Kerékpárszkij

A hidegháború egyik jellegzetessége volt, hogy a szemben álló szuperhatalmak időről-időre csodafegyverekről szóló dezinformációt terjesztettek el, amelyek segítségével a másik fél fegyverfejlesztéseit igyekeztek zsákutcába terelni. Az oroszok különösen érzékenyek voltak ilyesmire, nem egy fegyverfejlesztésük vett éles fordulatot, állt le, vagy indult el, amikor a fehér köpenyes, logarléc-tologató mérnökcsapat egyszer csak kapott egy ukázt, hogy a megszerzett amerikai tervrajzok vagy esetleg mintapéldány lemásolását haladéktalanul meg kell kezdeni.

Az így született fegyverek általában furcsa öszvérek voltak, mert bizonyos részmegoldásoknak egyszerűen nem volt kultúrája az akkori szovjet iparban. Ilyenkor jól-rosszuk összehozták a két rendszert, van ahol ez még jobb eredményt is hozott, mint az amerikai eredeti, de legtöbbször korlátozott képesség lett a dolog vége, meg egy csomó időveszteség, amelyet az okozott, hogy az új fejlesztést valahogy  integrálni kellett a közben már más irányba fejlesztett fegyverrendszerbe.

Amikor feltűnt egy ilyen fegyver, persze kapott a NATO hivatalos nevezéktanában valamilyen nevet, de a szlengben az amerikai eredeti után biggyesztett „-sky” névvel illeték. Harpoon robotrepülő helyett Harpoonsky és így tovább.

Na ugyanez a Bubi kerékpáros rendszer Budapesten.

A legutóbbi hadgyakorlaton a főelvtárs, vagy egyetemi ösztöndíjnak álcázott nyugati kurvázás alkalmából az ifjú elvtárs látott valamit, ami ez esetben nem volt más, mint a bérbicajrendszer, ami van Bécsben, Barcelonában meg még egy csomó helyen. Legyen nekünk is. Ezzel semmi baj, Széchenyi is ezt csinálta, komfortcélokra kaszinót és lovit csinált Pesten, hogy itt is legyen miért főbe lőni magát az ifjúságnak.

Nade. Ezt ő úgy csinálta, hogy hozott ide szakembert, és hosszas  szenvedések árán integrálta a rendszerbe az újdonságot, nem pedig úgy, ahogy a szovjetek, hogy nekünk kell ilyen,  akkor is ha csak külsőre olyan mint a minta.

Előszöris a Bubi az téma volt Budapesten, de valahogy  a bevezető kampányt nem láttam. Ha nem láttam volna, hogy  rakják ki a biciklidokkolókat, akkor azt hittem volna, hogy  ez is 2018-től lesz, mint a körbeérő M0 vagy az ötös metró.

Aztán megtudhattam, hogy alig kétszer annyiba fog kerülni a dolog, mint a bécsi vagy a barcelonai. Bevezető akció? Első ezer regisztráló ingyen, az első tízezer féláron? Ugyan, telibe, fizess ki egy fene tudja milyen szolgáltatásért, 18.900.- Ft. regisztrációs díjat. Figyeljük amúgy milyen szép összeg? Biztos kiszámolta Farhátné Gizike a gazdaságin, (ő ért az Excelhez is, ECDL vizsgás munkatárs) hogy ebből faszán minden kijön, még Dávidnak is egy  új modellvasút, csakhát pont olyan hangzása és  üzenete van, mint a buszon kiragasztott nagy piros pótdíj-matricának.

Persze regisztráció nélkül is lehet járni, potom 25.000.- Ft. kaució mellett, amelynek a kártyáról letiltásának majd visszarakásának költségeibe most inkább nem gondolnék bele.

De nem baj. A következő díszszemlén, a mi bombázóinkra is ugyanolyan formájú bomba lesz akasztva, mint az amerikai bombázóra. Győzni fogunk. Száááájúúúznye….

6 hozzászólás

 1. becsuszoszereles1k — 2014-03-17 18:54 

rusimuj…

 2. marcipan — 2014-03-17 20:35 

efotton volt ilyen, h gyorsan lehessen olcsó sörért eljutni vmi kisboltba. nem emlékszem a kaucióra pontosan, de az biztos, h 5ezer alatt volt.
megnéztem a honlapot, de sehol nem találom a számokat. a hogyan használhatom pont alatt minek is lenne ugye, ez olyan mellékes kérdés, mindenki mindig legalább 20ezer ftvel járkál.

te nem vonzódsz a kerek dolgokhoz főtörzs? cöcö.

 3. escargot — 2014-03-18 15:08 

A Mancs elemzése az új fegyvernemről:
http://magyarnarancs.hu/publicisztika/mi-mindenre-nem-lesz-jo-a-bubi-kozbringa-89211
A jó hír, hogy a lovasság parancsnoka szerint ha működni találna a működésképtelen ballisztikus rakéta, akkor a bevételéből megépítjük a papíron is működőt.

 4. timoti — 2014-03-18 22:50 

Kétszer annyiba??? Itt 10Eur az éves Dublinbikes…

 5. seul — 2014-03-21 18:50 

Nem tudom mit panaszkodtok. Nálunk a cégnél mindennapos ezen gondolkodás mód. Szóval én már abszolúte immunis vagyok

 6. untermensch4 — 2014-03-25 22:47 

valahol azt olvastam hogy a hollandusok két kerékpárt tartanak, egy üneplőst hétvégékre és egy rozsdás ócskát hétköznapokra amit ha ellopnak a következő sarkon vesznek 5eur-ért egy ugyanolyan rozsdásat (ami vszeg szintén lopott).

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.