Noirpova: A nyolcadik főbűn 3.: Befejezés biztató szavakkal

Befejezés biztató szavakkal

Az előző részt azzal az ígérettel zártam, hogy egy kis biztatást, vigaszt nyújtok az előző két részben ledorongoltak számára. Nosza. Ne legyek én adósa senkinek…

Kedves Felebarátom! Ha élénk közéleti érdeklődéssel bírsz, töltsön el örömmel, hogy kb. 1996 óta nagyjából mindenki neked írja a dalt, neked énekel. A te boldogságodat szolgálta a millenniumi hepinesz és a rákövetkező jóléti rendszerváltás. Neked osztottak 13. havi nyugdíjat, tudván-tudva: sohasem fogsz rákérdezni, izé, ezt most hogyan, miből? Téged lelkesítettek a száz lépéssel, amit megtéve a rozzant gazdaság helyébe beköszönt a Kánaán. A te címerállatod volt rövid ideig a pannon puma; a te füledbe dübörgött a gazdaság, szépen elfedve, hogy helyben jár a férfiasan zajos masina. Imígyen teérted kúrták el nem kicsit: nagyon. S kisvártatva csakis a te üdvödért bomlottak ki a hugyos forradalom dicső lobogói. Te rohantál szavazni a vizitdíj ellen, majd fogadtad mosolyogva, fenntartás nélkül ugyanez év közepén — két hónappal egy gazdasági világválság kirobbanása előtt — hogy „Infláció fölötti nyugdíjemelés: megcsináltuk”. A 2010-et követő években pedig, benyomásom szerint, szintén a te igényeid szerint szabják (el) mindazt, amit lehet. Másra, akinek el lehet adni az oktatásra szánt összegek egyenletes csökkentését, a gimnáziumok megnyírását, végül komplett szakok rögtönzött szétverésének gondolatát, kire gondolhatnék? Másra, aki örül a vasárnapi boltbezárásnak, látatlanná téve hatástanulmányokat és hallatlanná téve az össznépi dühöngést: kire gondolhatnék?
A te jogérzékedet legyezgeti egyre ügyesebben a szélsőjobb, biztatva, hogy nyugodtan válasszad megfele az embereit. A képviselő úr csak azt akasztatja majd föl, aki bűnözik; s ebből te rendre azt a következtetést vonod le, hogy rád sosem, véletlenül sem sülhet semmilyen bélyeg. A te etikádat fejleszti a Tolvajkergetők c. épületes videósorozat, az önbíráskodás Barátok köztje. Neked dudorászik a hátsó, poros szkáj széksorból Thürmer Gyulus: meghalt Kádár király, oda az igazság!
Neked írták egy hete — egyenesen a legcukibb sztáros-celebes pletyimagazinba — a
hitelrontással felérő agyatlan píárcikk izgalmas intimitásokkal teli újdonságot az ország jelenlegi miniszterelnökéről. Kicsattanó testi egészségéről, érett gondolkodásáról, érdekes akusztikus hallucinációiról. http://444.hu/2015/04/23/a-felesege-neha-agyon-tudna-csapni-orban-viktort/)

Ha észreveszi, hogy 10-15 kiló felszaladt rá, kemény fizikai munkába kezd, hogy a felesleget ledolgozza. (…)Orbán túlságosan szereti a disznóhúst, és inkább fát vág 2-3 órán át, minthogy diétázzon. (…) Lévai Anikó szerint, ha a férjét valami nem érdekli, egyszerűen elengedi a füle mellett. (…) Amikor Párizsban jártak, Orbán „Itt a piros, hol a piros?”-on eljátszotta a vésztartalék 500 frankjukat. De ami Lévai szerint ezután történt, az még keményebb: Letörten baktattak, Lévai pedig csak őrlődött belül, hogyan lehet valaki ilyen felelőtlen. Torkára fagyott a szó. Szótlanul mentek egymás mellett. Pár perc néma séta után Orbán hirtelen megállt, és azt mondta: „Most meg mit kiabálsz velem?” Nem is csoda, hogy úgy elkezdtek nevetni, alig bírták abbahagyni.”

Hiszen te nem fogsz felhorkanni újságolvasás közben: atyaisten, ennek az embernek hangok ordítoztak a fejében, kikezelték ezt vajon? Sem azt nem teszed szóvá, hogy holy shit, milyen arculatépítés ez, konkrétan a miniszterelnököt elhízott, instabil elméjű, lusta türhőként mutatják be…?!

