környezet kihívásaira megfelelően reagálnak, mégpedig úgy, hogy valahogyan az ember biológia evolúciójából adódó „igényei” is minél inkább ki legyenek elégítve.
Ez feltehetőleg a mostani társadalmak struktúrájának drasztikus (de nem gyors) átalakulásával jár majd, de ugyebár ez már el is kezdődött (bár kifejezetten ennek megfelelő eszmerendszer még nem alakult ki)
Namármostan ezt az ELKEZDŐDÖTT-et kéne tudomásul venni. Nem visszanyivákolni a kommunizmust, monarchiát, mittudoménmit. Inkább konstruktívan részt venni egy új világrend kialakításában, ami mindenféle gyerekbetegségektől, meg bénázástól, néha rosszándéktól terhes, de még így is jobb a korábbiaknál.

 19. panamajack — 2014-03-13 18:29 

@Tromb74: Jól beszélsz.

 20. Tromb74 — 2014-03-13 21:24 

@panamajack: Köszi 🙂
Mindenkitől bocs a hibákért, közben másik kézzel bányásztam dzsídipít.

 21. noirp — 2014-03-14 06:57 

@panamajack:
Na, _itt_ nekem már csak a hitetlenkedő fejcsóválás marad. Kezdek reakcióképtelenné válni, merül _lefele_ a hülyeségdetektor.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.