Frigyes, a macska

Róbert nem volt okos fiú, de buta se. Szakmája lett. Érettségije. Dolgozott. Olyan nagyon sikeres nem lett, de lett felesége, gyereke. Aztán elvált.
Az apja egy tavaszi napon halt meg, anyja utána, ősszel. Nem bírta fizetni a tartást a gyerekek után, megállapodott az asszonnyal, aki épp akkor költözött ki a devizahiteles lakásból, hogy a gyerekekre íratja a szülői házat, költözzenek oda, ő pedig elmegy albérletbe. Elment. Társbérlőt fogadott, aki meglopta. Berúgott. Megverte a társbérlőt, feljelentették.
Dolgozott, fizikai munkát, próbált felszínen maradni, de egyre többször a kannás borhoz nyúlt, és ha ivott, kötekedett. A rendőrnek adott pofonért felfüggesztett kapott csak.
Egyedül lett volna, ha nincs egyetlen meglevő öröksége, Frigyes, a macska. Herélt, hófehér, lakás kényelméhez szokott kandúr.
Egy nap lopni ment. Ételt és italt. Egy doboz sörrel, egy kiló liszttel és fél kiló nyers csirkehússal bukott le. A biztonsági őr próbálta megállítani, és ő megütötte. A rendőrségen tért magához. Rablás. 2-8 évig terjedő.
A bíró azt kérdezte tőle, miért nyers húst lopott? Azért, mert úgy terveztem, Frigyest is megetetem – felelte. Ki az a Frigyes? Hát a cicám, még anyukám cicája volt – hangzott a válasz, az ekkor már másfél éve börtönben ülő, időközben az alkoholtól megszabaduló vádlottól.
Hol van most Frigyes, kérdezte az ülnök, aki előtt egy tolltartón pont ilyesféle, fehér, hízott macska képe díszelgett.
Amikor megmondták, hogy be kell menni a börtönbe, bírónő, akkor feladtam hirdetést, és most egy családnál lakik, kertes házban, mondta el életem eddigi legjobb védőbeszédét… a vádlott.
Köhögést és tüsszögést színleltem, hogy törölgethessem a szemem. Mindenki más kibírta.
Azért csak mondtam védőbeszédet, a bérlőtárssal a balhézást elfogadták zaklatásnak, a csirkehús esetét nem sikerült lopássá és pofozkodássá alkudni, maradt rablás, négy évet kapott.

Azt hiszem, kicsit kérgesednem kell még ehhez a pályához.

7 hozzászólás

 1. joep — 2015-03-30 19:29 

Hát, azt hiszem, ezt egy Tiborc nevű paraszt is elmesélhette volna.

 2. janko — 2015-03-30 22:41 

Emberünk nem vette észre, vagy nem vette komolyan, amikor lefutott az első szem a harisnyán. Mire rájött, hogy az egész élete lefutott szemekből áll, már késő volt. De nagy harcos, mert a tisztességét megőrizte. Könnyező ügyvéddel még nem volt dolgom, de a bejedzésed után veled pert is könnyebben veszítenék 🙂

 4. becsuszoszereles1k — 2015-03-30 23:08 

“mondta el életem eddigi legjobb védőbeszédét… a vádlott.” – ennel a mondatnal tudnam elsirni magam…

A biro pedig egy korlatolt irodakukac: eloiteletes egy itelet ez a reszerol, kompenzalva a kisebb, maganabb jellegu ugyben valo engedessel. Vagy? + ha a szerintem nem Tiborc jelenseg tulzottan verekedos (ugy tunik), nem kellett volna kivizsgaltatni a kerdest is, meg ot is? Hiszen egyertelmu, hogy mar gyenge… es akkor az utja egyenesen a bortonbe vezet? [Tudom en, hogy sem az elet, sem a birosag nem kisded megovo, sem nem szocialis halo, de nehogy mar a buntetesvegrehajtas dolga legyen kizarolag!] :/

“a csirkehús esetét nem sikerült lopássá és pofozkodássá alkudni” – pedig az volt…- eloitelet ellen kevesse tudsz tenni, fokent, ha nem szamitasz ra, de ez ne ‘kergesedes’ legyen majd… 🙂

Frigyest, a macskat es gazdajat azonos itelettel sulytottak – de profi! 🙁

 5. becsuszoszereles1k — 2015-03-30 23:20 

@becsuszoszereles1k:

sulyos itelettel sujtottak! 😀 bocs…

 6. meggymag — 2015-03-31 07:15 

@joep:1.
Ezt már mondták Mikszáthnak is, ha jól emlékszem, mikor felolvasott a palócainak: nincsen ebbe kérem, semmi se, ilyet én is tudok.

 7. noirp — 2015-03-31 09:05 

Ülök és fogom a fejemet.
Többet nem tudok mondani, tisztelt bíróság.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.