Ha azonban apolitikus lélek vagy, akkor sincs okod rosszkedvre. Neked színeskedik a polcon a Hihetetlen!, az Elixír, a Leleplező Országkrónika Könyvújság, a Nők Lapja Ezotéria, az Arany Tarsoly, akkor is, amikor HVG-t vagy más, leszarom-csupabötű folyóiratot már nem kapni. Tudományos műveltségedet vállvetve szolgálják a „csemtrél”-ről, a gyíkemberekről, az intelligens tervezésről vagy a Holdon virágzó Negyedik Birodalomról szóló, paradigmaváltást és új világot jelentő művek. Naponta három, piros-fekete-sárga-fehér színvilágú, öklömnyi címek-dinnyényi cicik alapon szerkesztett, információgazdag lap közül választhatsz. Becsüld meg ezt a bőséget, másnak már egy napilap se jut, amire ráfanyalodna.
A te egészségedért aggódnak az oltásellenes újítók, finoman elhallgatva, hogy tört már ki miattuk kanyarójárvány. A te igényeidet szolgálja ki a lenmagpogácsából csúcsminőségű paleodiétás élelmiszert gyártó cég, üzemük higiéniájában is tökéletesen megvalósítva a bioökót: a biopókhálótól egészen a kedvező csí-áramlást kibocsátó aszalt patkányig. https://www.youtube.com/watch?v=TQVhxhdk1F4 A te italod az
oxigénnel dúsított, magas antioxidáns aktivitású víz.

Szóval, igazán nincs okod pesszimizmusra. Úgy látom, idehaza mindinkább tiéd az ország, magadnak építed. Építsd tovább, s ne törődj vele, mi lesz belőle húsz év múlva, hiszen már egy hetet előre felmérni, megtervezni, beosztani is milyen vesződséges dolog ebben a mai rohanó világban. Nem-e így van?

 

36 hozzászólás

 1. Tromb74 — 2015-05-04 08:17 

Sazt meg ki is felejtetted, hogy a halálbünti is terítékre került – persze csak teoretikusan (hahaha) -, mert az ingyen ebéden kívül még a vérszomj, amit feltétlenül ki köll elégíteni.
Nem elég a bruszvilisz meg a klintísztvúd a tévében, a valóságsók szintjére kell emelni gyilkolászást.
Különösen jó, hogy ide emelted az Orbán-Lévai sztorit (magamtól nem vetemedtem volna az elolvasására), mert ebből tisztán látszik, hogy drága miniszterelnökünk (áldassék a neve) pontos tükörképe népünknek.
A pszichopátiás tünetekkel súlyosbított, felelőtlen és faragatlan tapló lényegében az un. átlagemberrel egyenlő Magyarországon.

 2. panamajack — 2015-05-04 10:03 

@Tromb74: Egyetértek. Az inkriminált interjú valójában egy profin riszörcsölt, grammra kimért PR-mestermű. Olyannak mutatja be a Miniszterelnök Urat, hogy az istenadta nép hímnemű egyedeinek minél nagyobb százaléka magára ismerhessen benne – hisz a mi emberünk ő, a Nép embere!

 3. komojtalan — 2015-05-04 10:29 

Ha még csak a saját 500 Frankjával itt a pirosazna, de sajnos mostanában az országot teszi fel tétnek … Eddig volt az erő politika, most hogy fogy a szavazótábor jön a Jobbiknál bevált cukiság. Azt viszont nem értik, hogy a Jobbik nem ezzel nyer szavazatokat, hanem az ismeretlenségével, a cukiságával csak az eddigi politikájukat próbálják feledtetni (álcázni?) és szalonképessé tenni a bizonytalan választóknál. Az ominózus interjú (több részlete) már megjelent 2009 -ben valahol a kampányban. Persze fogalmam sincs hol, de van akit érdekelt és megjegyezte, megírta. Sajnos a választás, a demokrácia ilyen, ígérni kell, mert ha nem ígérsz akkor nem nyersz. Aztán persze elvárják hogy betartsd, legalább a nagy részét. A Bokros csomag senkinek nem tetszik, még ha 20 év távlatából megítélve szükséges is volt, de nagyban hozzájárult az 1998 -as vereséghez. Orbán olyan, hogy választást tud nyerni, viszont ha a kezében a hatalom egyszerűen képtelen élni vele, csak visszaélni tud. Bajnai pont az ellenkezője, választást soha nem nyerne, viszont 2009 -ben kihozta a maximumot, vagy közel a maximumot.

 4. becsuszoszereles1k — 2015-05-04 11:47 

Egy ilyen patthelyzetrol, amilyen Mo-on – ve’lhetoen – van, mar csak a pestisjarvany bir eszembe jutni. :/

“Hová mentek a gazdagok?
A levegő rothadásával kapcsolatos nézetek miatt jó levegőre, messze az emberektől. Bonfini is azt írja, hogy Mátyás király egyszer erdős területre ment a pestis elől.
Az elit vidékre költözése visszavetette a városok fejlődését?
Nem. Már régebben is divat volt Itáliában, hogy az elit nyaranta a városon kívülre vonult. Viszont fontos teológiai és társadalmi kérdéseket vetett fel a gazdagok menekülése. Már az 1360-as években elkezdődött a vita, hogy lehetséges és erkölcsileg helyes-e elmenekülni. Ha ugyanis elmegy a várost vezető elit, akkor a proletárok átvehetik a hatalmat. Az 1378-as firenzei ciompi lázadás (plebejusok felkelése – a szerk.) is két pestisjárvány között zajlott. Volt, ahol íjászokat szerződtettek, akik távolról le tudták lőni a lázongókat. A másik vetülete a problémának, hogy Isten elől el lehet-e menekülni. Ugyanis ha Isten küldi a járványt, akkor az úgyis utoléri a halálra ítéltet.
A harmadik kérdés morális jellegű volt: ott lehet-e hagyni a szenvedőket? Ez a papok és az orvosok esetében merült fel élesen. Visszatérő probléma volt, hogy ők is gyorsan leléptek. E vita Petrarca idején is felmerült már, aztán nálunk a 16. századtól protestáns körökben jött elő. A kálvinisták erősen ellenezték a menekülést, míg a lutheránusok inkább megengedők voltak.”
Link: https://www.google.co.il/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=7&cad=rja&uact=8&ved=0CEgQFjAG&url=http%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2009%2F04%2F30%2Fpestis_janni%2F&ei=7jFHVf-GNYr2UpSzgMgD&usg=AFQjCNGXXc_qmgoOko7euaigkbvMqlKARg&sig2=f_LnsKjPBufpcWtBjEcyTw&bvm=bv.92291466,d.d24

