A munka diszkrét bűze izé…bája

Időről időre belefutok mértékadó baloldali értelmiségiek jajongásába, hogy jaj a Jobbik, jaj a nácik. Egyrészt persze, jaj a Jobbik valóban náci párt, annak minden jellemzőjével.

Másrészt a magyar nem náci nép. Ha másfélmillió ember szimpatizál a Jobbikkal (a látenciát hozzávéve van az 3-4 millió is, csak, hogy mindenkit megnyugtassak) az nem azért van, mert ennyi hétköznapi magyar akar hirtelen pogromokat szervezni, zsidókat, cigányokat kiirtani. Frászt. Ennyi magyar van, akinek semmilyen más párt nem mond semmit.

Hagyjuk most a Fideszt meg a Fidesz bajait, az új közmédiát, ahol egy bögyös meteorológusnőn kívül semmit sem sikerült felmutatni. Mindez nem számítana ugyanis, ha bárki más meg tudná szólítani a választókat. De nem tudja. A miértről már írtam, de írok megint.

A baloldalnak ugyanúgy nem volt elég öt év a padlóról felálláshoz, mint a 2002-ben megbukó Fidesznek. Az okok is némiképp hasonlóak.

Elnézegetve volt szadeszesek, dékások, péemesek és mások Facebook csoportjait, mindenütt ugyanaz van. Ezek azt hiszik, hogy kifelé, Amerikának, Németországnak, Brüsszelnek kell megmutatni, hogy ők mekkora európaiak, sőt euro-atlantiak. Nos, nem. Ez eltart pár tucat embert mindenféle alapítványok által, de másra nem jó.

Orbán Viktor ugyanis megcselekedte azt a hatalmas jótettet Magyarországgal, hogy a magyar politikát úgy alakította, hogy a magyar választásokat Magyarországon kell megnyerni. Senkit, de tényleg senkit nem érdekel, hogy valami őskövület vigyázzba áll és kijelenti, hogy a bivalybasznádi romák szegregációja vagy a börtönviszonyok, vagy az iskolatej kalciumtartalma ellentétes az uniós normákkal. Még senki sem tudott megenni vagy megdugni egy uniós normát, tehát uniós norma nincsen.

Következésképpen mindenki tudja az őskövületről, hogy nem is az a baja, hogy a börtönviszonyok, vagy a szegregáció uniós normákba ütközik, hanem az, hogy a Magyar-Svéd-Portugál Kormányközi Örökbarátság Társulat évi harmincmilliós büdzséjét elbukta, és ha nem lett volna a szeme a pályán és nem vette volna meg tizedáron a Társulat székházául kiutalt lakást abban a Stefánia úti vagy Benczúr utcai villában, még tíz éve, akkor most még onnan is kiraknák a fenébe, mint Francit, aki a Vakok és Gyengénlátók Finn-Belga Bélyeggyűjtő Eszperantista Köréből húzott szolid, havi hatszázezres apanázst, meg évente egy-egy hónap all inclusive tudományos kutatást Finnországban és Belgiumban.

Félreértés ne essék, tudom a fenti szervezetek hasznait, és azt is, hogy ezek a vén értelmiségi alakok, kicsit magas költséggel de hajtottak némi hasznot az államnak is. Ha én lennék ennek az országnak a királya, valószínű szétszórnék, elnöki keretből két-három milliárdot közöttük, hogy ha hirtelen jó belga vagy portugál kapcsolatok válnak szükségessé, legyen hová kapni, vagy ha hirtelen kell valakinek emberi jogi harcért kitüntetést adni, ha valami csökött rendőr szabálytalanul ver agyon valakit.

Ugyanakkor ezt nem szabad összetéveszteni a demokratikus politizálással, az egy másik szakma. Az az a szakma, amikor valamilyen politikai programot megfelelő szakemberek segítségével eladunk a választópolgároknak, majd ez a programot többé-kevésbé megpróbáljuk megvalósítani. Jelenleg ennek a terméknek a piacán egy hanyatlóban levő régimódi áruház van, és egy nagyon gagyi terméket nemzetiszín pántlikával nagyon olcsón áruló diszkont.

