Noirpova: Legenda az államtitkár magjáról 1.

A múlt heti print-HVG érdekes vezércikket hozott össze az élelmiszeripar/-biznisz körül
sertepertélő kormánypárti politikusokról, lásd: Mivel etetnek minket? HVG, 2015 július 25.,6.oldal/ hvg. hu, július 22.  Van ebben szenvedelmes dinnyész, szenvedelmes borász,
dinnyekartell és több más jóféleség; de amit Fáma asszony legott felkapott a cikkből, az nem más volt, mint L. Simon László borászatának ezer forint per csomag áron vesztegetett, rákellenes és májtisztító hatású öko-barackmagja.

Üvözöljük [sic!] az L. Simon Borászat honlapján, s térjünk a TÁRGYRA.

http://a.disquscdn.com/uploads/mediaembed/images/2317/9231/original.jpg

A fenti képes árajánlat persze, hogy-hogynem, pár órával azután eltűnt a borászat honlapjáról, hogy a HVG július 22. körül becsöngetett ezzel a fogással a NÉBIH-hez. Kicsi ez az ország, na, mit köll itt csodálkozni?!

Megvévén a HVG-t, megbizonyosodhattam róla, nem én vagyok a hülye, mikor úgy gondolom, hogy kis hazánkban tilos élelmiszer eladásakor, bizonyíték nélkül, gyógyhatásról áradozni. Tényleg tilos. A NÉBIH pontosan ezért vette be és komolyan a HVG-től beérkező észrevételt.

Még a következő napon (július 23) a 444 és az Index is szentelt posztot a hírnek. Az előbbi honlapon a kommentfolyamban sok kérdés felmerült a barackmag hatóanyagairól is — pl. hogy mi a fenéért nevezik vitaminnak, ha nem az, hogy lehet egy mérgező vackot   rákgyógyszerként árulni, és hogy akkor lehet-e lekvárfőzésnél megenni egy marék magot (klopfolóval feltörve, ahogy kell) vagy nem? stb. — a poszt ötletét is tkp. az ottani kérdezz-felelek adta, mert igyekeztem mindenkinek legjobb tudásom szerint válaszolni, és láttam, hogy komoly érdeklődés van. Noha egy gyógynövényes blog, a Ködpiszkáló már régebben is foglalkozott a kérdéssel, kimerítően, az ő szavuk alighanem elveszett a neten ezen ügyben uralkodó ezobioöko-zajban. Mindenkit biztatnék rá, hogy ha az én kétrészes sagámat kibírja, utána növelje egy kicsit e fáradhatatlan hülyeségoszlató bloggerek kattintásszámát is. [1]

Aztán jött az új hét és vele a szebbnél szebb kanyarok az elsimon-barackmag történetében.

Az RTL Klub július 27.-i híradójában [2] L. Simon közölte, hogy ő nem kutatóorvos, ezért nem tudja, rákellenes-e az a mag. Utána megtudhattuk, hogy neki arról fogalma sem volt, mivel s hogyan hirdetik a magot, úgyegyébként; tekintve, hogy a borászat a feleségéé. Á!

Üvözöljük a korrekt információt.  Amúgy sem adott el…bocsánat, nem adtak el a munkatársai az egészből egy dekát sem, mert túl kemény volt a barackmag a törőgépnek.

Ilyen dumák hallatán szoktam — értekezleten — a jegyzetfüzetembe vastagbetűs, kalligrafikus LOL feliratot kidolgozni. Miután július 27.-29.-én az Internet népének értelmesebbje kellőleg kiröhögte vagy kikáromkodta magát L. Simon de én ott se vótam, és akkor se hagytam nyomokat jellegű védekezésén [3], addigra a Vezénylő Tábornok Úrhoz is eljutott a hír [4], és Ő állítólag magyarázatot kért hűséges bugyiköltőjétől. Hogy pontosan mire, és hogy milyen válaszokat kapott, azt most még nem tudjuk. De nagy összegben fogadok, hogy a történetnek még nincs vége; arra is, hogy sokat fogunk még rajta röhögni.