 5. noirp — 2015-05-04 12:11 

@Tromb74:

1. Halálbüntetés: azt már a Prof az előzőekben elemezte, hogy egyértelműen gumicsont. Azóta befutott a HVG tippje is, hogy miről óhajtják elterelni a figyelmet vele (a vasárnapi boltbezárás totális kudarcáról, szerintük).
Ami engem legjobban meglepett, az nem az, hogy bedobták — mert valóban, magyarembör vevő az écára, szvsz akár részt is venne benne és csak akkor bizonytalanodna el, ha családtagját kéne felaprítani — szóval na, nem ez volt a meglepi. Hanem hogy mégis, mi a búbánatos rossebre számítottak az EU részéről. Hogy úgyse tudják meg? Könyörgöm, 12 órán belül jött a fölhorkanás Junckertől!
Azért érdekelne, hogy hol él minelnök úr és legkedvesebb kommunikációs tanácsadója/-i. Már így agyban? 1920 és 1955 közé tippelek, amikor még a telefon is bizonytalan volt, nemhogy Internet meg ilyen huncuccságok…Nem kicsit ciki azért ez.

Lévai-Orbán-interjú: Azannyát, gyönyörűen rátapintottál a lényegre. Igen, kábé olyannak mutatja be a minelnök urat, amilyen az átlag magyarembör. Nem tudja, hol a lakásban a porszívó, nem szokott maga után mosogatni; ha van mit ennie, akkor súlyfeleslege is van; a kritikát leszarja, a gyereknevelés tenyér dolga, és nem utolsósorban van egypár pszichiátriai kórság is a háttérben, de erről még csak fel se merül, hogy ezek betegségek lennének. “Úgy nevetünk, alig tudjuk abbahagyni”, mikor a Józsi hallucinál.
Nyilvánvaló, hogy ezt a mocskot ostobáknak írták, akiknek a felsoroltak természetesek.

De mi van, ha nem csak a célscsoporthoz ér el. Most képzeld el, ez egy píárcikk. Kezébe kerül, mondjuk, a német követségen egy unatkozó Jürgennek:ő unalmában beleolvas a titkárnője ottfelejtett újságjába. Szerintem a cikk végére kihullik a focistafrizurája az utolsó szálig.

Nem mintha enélkül nem tudnák odaát, hogy a magyar miniszterelnök egy szalonnás hasú, műveletlen, arrogáns és valószínűleg nem egészen százas elméjű egyén, kiderült az már február 2.-án élő egyenesben, többek között. De hogy ezt Magyarországon így, lazán, mosolyogva kitegyék az ablakba, az lehet, még új egy kicsit. Vagy én vagyok naiv?

 6. noirp — 2015-05-04 12:11 

A Lévai-interjúról lefelejtettem, hogy az a 2. pont. Bocsi.

