Másnapos reggel

Győzelem, tarolás, söprés, minden rendben. Nem. Van itt egy kis fejfájás.

Az első eredmények tanulsága az, hogy mindenki azt kapta, amire számított, de senki sem lehet teljesen elégedett.

Kezdjük a győztessel: A Fidesz majdnem mindent vitt, egy-két meglepetés-veresége van, egyébként csak olyan helyeken veszített, ahol ez várható volt. A meglepetés majdnem-vereségek nagy száma azonban gondolkodásra kell, hogy késztesse őket.

Az örök kormányváltó, bűnös fővárosban a semmiből jött egy jelölt, Bokros Lajos személyében, akinek semmi rutinja nincs kolbászból kerítés és vattacukor-hegyek odaígérésében, ám alázatos terepmunkával és a szavazat (egzisztencia) féltésből adódó mutyizásokból kimaradással másfél hét alatt olyan jelölt lett belőle, aki vitte a szavazatok több, mint harmadát.

Az idő rövidsége miatt nem volt ideje olyan dolgokra, mint például egy kis kampányolás a nagy lélekszámú Ferencvárosban épp csak lemaradó Gegesy Ferenccel közösen. Heteket vett el tőle Falus Ferenc és az Mszp-s szerencsétlenkedés.

Az MSZP szerencsétlenkedett országszerte, mégis nagyot javult. Az LMP és az Együtt -PM mindent megtett a totális megsemmisülésért, mégse semmisült meg. Gyurcsány él és virul.

A tanulság az, hogy az eredmény megnyugtató lehet, de a mutatott játék korántsem. Ezt a Fideszt lazán megbuktatná egy normálisan felálló ellenzék, amely nem azzal lenne elfoglalva, hogy különböző, alkalmatlan káderek marakodásai között közvetít.

A Fidesz rengeteget köszönhet a jobbiknak, mert sok helyen vett el akár 10% fölött is a tortából.

Én arra számítok, hogy igen rövid gólöröm következik, aztán pedig elkezdődik az ellenzék elleni módszeres hadjárat, ami nem is baj, mert a jelenlegi ellenzék alkalmatlan bármire is, így itt az ideje, hogy az erdőtűz után végre friss hajtások nőjenek.

4 hozzászólás

 1. komojtalan — 2014-10-13 10:25 

Bokrosról ismét nem értünk egyet, aki nem akart a Fideszre vagy Jobbikra szavazni, de szavazni szeretett volna annak nem volt más alternatívája. LMP -t hagyjuk, talán annyi szavazójuk van, hogy a parlamentbe bejussanak, önkormányzati szinten nullák.

Együtt-PM míg mozgalom volt lehettek elvárások, azóta kiderült hogy ők is nullák.

Fidesszel messze egyet értek, MSzP -vel nem. Szerintem a többség, főleg a fővárosban a „seggével szavazott”, ahogy írta az Index. A Fidesz nagyon nem, a Jobbik nagyon nem, a szerencsétlen baloldali összefogás nem. Ha nincs kire szavazni, akkor minek menjen el? Szerintem hiba volt, én elmentem, mert 4(5) évente ennyit meg kell tennem, más beleszólásom úgy sincs az ország ügyeibe.

MSzP már a vereség után – hiába csűrik-csavarják az volt – elkezdte a többi baloldali pártot szidni, mintha ők nem lennének legalább annyira hibásak. Sőt, ha önmagukat első helyre tették – ami most még igaz is -, akkor még jobban. Ilyen sótlan kampány talán még 4 éve sem volt, képtelenek voltak megszólítani az embereket, de cserébe az ellenfél jelöltjeit sem tudták ellehetetleníteni. Persze ez nehéz, ha a trafik és egyéb mutyit borító Hadházy sem tudott nyerni.