Van hely tehát ezen a piacon, de nem olyan alakoknak, akiknek az a fő baja, hogy már milyen régen nem lehet lopni a raktárból.

Igazán sajnálom, mértékadó européer értelmiségi barátaim. De néha kicsit dolgozni is kell.

46 hozzászólás

 1. panamajack — 2015-03-19 10:07 

Magyarországon a dzsentri hagyományok nem korlátozódnak a jobboldalra. Dolgozni nem túl előkelő dolog, izzadtságszagú és prolis. Egy igazi uriember (-hölgy) hivatalból, tanácsadásból, apanázsból él. Különben is, aki nem az államtól (akár külfölditől) kapja a pénzét, az eleve gyanús.

 2. komojtalan — 2015-03-19 11:33 

Itt már megbeszéltük, hogy az átlag ember magasról tesz a politikára. Van pár 10-100k akiket érdekel valamennyire, a többiek jó esetben elmennek 4 évente szavazni. Ezeket az embereket nem lehet elérni az újságokkal, nem lehet elérni politikai műsorokkal, internettel, ezekkel személyesen kell találkozni. Persze fárasztó beülni az autóba és elutazni a választókörzetembe, de ha ezt sem teszi meg akkor mit akar akkor kezdeni a hatalommal? Hogy neki jó legyen? Kösz, abból nem kérünk, nekem mindegy ki lop. Illetve nem mindegy, mert azért van különbség a MSzP titkolni próbált lopása és a Fidesz kérkedve lopása között, lassan már nagyságrendi is, de ki tudja hova fejlődött volna a MSzP 5 év alatt? Azért nagy valószínűséggel ide nem. Van ismerősöm aki 2010 -ben a Jobbikra szavazott, teljesen normális ember, de se a Fidesz, se a MSzP nem tetszett neki és valamennyire igaza is van. 4 év alatt sikerült meggyőznünk, hogy ha 3 rossz közül lehet választani, akkor miért kell a legrosszabbat? Mert még nem volt hatalmon? Amúgy meggyőződésem, hogy ha a Jobbik hatalomra jutna nem csinálna semmit mert nem is tudna, ennek ellenére nyilván elfogadhatatlan párt. Amit mond cigány bűnözés, stb … igaz, de a válasz nem a kirekesztés, gettósítás, hanem a beilleszkedés elősegítése, tanulás, munka, stb … Persze ez lassabb és nehezebb út, egyszerűbb azt csinálni mint pl. Szlovákiában, főleg ha olyan emberekre bízzák mint Horváth Aladár …

 3. Tromb74 — 2015-03-19 14:19 

“Itt már megbeszéltük, hogy az átlag ember magasról tesz a politikára.”

Ez így rendben is lenne. Én várom azt a világot, amikor választanom kell “A” képviselő között, aki focipályát akar építeni a körzetemben, meg “B” képviselő között, aki uszodát.
Nem szeretnék azzal foglalkozni, hogy a Szijjártónak mekkora a háza, vagy hogy a Lázár miből gazdagodik. Nem érdekelnek a kormány stratégiai partnerei sem.
Egy olyan pártot szeretnék, aki nem csak megígéri a szebb jövőt, hanem garantálja, hogy mire arra kerül a sor, lesz olyan iskola, ahová nyugodt szível beírathatom a gyerekemet. Lesz olyan egyetem (nem kell ingyen. Semmi, de semmi nem kell ingyen), ahol világszerte kamatoztatható tudásra lehet szert tenni. Megígéri, hogy ha kihívom a mentőt, akkor az 5 km-es távolságról nem 1 óra alatt ér ide. És elmagyarázza nekem, hogy ebből a pénzből, amit most az állami nyugdíjpénztárba befizetek nem lesz nyugdíjam, mert az matematikailag lehetetlen, ezért még most kezdjek el takarékoskodni. …