Meg arra is, hogy lesz, aki megvédje a tizenegy hektáron boroló, természettudományos — elsősorban energetikai — kérdésekben ismerten kiművelt államtitkárt. Míg azonban kialakul a folytatás, inkább arról beszélnék bővebben, mi a gond itten azzal a csodálatos barackmaggal. Már azon kívül, hogy pofátlanul drágán adták, megtévesztő rizsával hirdették (a szabályokba beleszarva). Ja, és ahogyan a HVG-ből tudom, nincs az előállítónak biogazdaság-tanúsítványa.

Rákellenes? Ciánkálé? Vitamin?

Megoldás (sajnos): kábé egyik sem. Indítsuk a levezetést kicsit messzebbről.

A barackmag egyik hatóanyag-fajtája a ciánglikozid nevű vegyületcsoport. Van ott más hatóanyag is, például az értékes étolaj, amit a magból nyerni lehet; most viszont maradnék e szépnevűeknél. Ebből a bandából kétféle anyag lehet a magban jelen.

Legnagyobb részben az amigdalin és nyomokban vagy sehogy az amigdalin származéka, a laetril. Utóbbival letril vagy laetrile néven is találkozunk magyar oldalakon. Nevezik B17-vitaminnak is — ám a jobb átláthatóság kedvéért, néha összezavarva őt az amigdalinnal.  Ma már a B17-vitamin név szimpla parasztvakítás; jóval alább visszatérek rá, hogy miért.

Glikozidnak általában olyan anyagokat neveznek, amelyek egy cukormolekula és másik, nem a cukrok közé tartozó molekula — az aglikon — összekapcsolódásából jönnek létre.

Rengeteg ilyent termelnek a legkülönfélébb növények; szűk lenne itt a hely belemenni, hányfajta szénhidrátot hányféle egyébbel kapcsol össze az anyagcseréjük, és azután a késztermék mire jó. A glikozidoknak háromféle jellemzője lényeges most ahhoz, hogy a sztorit továbbmesélhessem.

— Glikozidok általában könnyebben oldódnak vízben, mint az aglikonjuk/aglikonjaik.

— Vizes közegbe kerülve sokuk érzékeny a kémhatás változásaira. Az már aztán kinek-

kinek egyéni heppje, hogy savas vagy lúgos közegre-e, de az érzékenység magában jellemző.

— A cukor-rész és az aglikon közötti kötést erre „szakosodott” enzimek el tudják hasítani. Evvel felszabadul a glikozidból mind a cukor, mind az aglikon.  Ez a bomlás megtörténhet az anyanövényen belül, vagy a glikozidnak levegőre kerülésével (a növény sérülésével); vagy pedig a glikozidot elfogyasztó állat szervezetében.

— A ciánglikozidoknak is megvannak ezek az alaptulajdonságai. Három részből kapcsolódnak össze, ebből kettő vehető aglikonnak, és mindegyiküknél ugyanolyan; egy pedig cukor, és mindegyiküknél másféle.

A két állandó szereplő egyike a cián-rész, ami nem más, mint egy szén-és egy nitrogénatom, hármas kötéssel egybekapcsolva. Az ilyen csoport, a kötésből felszabadulva, legegyszerűbb esetben hidrogén-cianid — kéksav — formájában reagál, netán gyöngyözik tovább. (Agatha Christie likes this).

A másik aglikon-rész pedig aromás gyűrű; egyszerre van kötve a cián-csoporthoz és a cukorhoz. Leírva ez baromira bonyolult, tudom. Ezért alant linkelem az amigdalin és a laetril képleteit.

Amigdalin

A „benzolgyűrű” névvel az aromás gyűrűt illetik.  Jelképpé vált szabályos hatszögét 6 szén- és 5 hidrogénatom alkotja, s a hatodik hidrogén helyén kapcsolódik most a gyűrű a többiekhez. A hidrogénatomokat az ilyesfajta, vonalábrának nevezett rajzokon legtöbbször nem jelölik.

Laetril

A laetril, látjátok feleim, annyiban különbözik amigdalin-annyától, hogy csak egy szőlőcukrot hord magán, nem kettőt.

