A profi és a vitrin

Sok sok évvel ezelőtt, egy távoli galaxisban komplett önkormányzatok adósodtak el, minden kisiskolás tízóraijából egy kiflicsücsköt félre kellett tenni az ellenzékből politizáló Fidesz új projektjére: a médiabirodalomra. Orbán Viktor keserű csalódása volt, hogy az írástudók nem hisznek benne vallásosan, venni akart tehát írástudókat.

Nem tudom, ki volt az a tanácsadó, de nagyon jó tanácsot adott neki akkor, amikor nem hagyta, hogy az új médiabirodalomba mindenféle levitézlett, az Antall-kormány idejéből maradt ásatag arcok kerüljenek, hanem csináljanak teljesen újat.

Meg is csinálták, Lajosnak iszonyú sokat kellett talpalnia, hogy meglegyen rá a pénz. Iparági pletykák húszmilliárdos összeget említettek, amelyet a fideszes önkormányzatok kötvény-kibocsátásaitól kezdve a kiegyensúlyozottságra játszó nagyvállalatok befizetésein át mezei adócsalásokig, össze kellett rakni. Összerakták.

A létrehozott termékeken persze lehet fanyalogni, hiszen elfogult pártsajtó lett ennek az eredménye, dehát ez volt a cél. A hörrtévé műsorai is leginkább karaktergyilkossági célokra működtek jól.

Ugyanakkor nagyon odafigyeltek arra, hogy szakmai, formai szempontból minden klappoljon. Lehet az egyes embereket nem szeretni, a tartalmat lefitymálni. Ugyanakkor nem lehet tagadni, hogy a HírTv profin szerkesztett híradót sugárzott, ismert arcokkal, akik jól tudnak híradózni. Az arculat, a műsorszerkezet jó volt, elég ritkák voltak az olyan kínos jelenetek, mint Bába Iván kicsapódott biztosítéka. Még a beszélgetős, Orbán-nyalós műsorokban is igyekezték tartani a formátumot.

A kapcsolásoknál mindig minden gördülékenyen ment, érezni lehetett, hogy mindenki tudja, mit csinál.

A nyomtatott sajtóban (majdnem print médiát írtam…) a Heti Válasz minden gyengesége ellenére szép kiállítású lap, jó szerkesztői munkával, korrektorokkal, képszerkesztéssel. A Magyar Nemzet és online mutációja szépen épül egymásra és a hírtévére, ott is megvolt, aki a videóbejátszásokat és a cikkeket összelinkeljék, követhetővé tette.

Persze ez nem azonnal lett ilyen, az elején mentek a bakik náluk is, de nagyon rövid idő alatt összeállt valami ami ugyan csak a saját tábornak szól, de annak jól.

Ezen a társaságon belül viszonylagos függetlenség uralkodott. A zsoldosoktól jobb helyeken nem várnak el vallásos hitet, a hörrtévé vágóinak vagy hangmérnökeinek se a pedigréje számított, hanem a szakmai hozzáértése. Az összeveszés napján Orbán környezetében arra kellett rájönni, hogy a hatékony Fideszes média, az bizony mind Lajosnál van.

Az új nemzeti hörrtévé kudarcra volt ítélve, mert nem ugyanaz a háborús eltökéltség szülte, mint az eredeti HírTv-t. Nem volt mögötte az az imperatív padlóról felállni akarás, amely félretett pártszempontokat és azt mondta, hogy oké, akkor fogadjunk fel valakit aki ért hozzá, és csinálja meg nekünk jól.

A szocik hasonló projektjeinek bukását pont az a mentalitás okozta, hogy vízvezeték-szerelő vagy népművelő végzettségű emberek elkezdtek érteni a tévéműsoroktól kezdve a vadászgépeken át mindenhez.Az új tévés próbálkozás azt mutatja meg, hogy mi a különbség aközött, hogy hagyják a profikat dolgozni, és aközött, amikor a vitrinológus úgy dönt, hogy ehhez is ért.

A szocik vitrinjeit a végén ripityára törték. A HírTv segítségével.

7 hozzászólás

 1. flashbang52 — 2015-03-16 19:06 

Kedves nézőink amit hallanak az a próbaüzem gépház zaja 🙂

A techika ( hardver és szoftver) adott, a megfelelő pénzmennyiség rendelkezésre áll, még az is belefér, hogy nem a legjobb hírolvasókat és riportereket vették fel hanem azt aki narancsszínű alsóneműben térdelt / hajolt be az illetékes HR nagymogul elé. De könyörgöm már a technikai személyzetnek is csak az alkalmas …
Az utóbbi iőszak nagy elb@szásai már meg sem lepődtem persze. Mostanra a szakértelem az kizáró okká vált, ha álllást keres valaki a kormány háza táján.

