Forró pontok

Kavarja ez, vagy nem kavarja? – kérdezi magától állandóan Fülig Jimmy, amikor Piszkos Freden próbál eligazodni. A nemzetközi történések közé elhelyezve a Simicska-ügyet, hasonló kérdést tehetünk fel mi is.

Mára nem kérdéses: hidegháború zajlik Oroszország és a Nyugat között. Nem olyan, mint az előző volt, nincsen (egyelőre) fegyverkezési verseny, és egy nemzetközi biztonságpolitikai vagy diplomáciai blog még hosszasan tudná sorolni a különbségeket. Ami viszont megmaradt: az orosz birodalom magát birodalomként definiálja és érdekszférákat óhajt kijelölni, katonai-politikai eszközökkel igyekszik ellensúlyozni gazdasági gyengeségeit.

A Nyugat egyrészt magabiztos lehet, hiszen továbbra is számos ponton tudják fogni Putyint. Technológiával, nyersanyagok vásárlásával miegymással. Fel kell készülnie viszont arra, hogy véres támadásokkal, gátlástalan titkosszolgálati nyomulással kell szembenéznie, amelyek alig leplezetten Moszkvából indulnak ki, és bizonyos gazdasági-politikai engedmények kicsikarására irányulnak.

A korábbi hidegháborúnak is megvoltak a forró pontjai, ahol mindkét fél óvakodott attól, hogy teljes erejével lesújtson, hiszen a forró pont szétterjedése és forró háborúvá válása senkinek sem volt érdeke. Könyvek sokasága szól arról, hogy mennyire idegesek voltak az amerikai harctéri parancsnokok, amikor tudták, hogy bizonyos bázisok szétbombázásával félországnyi területekről lehetnek az észak-vietnamiakat kifüstölni, ám nem volt szabad a feltehetőleg ott levő szovjet és más európai szakértők miatt.

Az ukrán konfliktus számos tekintetben hasonló ehhez. Van ott elég sok német és francia ipari befektetés, de nem annyi, amelynek az elvesztését ne lehetne kibírni. Elég távol van, az EU területét jelenleg ott semmi sem fenyegeti. Az európai energiafüggés sem megoldhatatlan dolog, bár rövid távon azért fáj, főleg az olyan országoknak, amelyek ész nélkül elkötelezték magukat az orosz gáz szinte kizárólagos szerepe mellett.

Ugyanakkor Kelet-Ukrajna egy EU-szövetséges szuverén ország területén van, egy történelmi törésvonal és bizonyos stratégiai helyek és erőforrások közelében. Meg is kell védeni, meg nem is. Az ilyen kérdéses zónákba a hidegháború forró pontjait provokálva be lehet nyomulni és az ottani konfliktus életben tartásával egy-egy nagyobb helyi balhé után olyan döntési helyzeteket lehet kreálni, ahol a gazdasági és társadalmi bajokkal küzdő Oroszország erején felül tud nyomást gyakorolni.

Az amerikai-német-francia trió tudja, hogy mi a tét, hiszen Rasmussen egykori NATO-főtitkár nem véletlenül figyelmeztet. Ha az oroszok most úgy érzik, hogy sikerrel jártak, akkor a következő konfliktust lehet, hogy valamelyik jelentős orosz kisebbséggel bíró balti államban fogják kiprovokálni, és ez sokszorosan komolyabb dolog lenne, mint az ukrajnai konfliktus.

Nagy dolgok történnek tehát, kis dolgok miatt a francia és a német kormányfő (államfő) nem szokott csak úgy cikázva repkedni.

A mi kis szemétdombunkon sem kicsi dolgok vannak folyamatban. Helyben a gazdasági-pénzügyi szemlélet által vezérelt érdekcsoportok vívják a harcukat a helyi Putyinnal, aki semmilyen lenyúlással (trafikok, MET-gázüzlet) nem tud felülkerekedni a gazdasági erőkön. Ezen a téren két helyen is vereséget szenvedett.