A rajzokon aztán még nagyjából az is látszik, hogy szemből nézve melyik rész milyen szögben áll a másikhoz. A cukor itt mindkét esetben kint van a rajz síkjából, itt a szemlélő felé néz; ezt jelölik vastag vonallal. Egy másik, szaggatott vonallal jelölt kötés pedig a rajz síkja mögé nyúlik.

Ha a megfelelő bontóenzimek — itt: a magban meglévő, sérülés hatására munkába lépő emulzin és -hidroxinitril-liáz — érik e három rész együttesét, a ciáncsoport a gyűrűről leválik, felszabadul belőle a ciánhidrogén, egyfelől. Hatását ugyan hadd ne mutassam már be, ha lehet. De másrészt az aromás gyűrűnek cukorrészhez való kötése is szakad, mégpedig úgy, hogy a cukor és az aromás közötti oxigénatom-„hidat” az aromás viszi.

Őbelőle is új vegyület lesz így, mégpedig a benzaldehid.

Ez a benzoégyanta egyik illatanyaga.  Rokon vegyületei — benzilalkohol, benzoésav, vanillin — mellett, szabadon jelen van benne, bár nagyon kis mennyiségben. Magának a benzoégyantának is erős, összetett, édes illata van; Baudelaire szebben fejezi ki, nála ez az anyag — az ámbrával, pézsmával együtt — „megvesztegető, dús és győzedelmes”.

Ám a barackmag, meggymag, mandula, almamag illatát és ízét a benzaldehid egyedül határozza meg; nagyon kevés amigdalint elegendő rágással-nyállal-enzimmel megbontatni ahhoz, hogy baj még ne legyen, de az aromáját már jól érezzük. Önmagában ártalmatlan valami, és mivel olcsón lehet gyártani toluolból, az élelmiszer-és parfümipar egyaránt rengeteget használja. A filléres mandulás/pisztáciás/marcipános édességek bikadöntő bukéja nagyrészt belőle áll. Majd’ elfelejtettem: a Dr. Pepperhez címzett vegyipari csodából áradó aromacunami is valószínű, hogy bőkezűen alkalmazott benzaldehid. Végül, szolidabb mennyiségben, a benzaldehid a meggyes, szilvás, mandulás édességek, a valódi marcipán stb. ízében is ad egy jellemző, kellemes árnyalatot.

Mármost akkor álljanak sorba a laetril bomlásából keletkező anyagok, aszondom:

Szőlőcukor

Hidrogén-cianid

Benzaldehid

Hát ők azok.

Mielőtt rákanyarodunk, hogy tényleg gyógyszer-e a laetril stb., érdemes elgondolkodni azon, miért éri meg ezt az anyagot, vagy a rokonságát, összepuzzlézni a növénynek? Mert megéri, az biztos. Ha nem így volna, akkor még a ciánglikozid-termelő növények őse-őseinek ősei szelektálódtak volna ki korszakokkal ezelőtt; kiszorítván őket az efféle pepecselésre energiát nem fordító konkurensek. Meg kell jegyezni, ez más hatóanyagokkal is így áll. Létrehozásuk legtöbbször többlépcsős, energiaigényes folyamat, s ha a növénynek valami, bármi előnye nincs a gyártásból, mihamar félrehajítja az écát az evolúció — talán mert az nem pályázati pénzekre összpontosítva dolgozik.

Az itt szereplő két ciánglikozid valószínű, hogy magvak védelmét szolgálja egyes lárvák, meg apróbb rágcsáló jószágok ellen. Végülis: egy egérnek hány keserűmandula lehet elég — morbidul — egy életre? Ugye… Az állatok, főleg a társasabbja, pedig tanulékonyak; egy kolónián belül egy-két kolléga ellhulltával kerülni kezdik a veszedelmesnek tűnő magokat, gyümölcsöket.

Itt engedelmetekkel végét szakítom az első résznek. De a következő epizódban már bizonyisten, visszaállok a fősodorba, és kiderül, gyógyítják-e a friss, zsenge hidrogén-cianiddal kecsegtető vegyületek a rákot, meg hogy mé’rnem vitaminok. Addig is, ajánlom figyelmetekbe Grafitember mestert, aki ugye a’ Indexen tesz-vesz, súlyosbítva azt, ami amúgy is, és aki a poszt címét ihlette. [5] Ezúton is köszönöm neki az inspirációt.

