Elemeszpésedés

Bárkit és bármit mostanában a haldokló emeszpéhez hasonlítani sértésszámba megy, hiszen ott most épp alkalmatlan vezetők vezetik az alkalmatlan tagságot arra, hogy végképp koporsóba zárják az utódpártot. Az utódpárt persze hangosan kiabál, sőt, kényelmetlen faládájából kinyúlva keresztbe is tud még tenni annak, aki közel megy.

Ha azonban visszapörgetjük a képet a kétezres évek elejére, amikor a mostani éneklő halott még titánként küzdött az ifjú Fidesszel, akkor érdekes megállapításokra juthatunk.

Ekkor ugyanis azt látjuk, hogy Horn Gyula öregedésével és megbetegedésével az Mszp-t egyre jobban a klikkek és platformok uralták. Persze ezt a párt a génjeiben hordozta, hiszen elődje, az állampárt is bírt szakszervezetei, kiszes, moszkovita, pesti, vidéki, minisztériumi, iparvárosi és mezőgazdasági hátterű erős emberekkel, akik mind nagyon sok hatalommal bírtak, ám nem elegendővel ahhoz, hogy ténylegesen irányítsák az országot. Helyi főistenként irányítottak saját szemétdombjukon, de érdekérvényesítésük és hatalomgyakorlásuk saját korlátaik ismeretén, és a korlátok időszakos átlépését lehetővé tevő ideiglenes véd- és dacszövetségek megkötésén alapult. Ez korlátozta a hatalmukat, de ameddig szükség volt rájuk és területükre, ez védelmet nyújtott a kinyírás ellen is.

Az utódpárt tehát azt örökölte, hogy politizálása dinamikusan változó alkuk és szövetségek sorából állt. Gyurcsány hatalomra kerülése azt a változást hozta, hogy egy-egy csoport vagy szerveződés bizonyos időre teljesen megszerezte a párt irányítását, és ezzel az addig viszonylag keveset hibázó Mszp-t bakipárttá tette, mivel nem volt az élen több olyan klikk, amelyik saját bukását megelőzendő a másik klikket őrültségei megvalósításában korlátozta volna.

Éppen ellenkezőleg, látva a közelgő bukást, a klikkek saját birtokaikra húzódtak vissza, hogy mielőtt menni kell, de legalábbis pár évre háttérbe vonulni, minden terményt begyűjtsenek. Ez a jelenség adott lehetőséget a Fidesznek arra, hogy az addig a Fidesz bevonásával szervezett helyi mutyik helyébe lépő önző lenyúlásokból (Hagyó-, Hunvald-, Zuschlag-ügy és társaik) kampánytémát csináljon.

Eközben a Fidesz

Eközben a Fidesz jól szervezett, egyszerre mozduló, fegyelmezett társaságnak tűnt. Az erős embereikről is, Fellegitől Simicskáig azt lehetett tudni, hogy ha vannak is összezördüléseik egymással, egy-egy miniszterelnöki elbeszélgetés mindig helyreteszi a dolgokat, és a beszedett pénz jó része kérdés és vita nélkül a pártkasszába folyik, a Fidesz még mindig az az egységesen vezetett, a baloldali média ostromai ellen zárt alakzatban védekező alakulat, mint 2002 környékén.

Aztán jött az, hogy Orbán Viktort egy kicsit háttérbe vonták, részint azért, mert sem az Mszp, sem a későbbi ellenfelek nem adtak okot arra, hogy az elsőszámú vezető arcát koptassák, másrészt ezzel a hibázástól is megkímélték. Emellett talán az is látszott, hogy összerakta a verhetetlen pártot és nem óhajt állandóan a párton belüli rendcsinálással foglalkozni.

Eközben a Fidesz elérte azt a kritikus méretet, amelyre talán sose volt felkészülve. Olyan helyi hatalmasságok alakultak ki, akik évek alatt fegyelmezett pártkatonaként dolgoztak otthon, de a szoci konkurencia meggyengülésével egyedüli pénzosztó erősember-pozícióban találták magukat. Mások a Fidelitasban vagy valamelyik minisztériumban erősödtek meg, és kezdtek egyre inkább úgy gondolkozni, hogy végigcsináltam a nehéz időket, hűséges és jó katona vagyok, meg akarok gazdagodni abból, hogy fideszes vagyok.

Ez a jelenség megnehezíti azt, hogy úgy csináljanak rendet, ahogy annak idején Áder vagy Pokorni parkolópályára tételével tették. Eljött az olyan vezetők kora, akiknek hátországa van, és ugyan félik és tisztelik a vezért, önmaguk is hatalmi tényezőként kezdenek viselkedni.