Egyrészt egy külföldi multi az eddigi háttéralkuk helyett nyilvánosan, izomból nyomta le a kormányt. Az RTL-Klub affér megmutatta: a nemzetközi nagyvállalatok szembetámadás esetén habozás nélkül lőnek. Orbán azt hitte, hogy végtelenségig lehet rugalmas alkalmazkodásra bírni a multikat, ahogy például a kisker láncok is szép lassan idomulnak a a vasárnapi zárvatartás idióta szabályaihoz. Amint a Bertelsmann-csoport látta, hogy itt egyrészt a magyarországi jelenléte forog kockán, másrészt vissza tud vágni, visszavágott.

Másrészt Simicska Lajos, aki a Fidesz gazdasági hatalmát szervezte, nyíltan hadat üzent, láthatóan jobban érdekelte a már összerabolt milliárdok fialtatása és újabbak becsatornázása, mint az, hogy az éhes fiatalokat, Habonyt, Rogánt, Lázárt, Giró-Szászt meg a többit etesse. A Fidesz a közelmúltig jól szervezett gazdasági társaság volt, kb a Kelet-Indiai Társaság modorában. A fiatalok látták, hogy az ő érvényesülésüket meg fogja akadályozni az, hogy a kulcspozíciókban Simicska emberei ülnek, akik gépiesen és kivétel nélkül mindig a Társaság érdekében döntenek, és nagyon meggazdagodni nem lehet, legfeljebb Simicska engedélyével.

Ez egyébként nagyban emlékeztet arra dilemmára, amelyet a Gyurcsány-Veres-Juhász-Baja-Lendvai stb. szoci generáció érezhetett a nyolcvanas évek második felében, amikor lehetett látni, hogy ha valami nagy változás nem történik, még Németh Miklós és Horn Gyula halálát is ki kell szurkolni, mire ők bármilyen hatalomhoz hozzáférnek.

Persze Lázár és társai megpukkadhatnának, ha Orbán és Simicska között minden rendben lenne. Csak épp Orbán rájött, hogy ez a pénz és gazdasági szövevény, amely a Fidesz mögött van, az ő gazdasági vezetői képességeit meghaladja, a kiváló üzletember Simicska viszont köszöni szépen, továbbra  is nagyon jól boldogul vele.

Simicska viszont alighanem szeretne egy valamennyire működő országot látni. Nem azért, mert ő ennyire rendes gyerek, hanem mert nagyon sok pénze van, amelyet valahogy fialtatni kellene. Lehet hogy szívesen venne néhány tucat benzinkutat, kaszinót, vagy épp beszállna néhány százmillióval egy acéldrót-gyárba, amely beszállít az Audinak. Lehet, hogy leülne tárgyalni a Budapest Airport és a Wizzair vezetésével, hogy csináljanak egy flag carrier légitársaságot. És ezzel nemcsak ő van így, hanem Csányi, Demján és Leisztinger is. Egyszerűen sokkal több pénzük van annál, hogy csendben kurvázzanak valami félreeső karibi szigeten, ráadásul egyikük sem az a típus, aki csak úgy abbahagyja és elmegy nyugdíjba, csak azért, mert Lázár Jánosnak ötletei vannak.

Simicska viszont kénytelen azt konstatálni, hogy mivel korlátozza Viktor mozgásterét, Viktor elkezdett vele szemben ellensúlyt képezni. Odaadta a kaszinóbizniszt Andy Vajnának, aki biztos szépen keres ezzel, ám nagyon naivnak kell ahhoz lenni, hogy úgy gondoljuk, ebből nem kell kötelezően Viktort és a pártot finanszírozni. Megcsinálták a gázüzletet, amely önmagában is szinte elvinné a pártot. Orbán hagyta megerősödni Lázárt, nem kis részben azért, hogy az ifjú titán a hatalomvágyát az oligarchián vezesse le.

Ebben az átrendeződésben, úgy tűnik végleg marginalizálódtak a régi harcostársak. Kövérnek néha egy-egy dacos puffogás jut, Kósának a lehetetlen helyzetekben vállalhatatlanokat nyilatkozó  bolond szerepe. Pokorny hegyvidéki birtokain gazdálkodik, Navracsics és Szájer Brüsszelben élvezheti, hogy nem kell rezsiszilárdokkal és hasonlókkal érintkezni, Deutsch éli az idősödő bonviván életét betonbiztos kiküldetésében, Áder próbál valami jó kis lelécelést megszervezni, tekintettel arra, hogy ő is jóval okosabb annál, hogy egy helyben várja Lázár embereit. Pintér az egészet az ezerméteres szikla tetejére épült várából nézi, tudván tudva, hogy Berija túlélte Sztálint.

