A Lance Armstrong-Vona Gábor paradigma

A kerékpárversenyek nézése azért hasznos dolog, mert az ember megtanulja, hogy egyetlen orra esés, egy kis oldalszél, egy leesett lánc, kilukadt hátsó gumi is képes megváltoztatni a gondosan felépített stratégiát. Lance Armstrong tündöklése nem azért volt igazán káros, mert a jó öreg Lance szanaszéjjel doppingolta magát. Előtte és azóta is ez történik, csak sokkal kisebb mértékben és kifinomultabb módszerekkel. A doppingmentes profi sport kedvelői nézzenek…komolyzenei koncerteket. A baj az volt, hogy pont azt vette ki a versenyből, ami miatt az egész érdekes, hogy soha semmi sincs lejátszva, bármikor, bármi történhet.

Ha tehát az ember leül megnézni egy ilyen versenyt, ahol az esélyes csapata peckesen teker az élen, majd egyszercsak azt veszik észre, hogy elengedtek túl messzire valakit, próbálják utolérni, de a nagy igyekezetben bukik valaki, és megbolydul az egész mezőny, akkor nyugodtan tépheti össze az elemzéseit, mert egy top 10-be se várt versenyző fog utcahosszal nyerni.

A politikai “baloldal”, amely Magyarországon jelenleg nagyrészt féltudású, saját tehetetlenségüket felismerve csapkodó alakokat jelent, legújabb önfelmentő sztoriként azt találta ki, hogy nincs mit tenni, a 2018-as választás a Fidesz és a Jobbik küzdelmét hozza el. A baloldali  tehetetlenség okairól az örülünkvincent blogon lehet olvasni a nagyszerű jótündér tollából.

Kedves baloldali barátaink semmivel sem különbek egy átlag magyar fociedzőnél, akinek hétszázféle magyarázata van a vereségre, de semmilyen ötlete nincs a győzelemre.

Az Isten szerelmére, három év van hátra a választásokig!

Van egy lassuló Fidesz-csapat, amelyik egyre nagyobb lihegéssel próbálja felvenni a Jobbik tempóját, és van a Jobbik, amely még soha se ment ilyen gyorsan. Ezer és egy oka lehet annak, hogy a következő három évben valamelyikkel valami történik. Honnan tudjuk, hogy Vona pozíciója a Jobbik élén megingathatatlan? Honnan tudjuk, hogy elegendő lesz a populizmusuk? Honnan tudjuk, hogy nem kapnak félreérthetetlen “javaslatokat” amerikai és német részről? Honnan tudjuk, hogy senki sem keveredik ott meleg-, pedofil-, zsidó-, cigány-, adócsalás- vagy egyéb botrányba? Honnan tudjuk, hogy nem kezdik kilődözni a vidéki embereiket? Hogy nem indul ellenük nagyszabású NATO- vagy EU titkosszolgálati akció, hogy az orosz kapcsolataikat leleplezzék?

Honnan tudjuk,  nem lesz olyan, hogy nagy igyekezetükben, hogy a Fidesznek beakasszanak, a Fidesz élet-halál harc üzemmódba kapcsol, megáll a népszerűség-csökkenése és izomból vissza tud vágni?

Ha törekvéseiket siker koronázza, és a Fidesz megroppan, nem lesz az túl korai? Ne feledjük, hogy a Fidesztől nemcsak jobbra futnának el a népek, hanem sok szabad vegyérték akarna középen vagy attól picit balra maradni. A piac nemcsak egy populistát tart el márt most se, és a Fidesz legyőzésében a Jobbik erősen kifulladhat (nem véletlenül várnak türelmesen arra, hogy a Fidesz szúrja tökön magát) és tér nyílhat mindenféle egyéb pártoknak. Honnan tudjuk, hogy pontosan mekkora az a réteg, amelyiknek nem ízlik a Jobbik cukiskodása, amelyik igenis, erőszakosan akar cigánykérdést és bankhitelt elrendezni? Honnan tudjuk, hogy ha Vona kap egy érzékeny mélyütést oroszkém-témában, nem lesz hirtelen tiszta kezek politikáját hirdető riválisa?