Innentől kezdve jön a helyi alkuk kora, végül majd egyszer egy országos kongresszus, ahol a folyosón fognak döntések születni. Messze van, de elkezdődött.

19 hozzászólás

 1. panamajack — 2014-08-19 10:24 

 2. professzorpizka — 2014-08-19 11:02 

@panamajack: igen ez adta az ihletet.

 3. panamajack — 2014-08-19 11:50 

@professzorpizka: A Fidesz eddig úgy működött, mint a hódító Török Birodalom. A hadizsákmányból osztogatva közvetlenül a szultánhoz kötötték a hadsereget, a közjanicsártól a pasákig mindenki teljes függőségben volt, és bármikor elveszíthetett mindent. A problémák akkor kezdődnek, amikor a birodalom már nem tud tovább terjeszkedni, és elapad a zsákmány. Ekkor szoktak a mamelukok egymás torkának ugrani, amit az uralkodó egy darabig még kordában tud tartani a selyemzsinóroztatás/vagyonújraosztás módszerével, de előbb-utóbb a paralízis, hanyatlás és végül az összeomlás elkerülhetetlen.

 4. professzorpizka — 2014-08-19 12:52 

@panamajack: Az extenzív-intenzív dilemma másik jó párhuzama 🙂

 5. komojtalan — 2014-08-19 15:50 

@panamajack:
Ez egy nagyon jó hasonlat, nekem is eszembe jutott valami hasonló. Egy a gond: Fidesz nem, MSzP nem, Jobbik nem, DK nem, Együtt nem, LMP nem, akkor mégis ki? Ki az aki tenni is akar az országért nem csak a saját zsebét tömni? Más országokban látni ilyent, nálunk még csak nyomokban sem, pedig van az a réteg amelyik megtehetné hogy most már ne csak a saját hasznát nézze, hanem esetleg vissza is adjon valamit (tudásban) az országnak.

 7. noirp — 2014-08-19 18:14 

@komojtalan:
“pedig van az a réteg amelyik megtehetné hogy most már ne csak a saját hasznát nézze, hanem esetleg vissza is adjon valamit (tudásban) az országnak.”

Lehet, hogy én értek félre valamit, de:
itt nem egy rétegről van szvsz szó.

1) tudás: az vagy éhbérért kutat/mérnököl, vagy eladta a cégét, mint Bojár, vagy úgy járt, mint a Prezi. Netán pedig nem is tudunk róla, mert a valódi tudományos vagy technológiai áttörések ritkán kerülnek fel magyar weboldalakra/újságokba, vagy akkora spéttel, mint ide Verőcemaros. (Akkor meg persze a hozzászólók fele helyből elkezd zsidózni-hazaárulózni a felfedezőre)

2) pénz, vállalati és egyéb kapcsolatrendszer rétege: na, ennek a rétegnek meg vajmi kevés közét látom a tudáshoz, annál többet az intenzív nyalakodáshoz, és a mangalicaszerű agyműködéshez: amit ma a feneketlen hasamba tömök, az az enyém, minden más pedig le van szarva (Széles, Csányi, Demján, Simicska, Kapolyi). Talán ezeknek a túlsúlyos hízóknak a malacai már tudnak úgy gondolkodni, hogy abból egyetem, kórház, Carnegie Hall, Carnegie Könyvtár és a többi legyen. Nem vagyok benne biztos, de hátha. Ha már ők maguk képtelenek erre.
N. B. példának pont azért hoztam föl Carnegie-t, mert tudtommal ő sem volt egy zárdaszűz. Javítsatok ki, ha tévedek. Köszönöm.

 8. seul — 2014-08-19 21:44 

@komojtalan:

csak egy képes, mégpedig az MKKP. Mert ha mást nem ingyensört kapunk amit eddig a világtörténelemben senki sem adott meg 😀

 9. pandacsoki — 2014-08-19 23:05 

megint jó lenne pár példa, hogy kik lehetnek ezek a helyi hatalmasságok. Mert pl. Lázár Orbán nélkül nagyon hamar népszerűtlenné válna, nem a pártban, hanem odakint, a pórnép között.
Orbán egyik deklarált célja az, hogy legyen egy igazán gazdag réteg Magyarországon, mert szerinte ettől majd jó tőkeerősek lesznek és elkezdenek végre vállalkozni. Ezért csoportosítja át a vagyont a szegényektől a tehetősek felé.