(és most jön, amiért elkezdtem ezt a hosszú írást)

Az egész Simicska eseménysornak tud lenni egy olyan magyarázata, hogy a Merkel-látogatáson elmondták Viktornak, hogy az ukrajnai és a Putyin-helyzet rendezéséig csendet, rendet, a sorba beállást, stabilitást várnak.

Simicska kinyírása iszonyatos kockázat, hiszen élet és halál múlik azon, hogy Viktor politikai hatalma (utasításra elinduló ügyészeket is beleértve) az erősebb, vagy Simicska gazdasági hatalma már van akkora, hogy a politikai vihar idején is tudja garantálni kliensei biztonságát.

Most, amikor a magyar belügyekbe (egyébként nem passzióból, hanem az EU-t összetartandó) folyton beleszóló nagyhatalmakat lekötik keleten, ráadásul Putyinnak semmi sem jönne most jobban, mint egy masszív válság egy újabb EU-tagállamban, Orbán lehet, hogy úgy gondolta, elérkezett az idő egy gyors politikai támadásra, amely ellen nem tud Simicska akkora ellentámadást indítani, hogy Orbánt hagyja megbukni a nyugat, hiszen alternatívája a nyíltan orosz befolyás alatt álló Jobbik lenne. Mivel jön Putyin egy héten belül, ennyi idő alatt egy átmeneti (mondjuk Navracsics vezetése alatt álló) kormány sem tud felállni, annál is inkább, mert a parlamenti ellenzék nagyrészt alkalmatlan alakok gyülekezete.

Lehet, hogy a fentiekből senki semmit nem gondolt végig, és egyszerűen spontán most árulták el Simicskát. De ha a fenti forgatókönyv alapján mentek a dolgok, akkor a nagy vérengzés után, még évekig csodálhatjuk majd a Nemzet Irányító Középpályását, akinek lehet, hogy gyorsasága és erőnléte már nem az igazi, ütemérzéke viszont Valderrama és Guardiola legszebb napjaira emlékeztet.

13 hozzászólás

 1. panamajack — 2015-02-08 20:57 

Seeeej haaaaj Rozi, unatkozni nem fogunk! 🙂

 2. becsuszoszereles1k — 2015-02-08 21:23 

” még évekig csodálhatjuk majd ”
nem mondod komolyan! :-O
de ha igen, akkor tenyleg egeszsegetekre…kuldok pattogatott kukoricat…so’t?

 3. wazelin — 2015-02-08 22:31 

Nekem úgy tűnik, hogy mindenhol temetik előre Simicskát, ez miért lenne ennyire egyértelmű?

Szerintem csak akkor van így, ha nincsenek akták a szekrényben, akkor viszont elég nagy lúzer.