 7. yenoee — 2015-05-04 13:53 

Jó, végül is, ez is a biztatás egy formája, amikor az alattvaló birkák legsötétebb, legaljasabb érzéseit csiklandozzuk egy kis fasza gyűlöletkeltéssel, tenyésztett bunkók botrányaival és erkölcstelenül mutogatott, rossz minőségű plasztikai hegekkel.
Nem biztos, hogy megvan a megfelelő élettapasztalatom hozzá, inkább csak megérzés: szerintem az emberek nem ennyire sötét, tufa köcsögök, mint ahogy a poszt sugallja. Ha tényleg csak ennyiből állnánk ugyanis, akkor simán le kéne géppuskázni a lakosság 95 %-át, a maradék pedig kereshetne egy számára alkalmasnak tűnő talapzatot, melyre felhágva ércnél maradandóbb szoborrá nemesedhet.
Már megint a Jobbikra kell mutogatnom: a sikerük tán annak is köszönhető hogy ők kitaláltak egy kommunikációs stratégiát, ami az egységnyi választóban nem(csak) a libsifaló fotelharcos nácit korbácsolja fel. De ha Vona kölyökvizslás képeire ez a leporolt bulvárcikk a Fidesz válasza, akkor tényleg az van, amit a Prof is mond: ezek elvesztették a kommunikációs egységet, a kapcsolatot a valósággal (választókkal) és már csak kapkodnak össze-vissza.
Ez jó 🙂
De a még jobb az lenne, ha valaki, egy értelmes csoportosulás elkezdene olyan üzeneteket küldeni a potenciális szavazóknak, amelyek nem a zsigeri gyűlölet kinyilvánítására adnak lehetőséget, amelyek nem a frusztráltságból jövő negatív indulatokat gondozzák, nem a kétségbeesés és a reménytelenség érzését igazolják és emelik egyetemes szintre.
Volt/van ugye a “kinyílott a pitypang, megírom” és a “keményen dolgozó kisember”, mint a Fidesz ebbe az irányba mutató kísérlete, ami azonban azért nem működik, mert ezek csak tartalom és mélység nélküli lózungok voltak. Egy kis gügyögés a bubukáknak, amíg Apa lopja a vécépapírt az óvodából, meg közben az óvónénit is lekúrja.
Nyilván azért nem lehet (nekik!) ebbe mélyebben belemenni, mert már a nyíló pitypang alatt is bugyog föl a szar, és a keményen dolgozó kisembernek is a – szintén már e blogon megénekelt – barna zakós helyi apparátcsik mondja meg, van-e közmunka vagy nincs.
No de itt jöhetne egy értelmes ellenzék, amelyik belőhetné a gólokat. Odaállhatna olyan ügyek mellé, amelyek kapcsán valódi értékekre – de még inkább: valódi problémákra és megoldásaikra – hívhatná fel a figyelmet. Nyilván nem lehet mindent egyszerre, de ki lehet választani azokat a kiemelt ügyeket, amelyek sok választót foglalkoztatnak, egy jó megoldási javaslatot közérthetően lehet kommunikálni és amihez évekig vissza lehet térni, mint sikerrecept. (Fideszéknél ez volt a rezsicsökkentés, de a koncepció nem volt eléggé hosszú távú, például meg kellett volna kérdezni a külügyet, hogy mi várható az európai energiaárak alakulása kapcsán.) Az nem jó duma, hogy azért nem kell ilyen, mert akkor a Habonyék biztos ellopnák a jó kis ötleteket és sajátként tálalva tovább betonozódnának a hatalomba befele. Már régen túlmentek egy határon, ahonnan arcvesztés nélkül nem térhetnek vissza.
Jó, hát tény, hogy ezen viszont melózni kell. Mindenekelőtt felszámolni de legalább kiiktatni az értelmiségi társutas kádári időkben tökélyre csiszolt intézményét, mert ha volt valami, ami mérhetetlen károkat okozott ennek az országnak, akkor az pontosan ez volt. Mára csak a romjai maradtak, de még így is képes bénítani.

 8. flashbang52 — 2015-05-04 14:34 

Ööööö.. ha lehet választani akkor én inkább maradok az öklömnyi betüknél és a dinnye ciciknél… mint fordítva 🙂

Mijazhogy favágás hát a kettlebel hol marad? Mit fog ehhez szólni Vlagyimir cárevics? http://www.borsonline.hu/cikk.php?id=45858

Azért elképezeltem, hogy reggelente a Cinege útca lakói arra ébrednek, hogy:
– “Mija bánatos f@sz ez a kopácsolás. ( A csendhez fűződő joga mindenkinek megvan aki 100 milla felett csengetett ki a lakásért)Gizike kérdezze már meg a zutca végén a tekeseket megint gyurcsányék tüntetnek?
-Naccságos úr jelentem csak a miniszterelnök úr fogyókúrázik. Leborítottak neki egy pótkocsi akácfát és most azt vágja
A testőrség is besegít, hogy meglegyen a motiváció. Itt vannak Rogán úrék is személyzettel, Rogánné asszony hozott finom almáspuszedlit a személyzet meg fát vág.
Meg a Lázár úr is itt van egy gyengített urániumfejes taktikai szibériai baltát lóbált Владимир Владимирович Путин felirattal.
Mészáros úr nem tud jönni de küldött 28 oldal szalonnát 20 liter szatmári szilvát meg 24 erdélyi favágót.
Habony úr sem tud jönni mert elfoglalt, Londonban csajozik, de Vajna úrral küldet egy monokróm Stihl & Versace motoros fűrészt, meg egy Yugo Bosch favágó inget.
A Századvég tinktank a helyszínen készít egy tanulmányt ( 900 millióért), hogy hány kalória szalonnát + pálinkát éget el egy darab miniszterelnök egy darab invazív akácfa feldarabolása közben és ez mennyiben segít megőrizni az ország népességmegtartó képességét és energia politikáját.
Bajer úr is ítt lesz! Ő cikket ír arról, hogy a favágást mindig is a bátrak sportjának tartotta mert minden egyes tuskóba oda képzeli S Lajos g@ci nagy fejét.
Szíjjártó urat kiröhögték mert egy Ghost of Venezuela márkájú bozótvágóval jelent meg ( lö déli nyitás), de kiderült az nem vágja az akácot,csak amikor még vékony.
Polt úr is megérkezett egy azeri baltával (még rajta volt a bűnjelcimke is.)
Este még nagyobb hangzavar lesz mert jön az Omega. Újrahangszerelte a Vígan él a favágó cimű slágert és a Petróleum lámpát. ( csak még gitárost keresnek)
Kövér úr is megérkezett az országgyűlési őrséggel. Hoztak fokost meg alabárdot mivel a régi magori vitézek is így gyakoroltak a gyepű szélinél.
Dajcs úr valamit félreértett mert egy fűnyírót hozott meg cigis papírt sodorni a dzsangát.
Szerintem a naccságos úr is jól tenné ha átmenne egy kicsit fogyókorázni. A naccsága már meg is rendelt egy könnyített kevlárnyeles aranyozott élű Bear Gryllis dobófejszét ( a securitys Józsi szerint a fát nem vágja, de jó messzire lehet hajítani)
Csak arra tessék vigyázni, hogy Zöldek meg a DK már körbeülték a japán cseresznye fát az út végén ( ahova Mucikát hordjuk reggelente pisiltetni), hogy így tiltakozzanak a miniszterelnök ország és környezetromboló poltikikája ellen.
A 444/NOL/Index/Kiszámoló/hvg.hu megírta, hogy a legújabb kutatások szerint az legtöbb fafajta még halála után 70 évvel is képes érezni a baltacsapásokat ezért nem lehet belőle jó cintányért készíteni és embertelenség a fákat darabolni Hasfelmetsző Jack is így kezdte és tessék mi lett vége. ..
.. Teccik kérni még abból az amúri kaviárból vagy leszedhetem a terítéket az ágyról.