Amint látható, nagyon sok a feladat mindkét “jobboldali” pártnál, és nagyon egymást figyelve taktikáznak ebben a hosszú célegyenesben. Közben bármelyikük eleshet, defektet kaphat és meglepetés-versenyző csatlakozhat hozzájuk.

Én ebben, mindenféle előképzettségem és ismeretem ellenére jósolni nem merek. Két dolgot tudok.

Az egyik, hogy a “baloldal” ha most beletörődik ebbe a Fidesz-Jobbik paradigmába, akkor az önbeteljesítő jóslattá válik. Kisapáim, ez a politika, feladatok, helyzetek vannak, ezeket meg kell oldani, aki jobban megoldja, az nyer. Talán le kell számolni azzal, hogy ti vagytok a nagy európai értelemben vett alternatíva, és újra kell építeni mindent.

A másik, amelyet itt megírt jótündér is, az a belefeccölt munka és tanulás szükségessége. Lehet elemezni és lehet hatalmas elméleteket gyártani. Lehet elmerülni a kremlinológia mocsarában, de ez csak egyre jó: hogy az eseményeket követő okoskodó legyen az ember.

Amikor akár Panamajack, akár én ráérzünk valamire, hetekkel azelőtt, hogy az robbanna a sajtóban, az nem azért van, mert mi ennyire ösztönös zsenik vagyunk. Olvastunk könyveket, ismerünk bizonyos folyamatokat, amelyek más országokban már ezerszer lejátszódtak.

Amit nem ismerünk, és ami miatt a Jobbik-Fidesz választás kapcsán vélemény-különbség van köztünk, az az, hogy mit gondol a magyar nép. Mit gondol a városokban? A közepes városokban? A gazdag és a szegény falvakban? Mit gondol keleten és nyugaton? Szeged környékén?

Hogy jön ez össze azzal, hogy az adott területen mekkora a szegénység, a csecsemőhalálozás, a drogfogyasztás és az átlagéletkor? A Fidesz, amíg erős volt, azért volt erős, mert figyelt ezekre az adatokra. Hanyatlásuk egyik oka, hogy már nem teszik.

A Jobbik pedig azért erősödik, mert a fenti vizsgálatok (nevezzük őket csúnya szóval attitűd-kutatásnak) nélkül is elkapott pár népszerű témát, és azt mondja, amit sok ember hallani akar.

A feladat a baloldalon annyi, hogy igyekezzen az élen menő két biciklistától nem nagyon (nem jobban mint eddig) leszakadni, és a csak nyilatkozni és nosztalgiázni tudó szociológusait, demográfusait, statisztikusait,  olyanokra cserélni, akik képesek pontosan meghatározni, hogy a célközönség mit gondol a fontos közéleti kérdésekről. Ez a tudás alapozza meg azt az erőt, amivel egymásnak lehet a két nagyot ugrasztani és amivel nyerni lehet. Idő van, távolság van, itt a pálya. Hic Rhodus, hic salta.

Én tudom, hogy pocsékul hangzik, mert ez sok munka. De az összes bicikliverseny közös tulajdonsága, hogy pedálozás nélkül még nem nyert senki.

 

15 hozzászólás

 1. hadrian77 — 2015-03-31 17:41 

Sastre 2008-ban az Alpe d’Huezen robbantott. Meg is nyerte vele a Tourt. Na ilyet nem tud csinálni a baloldal. Vona viszont a nyugati nyitás dumával megpróbálja bedarálni a Fideszt és megszerezni még több bizonytalant. Érzi a Fidesz a lihegést a nyakán. Persze érdekes lenne, ha a mérsékelt iránnyal nyerne a Jobbik, mert ahhoz kellene igazítani a kormányzást is.

 2. professzorpizka — 2015-03-31 17:43 

@hadrian77: Láttuk már Andy Schleck láncát leesni a kritikus pillanatban.
Láttunk már 25 percre elengedett Oscar Pereirót, láttunk már (múlt héten) szaltózva orra bukó van Avermaet-t. A feladat kibírni a következő három év emelkedőit, nagyon messze van a finis, addig bárki megrogyhat.

