Nyílt levél a Deutsche Telekom vezérének

Íme a levél, amelyet egy kicsit is normális ellenzék megléte esetén ma reggel hozott volna a FAZ és a többi vezető német napilap.

Timotheus Höttges

Deutsche Telekom

Elnök-vezérigazgató

Tisztelt Elnök Úr!

Tökös Tivadar vagyok, a Nem Létező Értelmes Magyar Ellenzéki Párt (NLÉMEP) elnöke. Azért keresem meg jelen levelemmel, mert félő, hogy az Ön által vezetett cég jó hírnevét súlyosan veszélyeztető dolog történt Magyarországon.

Néhány héttel ezelőtt az egyik legolvasottabb magyar internetes oldal, az ORIGO, cikksorozatot közölt arról, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, az ország egyik legbefolyásosabb politikusa több útján, melyen egy „tolmáccsal” vett részt, három éjszakát töltött, összesen fejenként kétmillió forintért, különböző külföldi luxushotelekben.

Pethő András, több magyar civilszervezettel együttműködve, pert indított a Miniszterelnökség ellen azért, hogy közöljék, milyen céllal költötte el az éves magyar átlagbérrel összevethető mértékű összeget a miniszter. Kiderült, hogy valódi célja az utazásoknak nem volt, vagy  ha volt, azt a Miniszterelnökség a bíróság ítélete ellenére sem adta ki.

Lázár János kínos magyarázkodásra kényszerült. Nem ismerte el, hogy magánutakra költötte volna a magyar adófizetők pénzét, de magánvagyonából visszafizette a Miniszterelnökségnek ezt az összeget.

Napokkal az eset után az ORIGO főszerkesztőjét, Sáling Gergőt eltávolították a cégtől, a hivatalos magyarázat szerint szervezeti átalakítás miatt, közös megegyezéssel. Ennek ellentmond, hogy szolidaritásból a cikkek szerzője, Pethő András is felmondott, a szerkesztőség a saját lapját meghackelve tiltakozott. Azóta az a hangfelvétel is kiszivárgott, amely bizonyítja, hogy nem strukturális átalakítás miatt távolították el a főszerkesztőt.

Tisztelt Elnök úr!

Az ORIGO tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., mely a Deutsche Telekom többségi tulajdonában és irányítása alatt áll.

A szólásszabadságot és a sajtót, mint a demokrácia őrét példátlanul súlyosan sértő kirúgást, egy olyan cégnél vitték véghez, amely egy jó hírű, nem kis részben német állami tulajdonban álló nagyvállalathoz tartozik.

Ez azt eredményezte, hogy máris pletykák kaptak szárnyra, hogy a Deutsche Telekom azért huny szemet az emberi és politikai jogok lábbal tiprása felett, mert magyar állami megrendelésben reménykedik, vagy profitját megnyirbáló újabb különadótól tart.

Emlékeztetnem kell az Elnök urat arra tényre, hogy a Deutsche Telekom olyan országban működik, amely saját keserű példájából tanulva mára a világ egyik legstabilabb jogállama, amely az egész világnak példát mutat az emberi jogok és az emberi méltóság védelme terén. Kiterjedt intézményrendszer, évtizedes felvilágosító munka és példátlan társadalmi összefogás vezet oda, hogy a fent leírt történet Németországban nem játszódhatott volna le.

Meggyőződésem, hogy azok a német kis- és nagyrészvényesek, köztük a német állam, nem tűrnék el, hogy egy botrányba keveredett politikus  csak úgy kirúgassa egy újságtól a leleplezőjét. Meggyőződésem, hogy ez az értékítélet változatlan akkor is, ha ez egy másik országban történik.

Biztos vagyok benne, hogy sem a Deutsche Telekom saját belső szabályai, sem a német jog, sem pedig a részvényesek – akiknek érdekében Ön dolgozik – igazságérzete nem engedi azt, hogy a Deutsche Telekom, vagy bármelyik leányvállalata az emberi és politikai jogok lábbal tiprása útján akár egy fillér haszonhoz is jusson.

Mindezekre tekintettel kérem, hogy ezt az ügyet szíveskedjen a Deutsche Telekom igazgatótanácsa és közgyűlése elé vinni, és alaposan kivizsgálni.

Budapest, 2014. június 3.

Őszinte tisztelettel:

Tökös Tivadar

A NLÉMEP elnöke

 

 

 

Nna, ezt kb negyedóra volt megírni és két perc kitalálni. Ellenzék, hol vagytok?

 

25 hozzászólás

 1. griskamelehov — 2014-06-04 20:41 

Az ellenzék készül az önkormira, hogy további 4 éven át játszhassa a biodíszlet szerepét.
Mert (meg)élni muszáj!

 2. marcipan — 2014-06-04 21:04 

Megmondták, h ez nem lehet következmények nélküli ország. És lőn. Az impotens, szakbarbár ellenzékről nincs mit mondanom.