Magyarán azt nevezem majd ellenzéknek, aki rávilágít a következőkre (az úniós buzulás helyett):
– Gyermekeink jövője az oktatáson múlik, ami romokban hever
– Az egészségügy szintén haldoklik (nem az elmúlt nyócévhez képest, hanem az elvárható minimumhoz képest)
– A demográfiai mutatókból (lejátszott meccs) az következik, hogy a nyugdíj rendszer összeomlik kb. 25 év alatt, ha nem változtatnak rajta.
– Bocs, de olyan nincs, hogy 65 évesen leteszem a lantot, aztán csirkefarhát, Barátok Közt, meg rászavazok a rezsicsökkentésre, pusztán állami nyugdíjból.
– Szavazati joga annak van, aki viseli annak következményeit is. Nem lehet szavazni tulipántos ládára meg trianonos falvédőre.
…ésígytovábbésígytovább

 4. becsuszoszereles1k — 2015-03-19 14:38 

@panamajack:
Csak haboru,’ de plane’ termeszti katasztrofa ne legyen! 😀

Ma is tudok konkret eseteket, amikor inkabb elmennek a vegsokig, a tartalekaik teljes feleleseig (jol elni!), es utana vegulis folyamatos korbe lejmolas megy, kisvartatva pedig mint eletstilus fungal a dolog…ebbol aztan ilyen-olyan korrupcio is lehet, es leend is; amikor a (z esetleg szerencsesen magasabb) szellemiseg es a moralitas kozott egyre szelesebbre nyilik “az ollo'”.

“Van hely tehát ezen a piacon, de nem olyan alakoknak, akiknek az a fő baja, hogy már milyen régen nem lehet lopni a raktárból.” – Vagy nem olyan alakoknak, akiknek a fo baja, hogy dolgozni kene… 🙂 A VIP-sleppse’get nyilvanitsuk szakmanak! Rogton lenne minimum egy szakszervezetuk, amibol ingye’ megintcsak meg tudnanak elni…etc. Munkanelkulieknek van szakszervezete? :-O

A haranggorbe szeleit hiaba piszkalni, kulonben is, mindig masok vannak ott.

 5. Tromb74 — 2015-03-19 14:40 

@komojtalan:
A Jobbikkal a fő baj, hogy eleve lopásra hozták létre. Találtak egy üres placcot a rét jobb szélén, ahol össze-vissza lehet ordibálni, nagyon kicsi az esélye annak, hogy bármit élesbe is ki kelljen próbálni. Ez is többet hoz a konyhára, mint bakancsban köpködni a játszótér mellett a haverokkal.
Az más kérdés, hogy a jelenlegi állapotokban ezt a blöfföt is sokan perspektívának látják. Észbe is kaptak, a plakátokon elkezdtek kutyust simogatni, meg Vonának szólt a tanácsadója, hogy a búskomor, zavart tekintetnél a mosolygás többet hozhat a konyhára.
Persze már bezárták magukat egy skatulyába. Egy esetlegesen megnyert választás után muszáj lesz legalább egy icipici holokausztot meg cigány üldözést felmutatni, mert különben hazugságban maradnak.

 6. noirp — 2015-03-19 15:56 

@panamajack:
Ennyi.