A boszorkánykonyha-főnök ajánlata avagy Irodalomje’dzék

[1] http://kodpiszkalo.blog.hu/2012/08/25/barackmagkultusz poszt. Kommentestül, mert úgy az igazi!

[2] http://rtl.hu/rtlklub/hirek/torkan-akadt-vizsgalat-indult-l-simon-barackmagja-ugyeben

[3] http://www.hir24.hu/belfold/2015/07/28/megartott-a-barackmag-l.-simonnak/,

http://index.hu/belfold/2015/07/27/letagadta_sajat_boraszatat_az_rtl_hiradonak_l._simon_laszlo/

[4]http://index.hu/belfold/2015/07/30/orban_is_kerdore_vonta_l._simont_a_rakellenes_barackmag_miatt/

[5] http://index.hu/napirajz/2015/07/28/az_allamtitkar_magja/

25 hozzászólás

 1. eltopo — 2015-08-01 12:39 

Höhöhö! Hány lépésből jutunk el a zsidózásig?

 2. untermensch4 — 2015-08-01 20:03 

@eltopo: Ha a relevancia nem számít akkor egy, mint mindig.

 3. flashbang52 — 2015-08-02 04:32 

Istók uccse elolvastam. Kétszer józanon egyszer nem józanon. Mostmár minden villágos Padmé Amigdalin ( aki a Naboo bolygó királynője mellesleg ő lesz Skywaker Lukács anyja mert összekufircol ifj Dart Wéberrel) összeismerkedik szőlőcukor termesztés közben egy Fritz-zel aki feltalálja a cián alapú Zyklon B-t ( és már ott is vagyunk a zsidóknál) Mert Hanuka Solo kapitány kurvára be van rágva, mivel megtudta a hogy a B 17 Flying Fortess simán szétütné a Cancer osztályú Birodalmi Csillagrombolón a szinaptikus áttéteket ( szigorúan fénysebesség alatt persze).ha lenne belőle elég bio barackmag. Beszedett egy csomó benzedrint és elutazott el Mos Eisleybe ahol Praktiker Van Kenobi szerint megtalálható a világ összes söpredéke. Erre ott kiderül, az egyikük mégsincs ott, hanem a Galaxis Istencsászának.leghűségesebb alattvalójává avanzsála L Szájmon néven. Ottan a árusítja a világ aranyos szegletében (a dobogókői szivcsakra felett balra) mert felettébb jártas borászati energetikában a felesége révén aki majdnem fittness edző. Szóval most gond van mert a bio barackmag mágus maga LSimon. márpedig a „Simon mondja” …az egy becsapós társasjáték.. Nagyon becsapós…Ráadásul Galaktikus Istencsászár rákérdezett kémiára mire Simon mondta fogalma sincs. Sőt 82 galaktikus fényéve nem látta a feleséget aki vele együtt lakik de egy másik dimenzióban él miközben ő a
„Egy paradigma lehetséges részlete ” vizuális költészeti kísérlettel volt elfoglalva. (Magyar Műhely, 1996) ISBN 9789637596224
Mindeközben pedig a Várbazár felújításáért, a Budai Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért és a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatokért is felelős kormánybiztos továbbá Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság tagja.( Különben is senkinek nincs köze hozzá mit csinált azzal 271 millió forinttal amit az alapítványa kapott. )

Mellesleg,Csakszólok, hogy le kéne ám szállni erről a magas fővárosi értelmiségi kémiáról, nem vagytok ti Tanárurak, hogy minden gyüttment doktorkának megmagyarázzátok hány perc után robban a trinitro toluol ha ráköpöd a bontóenzimet.