 4. flashbang52 — 2015-02-09 00:09 

Simlicskának a legnagyobb problémája az, hogy eggyel idősebb generáció mint a mostani ” fiatal farkasfalka ( bár inkább sakál vagy hiéna). Echte nagy rablóvezér nem kell félteni, de vannak bizonyos korlátok amiket nem lép át ( templomban nem viszünk be fegyvert/ családot nem bántunk stb. Ő még valószínűleg anyatejet kapott és nem mikróban melegített tápszerrel etették mind ellenfeleit ( angol tudósok szerint 🙂 a mikrós tápszeres gyerekek önzőbb és agresszívabb lesz ha felnő, kevésbe érzékeny és hajlamos a „nem mondok le semmiről senki kedvéért” elvet követni Ezt állítólag cumisüveg és a mellbimbó közötti vizuál szocális interferencia okozza az agyban :)Ez fogja okozni a vesztét, ha ő egy elképzelt vagy valós ( rabló) lovagi kódex szerint akarja játszani ezt a csatát ( ahogy látszik) akkor úgy fog járni mint az olasz maffia amikor szembe került a mexikóival ( Van még a nyugati parton olasz maffia ? Micsoda?! Na erről van szó) Jelenleg ő van verbális fölényben mert testnedv utalás űlt, Gondolom az agytröszt most ezerrel működik, hogy valami frappáns de könnyen dehonesztáló jelzőt találjon ki rá ami semlegesíti ezt az előnyt.. Nem könnyű… nem könnyű mert a kormánypárt és az ellenzék is már szinte az összeset elpufogtatta ( libsi, komcsi,zsici,ratyi) Adná magát a vén g.ci de az még nagyobb plágium lenni mint SPálé 🙂 Árpikám monggyá már valamit b + te tudod, hogy kell az idősekkel bánni. Egyébként a támadás időpontja nekem inkább azt jelzi, hogy ártunkésormányunk kezdi teljesen elveszíteni a realitás érzékét, és nem arra koncentrál amire kellene. A Vologyka eljövetele elég gáz (érted) amivel foglalkozni kellene és nem újabb frontot nyitni ráadásul belsőt.

 5. hadrian77 — 2015-02-09 08:47 

Egyrészt az RTL Klub rohaggyon meg, hogy jöttek a hírek az adó módosításról, máris visszatértek a sima bulváros híradóhoz.

Másrészt, ha a Simicska és a többiek összekapják magukat ( Csányiék adnak egy kis lóvét, Pokorniék meg kiállnak az értékrend mellett és függetlenednek az egyszemélyes vezetőtől) összeraknak egy pártot, ami képviseli azokat az értékeket, amire folyton hivatkoznak, akkor a következő választásokon akár jó eredményeket is elérhetnének és mindenki újra helyzetbe hozhatná magát.

 6. marcipan — 2015-02-09 18:34 

@flashbang52: én majdnem egy évig anyatejet kaptam. brittudósoknak nem hiszünk! 😉

 7. noirp — 2015-02-09 18:38 

@panamajack:
Sej-haaaj, néha már marhára unatkoznék egy kicsikét 🙂

 8. panamajack — 2015-02-09 20:09 

@noirp: Költözz Svájcba! 🙂

 9. norniron — 2015-02-09 21:45 

Szerintem semmiféle taktikázás nem volt Simicska tettei mögött. Egyszerűen holtrészeg volt, amikor felhívták a sajtótól. Különben is, kezdett kiesni a pikszisből, és ezt ő is tudta, szépen csendben félre lett volna állítva. Az alkoholizmusa, és az ebből következő irracionális lépései miatt egy ideje teljesen vállalhatatlan volt már Orbánéknak. A közgép, meg az egész birodalma már régóta akkora volt, hogy nélküle is elvolt, elbírta, hogy a nagyfőnök a napi ügyek intézése helyett ki se lát a pohárból. Hiszen évek óta a tulajdonosi ténykedése annyi volt, hogy a nagy céges banzájokon felszólalt, hogy „természetesen a törvényesség legszigorúbb betartása mellett kell eljárni”, közben meg halálra nyerték magukat a közbeszerzéseken. De ő ráhagyta az önkormányzatokkal, NFÜ-vel való birkózást a menedzsereire, akik tudták, hogyha bajba kerülnek, semmi segítségre tőle nem számíthatnak, lelkifurdalás nélkül beáldozza őket, persze így is rohadtul megérte nekik is. Simicska gyakorlatilag sebezhetetlen volt. Ezzel viszont a Simicskának vége, rajta van a kilövési engedély. Ha Simicskának esze lett volna, szép csendben vezényli le a váltást a Hírtv-nél és a Magyar Nemzetnél, egyszer csak hopp, Liszkay már nincs is a Hírtv-nél, kap valami jó kis pozíciót a közszolgálati médiában, és minden rendben van, és ugyanígy szép fokozatosan Csermely Péter egyszer csak az Echo-TV-ben fog bólogatni Szaniszló sci-fi agymenéseire és így tovább. Mégegyszer mondom, én az alkohol miatti leépülésének tudom be Simicska ámokfutását, nem az első lenne, akit tönkretesz az ital. Emiatt én katarzist, égszakadás-földindulást nem nagyon várok ettől a dologtól, maximum egy félév alatt lecseng, egy év múlva már alig fogunk rá emlékezni, a 2018-as választásokon meg több pénze lesz Orbánéknak kampányolni, mint valaha, még Simicska nélkül is.