 3. hadrian77 — 2015-03-31 18:39 

@professzorpizka: mostanában elég sok a hegyi szakasz, meglátjuk ki hogy bírja.

 4. joep — 2015-03-31 19:37 

Az eszmefuttatásnak az az egy hibája van, hogy azt feltételezi, hogy a baloldal nincs megvéve kilóra, azaz nyerni akar. Szerintem nem.

 5. professzorpizka — 2015-03-31 19:43 

@joep: az is egy jó kérdés, hogy mi a baloldal…

 6. norniron — 2015-03-31 21:32 

Alapvető koncepcionális problémákat látok mindenütt, még a Fidesznél is, meg persze mindenütt. A Fidesz azért politizál, azért működik, hogy ezek a Lázár János, Szíjjártó-félék, egy szinttel lejjebb pedig a tekintetes főszolgabíró uramék /öhm/ akarom mondani vezérigazgató és polgármester úrék az idők végezetéig a nyakunkon üljenek, hiszen megnőnek a gyerekek, oszt nehogy már minimálbérért legyen ügyvédjelölt, vagy valami bankban aktatologató, ha már jogot vagy közgázt végzett, igenis legyen tanácsadó cége és kapjon megrendeléseket. Másfelől az MSzP, meg úgy általában a baloldal ugyanezt akarja, azzal az apró különbséggel, hogy ő akar lenni a Fidesz. Ami a legaggasztóbb, hogy a Jobbik ellen nincsen érdemi politikai [és nem rendőri vagy más hatósági, mert a szabadságot azért szeretem 🙂 ] fellépés. Amit a cigányokról vagy a zsidókról gondolnak vagy mondanak, érdemi reakció nincsen. Ma az indexen, mint a véres kardot, körbehordozták, hogy micsoda karatkergyilkosságokra készül a Fidesz a jobbik ellen. Fantasztikus! Tehát érdemben megint nem reagál arra, amit a Jobbik mond, képvisel, megtestesít, hanem ki fog derülni, hogy a Jobbik vezetői között korruptak, bűnözők, külföldi kémek vannak, amit eddig is tudott mindenki. De az, hogy egyébként miért nem jó az a jelenség, amit a Jobbik megtestesít, az megint nem fog “kiderülni”, arról meg már rég nem is álmodom, hogy esetleg annak a szándéka felmerüljön, az okokat, amik életre hívták a Jobbik nevű jelenséget, talán, esetleg, ha amúgy bokros teendőik engedik, az urak akár jobb akár baloldalon megszüntetni méltóztatnának. Megkockáztatom, azért, mert ők nagyon is jól profitálnak ebből a status quoból, igen, még a baloldal is, abból az egyre szűkülő piaci szegmensből még tisztes polgári jómód biztosítható, hogy panaszos hangon elmondják, hogy micsoda borzalmas rasszizmus, korrupció stb. van ebben az országban, ezzel mintegy igazolva a saját létjogosultságukat. Érdemi Jobbik-kritikának marad tehát az, hogy a “cigánybűnözés” egy csúnya szó, és Kágébéla orosz kém, ezzel a Jobbik letudva.

 7. kemenyen olvasó kisember — 2015-03-31 21:44 

off:
Próbáltalak hívni mobilon, de az a szám már nem kapcsolható. A 857-es végű. Meg aztán péntek este elég nagy időviharba kerültem egy születésnap kapcsán, szóval nem is igazán tudtam volna ott lenni a találkozon. Talán majd legközelebb. Addig meg olvasgatok.