Lehet túl sok barackot( magot) vettem be… 🙂 de várom a folytatást.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Trinitrotoluol#/media/File:Trinitrotoluene.svg

 4. kszabo — 2015-08-03 06:20 

Kedves Noirpova! Az általad írt imformációcsobogást nagy öröm érzékelni agyrendszerem médiától agyonfárasztott kavicsainak. Azt hiszem jó egy vegyész a háznál, főleg ha nem haragszik ránk:)
Lekvárfőzéskor mi téglával törtük a napon száradó barackmagokat. Ha ma lenne április 1, már írhatnám is a komoly bevezetőt egy üzleti ajánlathoz:
„A nap és kozmikus sugárzás által feltöltött barackmagot a biovöröstégla által keltett rezonancia magasabb energetikai szintre emelve kiváló sejtregeneráló anyagot hozott létre. De ezzel ne kísérletezzen otthon!
Mi a telephelyünkön lévő földcsakra ponton törjük a magokat, így a hatásuk még fokozódik. De ha magában jobban bízik, rendelje meg földcsakra kimérő műszerünket, és a biotéglát. A biotégla látszólag ugyanolyan vörös, minta többi, de különleges erejét az adja, hogy saját agyagbányánkban őslénynyomokból vett agyagból készült. Az energia megmaradás 345/6. törvénye alapján az ebből készült tégla a barackmagra mért ütés során át transzportálja ezen lények életenergiáját. Így ön olyan életerőre tesz szert, hogy nincs több betegség a hátralévő életében. Sőt fiatalodik is, szélsőséges esetben annyira, hogy újból bölcsibe kell járnia. Ez esetben cégünk az étkezési és a liberó költséget átvállalja.”
Néha furcsa vegyszereket esznek az emberek. Valamely német népcsoportnál arzénos cukorkát szopogattak. Az okára már nem emlékszem, a neten meg nem találom.
Üdv

 5. hadrian77 — 2015-08-03 08:38 

Én gyerekkoromban elég sok barackmagot ettem, de egyenlőre még élek és az is lehet, hogy pár év múlva rákban halok meg. Ezt el szoktam mondani azon ismerőseimnek is, akik időnként előjönnek az mérgezős sztorival. Amúgy meg ha egy marék maggal elkezdünk rákokat dobálni a horvát tengerparton akkor azok tuti elmenekülnek, szóval a rákellenes hatás csak megvan.

 6. noirp — 2015-08-03 09:12 

@eltopo:
Hóttegyszerű. A zsidó gyógyszerlobbi eltitkolja, hogy a barackmag rákellenes; azért, hogy több kemós szert adhasson el!

 7. porkiparkasz — 2015-08-03 09:48 

@noirp: Bonyolítjátok agyon a dolgot.
L. Simon legközelibb munkatársa (szerintem konkrétan az agya, mert L. Simonnak nincs saját), S. István legfőbb ökörségvédő az ortodox zsidó amerikai alapítványi iskola tanulója volt.

 8. emmcsike — 2015-08-03 22:42 

T. Noirpova!
Ha kérhetem ne ilyen egyszerűen! Kezdjük az elején -ha már benzol- a nevezéktannal! Én ott haltam bele amikor 1,3-dimetil folytatódott…
Arra már nem emlékszem melyiknek van jellegzetes császárkörte likőr illata-én kérek bocsánatot.
ave

 9. bertrand — 2015-08-03 22:56 

@emmcsike: a körtés nem az egyik izopentil-acetát? Annak idején imádtam szagolgatni a kémiaszertárban.

 10. noirp — 2015-08-04 14:38 

@emmcsike:
Pontosan mi a kérdésed? Hol a gond? Azért kérdem, mert szeretnék válaszolni.

 11. noirp — 2015-08-04 14:39 

@kszabo:
kszabo kedves, ha már felvetődik a kérdés: inkább egy vegyész haragudjon rád, mint egy politikus 😉

 12. emmcsike — 2015-08-05 13:19 

@noirp: a hozzászólásom elejét poénnak szántam, „nem ment át”-bocsánat. Kérdés nem volt, de ha elárulod a császárkörte likőr illatú anyag nevét azt most előre megköszönöm! ave

 13. noirp — 2015-08-05 13:48 

@emmcsike:
No, ha átment a poszt tartalma, örülök. Minden önjelölt fotel-Attenboroughnak öröme, ha a közönsége értőleg figyeli.