 10. komojtalan — 2014-08-20 10:34 

@noirp: Hogy sarkosítsak: Simicskának minek már pénz, az unokái sem tudják elkölteni amit összeharácsolt. Megtehetné, hogy holnap azt mondja indulok a Fidesz elnökségéért, vagy alapítok egy új pártot és úgy indulok a 2018 -as választásokon. Az biztos hogy óriási feje van, azért lopni sem könnyű, főleg ennyit. Mindent tud a politikai közélet szereplőiről, zsarolni sem lehet, mert van ellenszere. De ott van Csányi, vagy biztos van még akár politikailag ismeretlen név, ahogy Szlovákiában megnyerte a választást Andrej Kiska.

 11. karaj — 2014-08-20 12:57 

számomra érdekes, hogy úgy írsz erről, mintha a középtávoli jövőben is elképzelhetetlen lenne, hogy alakul olyan párt, aminek van esélye jelentős mennyiségű szavazatot kapni

 12. noirp — 2014-08-21 08:12 

@karaj:
Miért, te látsz valakit feltűnni a ködben?

 13. karaj — 2014-08-23 14:57 

@noirp: történelmi tapasztalatok alapján nem az a tipikus, hogy ha a hatalom megszerzésére léteznek utak, akkor azokon senki ne próbáljon meg elindulni. az, hogy most mindenki le van fagyva, nem jelenti azt, hogy nem is lesz soha senki, aki rárepül egy piaci résre, szlovákiában pl most történt ilyen, a két hagyományos pólust megbontó manőver. furcsa ötlet abból kiindulni, hogy mindig minden úgy fog maradni, ahogy most éppen van.

 14. noirp — 2014-08-23 18:29 

@karaj:
Jogos, elismerem, hogy tévedtem. Alapvető érvelési hiba volt méghozzá, alig hülyébb, mint azoknak az érvei, akik szerint nem kell változtatni, mert minden jó úgy, ahogy van.

Talán a jelen állapotokból eredő pesszimizmusom az oka, hogy első körülnézésre reményem sincs az elitcserével kapcsolatban. Seres Mária Szomszédaiból (who the fuck is Seres Mária?) és Schmuck Pukkandúr Andor épp aktuális pénkicsatornázó-nyuggersimogató alakulatából valahogy nem néztem ki új pólust.

De igazad van, soha nem láthatom előre a jövőt a jelenből.

Te mennyi időt mondanál egy új, életképes pólus felbukkanásáig?

Én minimum 10 -15 évet, ti.: mire minden ellopható ellopódik, s a nemzet rezsihuszár-vágásokra fogékony részének esetleg derengeni kezd, h valami mégse egészen baba; illetve, mire a jelenlegi ellenzék teljesen ledarálja magát, és felszabadul a helyük a sakktáblán. Vagyis, mire már minden lehetőséget kimerítettünk, és muszáj lesz ésszel cselekedni.

 15. noirp — 2014-08-23 18:46 

@komojtalan: Tulajdonképp az összes milliárdosunkkal kapcsolatban felvetődik, minek nekik az apénz, hisz az unokáik sem tudják elkölteni (ámbár ki tudja, a jövendő Paris Hiltonjai mire képesek). Nem is akarnám tőlük kommunisztikus mozdulattal elhappolni, és szétosztani a Nép között. Noha mindegyik felsorolt példánál gyanús, vagy – Simlicskánál és úgy tudom, Kapolyinál – teljesen nyilvánvaló, hogy tisztességtelen húzásokkal is dolgoztak. De! Azt azért mégis elvárnám, hogy – ha már felküzdötték magukat az úgynevezett elitbe – ne úgy viselkedjenek, mintha egy Dickens-regényből szalajtott népnyúzót játszanának a Péti Ripacsok Amatőr Színpadon.
Legalább egy ppt-t nézzenek már meg a vállalkozások társadalmi felelőssége témakörben. Hátha. Hátha kiderül, nem az a köz számára a legnagyobb jó egy nagytőkés részéről, hogy együtt köpködi a szotyolát a minelnökkel, besegít a stadionépítésekbe, elnököl a Libakergető FC-ben és úgy tesz, mintha szeretné a focit.
Tudom nem érdek nélkül tesz úgy. De az álszentségit: egy egyetemi tanszék, kórházi osztály, kisiskola, könyvtár pénzelése ugyanúgy szolgálná az ő érdeküket is, hosszabb távon. Hosszabb távon, mondom, s ezek az emberek elvileg kéne hogy tudjanak előre gondolkodni, különben még ma is kapálnának.

summa: végleg nem értem a mai, pártseggekbe épült magyar nagytőkéseket, bármelyik seggben melegszenek is éppen.