 9. panamajack — 2015-05-04 14:58 

@flashbang52: Ez kész! :))
Külön posztnak is elmenne…

 10. noirp — 2015-05-04 14:59 

@flashbang52:
Ezen a favágó-tablón sírva röhögtem, flashbang52, neked előbb-utóbb önállósodnod kéne blogilag, nem kommentekre vesztegetni magad 😀

 11. panamajack — 2015-05-04 15:00 

@yenoee: “Nem biztos, hogy megvan a megfelelő élettapasztalatom hozzá, inkább csak megérzés: szerintem az emberek nem ennyire sötét, tufa köcsögök, mint ahogy a poszt sugallja.” – Sajnos ahogy öregszem, egyre inkább hajlok rá, hogy de…

 12. flashbang52 — 2015-05-04 15:51 

@noirp:

Köszönöm. De kellett hozzá egy jó poszt
Mint a jó pornó. Beindul tőle a fantáziád 🙂
El kellene nektek is gondolkodni, hogy a pornóipar mennyivel jobban fizet mint a pol- blogszféra 🙂
Mindjárt megugrana a ráérünk blog olvasói tábora.

 13. Tromb74 — 2015-05-04 21:31 

@noirp: Véleményem szerint az úgy van, kedves Noirpova, hogy az orbáni kommunikáció egyik sarokpontja, hogy egy lővésből két gólt próbál bezsebelni (képzavar-e?). Magyarán elhinti a halálbünti témát, amitől habzik (csak neked ez gyönyörű, lírai remekmű: https://www.youtube.com/watch?v=qEEZsvSzG-4 ) a jónép szája, plusz picit felhergeli a úniót is, amitől megint csak habzik a jónép szája.
Tisztában van vele, hogy az EU töketlen, és bár mindenre azonnal reagál szóban, de tök simán vissza lehet táncolni bármiből komolyabb arcvesztés nélkül.
Számunkra az jön le, hogy ez az ember egy szar alak, de a szekértábor úgy látja, milyen tökös legény, hogy kivágta magát.

Germán vonalon amúgyse divat százasnak lenni, másrészről őket a konkrétumok érdeklik. Egy jó politikus/diplomata Kimdzsong-Kadhafi-Huszeinnel is úgy ül le tárgyalni, hogy egy huncut mosoly sem látszik a szája szélén.

 14. Tromb74 — 2015-05-04 21:45 

@panamajack:
Én pl. retenet toleráns meg optimista vagyok, de azt kell mondjam, hogy a legnagyobb jószándékkal is csak azt lehet mondani, az ostobaság népbetegség.
Rengeteget töröm az agyamat, hogy felmentést, magyarázatot -kiábrándultság, elfásultság, nehéz sors v. akármi – találjak rá , de ha ragaszkodunk az igazsághoz, akkor lényegében mindenki a saját lehetőségeihez mérten ostoba (beleértve magamat is). Ki jobban, ki kevésbé.
Én az okokat leginkább a lustaságban, az igazságtól való beteges félelemben, az irreális álmokhoz való ragaszkodásban látom. …és talán a legfontosabb az értékrend, ami nincs a helyén, bár ez utóbbi talán globális probléma.

 15. panamajack — 2015-05-04 21:55 

@Tromb74: igen, globális. Bár jobb helyeken MÉG nem a hülyék uralkodnak. Még…

 17. Tromb74 — 2015-05-04 23:21 

@panamajack:
😀 😀 😀
Hát igen, ez engem arra emlékeztet, mint amikor a kreacionizmus tanait tantárgyként be akarták vezetni az állami iskolákban.
Nehéz dolog valakinek szabadságot adni, miközben a tudást nem lehet csatolt áruként mellé csempészni.
Mint már korábban is mondtam, az oktatás reformja tudna minket megmenteni, de félek, túl naív vagyok.
Rengeteg esetben nem értem, hogy miért nem elegendő a fellelhető informácó a zemberek számára, hogy kikerüljék pl. a következő csapdákat:

Az említett kreacionizmus, ami tudománynak állítja be magát úgy, hogy használja a tudomány nyelvét, de nem használja annak módszereit (kísérlet, vizsgálat, logika stb. nyema) Lényegében az evolúciós elméleten és a modern biológián próbál fogást találni úgy, hogy egyiket sem érti, sőt nem is ismeri.