 7. flashbang52 — 2015-03-19 16:24 

Azért mennyire mókás már, hogy a fasisztoid lózungokat és jelképrendszert használó pártocska egyik legnagyobb szponzora az az ország ahol még mindig büszkék arra, hogy ők verték agyon a nácikat Berlinnél. ( Május 9 ) Nem az öreg elvtársak vörös szegfűs fiait támogatják nagy internacionalista együttműködés keretében hanem Turáni hadosztály árpádsávos unokáit. És viszont. Lassan külön utazási irodát lehetne nyitni a szakadár Ukrajnába látogató jobbikosoknak.
Ebből is látszik , mekkora balf@sz a magyar baloldal és milyen jó ( (személyes)üzlet a politika csak nem kell nézni kinek a hátsó fele van arc magasságban. Az egészben az e legrosszabb, hogy az elúlt nyócév tizenötév, húszonötév csak arra volt jó, hogy közhely legyen a választási program, a nyílvános állásfoglalás és csendesen elhaljon a hit, hogy legközelebb jobb lesz. Akár elfogadod akár nem ( attól még így van), hogy egy politikusnak kötelessége hazudnia, és annyival el lehet intézni, hogy ja a kampány alatt minden megengedett meg a politikusok mindig lopnak és csalnak. OV-nek és társainak ebben van a zsenialitása. Rájöttek, hogy igencsak jó ez a következmények nélküli ország . Anno pedig azzal a hitegetéssel állítottak maguk mellé sok embert, hog többet ilyen nem lesz.Aztán lett sőt még olyanabb lett. Most ugyanezt a kártyát játssza Vonákovics nemzetvezető. Lesz itt rend !! Lesz a f@szt ! Az istenadta nép meg megint elhiszi,hogy lesz, mert szeretné elhinni, hogy lesz ( de azért csak óvatosan mindenki másnak nézzenek a körmére de én tudjak hazalopni papírt meg gémkapcsot a munkahelyemről vagy x milliós EU s támogatást az Alsó zselici kikötő mederfenék megvilágításáért.) aminek megvalósítás terve úgy kezdődik, hogy veszek egy Q7 est meg a nagylánynak egy lakást Felsőörsön.Mert kb 0.001% az esélye, hogy Brüsszelből idejön valami ellenőr oszt megnézi miért is kell az elevenszülő kövi mócnak diszkívilágítás az párzási időszakban. Ez pedig már egész jó kockázati arány amiért érdemes bűnözni. De rendnek kell lenni, csak az bűnözhessen akinek erre engedélye van és a haszon egy részét leadja. Nincs ebben semmi új így működik a Cosa Nostra a Triád, a Yakuza, mexikói drogkartelek stb.

 8. panamajack — 2015-03-19 16:47 

@flashbang52: A Jobbikkal az a kurva nagy gond, hogy egészen konkrétan orosz báb(uska). Márpedig a mai világpolitikai helyzetben ez nem vicc, de nagyon nem. Ilyen szempontból százszor inkább maradjon a Fidesz.

 9. tiboru — 2015-03-19 17:54 

@panamajack:

“Ilyen szempontból százszor inkább maradjon a Fidesz.”

Van nekem egy nagyon durva elméletem. Egyelőre csak csírájában létezik (mm az agyamban), csiszolgatom még, de exkluzív közlésként, továbbá – nem titkoltan – provokatív szándékkal (is) most leírom a lényegét.

Lehet, az adott helyzetben ennek a lángoktól öleltnek az lenne a legjobb, ha 2018-ban a proteszt-szavazatok segítségével a Jobbik megkapná a többséget (mondjuk a szavazatok 35%-át, amivel – ha jól számolom – meglenne a parlamenti többségük), majd akkora külpolitikai botrány és belpolitikai káosz törne ki, hogy 2019-ben egy vállalható jobboldal összeállna egy szalonképes balközéppel és egy előrehozott választáson végleg lemosná őket a pályáról.

 10. panamajack — 2015-03-19 18:48 

@tiboru: feltéve, ha (és ez egy nagyon komoly ha) egy Putyin által támogatott nyíltan fasiszta pártot/kormányt meg lehet demokratikusan buktatni. Arról nem is beszélve, hogy a Mayarországon a rendszerváltás óta még nem sikerült előrehozott választásokat kierőszakolni (pedig igény lett volna rá).

 11. zsanvalzsan — 2015-03-19 19:10 

@tiboru:
Ehhez szükséges lenne a vállalható jobboldal és a szalonképes balközép. Látsz ilyet?

 12. zsanvalzsan — 2015-03-19 19:12 

@zsanvalzsan:
Elfelejtettem: szükséges továbbá sok-sok olyan választó, aki legalább a saját érdekeit felismeri. És akkor nem is bonyolítom a képletet a társadalom érdekeivel.