ui:
Jó éjszakát te majom, egyszer elkaplak. 😉

 8. norniron — 2015-03-31 21:46 

@norniron:
Még ehhez jön egy általános, modern civilizációs válság is, mely szerint a modern nagy néppártok azok a politikai formációk, akik egy jelenkori tömegdemokráciában képesek kormányt alakítani. A FIDESZ is, minden magyaros torzulása, orbánközpontúsága, pántlikás urambátyámossága ellenére egy meglehetősen hatékonyan működő modern tömegpárt. Egész Európában, illetve az angolszász világban mindenhol olyan tömegpártokat találunk, amiknek az az érdeke és egyik célja, hogy minél szélesebb választói csoport számára legyenek elfogadhatók, ezért aztán a paradox helyzet áll elő, hogy – bár mindenkit meg akarnak szólítani, mindenkinek akarnak mondani “valamit” – a nagy kakofóniából végül az lesz, hogy senkinek nem mondanak semmit. Az egyes tömegpártok egyfajta menedzserirodává váltak, akik igazából nem kormányoznak, csak üzemeltetik a rendszert, sodródnak. Mi mondanivalója van bárki számára a CDU-nak, SPD-nek, a francia szocialistáknak, a toryknak, a republikánusoknak, demokratáknak stb? Ja, egy van: szavazz ránk! Ebből a szempontból a Fidesz sem kivétel, mondanám az Mszp-t is, de ott a “tömegpárt”-ból már rég hiányzik a tömeg. Szóval a dolog egy egész világra kiterjedő civilizációs válság tünete is, súlyosbítva a magyar sajátosságokkal.

 9. professzorpizka — 2015-03-31 23:47 

@kemenyen olvasó kisember: az a számom rég nem él. Dobj egy emailt, amiben megírod, hogy ki vagy, és kapsz számot 😀

ui: a találkozó szombaton volt. De nem te vagy az egyetlen, aki elnézte, volt, aki tegnap hívott fel, hogy akkor mikor is lesz?

 10. keményen olvasó kisember — 2015-04-01 00:08 

@professzorpizka: A nagyapa megkérdezi az unokáját:
– Kisfiam, hogy hívják azt a németet, aki eldugja a dolgaimat?
– Alzheimer, nagyapa, Alzheimer!

Tudom, hogy szombaton volt. Azt hittem tudni fogod az utóiratból. Mindig túlbecsülöm magam. 😀
A héten jelentkezem. 🙂

 11. danesdzsu — 2015-04-01 00:50 

@professzorpizka

Pereiro Sio csak második lett vele, talán a következő Tour is hamarabb dőlt el.

Ha érted, hogy mondom:)

 12. keményen olvasó kisember — 2015-04-01 12:58 

@professzorpizka: Nem találom a mail címedet. Az enyém: majmasz kukac vipmail.hu 🙂

 13. professzorpizka — 2015-04-01 18:31 

@keményen olvasó kisember: óbazmeg :DDD (a nevem, dr-rel az elején kukac dzsímél)

 14. untermensch4 — 2015-04-01 20:50 

@hadrian77: “Persze érdekes lenne, ha a mérsékelt iránnyal nyerne a Jobbik, mert ahhoz kellene igazítani a kormányzást is”
Ha valóban van annyi eszük amire szükségük lenne akkor azt fogják tenni. Kezdetben úgysem tudják zökkenőmentesen belakni a kijárt lopási útvonalakat, az az időszak a “belső ellenség” (a vezetéssel nem együttmenetelő, túlhülye/túlmohó/kompromittáló jobbik-“elit”-hányad) kiszelektálására is jó lesz a külső ellenség mellett. Ha a kezdeti leltározás közben csak annyit tesznek hogy a rendőrséget hagyják valóban jogállamilag működni (az erre való pénz máshonnan is ellopható) akkor már a hőbörgő vagdalkozások nélkül is több %-uk lesz. Azt meg gondolom leszűrik a fidesz nézegetése kapcsán hogy az átgondolatlan csapkodás mennyire nem éri meg…
Csak arra kell rákészülniük hogy a “hosszú kések félévét” jól kommunikálják majd (“Minden bűnözőt becsukunk, fideszeseket, mszp-seket és jobbikosokat is, rend lesz kérem, pont”). Ha még annyira okosak is lennének hogy putyinnal is okosan táncolnak együtt (=feltűnés nélkül) akkor egy időre csúnyán állva hagyhatják a mezőnyt amit s ahogyan manapság ismerünk.
Feltéve hogy a jobbik önálló entitás és nem zsirinovszkij magyar verziója.

 15. keményen olvasó kisember — 2015-04-02 11:20 

@professzorpizka: Ezt meg én nem tudom összekombinálni. Küldtem az “elesős” gmailedre számot. 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.