 10. noirp — 2015-02-10 08:13 

@panamajack: Há’ de ott meg megkergetnek a megvadult lila tehenek, neeeem-e? 🙂

 11. komojtalan — 2015-02-15 14:46 

Megint egy olyan írás amellyel jó részt egyet tudok érteni, a következő tuti olyan lesz amivel nem :-). 1-2 apróság:

Anglia vajon miért maradt ki a „béketárgyalásokból”?

Én sem értem, hogy mindenhol azt olvasom Orbán a nyerő. Milyen nyerő? Ha nem teljesít, akkor (most már) mennie kell. Számomra az is óriási meglepetés volt, hogy 2006 -ban nem állították fel, de azért elég közel volt hozzá. De most Orbán már nem a 2006 -os formáját hozná, hanem a 2015 -öst … Az elpuhult, nyílt harcoktól menekülő (mikor szólalt fel nem „hazai” közönség előtt utoljára? 2010?), öntelt, elbizakodott, stb … Orbán nem volna képes megtartani a párt és miniszterelnökséget ha megfelelő erővel támadják. Simicska kommunikációs erejét semmilyen módon nem képes pótolni a Fidesz, hiába is adnak a MTVA -nak 80Mrd -t, vagy akár meg is duplázhatják, triplázhatják akkor sem. Ha viszont a fanatikusabb jobbosokhoz eljutnak a Fidesz viselt dolgai oda lesz a szavazó bázis jó része, ahogy már most is fogyott rendesen, ami mellesleg semmit nem jelent. Ilyen birodalmat kiépíteni amellett hogy nem kevés pénz, nem kevés idő sem. Nincs egyáltalán lejátszva ez a játszma. Mi az hogy Simicska alkoholista? Lehet hogy az, én nem tudok róla, sőt sehol nem olvastam. Az hogy erős szavakat használt bizonyítja? Ha csak úgy dünnyög magában akkor senki nem figyel rá. Szerintem ez egy jól megtervezett dolog volt, amiben a „szánkózás” is benne volt. Kimondta amit mondott, most hagyja a dolgokat csordogálni. Neki sem érdeke hogy a Fidesz megbukjon, mert kevesebb pénzt keresne, de azért „aprópénzt” bármelyik kormány alatt tud keresni, neki az nem pálya amit szántak neki.

Amit a RTL csinált miért nem csinálták meg a bankok, a távközlési cégek? Ha ilyen töketlenek lettek volna az alapítók, most egyik sem lenne világcég. Először el lehet hinni, hogy „ez volt az utolsó”, de másodszorra, sőt sokadszorra? Náluk a pénz és csicskáztatják őket, nevetséges. Meg is érdemlik amit kaptak.

És itt visszatérünk az elejéhez: Világosan jelezni kell az ellenség (Oroszország) felé, hogy eddig és ne tovább, vagy úgy járna Európa mint mi magyarok …

 12. becsuszoszereles1k — 2015-02-15 21:04 

„neki az nem pálya amit szántak neki.” – Hacsak nem rengeti meg alapjaiban a magyar nemzetgazdasagot (vagy mi a neve jelenleg), akkor szarom le…ha neki az nem palya, az orszagnak meg plane nem palya, hogy az arcaba szarnak!! Es ez fuggetlen attol, hogy milyenek az emberek!

 13. komojtalan — 2015-02-16 09:53 

@becsuszoszereles1k: Hallottad azt a mondást: Az ellenségem ellensége a barátom? Nem az a kérdés, hogy Simicska hasznosan cselekszik vagy nem, hanem ő az egyik aki képes megbuktatni Orbánt. Normális ellenzék nincs, a külföldet bizonyos határig nem érdekli mi történik nálunk, az emberek közömbösek. Amíg kapitalista világrend lesz addig lesznek Simicskák akár tetszik, akár nem.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.