 14. Tromb74 — 2015-03-19 20:34 

@panamajack:
😀 😀 😀

Nem jutok szóhoz a meghatottságtól.

 15. Tromb74 — 2015-03-19 20:51 

@tiboru:
háááááát.
– Nincs az a külpolitikai botrány (külpolitika sincs)
– A káosz már nagyjából kimaxolva

Pl. ha ebbe bele pislantok, akkor nem látok nagyobb káoszt a jelenleginél
http://jobbik.hu/programunk/gazdasagpolitika

itt meg találd meg az ezzel szembeállítható programot! Kapsz rá 10 percet.
http://www.fidesz.hu/

 16. tiboru — 2015-03-19 21:35 

@zsanvalzsan:

Még nem, egyiket sem.

 17. tiboru — 2015-03-19 21:38 

@Tromb74:

Káoszt kimaxolva?!

Nem akarlak elkeseríteni, de majd térjünk vissza erre a kijelentésedre egy év múlva.

 18. becsuszoszereles1k — 2015-03-19 22:00 

13. @panamajack es 17. @tiboru: fogaljak ossze a “jelent a jovovel” !

 19. panamajack — 2015-03-19 22:22 

@becsuszoszereles1k: hogy tetszik érteni eztet?

 20. untermensch4 — 2015-03-20 00:54 

@tiboru: ez az elmélet egybevág egy kapcsolódó, szintén csiszolgatandó félelmemmel.
Amikor a 2018-as választások előtt az ominózus 35%-ot csökkentendő, felpörög az “oroszok fizetik a jobbikot” ellenkampány és már gyanús hogy itt-ott fiókokban van bizonyíték is, vonákovics az utolsó kampánycsend előtti órában annyit nyilatkozik: “Elloptunk egy csomó pénzt putyintól. Az EU-tól is el fogunk. A Magyaroktól (esetleg “a te adódból”) nem. Szavazz ránk.”
Túlnyerik magukat kádár népénél ötharmadra (Nagy Imre is egy jó beszólással nullázta a padlássöprő-miniszteri múltját, az oroszoktól lopni meg mégiscsak kurucosabb csíny…) , putyinnal megbeszélik hogy szép csendben megy tovább a bolt, évekig nem zavart senkit, ezután sem fog, mi meg nézhetünk mint hal a szatyorban. A balkáni orosz álmokat tekintve ígéretesnek tűnhet hogy Budapesten magyar, német és szerb neonácik együtt tudnak koszorúzni (ez esetben a magyar-szerb kombó az érdekes). A világ más részein meg úgysem hiszik el hogy ilyen szürrealitások egy európai országban megtörténhetnek (ööö.. hol is van a térképen?), kb mint USA-beli rendészeti konferencián a magyar rendőrök fegyverhasználati szabályai…
Sajnos a mezőnyt elnézve 2018-ig a jobbiknak annyi dolga van hogy nem csinál látványosan hülyeséget (a pofát befogva seggenülés csak megy a valamennyire fegyelmezett militánsoknak) és nem derül ki róla semmi nagyon csúnya (=nem lehet rámondani hogy csak ellenséges rágalom).
Csak ne az legyen a vége hogy egy királypuccs lesz a legreálisabb lehetőség a leváltásukra… Bár ha utána megfilmesítik hollywoodban vagy montipájtonék, a jogdíjak, egyéb megmentheti a költségvetést… 🙂

 21. untermensch4 — 2015-03-20 00:58 

@Tromb74: “Nagyjából kimaxolva…”. A közalkalmazottak lecserélése közmunkásokra még folyamatban van. Ez a ma általunk ismert bürokráciát további okos kormányintézkedések nélkül is új dimenziókba repíti… 1-2 év és látszani kezd majd de addigra már késő, a lavina elindul mostanság…

 22. becsuszoszereles1k — 2015-03-20 12:18 

19.@panamajack:

Ugy, hogy pillanatnyilag az altalad belinkelt 2 cikk tartalmazza a mostani ket szelsoseget=dilettansok es /vagy elrugaszkodottak koroskorbe…,
illetve Tiboru megallapitasa a “maxolast” illetoen – foglalja ossze (foglaltatok ossze) legpontosabban a jelenlegi helyzetet, ami olyan hosszu arnyat vet, hogy a jovore is kiterjednek a kovetkezmenyei (addig akar nem is kell tobb elemzest vegezni…kvazi…). Tehat, nem csupan pontos diagnozis, de pontos elorejelzes is (megmutatjatok a kapcsolodast, azaz ti meg is fogalmazzatok pontosan, amit tapasztalunk, esetleg meg ertunk is.
[Onkenyesen egyesitettem az ‘osszefoglalni’ es az ‘osszekotni’ szavakat. Raadasul kimaradt a ‘g’, de leutottem pedig… Elnezeseteket kerem!]

 23. kszabo — 2015-03-20 13:00 

100 éve vezetnek minket a haza önmagukkal rendkívül elégedett “bölcsei”, hol a falnak, hol be a zsákutcába:) Ideje lenne váltani, legyünk királyság. Import király már másutt is bevált: Károly dán herceg néven ismerték 1905-ig, amikor a svéd–norvég perszonálunió felbontását követően Norvégia királyává választották. Gyorsan elnyerte a norvégok bizalmát és tiszteletét. Kulcsszerepet játszott a II. világháború idején, amikor egyesítette a norvégokat az ország német megszállásával szembeni terrorban.
Legyen egy román a király, szlovák a külügyminiszter, svájci a pénzügyi és lehet folytatni:) Üdv

 24. untermensch4 — 2015-03-20 19:06 

@kszabo: nehéz lenne jó (=kevesen utálnák akármiért alapból) királyt találni. Lehet hogy egy hagyományosan Habsburg-ellenes uralkodóház nyerő lenne. De ne legyen francia vagy egyéb “ellenség” akikről meg a zemberek nem tudják hogy kifijaborja az eleve gyanús, ha nem tud magyarul az megintcsak nemszeretem…
Annyiból viszont jó lenne hogy ha kap egy évet, visszafoghatja annyira a hülye politikusainkat hogy már látszana a haszna.
Olyanra is gondoltam hogy a mindenkori (elméleti) trónörökös legyen a köztársasági elnök. Amikor megjelenik valahol, úgy jelenthetnék be hogy “Őfelsége, az elnök.” Hungarikum lenne.

 25. panamajack — 2015-03-20 19:37 

@untermensch4: kár hogy Zámbó Jimmy meghalt. Minden magyarnak ő volt a király.

 26. Tromb74 — 2015-03-20 21:03 

@tiboru:
Oké, igazad van, lehet még fokozni.
Viszont azt nem hinném, hogy a káosz pont a mérsékelt meg kultúrált szereplőket hozná helyzetbe.
A magyar nép zömének sajnos a gyűlölet és az irígység a kifogyhatatlan üzemanyag, ez még a jólétnél és a békénél is fontosabb.
Olyan szöveggel itt nem lehet nyerni, hogy dolgozunk szépen, mindenki tegye a dolgát, és 10 éven belül minden rendben lesz.

 27. untermensch4 — 2015-03-20 21:29 

@panamajack: hát nekem nem volt. Amikor az eset után nem sokkal viccelődtem a halálával, egy illető a buszon majdnem lenyelte döbbenetében a fogsorát… neki lehet hogy felségsértés volt. Azért vannak ilyen monarchista fellángolásaim mert ugyebár sokan vannak a zemberek akiknek követhető vezér kell. A belga királyi család meg két külön népet is egy államban tud tartani, egy néppel is sikerülhet…

 28. Tromb74 — 2015-03-20 21:33 

@untermensch4:
Hát vezérünk az már van, inkább vezető kéne.