Homeopátia, ami saját bevallása szerint hatóanyag nélkül, tejcukorral gyógyít. Még elméleti szinten sem megy át a vizsgán.
– Az előállításának módja és a cucc hatásmechanizmusa nem illik bele, sőt ellentétes (minnél hígabb, annál erősebb, hasonlóság elve blabla) azzal, amit a tudomány gyógyhatású készítményeknél tapasztalt.
– Kísérletek sora sem tudott a placebó hatásnál többet felmutatni.
Magyarán egy bizonyítottan hatástalan szer, amit értelmetlen hatásmechanizmussal magyaráznak. És népszerű.

Chemtrail. Úgy néz ki, mint egy kondenzcsík, azt állítják róla a szakemberek és a fizikát legalább alapfokon ismerők, hogy kondenzcsík. Tehát..

Persze végtelenségig lehetne sorolni, de az egészből nekem az kezd kikristályosodni, hogy az emberek számára nem az észérvek meg a logika számít, hanem olyasmik, hogy a fickónak aki előadja az elméletét szakálla volt-e v. bajusza.
Illetve a másik mechanizmus, amikor Jolika a fodrásznál azt mondja, hogy a szomszéd az oscillococcinumtól két hét alatt kigyógyult a náthából, akkor a satu hülye elolvassa az összes cikket, ami arról szól, hogy az oscillococcinumtól ki lehet gyógyulni a náthából, de egy olyat sem olvas el, ami elmagyarázza, hogy ez miért nem igaz.

Ez a szelektív adatgyűjtés persze sok esetben tudósokra igaz, de ott mindig van egy másik, aki megigazítja orrán a szemüveget, oszt szembeszáll a kollégával. Könnyű nekik, mert van egy közös nyelv és szabályrendszer, amit mindketten ismernek és elfogadnak. Nem fordulhat elő pl. olyan, hogy egyikük hirtelen előkapja a varázspálcáját és átkokat mormol az orra alatt.

 18. flashbang52 — 2015-05-05 03:21 

Csak úgy…. 1985-87 ben kb mikor Zorbánék barangolják Európát Egy frank húsz forintot ért Tehát ő eljátszott kb 1000 forintot.( 3 havi ösztöndíját)
Mert akkoriban egy átlagos egyetemista 300-450 forint ösztöndíjat kapott.
80 Ft volt egy kiló parizer 🙂 150 forint egy diákalbérlet. 10 Ft egy hamburger ( 1988 ban az első Mc Donalds 33 forintos hamburgereit csak a kurvák/ stricik és arab pénzváltók engedhették meg maguknak 🙂 Egy napilap 1.50 b került egy nagy üveges kóla 29 Ft ba. egy almaszappan ( jugóból csempészve ) 40 Ft.
Ez az 1000 ft ugye csak a vésztartalék volt. Gondolom jóval többel indúltak útnak ( honnan a faxból volt nekik)
Sőt honnan a faxból volt útlevelük nyugatra. Ritkább volt mint a kokain, egy ír temetésen. Leszerelt katonák meg nem is álmodhattak róla, hacsak nem voltál ( vagy a szüleid) jó párt KISZ, Üttörő káder, élsportoló vagy besúgó.

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy milyen értelmi képességű joghallgató az olyan aki nem képes felmérni, hogy az itt a pirosban nem nyerhet. ( kb a második kör után /de be sem kell szállni ) Elég kb 8 általános meg józan paraszti ész.
No ehhez képest az oscillococinumot szedő Emőke határtalan lángésznek tekinthető 🙂

 19. panamajack — 2015-05-05 07:41 

@Tromb74: na a tudományos módszer a másik, amivel a keményen dolgozó kisemberek többsége nem tud mit kezdeni. Épp tegnap olvastam egy kommentelő fejtegetését, hogy ő nem hisz a tudósoknak, mert állandóan megcáfolják egymást. Biztosan azért, mert valójában fogalmuk sincs semmiről, csak azt szajkóźzák, amit az őket éppen finanszírozó èrdekcsoport a szájukba ad…

 20. hadrian77 — 2015-05-05 09:24 

@flashbang52: jogász hallgatótól ne várd el, hogy ismerje a szerencsejátékok valószínűségi hátterét. 🙂
Az útlevél ügy nem olyan furcsa, inkább a rendszer kiszámíthattalanságát mutatja. Nagyszüleim egyszerű falusi emberek voltak, többen is disszidáltak a családból. Apám Nagyatádon volt katona, ahova nem a ckosokat vitték. 71-ben leszerelt és fél év múlva beadott egy papírt, hogy menne két hétre Hollandiába rokonlátogatóba. Kapott útlevelet, nem zargatták semivel.

