Kecskebaszó Williams és a diplomácia

A vicc szerint a mély-belső Walesbe látogató néprajzos megtalálja az öreg Williams-t, aki a falu templomának építőmestere, de senki sem hívja Templomépítő Williams-nek, ő ácsolta a sebes folyású patak fölé a hidat, de mégsem hívják Hídverő Williams-nek, ellenben egy ifjúkori, részegesen elkövetett botlása miatt…

Az amerikai diplomáciát és külpolitikát is általában a botlásai alapján tartják számon, hosszas irodalma van annak, hogy hol és mit néztek be a fiúk. Panamajack kolléga több posztban kifejtette, mennyire kevés köze van a közgazdászoknak egy-egy ország gazdaságpolitikájához, nos a diplomatáknak kb. ugyanennyi köze van egy adott ország külpolitikájához. Számtalan hibás döntést előz meg nagyon jó előkészítő munka, és fejez be olyan vezetői döntés, amely miatt a szakma csak fogja a fejét.

Mindezt azért kell előrebocsátani, mert a magyar rezsim, elért az autoriter rezsimek életciklusának nagyon szép szakaszához, Amerika lehülyézéséhez. Ez annyi életösztönre vall, mint leülni a Fradi és a DVTK táborát elválasztó semleges szektorba, talpig lila-fehér ruhában.

Ilyenkor szokták eleinte az USA-t fogalmatlan hülyék gyülekezetének nevezni, akik azt se tudják, hogy Nyírbogdány a 4-es főút mentén található, de bezzeg a magyar nemzeti érdekbe belepofázni, az megy. (Valaki kérdezze meg Kósa Lajost, hogy mi Missouri, California és North Dakota fővárosa!)

Nos, mielőtt sokan elhinnék ezt a marhaságot, pontosítsuk: az amerikai diplomácia és hírszerzés alapvetően jól és profin működő dolog. (Yes Sir, your colleagues DO know my account number…)

Tartanak a nagykövetségen egy csomó magyarul tudó kollégát, akinek többek között az a dolga, hogy a magyar sajtót kövessék, szemlézzék. Rendezvényeket szerveznek, amelyeken beszélgetnek mindenkivel, akivel csak lehet. Beülnek azokra az előadásokra, ahol bármi számukra érdekes elhangzik, meghívják fogadásaikra azokat az arcokat, akik érdekesnek tűnnek.

Közben az itt működő amerikai vállalatok informálják nyilván a kormányt (mármint az amerikait) hogy az egyes intézkedések hatása mi, ők mit tapasztalnak, a beszállítókra, tényleges költségekre minek milyen hatása van, hány napot marad ki betegség miatt egy itteni alkalmazott, milyen gyorsan ér ki a mentő, és egyéb részletek – ha fontosak és állami nyomásgyakorlást igényelnek. Ebből az irányból is hatalmas mennyiségű, ráadásul a vállalati információfeldolgozáson már átesett, rendszerezett adat áll az amerikai (meg a német, meg a francia…) külügy rendelkezésére.

És ez csak a teljesen legális, nyílt hírszerzés. Ez még kiegészül a szintén teljesen legálisan működő washingtoni think-tankokkal, vagyis alapítványi alapú kutató-elemző intézetekkel (olyan mint a Századvég, csak kevesebb a hülye) ahol egykor nálunk vendégeskedő professzorok, ide egyetemre járt, a nyelvet megtanult diákok, kivándorló entelektüellek elemeznek, rendezvényeket tartanak…

Az más kérdés, hogy mi kerül azokba az egy oldalnál nem hosszabb memókba, amelyeket letesznek a kisfőnök asztalára, és mennyi jut el ebből a nagyfőnök elé és mikor értékelik az információt úgy, hogy operatív (lehallgatás, adatok kilopása) megerősítést igényel, és mikor adják fel a csendes figyelés pozícióját és váltanak át kritikára, és mikor védik meg lézervezérlésű bombákkal a demokráciát.