 29. Tromb74 — 2015-03-20 21:52 

@panamajack:
Ezt a jobbik dolgot szerintem kár túl parázni. Minden esélyük megvan, hogy kormányra kerüljenek, de semmi esély arra, hogy kormányozzanak.
Az hogy egy pártnak nincs tényleges programja, önmagában még nem kuriózum magyaroroszágon, de a jobbiknak nagyon rövid ideje lesz bizonyítani, ez még programmal (sőt pogrommal) se lenne könnyű. Lehet, hogy ők fogják először kipróbálni az előre hozott választásosdit.

 30. panamajack — 2015-03-20 22:13 

@Tromb74: én meg komolyan nem értem, mire alapozod az optimizmust, hogy ha a Jobbik hatalomra kerül, meg fog bukni. Valószínű, hogy a nagy nemzeti lózungok meg egy kis cigánybasztatás elég lesz hozzá, hogy kihúzzák az első fél évet. Utána jönni fog az ezúttal valódi szabadságharc az EU-val, amely minden bizonnyal szankciókat fog bevezetni. A lényeg azonban az, hogy Vonáék örömmel fognak Putyin karjaiba menekülni, akár az Unióból való kilépés árán is (igen, ŐK elég hülyék hozzá). És szerinted egy fasiszta párt mennyire fog beszarni a mobiltelós tüntetőktől az Erzsébet hídon?

 31. panamajack — 2015-03-20 22:15 

@panamajack: már a Fidesz-kormány is bebizonyította, hogy attól hogy valami irracionális, még simán lehet politikailag kivitelezhető.

 32. Tromb74 — 2015-03-20 22:35 

Ez meg itten szintén ezen morfondírozik. A szokásos hablatytól eltekintve, nem érti félre a helyzetet. …de engem továbbra is az érdekel, hogy vajon mi lesz miután, a Jobbik megette a Fideszt.

http://hvg.hu/velemeny/20150319_TGM_A_politikai_helyzet_Magyarorszagon

 33. panamajack — 2015-03-20 22:51 

@Tromb74: na abban egyáltalán nem vagyok biztos, hogy a Jobbik meg fogja enni a Fideszt. Szerintem még simán benne van a pakliban, hogy fordítva lesz.

 34. Tromb74 — 2015-03-20 22:54 

@panamajack:
Benne van a pakliban, amt mondasz.
Az EU-val folytatott szabadságharc igen rövid lesz. Csapokat elzár, government shutdown. Hogy Putyinova a hónunk alá fog-e nyúlni az két dologtól függ. Lesz-e benne akarat? Lesz-e benne annyi potenciál?
Hát ide bele van mondjuk kódolva némi szalámi politikának a lehetősége. Magyarán Putyinova talán akkor is “megment” minket, ha ennek az az ára, hogy néhány millióan éhenhalnak Oroszország keleti részén.
Tehát annyiban módosítanám a prognózist, hogy ha majd akkor is (még?) stratégiailag fontosak leszünk Putyin számára, számolni kell vele, hogy ismét kötelező lesz az orosz nyelv, meg mindenhol lehet majd matrjoska babát kapni.
Ámde itt nem csak EU van, hanem NATO is, aki viszont nem szeretné ha azok a fránya rakéták picit közelebb csúsznának a térképen.
A legvalószínűbb forgatókönyv tehát, hogy két lövészárok között fogunk játszani a pöcsünkkel a porban, mígéhen nem halunk.

Szép kilátások.

 35. Tromb74 — 2015-03-20 23:02 

@panamajack:
Ideológiástúl?

A Jobbik=Fidesz+nyiltan felvállalt EUfóbia, nyiltan felvállalt rasszizmus+nyiltan felvállalt antiszemitizmus.
A Fidesz ezeket legfeljebb akkor vállalja fel, ha kicsit bebaszik, de utána gyorsan elnézést kér.
Persze ott tipródik a határon. Kérdés átlépi-e?
Ha átlépi, akkor azt kockáztatja, hogy azemberek a két Jobbik közül azt választják, amelyiknek még nem volt esélye annyit lopni.