 3. untermensch4 — 2014-06-04 22:22 

@marcipan: megélhetési ellenzék. pedig valaha még miniszterelnök is tudott öngyilkos lenni elvi okokból.
ez a NLÉMEP még választást is nyerhet 🙂

 4. marcipan — 2014-06-04 22:54 

@untermensch4: ez a megélhetési politikus érdekes kifejezés. a hippiket leszámítva mindenki megélhetés okán dolgozik 🙂

választást is, ÉMEP néven 😀

 5. kre82 — 2014-06-05 00:16 

Szép dolog az idealizmus, de kijózanító a kapitalizmus…

 6. becsuszoszereles1k — 2014-06-05 08:46 

ha jol ertem, G. es A. most a Pethsaban vannak? a jeti szorszal legyen veluk; vagy az oroszlany sereny.:)

 7. vittore — 2014-06-05 09:44 

Az ügyet két részre bontva:
Elkeserítő, hogy ennek a véglénynek az ügyeivel foglalkozik az ellenzék. Sajnos ennyi telik tőlük. Magyarországon gyakorlatilag egypárt rendszer van. Ez kell nekünk. A Magyar nép mindíg is a nyugat-és kelet közötti határvidéken egyensúlyozott, keleti mentalitással szeretne nyugathoz tartozni.
Másrészt ezidáig elképzelhetetlennek tartottam, hohy megtörténhet az ami az Origonál megtörtént. Nade! Egy hét ajvékolás után senkit nem fognak érdekelni a történtek, értelmiségi kocsmákban csámcsognak még rajta egy darabig, aszt’ ennyi. Jogállamiság ide vagy oda, őszintén meglepődnék, ha a Deuche Telekomnál nem a pénz beszélne. Lesz egy kis jelképes morgolódás, de a részvényesek pont leszaharják, hogy egy Keurópai ország internetes újságjának főszerkesztőjét kirúgták.

 8. stoppos — 2014-06-05 09:52 

Egy normális orszgában már ma meghirdették volna a bojkottot a cég termékei iránt. Valószínűleg Németországban menne is. Az egyetlen, ahol hatni lehet rájuk, az a pénztárca. Ehhez az kellene, hogy egy német lap lehozza ezt a levelet és hirdesse meg a bojkottot. Vajon mi fog történni? 🙂

 9. igazitrebics — 2014-06-05 10:14 

@vittore:
Azért ilyen birka türelmű a Deutsche Telekom, mert van az a pénz, amiért az ő hajuk is korpásodik!!

„Lázár mindkét bizottsági meghallgatásban hangsúlyozta, hogy a miniszterelnökséghez tartozik annak a 300 milliárd forint értékű stratégiai megállapodásnak a felügyelete is, amit a Deutsche Telekommal kötött a kormány, és az a lényege, hogy széles sávú internetet akarnak biztosítani mindenhol az országban.”

300 milliárd vs. egy kirúgott főszerkesztő, aki nem volt egy éve sem a státuszában.

Mondd, te kit választanál?

 10. marcipan — 2014-06-05 10:19 

@kre82: a kapitalizmus üzemszerűen demokratikus keretek között működik. kell hozzá fogyasztói öntudat, kiszámítható szabályozás és a cégek részéről hosszú távú tervezés.
a kizárólag rövid távú pénzügyi érdekek mentén mozgó rendszer nem kapitalizmus, hanem szabadrablás.

 11. vittore — 2014-06-05 10:46 

„Azért ilyen birka türelmű a Deutsche Telekom, mert van az a pénz, amiért az ő hajuk is korpásodik!!”

Erről beszélek én is.

 13. untermensch4 — 2014-06-05 13:19 

@marcipan: „a hippiket leszámítva mindenki megélhetés okán dolgozik ”
hááát…. én pénzért és sikerélményért dolgozok. korlátozottan csereszabatosak, nálam. állítólag a politikus olyan okos és jó ember aki a versenyszférában sokkal jövedelmezőbben kamatoztathatná a fene nagy okosságát de a köz érdekében inkább a rosszabbul fizető parlamenti képviselőségben bontakoztatja ki tehetségét (oder munka mellett mint ellenzék vagy mi oda törekszik, kibontakozandó). ez a mese akkortájt halódott ki amikor a „független újságíró” mitikus figurája. elméletileg el tudok képzelni olyan politikust aki magához a sz@rkeveréshez (akarom mondani politizáláshoz) annyira jól ért hogy tényleg pazarlás lenne (nemzeti erőforrásilag) ha bármi más kicsinyes pénzkeresetre aprózná el a tehetségét, de egy ilyen vagy látszana ha van, vagy a kritikán aluli mezőny merő önvédelemből kiszelektálja.
az ÉMEP túl szájbarágós és szokványos, az NLÉMEP sokkal jobb 🙂 „te vagy az igazi próféta. higgy nekem, követtem már párat…” 🙂

 14. marcipan — 2014-06-05 16:29 

@untermensch4: ezt hol hallottod?:) a politikus is ember, a parlament is munkahely, ugyanazokkal a tipusokkal: a lelkessel, a kezdővel, a hozzáértővel, a körömlakkozógizikével, az opportunistával, a kiábrándulttal, meg minden, modoroson felsorolt típussal egyetemben:) vmiért hajlamos a köz azt gondolni, ők nem emberek, meg úgy általában meglepődni bárki emberi vonásain (színész, énekes stb), akiket amúgy tvben lát.