Tetszik, nem tetszik a DK lesz a fő erő 2018 -ban. Nem véletlen fél mint a tűztől Orbán Gyurcsánytól, még a bukása után is őt tekintette fő ellenfelének. Ez csak abban az esetben nem lesz igaz ha feltűnik egy olyan új párt/mozgalom mint az Együtt volt 2 éve. Ez lenne a legjobb megoldás, van is erre példa a közelünkben: Szlovákia, Lettország. Reménykedjünk hátha. A MSzP -t annyira átjárta a korrupció, hogy nem látok lehetőséget egy erős kezű, nem korrupt elnöknek. A régi tagok és funkcionáriusok azt vallják: Még mindig jobb a kicsivel kevesebb kenőpénz, mint a semmi, így nem engedik a pártot megújulni. Anélkül meg nehéz, sőt lehetetlen. Nem csodálom hogy az emberek nem kértek ebből (sem).

 2. panamajack — 2014-10-13 14:27 

Nekem úgy tűnik, a magyarországi akármilyen választások eredménye idén tavasz óta teljesen mindegy. Mindegy ki nyer, úgyis a Fidesz győz. Legfeljebb, ha netán valami fontosabb helyen ellenzéki lesz a főnök, akkor ott delenda Carthago, nem is nagyon titkolják. Ezt valószínűleg a nép is tudja, így úgy gondolkodnak, hogy akkor már inkább álljunk be a sorba, jobb amúgy sem lesz a másik bagázzsal sem. Meg aztán sokan most leginkább stabilitásra vágynak, szinte mindegy milyen áron. A kivándorlás pedig szelepként is működik, így jó eséllyel még sokáig nem fog robbanni a puliszka. Ez van, a Fidesznek most egy jópár évig nem kell hatalomvesztéstől tartania. Persze előbb–utóbb ennek a rendszernek is vége lesz, mint eddig mindegyiknek. Kérdés, hogy kinek van kedve és türelme azt kivárni…

 3. h1jcsaba — 2014-10-14 10:05 

@panamajack:
Üdv ! Nagyjából én is így látom, de ha a narancsosok 2/3-a a 3 év alatt mégis felébred és rájön , hogy Ő is inkább jobbikos , nos akkor a puliszka is robbanhat-:) DDD

 4. szunditj — 2014-10-14 21:14 

Sajnos az a puliszka egyszer még a képünkbe fog robbanni. Az olyan rendszereknek, mint amilyet most Orbán épít magának, mifelénk az a sajátossága, hogy minél tovább állnak fenn, annál zajosabban tűnnek el. Orbán küldetéstudattal kevert hatalomvágyból, mamelukjai pedig szimpla anyagi érdekből tesznek meg mindent, hogy a történelem végéig ők maradhassanak a hatalomban. Nem fognak. Csak attól félek kicsit, hogy jelenleg megjósolhatatlan, hogy hogyan távolítják el őket, ill. hogy mi lesz utánuk. Választások útján, vagy egy újabb ’56-tal? Utánuk kitisztul és megújul az ország, vagy fasizálódik? Vagy csak egy másik színű ugyanilyen maffia jön és minden kezdődik elölről? Sztálin halálának hírére sírtak az emberek az utcán, a Kreml-nél több tucat embert taposott halálra a gyászoló tömeg. Aztán csak kiderült hogy Józsi bácsi mégsem volt az a csupaszív aranyember és ma már kevesen sírják vissza. Rákosi is fénykorában maga volt a mindenható, aztán egy kis orosz faluban tengődve fejezte be karrierjét és manapság ő sem számít pozitív alaknak történelmünkben. Lehetne még sorolni, Honecker, Ceausescu, stb. Jelenleg Orbánt sokan istenként imádják, még azok is akiket megnyomorít és sajnos ez eltarthat még akár évtizedekig is. De biztos vagyok benne hogy nem fog ez örökké tartani, el fog jutni –szerintem most már eljutott- arra a pontra, ahonnan már nincs tovább felfelé és végül ő is úgy fog járni mint Rákosi, akinek a sírlapját függőlegesen kellett beépíteni a temető falába, mert minden őrzés ellenére szinte mindennap leszarta valaki.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.