 36. panamajack — 2015-03-20 23:07 

@Tromb74: igen, ezért kéne valahogy megakadályozni, hogy a Jobbik esélyt kapjon még jobban elbaszni mindent.

 37. panamajack — 2015-03-20 23:09 

@Tromb74: nem lepődnék meg, ha hamarosan kurva nagy disznóságok kezdenének kiderülni jobbikos vezetőkről, és ezekről részletesen beszámolna az M1

 38. panamajack — 2015-03-20 23:13 

@Tromb74: amúgy nagy valószínűséggel Orbán 2018-ban azzal fog kampányolni, hogy vagy ő, vagy a Jobbik. Így befoghatja a baloldali szavazók egy részét is.

 39. Tromb74 — 2015-03-20 23:21 

@panamajack:

😀 Ha találnak egy figurát, aki össze tud tákolni pár összetett mondatot. Ja, meg nézőt, aki megnézi.

Amúgy azért linkeltem be TGM írását, mert elég jól összefoglaja (habár az összefoglalás nem az erőssége), hogy hol van a kutya elásva.
Jelen pillanatban a kormánynak és az ellenzéknek is jobban kéne koncentrálnia a Jobbikra. …és nem a szokásos nácizós szöveggel.
Nagyon világosan el kellene magyarázni, hogy a cigányságot nem lehet leválasztani a többi sanyarú sorson tengődőtől, egyszerűen azért mert nincs köztük konkrét választóvonal. Amit a jobbik el tud érni az nem más, mint osztályharc, aminek a vesztesei pont a szavazóbázisuk gerincét képezők lesznek.

 40. Tromb74 — 2015-03-20 23:26 

@panamajack:
Sőt, talán pont erre gyúr. Nem rossz stratégia, de ha kicsit is elszámolja magát, gond lesz.
És sajnos eddig még képtelen volt rendes stratégiát kidolgozni.
Játékos, nem edző. Ha a lába elé esik a labda, tudja merre rúgja, de onnantól kezdve már nem rajta múlik a játék további menete.

 41. panamajack — 2015-03-20 23:27 

@Tromb74: mindenesetre Viktor még kurvára meg fogja bánni, hogy maga ellen fordította Simicskát és a sajtóját.

 42. Tromb74 — 2015-03-20 23:30 

@panamajack:
Én ettől azért félek, mert Simicskában még annyi megfelelési vágy, gátlás sincs, mint Orbánban. Ő a magyar Dzsoki Jújing.
Egy igazi féreg, csak óriási hatalommal.

 43. panamajack — 2015-03-21 08:14 

@Tromb74: ebben az esetben nem érvényes, hogy “az ellenségem ellensége a barátom”, de attól még tény, hogy ezek egymást fogják kinyírni.

 44. meggymag — 2015-03-22 09:30 

@kszabo: 23.

A svájci pénzügyminiszter egész jó ötlet, csak elöre meg kéne egyezni a részesedések %-os arányában.
A szlovák külügyminisztert és a román királyt elöször le kéne vizsgáztatni a „Híd, dinamit, hálózat, korrupció“ címü posztból. Nem abból, hogy azt hogyan kell véghezvinni, hanem abból, hogy az mivel jár.
A jelenlegi román király szvsz.egy Nato-s konteó, annak keleti terjeszkedése érdekében.

 45. kszabo — 2015-03-23 16:40 

@meggymag: Mindhárom ország sikeresen blöffölt az elmúlt pár évszázadban és most nekik hisz a világ. A jó példa a helyezkedésre S. Béla bácsi:) https://youtu.be/ehpuqKuQEVI

 46. padi — 2015-03-23 18:35 

@tiboru:

Szép elmélet; hozzáteszek egy hasonlóan cifrát 2018-ra:

A Fidesz kétfelé szakad, a két utódpárt és a Jobbik egyaránt 20-30% között teljesít, tehát csak koalíciós kormánynak lehet többsége – no de kik alkotnák a koalíciót??? Meg tud-e állapodni a két Fidesz-utód?

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.