 21. noirp — 2015-05-05 09:39 

@panamajack:
Hú, kollega, hat sorban megfogalmaztad azt, amitől hetente minimum 2* a magasba szökik a vérnyomásom 🙂 Köszönöm a tisztes ipar nevibe’ 🙂

 22. untermensch4 — 2015-05-05 12:17 

@flashbang52: 500 frank 20 forintjával nekem 10000-re jön ki (30 havi ösztöndíj?), ami igen szép “vésztartalék”, mennyi lehetett a normál üzemi működési költség..? 🙂
Még ha egy kreatív narancsmosó be is dobná hogy volt egy frank-tizedelés (olyan lényegtelen apróságon ne akadjunk fenn hogy nem akkortájt), a számok mégiscsak őszintén beszélnek…
Tehát bölcs vezérünk simán el tud játszani esélytelen szerencsejátékon egy rakás pénzt és hallucinációi vannak… indulhatnék a választásokon. Csak kaparós sorsjeggyel élek és én még kezeltetni is megpróbáltam a saját problémámat… ad valaki kölcsön egy pártot?

 23. flashbang52 — 2015-05-05 12:52 

@untermensch4:

Hehe rögtön lebuktam, hogy én is a jogi végzettségüek táborát erősítem és nem a mérnökökét. 🙂 Így meg pláne érvényes rá amit írtam., és még hangsúlyozottabban kerül elő a honnan ??? Családok sem dobáltak ki ennyit az ablakon mert egy színes Junoszty tv 16.000 Ft volt ( orosz kiskatonáktól hátul a garázsoknál 🙂 1987-ben hozott kormányhatározat értelmében a diplomás pályakezdők fizetése a közigazgatásben nem lehetett kevesebb mint 3700 ft. ( no ezt akkoriban úgy értelmezték annyinak kell lenni )
Emőke pedig tovább emelkedik az okosabb vagyok mint egy miniszterelnök piedesztálon.
Párt alapításban már én is gondolkodtam. Legyen mondjuk szélsőbal ( olyan úgysincs a piacon 🙂 Tök mindegy hiszek e benne 🙂 A beinditáshoz nem kell sok. Veszünk Thaiföldön olcsó csegevarás pólót, meg az utcai árusoknál 100 ft ért Best of Communism cédét 🙂 A pártprogram kb annyi, hogy megostromolni minden bankot, a pénzt szétosztani a proletárok között. A régi rendszer híveit elszámoltatni, az oligarchákat és a lófarkas férfiakat megkorbácsolni. A nagy Szovjetúnióhoz fordulni segítségért hogy építsen újabb atomerőművet, meg nyitni keletre a népi Kína és délre Kuba és Venezuela felé. Szabadságharc a gyarmatosító EU ellen. Asszimetrikus hadviselés: mivel fegyver nincs puszta ököllel (saller és koki játszik keményen) a benyomuló NATO erők ellen. Végső esetben behívni az Észak Koreai hadsereget, fellázítani Erdélyt és a Délvidéket és Kárpátalját. Ha már vasárnap úgyse kell dolgozni lehet újból bevezetni a kommunista szombatot.:)… nobozmeg ezt már valaki kitalálta.. 🙂
.

 24. hadrian77 — 2015-05-05 13:07 

Az a kiabálós rész nekem az inkább feszültségoldó poénkodásnak tűnik.

 25. noirp — 2015-05-05 15:57 

@hadrian77:
Hát nekem sajnos nem! Amúgy már egy jóval korábbi, 1988-as riportban is megpendül egy mondat, ami gyanús e szempontból, csak ott gyereksírást hallucinál(hat) a fönci.

 26. flashbang52 — 2015-05-05 18:32 

Lerágott csont de érdemes időnként felidézni, mert valóban jobb lett volna mindenkinek, ha megmarad annál a célkitűzésnél amit az interjú végén megfogalmaz.
https://www.youtube.com/watch?v=HydCOeQhJUc

Nemzettvezető testvér skizofréniáját (elegánsan mondva bipolaritását) a határokon túl tényként kezelik ( mint ahogy őt is ott kezelik 🙂 Szakorovosok szerint a paranoid altipusu skizo.
Arról pedig ezt írja a szakirodalom : “Üldöztetéses téveszmék, akusztikus hallucinációk kísérik. Gyakoriak a dühkitörések, szorongás, zárkózottság. Mindazonáltal az ebben a típusban szenvedők könnyebben illeszthetők vissza a társadalomba, mint a más altípusba sorolható szkizofréniás betegek.”
Ismerősek a tünetek … 🙂

 27. hadrian77 — 2015-05-05 20:06 

@noirp: a skizofréniáról én is hallottam, meg a külföldi kezelésekről is, van aki asszonyverésről is beszélt. De én is voltam hülye egyetemista, azért nem kapcsolódik hozzá nekem a kiabálós sztori.