 15. vittore — 2014-06-05 17:21 

@marcipan: A szememben tényleg nem emberek. Azok akik lassan 30 éve azon „fáradoznak” hogy a zsebüket megtömjék közben ezen idő alatt az ország durván lemaradt na azok nem emberek. Ha még is jó szándékkal embernek nevezem, őket akkor viszont hazaárulók. És hiába van egy cégnél 5 normális ember a 100 ból attól még szar cég marad, vonatkozik ez a parlamentre is. A megélhetési politikus kifejezés ugyebár egy másik megélhetési szakmából származik, nem véletlenül.

 16. marcipan — 2014-06-05 17:40 

@vittore: egyem a zuzádat, h keveredtél te ide?

 17. shiri — 2014-06-05 17:52 

Kedves Pizka, a leveledet magas helyeken felkarolták, remélem, a tudtoddal:
https://www.facebook.com/lehetmas/posts/10152441798872013

 18. szarazpezsgo — 2014-06-05 18:06 

Pizka, te igazából Schiffer András vagy, vagy az LMP épp schmittelt egy csúnyát?

https://www.facebook.com/lehetmas/posts/10152441798872013

 19. tiboru — 2014-06-05 19:08 

Elküldtem a két linket a Cinknek és a 444-nek is.

 20. marcipan — 2014-06-05 19:10 

annyit updatelnék az első kommentemen, h legalább fogékonyak a jóra 🙂

 21. tiboru — 2014-06-05 19:19 

@marcipan:

Ja, azok… De buták is, mint a seggem: hogy gondolták, hogy ez nem fog kiderülni? Mert ha a szocik vagy a kereszténydemokraták csinálják, oké, ők nem igazán tudják, hogy mi az az internet. De az LMP..?

Biztos majd lesz valami pofás magyarázat (szerintem most dolgoznak rajta ezerrel a péeresek), de ez akkora égés, hogy csak na.

 22. mentula — 2014-06-05 21:54 

úgy látszik, a plagizálók szeretnek titeket, még szép, akárhonnan nem érdemes nyúlni. 🙂 na de nem tudom mit mondjak.
– eddig bírtam ezt a Schiffert; valószínű, hogy nem maga szerkeszti a facebookját, de ez nem mentség, már látom a nívós szóvicceket: schmittfer meg ilyenek.
– lesz botrány (cinkék, 444-ék, index?), ez azért valahol jó nektek, hírverés az hírverés, kis méz az ecetben.
– a prof. átadta szellemi termékét az lmp-nek (?), vagy még átadhatja bizonyos feltételekkel, ébredjen a bennetek lakozó kupec 🙂 hajrá!

üdv: mentula

 23. tiboru — 2014-06-05 22:43 

@mentula:

Szeva mentula! Évek óta nem láttunk.

Ami schiffert illeti, ahogy előre láttam, már meg is magyarázta:

„Csak a félreértések elkerülése végett: szándékosan vettem át változtatás nélkül a ráérünk blog nyíltlevél tervezetét: jogosnak éreztem a felvetésüket, hogy ezt a levelet meg kellett írni. Nem tettem mást mint eleget tettem a blogbejegyzés végén lévő felhívásnak. Remélem ezt így értették a blog szerzői is.”

Oszt ennyi. A magyar polgár meg elmehet az anyjába. Ez nem lopás, hanem politikusi csúcsteljesítmény, még büszke is rá.

Csak annyit mondok: ha ez a schiffer jelenti az alternatívát, akkor köszi. Zsigerből eddig is viszolyogtam tőle, most már legalább meg is tudom magyarázni magamnak, miért.

 24. professzorpizka — 2014-06-05 22:45 

@tiboru: nyugi. Atadtam. Ingyen. Es orulok, hogy atvette.

 25. noirp — 2014-06-08 09:43 

@professzorpizka:
Hallod, prof, te olyan türelmes vagy, mint egy konténernyi gyógypedagógus; helyedben én Schiffert az inggallérjánál fogva hívtam volna egy kis konzultációra, ti. hogy ezt a levelet kinek is kellett volna elkövetnie.
Másfelől viszont értem, hogy örülsz, hiszen így vagy úgy, de nyilvánosságot találtál a levelednek.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.