 16. karaj — 2014-08-23 20:38 

@noirp: ha pénzben kéne fogadnom, arra tennék, hogy a következő választáson már lesz valami új, a vákuum már kialakult. oszt persze ki tudja. igazából érdekes lenne követni, hogy ilyesmiket ki talál el előre, nem meglepő módon ezt senki nem szokta erőltetni.

viszont azért az is valószínűnek tűnik, hogy bármi új formáció sokkal értelmesebb nem lesz, csak más. olyan dolgok szerintem nem történnek, hogy elfogynak a lopandók vagy a nép ablakaiban az ész világol majd hirtelen, egész más folyamatok befolyásolják a hatalomátadást.

 17. seul — 2014-08-23 21:53 

a cikkre reagálva. A bűnös városban már repedezik a fal:

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/juhasz_gyula_fuggetlenkent_elindulok_tapeert/2394865/

 18. seul — 2014-08-23 21:57 

a kommenteknél szeretnék hozzászólni. Idézek valakitől:
“Ahhoz hogy a fityeszt és ezzel együtt Orbán Viktort le lehessen győzni, ahhoz egy olyan társadalmi szerveződés kell, melynek egy Jézus-Gandhi-Martin Luther King karizmájú vezetője van.”

 19. becsuszoszereles1k — 2014-08-30 22:43 

12.@noirp: “Talán ezeknek a túlsúlyos hízóknak a malacai már tudnak úgy gondolkodni, hogy abból egyetem, kórház, Carnegie Hall, Carnegie Könyvtár és a többi legyen. Nem vagyok benne biztos, de hátha. Ha már ők maguk képtelenek erre.”

Domotorek volnanak ezek a kismalacok? A meg nem rendezett fesztivalrol szolo cikk alapjan nem nagyon erolkodnek, hogy belehuzzanak. De ez csak a latszat lehet, a szokasos politikai nasztanc… 😀
Csalodottsag? Megsertodes? Lemondo viselkedes? Valogatas? Fitymalas? Allhatatlansag? Nem kommunikalok? Nem nyilatkozom? Igy nem lehet semmit sem csinalni, nemhogy erdemben politizalni. Elkenyeztetett es elkenyelmesedett puhap@csseg – kisse csicsikovos! Kumin meg elment New-Yorki konzulnak – ‘titokban’… hja; ebben nincs semmi rendellenes.
A kiscsavok szepen el vannak ultetve, es ki is fognak kelni!
Epp ezert szvsz igen idealisztikus Carnegie-tol inditani! Egy ilyen eletpalyahoz – marmint boseges javaimat a koz, a hazam javara forditani, es amit nem mellesleg kokemeny kitartassal, munkaval es agymunkaval grundoltam ossze keteves nyeretlen fucsiko koromtol – vagy rohadtul lentrol vagy rohadtul fontrol kell jonni (ja, nem a politikabol!).! No meg 150 evvel ezelott kicsit gyokeresen mas volt minden tekintetben a felallas (pl. Carnegie eleteben az egyik oriasi biznisz, Pullman talalmanya/halokocsi/hosszu tavon utazas, stb.) , es elsosorban a pelda, illetve a neveltetes/neveles, kozmoral, eszmek es idealok… Tokeerosnek lenni onmagaban veve majdnem semmi. Es nem is a “nem zardaszuz” mivolt a donto momentum, bar nagyban segitheti a vallalkozoszellemet.

“Vagyis, mire már minden lehetőséget kimerítettünk, és muszáj lesz ésszel cselekedni.” Szerintem akkor mar egy kicsit keso lesz, vagy egy sokkal melyebb szintrol lehet – esszel cselekedve – elkezdeni kapaszkodni ujra. (Ennek mar nagyon kifulladas szaga van.) Ilyen fajta kimozdulas esetleg lesz, mert persze, semmi nem marad orokre valtozatlan – 13.@karaj. – Vagy tenyleg jonnek az uj hatalomva’gyok, ami realis is. Itt az a lehetseges (10-15 ev?) legkorabbi idopont a vizvalaszto.

‘Hosszutavon nekik is erdekuk lenne’ – erre pont az a kerdesed a jo valasz, hogy minek nekik annyi penz. Semminek, szo szerint, epp ezert nem is gondolnak hosszutavu erdekeikre sem – a felvazolt abra alapjan. Szanalmas ez az elvakult ki tud nagyobbat… belterjes versenges, egytalbol szotyizassal sulyosbitva.

Ha jol ertem, 3.@panamajack szerint osszeomlas varhato leginkabb.
Vagy a 8.@saul szerinti ingyensoros visszaeses – a poszt ket utolso mondatabol epp ezt vettem le. Lehet, hogy nem jol ertettem.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.