 28. Tromb74 — 2015-05-05 20:56 

@panamajack:
Igen az egy gyakori érv tudományos elméletekkel szemben, hogy azért baromság, mert még a tudósok is vitatkoznak rajta.
A probléma az, hogy azt soha nem említik, pontosan mi is az amin vitatkoznak.
Az evolúciós elmélet kapcsán pl. olyan vita folyik, hogy kiterjeszthető-e az elmélet pl. a szerves vegyületek kialakulásának magyarázására, vagy a különféle kultúrák fejlődése is esetleg a természetes szelekcióhoz hasonló folyamat eredménye-e.
Na az okosok ebből vonják le azt a következtetést, hogy az egész elmélet téves.

 29. Tromb74 — 2015-05-05 21:17 

@hadrian77:
Ezekről én eléggé autentikus forrástól hallottam, ennek ellenére szkeptikus vagyok.
A skizoval kapcsolatban mindenképp. Számos mentális betegség létezik, ami gyógyszerrel, meg odafigyeléssel remekül kezelhető, lényegében a beteg úgy funkcionál, mint bárki más.
A skizofrénia általában nem ilyen, azt nehéz titokban tartani.

Másrészről meg nincs jelentősége annak, hogy van-é bármiféle pszichés problémája a főnöknek, mert attól még akár lehetne a legtökéletesebb miniszterelnök a planétán.

A probléma inkább az, hogy egy nagyratörő, önző, de egyben gyáva és gerinctelen alak. Ennek nyilván vannak lelki okai (csak azok vannak), de ez nem mentség.
Tulajdonképpen megadatott neki az a lehetőség, amiről az előző pondrók csak álmodni mertek. 2/3-os többséget szereztek, és a párton belül lényegében nem volt riválisa.
Ennek a két ténynek elegendőnek kellett volna lennie ahhoz, hogy önbizalmat és bátorságot merítsen ahhoz, hogy valami maradandót alkosson.
…de ez a kisstílű takonypóc ennyit tudot kihozni ebből a helyzteből.

 30. flashbang52 — 2015-05-06 12:16 

@Tromb74:

Bingo ! Pontosan. A vele szembeni ellenérzések forrását ezek alkotják. A zemberek bár hülyék, azt azonban felismerik, ha valaki ostoba kivagyiságból vagy önzö érdekek miatt elengedte a kezéből a lehetőséget ami valóban jobbá tehette volna a jövőt.

 31. hadrian77 — 2015-05-06 12:38 

@Tromb74: 1994 és 2002 összetörte a kis lelkit neki, nem tud túllépni.

 32. becsuszoszereles1k — 2015-05-06 13:11 

Nem csodalkozom, ha utolerte a meghasonlas allapota (koros ego koros onzeseben valo koros elidegenedes es koros elmaganyosodas korosan egoisztikus szeretetvaggyal etc. ne is fokozzuk tovabb!), leven:

a) “Ruszkik haza!” es a “Hi a haza!” kozotti oriasi es lenyegi kulonbseget vagy nem kellett volna 180 fokban kinyitni, vagy epp, hogy osszecsippenteni… :/

b) sok parasztbol (es fokent beloluk) sok vilaghiru” vezeto” lett mar (cezarok es pa’pa’k kulonosen)

 33. noirp — 2015-05-06 13:17 

@hadrian77:
Hülye egyetemista én is voltam :D, mégpedig a trógerebbjéből. De nem értem, hogy függ össze a hülyehallgató-lét a fejben lejátszott, ám igazinak vélt veszekedéssel.
Hacsak nem egy durva vizsgaidőszak végére gabalyodik meg kissé emberünk huzalozása, mert ilyen — hülyéskedést félretéve — kis számban, de előfordul.

 34. panamajack — 2015-05-06 14:29 

@noirp: mondjuk létezik a “fülsiketítő csend” fogalma is. Néha a nők hallgatása a férfiember szempontjából felér a kiabálással…

 35. hadrian77 — 2015-05-06 15:30 

Kollégám felesége a 80-as években szerezte a jogosítványát. Frisstiben elvétett egy lámpát a Nagykörúton és úgy ahogy van megfordult a villamos sineken. A művelet után kiszállt, átadta a slusszkulcsot és azt mondta:
– Olyan agresszíven hallgattál!

 36. slashtmp — 2015-05-07 14:39 

@hadrian77: Az “itt a piros hol a piros” _nem_ szerencsejáték, hanem egy közönséges utcai csalás, eztmég egy jogászhallgatónak is tudnia kéne.

Ez az “itt a piros hol a piros” dolog szerintem nem kapott méltó figyelmet, pedig nagyon árulkodó, képzeljük el ahogy ott áll lángeszű miniszterelnökünk, nézi a játékot, nyalja szája szélét hogy hát ő tudja hogy hol a piros, követte ő végig, az a hülye, aki épp most játszik, az nem, már megint elvesztette, (persze, beépített ember, ő a csali, a játékmester már a szeme sarkából kiszúrta magának a következő áldozatot). Bölcs vezérünk arra gondol, hogy hát nem olyan nehéz ez neki, az ő csavaros magyar észjárásával, majd megmutatja ezeknek hogy kell ezt csinálni.

Most pont ezt csinálja csak nagyban, nem ért semmit, azt hiszi azért ilyen bonyolult a világ mert mindenki hülye csak ő helikopter, és majd ő megoldja jól, unortodoxan.

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.