 3. escargot — 2015-03-17 00:11 

Milyen szép lesz majd, amikor online is nekifekszenek. Olyat még nem is igen láttak közelről…

 4. noirp — 2015-03-17 08:55 

“Orbán Viktor keserű csalódása volt, hogy az írástudók nem hisznek benne vallásosan, venni akart tehát írástudókat.”

Ezen a mondaton jót röhögtem (made my day, mondhatnám modorosan), aztán elakadt a hangom. Végülis csak megvett egypárat 😛
Aztán pedig, ahogy a politológusait elnézem (Kumin, GFG, Török), megvan ott a kellő áhítat is…

 5. noirp — 2015-03-17 08:57 

@escargot:
Majd felbérelnek pár arcot a Mandínertől, rosszabb esetben a Polgárda blogtól; utóbbi munkatársai szvsz beillatosítva, szétvetett lábbal dőlnek hanyatt a tudattól, hogy a Pártnak blogolhatnak/híroldalazhatnak. Más kérdés, hogy a híroldal/hírblog ötletet már vitte a 444. Hát istenem, lesz egy klónjuk.

 6. becsuszoszereles1k — 2015-03-17 09:43 

2.@panamajack:

Kivetelesen, ez sem egy hozzaerto” cimadas… ‘Tavozz tolem, santan! ‘ inkabb!

Hogy ne birja’k vegig felfogni: ha az osszes vonatot lekesem, akkor az osszes vonatot lekesem, mert a vonat az idoben kozlekedik (menetrend)!

Ilyen felallashoz a televiziozasban – hihetetlenul hulyenek kell lenni… Az eredmeny valoban csak egy permanensen elsotetitett kepernyo lehet. 😀 Majd igyekszem megkeresni benne a planet! 😀
Addig is lehetne vetiteni a ‘Futrinka utca’-t, ha valaki tudja, hogyan kell feltenni az adast (az anyag vegulis keszen van), es kikuldeni az adora (hogy a nezok is lathassak), es felugyelni is, ha valami gixer csuszna be, netan “kiirni” a kepernyore, hogy mi van, mi lesz, +hogy elnezest… Meg ‘konzervvel’ is van boven tennivalo es apro szakmai elofeltetelek is kozrejatszanak. Az e’lo” adas meg aztan a magasiskola.
Fogadjuk el, hogy abszolut mindenki kezdo (remelem, kiveve a biztonsagi ort 😀 ) az uj M1-en -, de a televizios mufajban (televizios ujsagiras + technikai es muszaki kivitelezes) ez nem azt jelenti, hogy kezdo ginekologus, fodrasz vagy idegenvezeto vagyok, vagyis szakmailag felkeszitett, de gyakorlattal nem rendelkezo, hanem azt, hogy most ulok az elso osztaly elso napjan az iskolaban. Hat ez volt a marhanagy tevedes – part (vagy akarmilyen) alapon!

 7. komojtalan — 2015-03-18 14:34 

Na ezt írtam 1 hónapja, hogy kevés a pénz, szakértelem is kell(ene). Na most nem vagyok a legjobb véleménnyel arról aki eladja magát Simicskának és ezáltal Orbánnak, de mégiscsak látszólag nem a kormány fizette őket és gondolom nem is rosszul. A MTVA -t sem értem különösebben, mert szerintem van az a pénz amitől korpás az ember haja. Van egy jól működő Hír TV, tehát ott olyan emberek vannak akik értenek is ahhoz amit csinálnak. Meggyőződésem, hogy ott sem mindenki Fideszes, tehát a pénzért dolgoznak ott. Ha valaki többet fizetne akkor odamennének. 80Mrd -ből nem telik erre? Jó, 1Mrd -vel kevesebbet lehet ellopni, de akkor emelni kell a nekik szánt pénzt, ki tudná ezt megakadályozni? Felvesznek 100 gyakornokot, akik még talán számítógépet sem láttak és azt várják hogy minden működni fog? De ez megfigyelhető a többi területen is, “ezért tart itt az ország”. A vallásos Fidesz (Orbán) imádat fordítottan arányos a szakértelemmel.

Meglepő, de Orbán fellépett Március 15 -én, nem lett igazam. Jobban is, rosszabbul is szerepelt a vártnál, el kell ismernem. Az ellenzék megint a szokásos (szar) formáját hozta …

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.