Tehát amikor két amerikai elnök, majd az amerikai külügyminiszter európai ügyekért felelős helyettese szól be, az nem azért van, mert valami botorságot írt Viktorról az Amerikai Népszava. Nagyonis alapos jelentések előzték meg a dolgot, visszakérdezések, pontosítások, külön memók arról, hogy ki kicsoda, volt nagykövetek, attasék megkérdezése háttérbeszélgetéseken,ez mind kell ahhoz, hogy egy akkora ágyút, mint a mindenkori amerikai elnök szája, elsüssenek.

Ez persze nem jelenti azt, hogy igazuk van. Csak azt ne mondjuk már, hogy nem tudják, hogy mi van. Ők azt is tudják mi lesz. Ezt meg nekünk nem kellene elfelejteni.

 

16 hozzászólás

 1. panamajack — 2014-10-06 17:40 

Word!

Annyit tennék hozzá, hogy Kecskebaszó Williams történetét illene fejben tartani azoknak is, akik szerint nem számít, hogy mit írkálnak rólunk össze mindenféle nyugati szennylapok…

 2. komojtalan — 2014-10-06 19:34 

Az egyszemélyes diktatúrának az a legnagyobb gondja, hogy akik tudnák nem merik megmondani az igazat, mert akik megmondták már rég nincsenek a tűz közelében, tehát egyszerűen nincs visszajelzés. Nem azért kell egy kormány felett kontroll mert az kellemes, hanem legalább a legnagyobb hibákat nem hagyják elkövetni. Olyan ember még nem született aki mindenhez ért, ezért kellenek tanácsadók, de nem bólogató Jánosok. Egy idő után meg egész egyszerűen el is hiszi magáról, hogy tévedhetetlen.

 3. karaj — 2014-10-06 21:45 

Azt is nyelvtanarok hada keszitette elo, hogy hogy van franciaul az, hogy vallalkozo?

 4. professzorpizka — 2014-10-06 22:04 

@karaj: az mi volt?

 5. bertrand — 2014-10-06 22:30 

aki hajlandó ilyesmire rákattintani, annak:
http://www.youtube.com/watch?v=Qn8AkAo4PeY

😀

 6. Tromb74 — 2014-10-06 22:35 

Szerintem ők is pontosan tudják, hogy ámerika nem a levegőbe beszél. A kommunikáció ismét csak a rajongótábornak szól, az ő szájízük szerint megfogalmazva.
Tisztában vannak vele, hogy bármilyen kritika élét el lehet venni ha bedobják a libsi, háttérhatalom, Népszava, EU satöbbi kulcsszavak valamelyikét.
Bástya elvtárs egy pillanatra sem felejti el, hogy szavazati joga csak a saját kis baromfiudvarának van, az EU-val USA-val pedig sokáig lehet packázni, ha bizonyos kereteket nem lép túl. Sőt ez az egész még erősíti a karikás ostoros, bicskával kolbászozós, nagyuraknak orra alá borsot törős imédzsét.

Mindazonáltal meg egyre komolyabban kezdenek a “nagyurak” foglalkozni ezzel a mi kis speciális demokráciánkkal, ami azt jelenti, hogy koránt sem alaptalan az aggodalmunk (magyarán nem mi demokraták vagyunk a hülyék).

Éppen azon gondolkodtam, hogy ha én nagyhatalom v. junió lennék, és látnám ennek a kis országnak a produkcióját, tudnám, hogy ennek az országnak a jelentősége minden szempontból hangyafasznyi (úgy a világban, mint az EU-ban), akkor néhány atyáskodó nyilatkozaton kívül semmit nem tennék.
Hagynám, hogy az egész balfaszkodás magától dugába dőljön, legfeljebb utólag segítenék a romok eltakarításában, némi haszon reményében természetesen.
Egyszerűen azért, mert ez egy tökéletes és riasztó példa lenne arra, hogy mi történik egy kis országgal, aki a “csapat játék” helyett, szocialista romantikából, csikóbőrős kulacsból, népmesékből eszkábál magának rendszert, államformát mög jövőképet.
Mindenki jól járna. Rajtunk kívül természetesen.