A császárkörte (gyümölcs) és a likőr aromaanyagait összekeresgélem neked holnapra.

Nekem is vajsav-és pentilacetát-észterek rémlenek, de a franc emlékszik már…Rendes ember úgysem az adatokat magukat tudja fejből, hanem azt, hogy hol tud a legjobban irodalmazni az adatokért. 🙂

 14. weelma1 — 2015-08-05 18:10 

Hol a folytatatás? Meddig várjunk még???? 😀

 15. flashbang52 — 2015-08-05 18:16 

@weelma1:

Egyet értek! Ha túl sokat kell várni kezdhetem előlről az egészet mert elfelejtem az összefüggéseket. 🙂

 16. emmcsike — 2015-08-05 18:21 

@noirp: Előre is köszönöm!
Szóval hosszabítással vegy.tech lettem régen, nagyon régen. (A nevezéktanos beírás innen ered.) A cinaid vegyületek ritkán élet hosszabbító anyagok. A posztot megértettem-remélem. A 2.-os laborban volt aki kereste a vas-cianid oldatot, hogy a sósavval vegyítse (ha jól emlékszem). Érdekes az őrült és a zseni határa. Egy messzi galaxisban írtam már tudom milyen a ha 1L krom kénsavat leejtesz a vegyi fülke szélére. ave

 17. noirp — 2015-08-05 18:42 

@weelma1:
Péntek…péntek…(7-e, nem 13-a)
Türelmet kérek. Hülyeséget írni nem akarok, úgy meg halál lassú. Köszönöm mindenkinek a felcsigázott érdeklődést 🙂

 18. noirp — 2015-08-05 18:44 

@emmcsike:

„Érdekes az őrült és a zseni határa” ja, de inkább elkerülöm, egyszerűbben szeretnék elpatkolni 😀
ave, ave 🙂

 19. kszabo — 2015-08-07 08:32 

@noirp: Én láttam amikor a füst felszállt:) Félvezetős szekrények hűtésjóságát vizsgáltuk, de nem tudtunk tartós füstöt létrehozni, hogy figyeljük az áramlatokat. A szomszéd v.labor segített, hozott két literes üveget, csak összefordította a szájukat és lett olyan füst, hogy az Omega Lénája is elveszett volna benne:) Üdv

 20. zsanvalzsan — 2015-08-07 09:14 

@noirp:

” Rendes ember úgysem az adatokat magukat tudja fejből, hanem azt, hogy hol tud a legjobban irodalmazni az adatokért. 🙂 ”

Ezek szerint noirp személyében egy tanársegédet tisztelhetünk? 🙂

 21. noirp — 2015-08-07 17:53 

@zsanvalzsan:
Sajna nem, csak egy tsmt.-t. De azért még emlékszem arra is, milyen volt, amikor még MINDENT kellett tudnom. Hajaj! azok vótak csak a szép üdők 😉
Ha nagyon bezabálok este, ma is előfordul, hogy vizsgáznom kell…Aztán mindig felébredek és megkönnyebbülve konstatálom, hogy „te hülye, már X éve lediplomáztál!”

 22. noirp — 2015-08-07 18:14 

@weelma1:
Beküldtem a folytatást, jön, bár fanyarabb olvasmány lesz ennél.

Mindenkinek köszönöm a türelmet és a figyelmet,

maradtam tiszteletlen!

 23. noirp — 2015-08-07 18:15 

@kszabo:

Ha másra nem, egy kis látványosságot és zajt csinálni még mindig jók vagyunk 🙂

 24. emmcsike — 2015-08-19 19:42 

@noirp: meg van: n-butil-acetát, ecetsav+ butilalkohol. Volt labor tanárnő súgott.
ave

 25. noirp — 2015-08-31 17:02 

@emmcsike:
Nagyon köszönöm, kolléga, mert én meg közben elfelejtettem, hogy ezzel a válasszal lógok neked. Bocsánatot kérek.
Ave, ave, laborituri te salutant 🙂

RSS feed for comments on this post.

Szólj hozzá

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.