 7. bertrand — 2014-10-06 22:35 

@bertrand: Persze egyetértek azzal, hogy a fejesek lehetnek hülyék, attól még jól működik az amerikai hírszerzés. Kíváncsi vagyok, hogy megy ugyanez nálunk.

 8. Tromb74 — 2014-10-06 22:38 

@bertrand: Több, mint jól…

 9. noirp — 2014-10-07 08:26 

@panamajack:
+1

Megjegyezném, h valószínűleg részben azoknak szól ez a régi nóta a nyugati szennylapokról, akik egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek tisztességesen. No, hát rájuk még soká lehet bazírozni, ahogy az oktatásügyünket elnézem.

 10. noirp — 2014-10-07 08:35 

@Tromb74:
Nem biztos, hogy elrettentő példa volnánk, mert a hülyeség mindig iszonyatosan hatékonyan terjed. Sokkal keményebben nyomul, mint a józanabb nézetek, lévén azok általában apró lépésekről, kemény munkáról szólnak, nem kacsamesékről, ingyensörről.
Első körben — szerintem — azt látnák a kedves nézők, köztük a helyi Jobbiknak megfelelő alakulatok, hogy itt egy csapat félvad szilajmarha kitűnően elvan a szabályok felrúgásával, senki nem szól rájuk.
Második körben…Második kört az átlag demagóg barom nem szokott végiggondolni. De!
Most képzeld el, ha a “jó” példát látva mondjuk Romániában is újfent nagy arányokban megindulna a khm…népmese-mozgalom, esetleg Ausztriában megjelenne Haider szellemi örököse.
Mindenki körkörösen szopna, mint a torkosborz (kivéve Oroszországot).

 11. karaj — 2014-10-07 17:53 

@professzorpizka: bush mondta egyszer, hogy arra nincs francia szo (mar nemtom miert), pedig ugye az entrepreneur nem epp navaho

Csak arra akartam utalni, hogy usa elnok szintu emberek boven szoktak teljesen alaptalan baromsagokat beszelni szamukra marginalis temaban.

Persze a diplomaciai kapcsolatok alakulasa attol meg erdekes, de mondjuk ennel a beszednel jelentosegteljesebb a navra-ugy, na az egy kicsit tenyleg arra utal, hogy nemzetkozi szinteren lazan hajlandoak megszopatni barmilyen teruleten azt, aki nem szimpi.

 12. escargot — 2014-10-07 18:55 

@noirp: Kölcsönös Gazdasági Szopatás Tanácsa?

 13. professzorpizka — 2014-10-08 08:45 

@karaj: Igen, ez a kecskebaszás esete, amire az elején utaltam. Ha felkészületlen, és csak úgy megkérdezik valamiről, jön a hülyeség. Meg van olyan is, amikor rosszul készítik fel. De amikor előre megírt beszédben mondják, akkor az elő van készítve. Persze az is lehet, hogy rosszul, de akkor sem a levegőbe beszél.

 14. rdos — 2014-10-08 09:56 

” Ők azt is tudják mi lesz. Ezt meg nekünk nem kellene elfelejteni.” 🙂 Ennél találóbban és rövidebben nem is lehetett volna leírni hazai közállapotainkat. 🙁

 15. noirp — 2014-10-08 12:18 

@escargot:
Így, ahogy mondod.
Továbbá: FÁK off — mint a punió alternatívája

 16. silcon — 2014-10-13 23:47 

A káderpolitikájuk viszont ugyanolyan vacak, mint Orbáné. Fletó buktája után a régi harcostársában és egyben utódjában meglátni a jövő nagyreményű vezetőjét? Narancsos forradalmat nem akarnak kirobbantani Gáti eszmei vezetésével?

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.